Chat

Author Topic: Naaras-ja uroshauen erot  (Read 8942 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

KalaMies--94

 • Posts: 102
  • MSN Messenger - reijo_kuuva@hotmail.com
  • View Profile
Naaras-ja uroshauen erot
« on: July 14, 2009, 11:58:19 »
Elikkä siis mistä erotan naarashauen uroshauesta?? Kertokaas. Eikös naaras ole hiukkasen vaaleampi. Näin ainakin luulen. Kiitos kaikille vastanneille jo etukäteen. :-)
Ei sitä tiedä, jos ei kokeile.

pjk

 • Guest
Vs: Naaras-ja uroshauen erot
« Reply #1 on: July 14, 2009, 13:23:29 »
Ennen kutua haukinaaras on suhteellisen helposti erotettavissa koiraasta ulkomuodon perustella. Turvonnut olemus kertoo siitä, että kalan painosta voi tuolloin olla yli 20% mätiä. Turvotus keväällä voi toki kertoa siitäkin että kutu on jo takana ja tankkausjakso on alkanut, mutta tätä asiaa voi yrittää päätellä paitsi kalastamalla, myös kalenterin ja vedenlämpöjen avulla. Hauki kutee, kun vesi kutupaikoilla saavuttaa +7°C lämpötilan, ja kutu alkaa olla ohi sisävesillä ja Keski-Suomen korkeudella "normaalikeväinä" joskus toukokuun puolivälin-kolmannen viikon paikkeilla. Mitä ulommaksi merellä ja mitä pohjoisemmaksi vesistöstä riippumatta mennään, sitä hitaammin vedet lämpenevät ja sitä myöhemmin kutukin alkaa ja loppuu. Pikkuhauet kutevat myös kaikkialla ennemmin kuin isot.

Kudun ulkopuolella sukupuolten tunnistaminen on vaikeampaa. Jos saa metrisen hauen, se on hyvin todennäköisesti naaras, sillä koirashauista varsin harvat ylittävät 5 kg rajan ja suurin osa on alle kolmekiloisia. Peruskaloista eroja ei näe mielestäni muuten kuin perkaamalla kalan. Jos jollakin on tunnistamisvinkkejä, niitä otetaan mielenkiinnolla vastaan.

Hauen väritys vaihtelee paljon vesistöstä riippuen, joten sukupuoli ei selviä sitä tarkastelemalla. Tumman suolammen ja kirkkaan meriveden hauki näyttävät varsin erilaisilta. Samastakin vesistöstä voi saada eri sävyisiä kaloja riippuen mm. siitä, minkä värinen vesi ja pohja on sillä alueella, jolla ne ovat viime aikoina oleilleet. Hauki pystyy tummentamaan tai vaalentamaan väritystään kuten ahvenkin.

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:23:12 by pikeye »

Qkkeli

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 1472
  • View Profile
Vs: Naaras-ja uroshauen erot
« Reply #2 on: July 14, 2009, 23:35:08 »
Mitä käytännön hyötyä moisesta on? Keväällä nuo erottaa, mutta onko sillä juuri merkitystä muina vuodenaikoina? Maku ei varmasti ole sen kummempi ja veikkaisin, että yhtä paljon pistää kumpikin vastaan.


pjk

 • Guest
Vs: Naaras-ja uroshauen erot
« Reply #3 on: July 14, 2009, 23:55:20 »
Mitä käytännön hyötyä moisesta on? Keväällä nuo erottaa, mutta onko sillä juuri merkitystä muina vuodenaikoina? Maku ei varmasti ole sen kummempi ja veikkaisin, että yhtä paljon pistää kumpikin vastaan.

Tuskin kalastuksen kannalta merkitystä onkaan, mutta ihan mielenkiintoista voisi olla seurata esim. tutuilla kalapaikoilla saalishaukiensa sukupuolijakaumaa muutenkin kun perkaamiltaan kaloilta.

Tappelutahdosta on jäänyt mieleen (luettua joskus kauan sitten), että koirashauet tappelisivat kovemmin vastaan. Vaikea mennä sanomaan, onko totta, ja tuo jos mikä on kalastuksen kannalta hyödytön tieto... "Millä uistimella tulee parhaiten isoja koirashaukia?" :)

--pikeye 
« Last Edit: June 28, 2010, 17:21:23 by pikeye »

Janzzki

 • Posts: 3
  • View Profile
  • Email
Vs: Naaras-ja uroshauen erot
« Reply #4 on: January 31, 2012, 20:12:15 »
Narttu on yleensä lyhyempi mutta paksumpi ja ukko toisinpäin. Täälläpäin ainakin kyllä kalan tummuus tarkoittaa sitä miten syvällä se elää.

Hurttarautu

 • Justeeriopiston rehtori
 • Posts: 283
  • View Profile
Vs: Naaras-ja uroshauen erot
« Reply #5 on: February 03, 2012, 19:23:40 »
Kutuajan ulkopuolellahan lähes kalasta kuin kalasta on käytännössä mahdotonta määrittää sukupuolta ulkoapäin, mikäli ei oteta huomioon suutaria, jonka koiraalla on ympäri vuoden selvästi suuremmat vatsaevät kuin naaraalla.
Tosin hauellahan on tuo koiraan kasvun pysähtyminen siihen korkeintaan parin kolmen kilon paikkeille. Kaikki tästä suuremmat ovat lähes poikkeuksetta naaraita, tietysti vesistön ravintotilanteesta riippuen koiraatkin saattavat kasvaa suuremmiksi.
Kalastus jäissä jäiden puutteen vuoksi.

Lonewolf

 • Posts: 13
 • Onnenonkija
  • View Profile
Vs: Naaras-ja uroshauen erot
« Reply #6 on: February 10, 2012, 12:31:45 »
Minkäslaista sukupuolijakaumaa muilla on esiintynyt saalishauissaan? Itse saamani hauet ovat olleet lähes poikkeuksetta naaraita, vaikkei näiden kalojen kohdalla sukupuolella pitäisi olla mainittavaa merkitystä käyttäytymiseen. Tämä tietysti on edellyttänyt kalojen perkaamista mutta ainapa tuo tulee ruokakalan kokoiset otettua mukaan, eli en minä niitä huvikseni rupea aukomaan.
Leuka vasten rintaa ja kohti uusia vastoinkäymisiä.

 center>