Chat

Author Topic: Kalan houkutus  (Read 20471 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kalamään

 • Vanha vihtahousu
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 200
  • MSN Messenger - tonsku1991@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Kalan houkutus
« on: January 22, 2009, 18:08:42 »
Tuntuuko joskus siltä, että kesäisenä päivänä melkein jo auringonlaskun  aikaan olisi kiva saada vaikkapa mökin laiturilta muutakin kuin ne muutamat särjet?  Tuntuuko siltä, että et millään jaksaisi taas tehdä sitä suurta vaivaa löytääksesi kalat, ja sekään ei aina ole välttämättä se varma konsti? Jos näin on suosittelen lukemaan alla olevan tekstin. Tämän pyyntitavan ideana on saada kalat sinun luo, eikä päinvastoin.


 
Kalojen houkutus yleisesti ottaen


Eri kaloille on olemassa monenlaisia konsteja saada ne houkutuksen alaiseksi haluamalleen paikalle. Houkutuksen periaatteena on se, että veteen laitetaan jotain vahvasti tuoksuvaa tai jotain syötäväksi kelpaavaa, joka ajaa kalaparvet syömään. Toki näitä muitakin keinoja on ja niistä tein pienoisen listan:


- Veden samentaminen esimerkiksi multakökkäreillä, savipalloilla tai pohjan muodosta riippuen sitä pöllyyttämällä.

- Matkimalla pieniä kaloja heittämällä veden pintaan esimerkiksi hienoa soraa tai hienoa hiekkaa.

- Kalojen uteliaisuuden herättämiseksi voidaan tökkiä vedenpintaa varovasti vavan kärjellä.


Näitäkin parempia tapoja on olemassa, sillä kalat tavoittaa juurikin paremmin niillä varsinaisilla houkutussyöteillä. Suurin syy tähän on eri etujen iso merkitys, jotka ovat:


- Kalat innostuvat syömään, koska ruoka on helposti tavoiteltavissa ja sitä on paljon

- Jos paikalle osuu kalaparvi se myös jää paikalleen.

- Kalat oppivat myöhemmässä vaiheessa hakemaan syötävää siitä tietystä paikasta ja jopa samaan aikaan. (Tarvitsee aktiivisen houkuttelun)Monet kalastajat varmaan muistavat jo omassa nuoruudessaan sen kuinka isän kanssa kuljettiin katiskaa katsomassa, jonka tyypillisin paikka varmaankin oli laiturin kylki? Sitten varmaan muistattekin katiskan luona tai laiturin vieressä olevat havu- tai lehväkeot (Varmaan moni itseni lisäksi ihmetteli niiden virkaa). Tätä käytetään juurikin katiska- tai onkikalastuksessa. Keosta käytetään virallisesti termiä onkituro (tai ainakin itse käytän) Tämän toiminta perustuu keosta irtoavaan hajuun ja mahdollisesti kekoon kiinnitetyn lisähoukuttimen lisäämään mielenkiintoon. Lisähoukutin tehdään yleensä pussista(Sukkahousujen toinen lahje on toimiva) , jonka pää solmitaan. Itse pussiin laitetaan vaikkapa kauraryynejä tai puuroa. Keko houkuttelee luokseen monenlaista kalaa, joka koostuu pääosin pienistä kaloista, mutta sitä kautta myös isot kalat kokoontuvat paikalle. Onkituro kannattaa vaihtaa sitä mukaan kuinka sen vaikutus heikkenee.

Eri kaloille on olemassa kuitenkin vain harvoja tapoja saada ne houkutetuksi. Tässä pieni lista niistä:

Made: Mateelle on pilkkimisessä olemassa eräs toimiva tapa. Pyydystät vaikkapa särkiä ja jauhat ne pieniksi paloiksi. Sen voit sitten pakastaa johonkin tölkkiin tai pulloon. Lisäaineiksi voi laittaa vettä, soraa ja kiviä, joka saa tölkin painumaan pohjaan ja levittämään sitä kautta tuoksuaan. Tölkki/pullo täytyy tietenkin olla avonainen ja siihenkin voi halutessaan porailla reikiä auttamaan hajun levitystä.


Ankerias:Vaikeasti houkuteltava kala. Yksi keinoista on käyttää kalan perkeitä tai paloja. Se tosin tuo välttämättömästi paikalle särkikaloja.

Karppi ja suutari: Kylvä onkipaikalle maissia tai keitettyjä linssejä päivän tai pari ennen itse pyyntiä.
Tavalliselle onkijalle paremmat saaliit


Suomen ongintaan kuuluu yhtenä osana ”mäskääminen” eli houkutussyötin käyttö. Muualla Euroopassa myös hyvin suosittu tapa. Monesti tämä mäskääminen hoidetaan ennen kuin kalastus aloitetaan. Mäskin voi kuitenkin tehdä kotona, mutta paikan päällä se on myös kätevä tehdä.

 Mäski on yleensä monen aineen sekoitus, joista pystyy pyörittämään appelsiinin kokoisia palloja. Mäskissä käytetään muun muassa keitettyjä makaronia, maissia, kauraryynejä, vehnäjauhoja, eri jauheseoksia, kärpäsentoukkia tai madon paloja, leivänpaloja ja yms. Tarvittaessa voi kaataa tilkan ruokaöljyä, jos tuntuu siltä etteivät pallot pysy kasassa. (Ts. Pelkkä vesi kosteuttajana ei yksin riitä). Jos kuitenkin ei halua nähdä tätä valmistus vaivaa, niin voi yhtä hyvin marssia läheiseen hyvin varustettuun kalastusliikkeeseen ostamaan valmiita jauheita. Tietenkin hinta voi olla kova, mutta se antaa heti melkein sen oikean käsityksen siitä minkälaista mäskin kuuluisi olla.

Mäskin painollakin on sitten oma merkityksensä. Se on täysin riippuvainen tietenkin onkikohteesta, koska syvyys ja veden virtaus vaikuttavat.  Hiekalla ja savella saa tarvittavan painon nopeasti kohdilleen.Tässä vielä hyvän mäskin olemuksia:

- Hajoaa melko nopeasti, jotta houkutus leviäisi laajalti järveä ja kalan sieraimiin.

- Tarpeeksi kiinteätä, että suurin osa mäskistä jää kuitenkin kalapaikalle houkuttelemaan kaloja pidemmäksi aikaan.

- Kalan mielestä hyvän hajun ja maun omaava mäski.


MUISTETTAVAA!

AINA ennen kuin veteen aletaan heittelemään mitään! On muistettava, miten mäski vaikuttaa veden kuntoon. Jos kaikki Suomen aktiivikalastajat alkaisivat mäskäämään saattaisi siitä tulla jo rasite meidän järvillemme (Ainakin muutenkin rehevöittyvissä kohteissa). Suomen pohjois puolella olevat karut tunturivedet voivat kärsiä jo pahasti yhden mäskääjän toimesta.

Lisäksi kannattaa miettiä mitä muut ovat mieltä tällaisten ravinteiden kylvämisestä. Virtaavissa paikoissa on aina mietittävä mihin virta saattaa mäskit viedä mukanaan.

Oikein toimit silloin, kun mäski on laadultaan ja määrältään sellaista, että kalat saavat sen syödyksi. Muista yrittää saada mahdollisen monipuolinen saalis ja käsitellä se tarkoitukseen menevällä tavalla.


Välineistä vielä sen verran, että vavan pituus kannattaa valita paikan mukaan ja ennen kaikkea kuinka kaukana mäskipaikka on laiturista/rannasta. Koukun koko saa olla melko pieni mutta sitäkin voi suurentaa, jos haluaa saada hieman isompia yksilöitä.


Lopuksi paljastan kaikille foorumi käyttäjille reseptin jota itse käytän:

3dl kauraryynejä
1dl vehnäjauhoja
2dl keitettyjä makaroneja
purkki maissinjyviä

Keitellään makaronit pehmeiksi (n 10min). Sitten sammutetaan levy ja lisätään vielä kuumaan veteen makaronien sekaan vehnäjauhot, kauraryynit ja maissit. Sitten sekoitus ja valmista! Annat sitten jäähtyä ja varo polttamasta näppejäsi. Pyörität niistä nyrkin kokoisia palloja ja koet mäskin valmistuksen kirouksen. Tuo mömmö jää todella ilkeästi käsiin kiinni.

Mäski on toiminut todistetusti erittäin hyvin seuraaville lajeille:

Särki, Säyne, Sorva ja Lahna

Omien kokemuksien mukaan kannattaa käydä mäskäämässä paikka noin 1-2 tuntia ennen onkimisen aloittamista.Äskösestä reseptistä valmiiksi saatuja mäskipalloja. (Kts Perca)


Lisä reseptejä on paljon! Ne löytyvät pienen vaivan kanssa googlesta.


Vielä lopuksi viime kesällä mäskin avulla saatuja kaloja:


Säynäviä. Kaikki noin kilon pintaan.
Pahoittelut kahesta viimeisestä kuvasta. Kuvalaatu ei silmiä hivele.


Toivottavasti tämä artikkeli auttoi edes jotakin. Kireitä siimoja kaikille mäskikalastuksen parissa!


-Kalamään

« Last Edit: January 22, 2009, 20:16:06 by Kalamään »
Sen minkä taakseen jättää, sen seuraavalla kierroksella kohtaa.

cpt miller

 • Guest
Vs: Kalan houkutus
« Reply #1 on: April 04, 2010, 11:11:39 »
Artikkeli siirretty Kalapediaan 4.4.2010.
http://www.kalapedia.fi/index.php?title=Kalan_houkutus

 center>