Chat

Author Topic: Kalastuslain uudistuksesta..  (Read 1673 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5146
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Kalastuslain uudistuksesta..
« on: May 31, 2012, 09:52:52 »
Surffailinpas Pohjois-Savon liiton sivuja ja osui tällainen tiedote (pvm 28.5. 2012) silmään:

http://www.pohjois-savo.fi/uutiskirje/2012/mkh280512kooste.php

Kalastuslain uudistukseen huomauttamista   (Alleviivaukset ja lihavoinnit minun tekemiä, omasta mielestäni tärkeäksi katsomia kohtia)

Kalastuslain kokonaisuudistusta koskevassa lausunnossaan maa- ja metsätalousministeriölle maakuntahallitus pitää kalastusalueiden yhdistämistä hyväksyttävänä
, kunhan se tapahtuu yhteistyössä ja alueita kuullen. Uusien kalastusalueiden rajat on muodostettava johdonmukaisiksi muiden aluejakojen kanssa niin, että lupakäytännöt yksinkertaistuvat ja helpottuvat myös vapaa-ajan kalastajille. Kalastajille olisi maakuntahallituksen mielestä myös mahdollistettava kalastuslupien ja niihin liittyvien karttojen saanti mobiilisti langattomiin päätelaitteisiin.

Suomessa on 226 ja Pohjois-Savossa 23 kalastusaluetta. Ministeriön työryhmä on esittänyt lukumäärän huomattavaa supistamista uudessa kalastuslaissa, jotta alueista tulisi suurempia ja ammattimaisemmin hoidettuja. Maakuntahallituksen mukaan kalastusalueiden ja osakakuntien toimivaltarajoja on tarpeen arvioida hoitosuunnitelman sitovuuden varmistamiseksi. Erillisiä neuvottelukuntia ei tarvita, koska keskeiset sidostahot osallistuvat nykyistä suurempien kalatalousalueiden ohjaukseen.

Maakuntahallituksen mielestä kalastuksen alueelliset säätelypäätökset on säilytettävä kalastusalueilla eikä valtion aluehallintoviranomaisella eli ely-keskuksella. Kalatalousalueet laativat jatkossa alueelleen käyttö- ja hoitosuunnitelman. Maakuntahallitus katsoo vielä, että vaelluskalakantojen hoitoa ja käyttöä on edelleen selvitettävä ja etsittävä uusia keinoja niiden suojelulle sekä kestävälle käytölle.

Maakuntahallitus pitää tärkeänä, että onginta ja pilkintä säilyvät maksuttomina yleiskalastusoikeuksina. Yli 65-vuotiaille olisi myönnettävä maksuton yleiskalastusoikeus kaikkeen kalastukseen. Maakuntahallitus ei hyväksy ehdotusta yhdistää kalastuksenhoito- ja viehemaksu. Viehemaksun tulisi olla jatkossakin erillinen ja siinä olisi otettava huomioon vetouistelu useilla vavoilla. Työryhmä on arvioinut kalastuksenhoitomaksun korottamistarpeen 35 euroon vuodessa nykyisen 20 euron sijaan.

Kokonaisuutena maakuntahallitus pitää lakimietintöä hyvänä ja uudistusta kattavasti eri näkökulmista tarkastelevana. Tavoitteet kalavarojen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävälle käytölle sekä hoidolle ovat kannatettavia.


------

Yleisesti ottaen liiton lausunto ja mietintö on ihan OK, mutta nyt tässä on kuultu vähän turhan isolla korvalla sitä SVK:n antamaa kritiikkiä. Nimenomaan tuo lupien yhdistäminen olisi tehtävä, koska se hinta jää kaikesta huolimatta niin edulliseksi. Tuolla on kuintekin (onneksi) ajatus, että kalastusalueiden tulisi olla laajemmat, eli lääniluvista tulisi päästä eroon. Viehelupa siis kattaisi koko Suomen?

Niin.. miksei sitten tehdä tuolle kalastuskortille samaa kuin tv-luvallekin, eli koko kansa vain verolle siitä... sitten vain viehelupa kattamaan koko maa ja se on sillä sujut. Tai sitten vieläkin huimempi ajatus: verolle myös viehelupa, jonka jälkeen virvelöinnistä tulisi jokamiehen oikeus. Ainoastaan vetouistelijat ja istutuskohteiden käyttäjät makselisivat lupia erikseen. Ei paha? Eipähän olisi enää salakalastajia yleisillä vesillä.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

madtrue

 • Nyrkinheiluttaja ruispellossa
 • Posts: 450
 • "hullujen kuningas"
  • View Profile
  • Email
Vs: Kalastuslain uudistuksesta..
« Reply #1 on: June 23, 2012, 11:29:57 »
Varmaan 10 - 20 vuoden päästä on sellaiset säädökset että ei tavallisen aktiivikalastajan tarvitse kalastaa ollenkaan. Tulis vaan nyt aluksi se "yhden kortin käytäntö". Kun itsekkin aika paljon touko - elokuu välillä liikun (etelä-suomessa/pohjois-savossa/pohjois-karjalassa).
"rocky has left the building"

 center>