Chat

Author Topic: Oma Kalalammikko  (Read 7810 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ERäJorMAxx

 • Posts: 2
  • View Profile
Oma Kalalammikko
« on: March 26, 2013, 10:08:46 »
Elikkäs aivan tällästä aihetta löytänyt. (Sharkin aihe ei ihan vastaa omaani).

Suunnittelin, että kaivin koneella jyräyttäisin tuohon omalle pihalle jonkunlaisen lammen. Esim. 80 m x 50 m kokoisen lutakon, johon toisesta päästä virtaisi vesi ja toisesta pois.
- Tarvitseeko jonkunlaisen luvan jos tuosta pihanpoikki virtaavasta joesta vettä ottaisi tuohon lammikkoon?
- Mikä kalalaji viihtyisi tuollaisessa lammessa(Siika, Kirjo, Puronieriä, Kuha yms.)?
- Montaako eri lajia tuollaiseen lampeen uskaltaisi laittaa?
- TE-keskuksesta ilmeisesti luvat istutuksiin?
- Ruokinta? Riittävätkö luonnon antimet?
- Eikä lampi myöskään jäätyisi pohjaan asti joten sekään ei olisi ongelma?
- Happikatoa tuskin syntyy?
- Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon?

Veden lämpötila tulisi olemaan varmasti melko viileä 15-18 astetta kesällä, koska joki tulee lähtestä eikä vesi lämpeä yli 10asteen virrastessa.

Miquel

 • Posts: 245
  • View Profile
Vs: Oma Kalalammikko
« Reply #1 on: April 04, 2013, 16:59:28 »
Mielenkiintoinen suunnitelma ja itselläni kun on kokemusta isohkon lammen suunnittelusta ja perustamisesta (35mx21m) niin uskallan kysymyksiisi vastata.

- Olen käsittänyt ettei luonnonpurojen tai jokien virtaussuuntaa saa muuttaa ilman ympäristökeskuksen lupaa, mutta en asiasta ole aivan varma. Tuossa sinun suunnitelmassasihan ei kuitenkaan ole varsinaisesti kyse virtaussuunnan muuttamisesta vaan tarkoitus on ilmeisesti vain ohjata osa vedestä lammikkoon ja jälleen takaisin jokeen. Itse en ainakaan lähtisi lupia tuollaiseen hakemaan vaan toteuttaisin tuon ihan pokkana  :-D. On nimittäin itelläkin haaveena juuri tuollainen konsepti toteuttaa jos joskus tulevaisuudessa vain olis itellä maata vastaavassa paikassa.

- Itse laittaisin tuollaiseen lammikkoon ehdottomasti siikaa ja taimenta ehkä myös vähän kirjolohta varsinkin jos joen vesi on kirkasta eikä mitään liejuvettä. Olot nimittäin kyseisille kaloille aivan ihanteelliset ainakin antamiesi kuvausten perusteella. Puronieriää tai taimenta ei kannata samaan vesistöön laittaa, sillä jompikumpi syrjäyttää toisen ennemmin tai myöhemmin ovat meinaan sen verran pahoja "tappelemaan" keskenään niin ravinnosta kuin elintilastakin. Puronieriää voi olla myös hankala saada ja sen istuttamiseen tarvitaan ymmärtääkseni luvatkin. Muita kaloja en juurikaan tuollaiseen lampeen harkitsisi. Suosittelisin kokoonpanoa (siika, taimen, kirjolohi)

- Lajimäärä riippuu monestakin asiasta: mitä kaloja laitat?, onko tarkoitus kasvattaa vain ruokakalaa ja minkä kokoista?

- Ymmärtääkseni et tarvitse mitään lupia mistään kun istutat kaloja omaan lampeen, ainakaan kirren istuttamiseen ei tarvitse. Asia erikseen on jos istutat jotain "erityisempiä" kaloja kuten puronieriää jonka istuttamiseen tarvitaan tietääkseni aina lupa. Asia kannattaa silti ehkä tarkistaa ennenkuin kaloja tilaa riippuen siitä mitä lajeja päädyt istuttamaan.

- Ruokinnan tarve riippuu hyvin paljon siitä kuinka paljon kaloja aiot istuttaa mutta jos tarkoituksena on laittaa enemmän kuin 10 kipaletta (mikä on ilmeisen todennäköistä  :-D) on syytä ostaa ruokintaa varten kalanrehua jota saa ainakin Raisioagrolta.

- Lampi ei varmastikaan jäädy pohjaan ja suosittelen kaivamaan sen verran syvyyttä ettei jälkeenpäin harmita lammen mataluus. suosittelisin syvimmäksi kohdaksi ainakin 4 metriä. Keskisyvyyden ollessa noin 2.5-3 metriä. Ja koska lievää virtausta tuollaisessa on jatkuvasti ajan kanssa tapahtuu myös sitä kuuluisaa liettymistä(ainahan voi tietysti ruopata), mutta mitä syvempi sen parempi.

- Happikatoa ei synny ellet sitten tee lammesta kalasumppua (jota en suosittele)

- Tee riittävän iso lampi. Nuo antamasi mitat kuulostavat oikein hyviltä ja vaikka suuruus ja syvyys saattavat kaivuu ja suunnitteluvaiheessa hirvittää niin jälkeenpäin ei kaduta, mutta kyllä helposti kaduttaa jos mitoissa pihtailee ja tulee luultavasti myöhemmin mieleen ajatus että "olisihan siitä isommankin voinut tehdä", ja laajennuksen tekeminen on aina oma projektinsa. Maatahan tuollaisen kaivamisesta tulee ja paljon joten kannattaa suunnitella sille jonkinlainen sijoituspaikka jo etukäteen. Kaivuussa kannattaa ottaa huomioon myös se ettei tee lampeen liian jyrkkiä reunoja vaan riittävän loivat jotta vältyt reunojen "lossahtelulta".

Tämmöisiä ajatuksia ja mielipiteitä minulla. Toivottavasti ainakin vähän valaisee asiaa. Lisää saa tottakai aina kysyä.  :-)
« Last Edit: April 04, 2013, 19:36:10 by Miquel »
Taimenta väsyttämään!

madtrue

 • Nyrkinheiluttaja ruispellossa
 • Posts: 450
 • "hullujen kuningas"
  • View Profile
  • Email
Vs: Oma Kalalammikko
« Reply #2 on: April 05, 2013, 12:58:57 »
Todellakin upealta kuullostaa/näyttää tuo suunnitelma, ei ole enää IHAN pieni rapakko kyseessä.
Mielenkiinnolla odotan projektiasi. Hienoa
"rocky has left the building"

Yrjö

 • Posts: 42
  • View Profile
Vs: Oma Kalalammikko
« Reply #3 on: April 05, 2013, 14:29:40 »
Siellä on kolme kohtaa jotka tarvitsee luvat ja yksi niistä johon et sitä edes saa. Padon tekemiseen ja luonnollisen virtaaman joessa ei hevillä tipu lupaa. Ja sitä patoa on turha yrittää siihen salaa muina maunoina tehdä, naapurisi huolehtii kyllä siitä, kuten muistakin asioista. Joskus tosin voi olla hyväkin tuuri naapureiden suhteen.
 Ne verkot ja padot onnistuu helpommin, kun teet ne omiin sisään- ja ulostulo uomiin.
 Eikä sitä lupaa tipu sillä perusteella, että haluat tehdä itsellesi kalalammikon. Jos kasvattaisit siinä kaloja myyntiin, se irtoaisi helpommin, mutta joutuisit anomaan lupaa ravinnekuormitusta varten, jota ei taas pieniin vesistöihin myönnetä.
 Tietysti jos tuo jokesi onkin jonkinlainen isompi kokoomaoja, niin se muuttaa tilanteen. Eli jos se on metrinkahden luokkaa leveydeltään, niin se on oja eikä joki.
Lupia kalojen istutukseen tuskin tarvitsee niin kauan, kun pysyttelet kotoisissa lajeissa.
Eli vieraslajien istutus on kielletty, puronieriä ei ole vieraslaji ellei sitä sitten muista syistä pidetä kiellettynä.
Myös ruokinta on päästöjensä takia hankala asia.....
Onko joessa luontainen jalokalakanta, se vaikeuttaa myös projektiasi.
 Jos onnistut tekemään tuon niin ettei kukaan ole ilmoittanut millekkään viranomaiselle, niin et tarvitse lupiakaan  :wink:.

df df

 • Posts: 1
  • View Profile
  • Email
Vs: Oma Kalalammikko
« Reply #4 on: August 31, 2020, 23:09:41 »
Puronieriä on vieraslaji!

 center>