Tässä omia ajatuksia särjenonginnasta ->
Särkiparvi on suht arka ja välillä liikkuvainen kapistus. Paljon riippuu järvestä ja yleensä särjen määrästä/koosta miten kauan nuo luukut kestää. Joillain järvillä se 10-20 särkee yhdestä hyvästä reiästä voi olla maksimi. Toisaalta toisentyyppinen järvi voi antaa yhdestä luukusta useemman tunninkin kalaa mikäli parvea eri säikytetä pois. Kun särkee on tarpeeks ja se on syönnillään, se iskee kuin ahven ja ilman mitään valtakunnan mäskäyskusetuksia voi mättää hymyssä suin tuollaisen 5-8kilon tunnin samasta luukusta. Tuossa määrässä oikeastaan vaan taivas on rajana, paikka määrää täysin miten älyttömiä parvia/kokoja on saapuvilla.
Mutta jos järvityypit jätetään sivuun ja mietitään vain miten tuota kalaa saa siitä löydetystä parvesta parhaiten:
- Vaihtelu on poikaa...
- Erityyppiset pilkit ja erisävyiset SÄRKImorrit valmiina repussa. Usein parvi vaan tympääntyy siihen samaan. Kannattaa vaihdella samalla luukulla noita vehkeitä.
- Vaihtele tapsin pituutta (pidennä) jos homma tökkii, yli 20cm naruillakin kannattaa koettaa.
- Ohenna tapsia tuntuvasti jos homma tökkii, parvi on usein alla/alueella. Kokeile 0.12-0.10mm tapseja ja pienempiä koukkuja 18-20 nro.
- Pienennä/KEVENNÄ pilkkiä, mikäli homma tökkii
- Pienennä syötitystä...joskus on ollu pakko onkia 0.10 tapsilla, 18nro koukulla ja puolikkaalla toukalla + survarilla.
- Vaihtele syötitystä ongittavan kalan koon mukaan, joskus ihan vaihtelun vuoksikin, survaria, toukkaa, siimistä, paksamatoa...yhdistele syöttejä. Survari on must melkein aina...
- Pohjan pöllyttäminen aktivoi joskus parvea
- Pohjaa laahava morri toimii joskus hyvin
- Pelkkä volframi on joskus kova, usein isolle möllisärjelle
- Uiton vaihtelu, välillä kala ottaa parhaiten paikallaan olevaan morrin, joskus laskevaan, nousevaan, pomppivaan...
- Vaihtele paikkaa, vaihda reikää, jos parvi/parvet on liikkuvaista sorttia...ne palaavat usein samalla alueelle/reiälle joskus vartin, joskus tuntien päästä.
- Jos ongit porukassa, koeta ennustaa särkiparven liikkuminen. Porukan melu ja liike/kairaaminen saa usein parven levottomaksi.
Jotain varmaan tulee mieleen vielä.
Niin joo...
Omalla mutulla särki tykkää valosta. Vanhat reiät ook. Samoin lumisella alueella moottorikelkan urat joissa sohjo jäätynyt "läpi".