Chat

Author Topic: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?  (Read 13905 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pjk

 • Guest
Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« on: July 22, 2009, 12:57:55 »
Suurin haukesi? -keskustelua selatessani tuli mieleen, että olisi kiinnostavaa kuulla myös tarinoita siitä, mistä nykyiseen ennätykseen on tultu, eli kuinka pitkään on ehtinyt jo kalastaa. Samalla voisi mainita matkan varrella tulleita aiempia ennätyskaloja, eli kuinka tiheään tahtiin ennätystään on saanut parannetuksi. Tyly tosiasia kun taitaa olla, että mitä suurempi enkkakala on, sitä vaikeampaa siitä on pistää paremmaksi...

Omalla kohdallani voisi tarkastella - mitäpä muutakaan, kuin haukiennätykseni kehitystä:

- Ennätysjahti tuli mahdolliseksi, kun aloin onkimisen lisäksi heittokalastaa. Ajankohta oli kesäkuu 1991, olin täyttänyt 12 vuotta. Ensimmäinen hauki tuli noin kuukautta myöhemmin mummolan laiturilta, heinäkuun puolivälissä, ja oli nippa nappa silloisen alamitan (40 cm) kala. Samana kesänä tuli myös useampia kilon ylityksiä, joita punnitsin paremman puutteessa vanhan mallin henkilövaa´alla. Tarkkoja lukemia sellaisella ei tietenkään saa, joten olisikohan enkka ollut ensimmäisen kesän jälkeen alle 1,5 kg?

- Seuraava enkka tuli pari vuotta myöhemmin, kesällä ´93 (ikä 14 v.). Kuusamolaisesta järvestä iski 2,6-kiloinen hauki, joka otti veneen perässä moottorilla hinattuun Professoriin. Ajankohta oli heinäkuun puoliväli, joka on myöhemmin osoittautunut kohdallani merkittäväksi...

- Tuo kala pysyi enkkahaukenani yllättävän sitkeästi aina vuoteen 2006 saakka! Olin jo 27-vuotias, kun sain - heinäkuun puolivälissä - Oulun Kuivasojasta Minnow Spoonilla 3,6-kiloisen, mikä oli positiivinen järkytys siitä paikasta (kaikki siellä kalastaneet tietävät, millaiset olosuhteet keskikesällä).

- Vauhti kiihtyi. Seuraavaa ennätystä ei tarvinut odotella kuin lähes päivälleen vuoden päivät (ikä 28 v.), kun Oulujokisuistosta napsahti pikku-Buster Jerkiin 5,3-kiloinen kala. Heinäkuun puoliväliä elettiin.

- Tänä vuonna, heinäkuun 12. päivä (ikä 30 v.) sain melko läheltä edellisen enkan pyyntipaikkaa (mutta syvemmältä, jigillä) 8,0 kg hauen.

Mitä tuosta kertomuksesta saa selville? Ainakin sen, että enkkakalat eivät tule ns. tavallisilta kalapaikoilta ilmaiseksi, töitä pitää tehdä. Toki silloin tällöin saa lukea tarinoita iloisia poikkeuksia "metrin mittaisista" kalastajista, jotka tempaisevat itsensä mittaisen hauen heti ensimmäisenä kalanaan :) "Tavallisella kalapaikalla" tarkoitan oikeastaan kalastusta järvillä, lammilla ja pikkujoilla matalassa ja vesikasvien seassa, jolloin kala on harvemmin kovin suurta, jo 3 kg kalaa voi pitää isona. Kaksi viimeistä enkkaani ovat tässä mielessä vähän vähemmän sattumakaloja, koska kummankin kohdalla kalastus tapahtui syvän veden välittömässä läheisyydessä.

Näin siis sisävesillä, merellä isoja saadaan säännöllisesti hyvinkin matalasta. Ei siis tarvitse olla huolissaan, jos lähilätäköistä ei meinaa millään saada useamman kilon kaloja. Vika ei ole välttämättä omissa taidoissa...

Vähän ihmetystä herättää se, miksi kaikki merkittävät haukeni tuppaavat tulemaan juuri heinäkuun puolivälissä, ajankohtana jonka pitäisi olla tässä mielessä mahdollisimman huono? Toki näin vähillä kalamäärillä kyse voi olla sattumastakin, mutta silti...

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:10:14 by pikeye »

perza

 • Yöeläjä
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2790
 • hauki on kala
  • ICQ Messenger - 1611
  • MSN Messenger - perza87@hotmail.com
  • AOL Instant Messenger - perza
  • Yahoo Instant Messenger - perza
  • View Profile
  • Perza-vaaput
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #1 on: July 22, 2009, 13:45:05 »
Aika hyvin kyllä muistat jos melkein 20 vuoden takaa muistat mitä olet saanut ja mistä.
Ite en muista kyllä yhtään mistä olisin saanut edes ensimmäisen haukeni. Todennäköisesti kuitenkin mökiltä pienestä järvestä heittokalastamalla tai sitten isän mukana uistellen eli käytännössä saanut kelata jonkun pienee hauen ylös. Ikä ei tuolloin varmaankaan ole ollut paljoa 7 vuotta vanhempi.

Siinä 10-15v ikäisenä tuli käytyä hirmupaljon kalassa ja monissa eri paikoissa. Lähinnä vetouistelu isän kanssa oli se pää juttu ja ekan yli 5kg hauen sainkin ollessa jotain 10-13v väliltä. Kyseisestä otuksesta löytyy kuvamateriaaliakin. Tuossa iässä jo hoitelin ns. veneen toisen puolen. Eli minä hoitelin toisen puolen vavat ja isäni toisen puolen. Kaikki vetouistelua harrastavat tietänee ainakin mitä tarkoitan.

Myös metsälammilla tuli käytyä heittelemässä ja paikallisilla venelaitureilla, joista sai aina häädöt kun aisiaton oleskelu oli kielletty.
Heittelemällä ei kyllä isoja tullut, suurimmat jäi alle kahden kilon.

Vetouistelemalla sitten tuli melkein jokavuosi vähintään ykis yli 5kg hauki, mutta alle 5,5kg kuitenkin.

Vuosia myöhemmin tuossa 17-18v tuli veljen kanssa raahattua vene eräälle huhujen mukaan "hauki helvetti" nimiselle pikku järvelle. Kieltämättä kyseisessä järvessä oli haukea, kun ekalla reissulla haukia saatiin reilusti yli 60kpl yht ja ahveniakin useita kymmeniä. Vesi oli todella tummaa ja matalaa, näkösyvyys max. 15cm. Hauet oli pääasiassa pieniä, mutta semmosia 2-3kg kaloja tuli harvakseltaan ja tuolloin oma hauki enkka heittokalastamalla oli 3,2kg. Kaveri otettiin yhdelle reisulle mukaan ko. järvelle ja hän sai heti 6,7kg hauen. Samana vuonna kun kaveri sai tuon ison sain itse uistelemalla 6kg hauen ja se oli silloinen hauki enkka.

Vuotta myöhemmin keväällä sattui kerrankin itelle ko. järvellä parempi reissu. Saaliiksi sain 4kg, 4,5 ja 4,6kg hauet ja 1-3kg kalojakin useamman. Saman kesänä isäni lähti mukaan kokeilemaan kun ei ollut ennen käynyt ja heti saaliina 6,3kg hauki. Eipä ole sen jälkeenkään kyllä käynyt.

Viime kesään mennessä oli siis vetouistelemalla tullut useita 5-6kg haukia, mutta heittokalastamalla ei ainuttakaan yi 5kg haukea ja vähän tuntui turhalta edes yrittää isompaa haukea heittelemällä. Viime kesänä sitten sain uistelemalla 6kg hauen joka sivusi ennätystä ja syksyllä sitten enkka parani kilolla eli 7kg.
Tänä kesänä tuolla matalalla ja tummavetisellä järvellä kävi se ns. tuuri itelle ja onnistuin saamaan vihdoin sen yli "vitosen" heittokalastamalla. Hauki punnittiin lukemiin 6,2kg.
Eli ennätys tällähetkellä vetämällä 7kg ja heittokalastamalla 6,2kg.
Parannettavaa on, mutta ne isot tulee jos on tullakseen. Jatkan kalastusta vaikka en saisi ainuttakaan "isoa" kalaa.
 :-)
« Last Edit: July 22, 2009, 13:47:07 by perza »
Perza vaaput ja tasurit kalastukseen kätevästi netistä!  www.perza-vaaput.com

Juz

 • Posts: 193
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #2 on: July 22, 2009, 13:59:00 »
Ensimmäisen yli 3kg haukeni sain Porovedeltä 2006. Hauki painoi 3,9kg. Seuraavana keväänä oli aika parantaa enkkaa ja Haapajärveltä sain 4,1kg. Tuo ei kauaa säilynyt vaan seuraavana viikonloppuna sain Oulujärven Ärjänselältä 4,6kg hauen. Tässä vaiheessa elettiin toukokuun loppua. 4,6kg ei ehtinyt kauaa vanheta, kesäkuun puolenvälin aikoihin Kallaveden 11,8kg muikkuimuri otti vetämäämme 8cm Jesseen. Tuo on säilynyt tähän asti ennätyksenäni. Tuon jälkeen on tullut mm. 4,7kg, 7kg, 5,5kg, 5,2kg ja 4,9kg hauet. Ja sellasia 3kg-4kg haukia on tullut n.10-11kpl tuon jälkeen.
Tänä syksynä olisi aika parantaa enkkaa ja toivon mukaan 12kg menisi rikki.
Eli itsekin olen jo neljä vuotta uistelussa hoitanut "toisen puolen", ainakin Perzan pitäis ymmärtää mitä meinaan :-D
« Last Edit: July 22, 2009, 23:17:24 by Juz »

Miskala

 • Posts: 348
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #3 on: July 22, 2009, 19:20:26 »
Ensimmäisen haukeni sain 9-vuotiaana uistelemalla. Painoa oli 1,8 kiloa.

Tätä isompaa haukea sai odottaa kauan, mutta tulihan se sitten 12-vuotiaana uistelemalla myös. Painoa tasan 2 kiloa.

Viimeisimmän kerran tähän mennessä olen parantanut sitä viime syksyllä 13-vuotiaana, uistelemalla isoissa aalloissa. Vene keikkui reilusti ja haukea oli vaikea kelata ja saada haaviin. Lisäksi se solmi siimat sotkuun toisen vavan kanssa. Isä ne sitten selvitti, kun kelasin siiman hänen viereen. Hauki onneksi pysyi kiinni, vaikka siimojen selvityksessä kesti ehkä jopa vartin. Viimein hauki saatiin veneen vierelle ja haavi oli jo järvessä, kun hauki oiken pomppasi haaviin.  :-D Hauki oli metrin pitkä ja painoi 7025g.

Tätä suurempaa haukea en ole vielä saanut, vaikka tänä kesänä olikin lähellä. Noh, syksyllä ollaan taas enimmäkseen hauen perässä ja ennätys pitäisi saada lyötyä.

JuP3

 • Heikki Vihinen ULIULI
 • Posts: 1022
 • Rajaseudun Rambo
  • MSN Messenger - jupe89@luukku.com
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #4 on: July 22, 2009, 19:47:43 »
1. Ensimmäinen haukeni joka tuli ongella ja paino ehkä 100g:-D

2. Virvelin kun sain -96 niin ekalla reissulla tais tulla joku kilonen pulikka. Myöhemmillä kerroilla ennätys taisi parantua, mutta ei voi muistaa kaikkea... 3. Samana kesänä sain serkun kanssa soutelemalla 3kg hauen muikun värisellä Rapala Huskylla.

4. -97 isä osti minulle Ambassadeurin joka helpotti uistelua, kun edellinen kela oli joku Shimanon umpikela. Kauniina elokuun aamuna sitten räikkä pärähti ja isokitainen 105cm/5.5kg hauki tuli Magnum leuassa veneeseen.  :-)

Sitten menikin tovi kun ennätys koheni... 5. 2v sitten syyskuun lopulla pois lähtiessä leikkimielisessä kilpailussa ]onen ja Kala-Eemelin kanssa olin jumbona ja heitin, että "yli 5kg hauesta saa 10 pistettä". Heinikon laidassa uineeseen 9.5cm Velhoon tärähtikin sitten reilummin...10min väännön jälkeen 8.3kg hauki ylös.  :-P 6. Pari päivää tästä ja ]onen kanssa samoilla kohdilla uistelemassa ilman saalista kun itsetuunattuun Bete vaappuun tärähti. Veikkailin 5kg kalaksi, mutta veneen vieressä koko selvisi. Atraimesta niskaan ja 115cm/9.36kg kala ylös.  8-) Kymppikerhoa odotellessa...
Reilusti kalastusta, jo vuodesta 1927. P-KUK

pjk

 • Guest
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #5 on: July 22, 2009, 21:46:20 »
- Tänä vuonna, heinäkuun 12. päivä (ikä 30 v.) sain melko läheltä edellisen enkan pyyntipaikkaa (mutta syvemmältä, jigillä) 8,0 kg hauen.

Tilannepäivitystä: Tulin juuri kalalta. Nyt tuli tuosta samasta paikasta, samanlaisella jigillä 9,0 kg kala.

En osaa oikein sanoa, miltä nyt pitäisi tuntua :) Ei ehtineet edes sen 8-kiloisen tekemät arvet peukalosta parantua kunnolla, nyt on toinenkin käsi haavoilla...

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:09:02 by pikeye »

kala___mies___95

 • Posts: 92
 • Hauki
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #6 on: July 22, 2009, 23:37:57 »
Onnea pjk:lle isosta kalasta! Oma enkka hauki oli niin pieni että päästin sen heti takaisin.Sitten puolenvuoden päästä nousi samasta paikasta hauki 600g Calicco catilla.Ja seuraava enkka hauki oli 1,3kg aronsalmen lomamökiltä uistelemalla muikun värisellä nissellä joka on nyt nykyinen enkka.
Kuvakin löytyy
Minä en lähde maailmankiertuematkalle minä lähden kalaan.

jarmoankka

 • Ädin kielen opetaja
 • Posts: 1018
 • 5.5kg lumpeiden kuningatarta
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #7 on: July 23, 2009, 01:57:13 »
hmm... En nyt kyll tarkasti voi muistaa haukien kasvamista. Sen muistan, että 6 luokalta kun pääsin, sain ekan hauen elämässäni omalla virpalla. Se oli tyyliin 1 kilo.
Pikku hiljaa tuo on noussut tuo koko, mutta kuvatkoon mun kiinnostusta isojen saantiin ja saaliiden muisteluihin se, että täälläkin olen jossain aiheessa kai kertonut isoimmaksi 5.6 kiloisen hauen. Tuossa muistin juuri, että samalla reissulla kun kaveri sai 14.8 kiloisen, mä sain 6.5 kiloisen. No ehkä sen ison vuoksi tuo on päässyt unholaan.
On toki hienoa kuulla, että joku on saanut jättihauen. Itse en saa kliimaksia kalan koosta. Mulle riittää, että saan kalaa. En esimerkiksi unelmoi teno-joesta ja 20 kilon lohesta.  Jos joskus saan 10-killoisen, niin olen tyytyväinen, mutta siihen asti haukiennätys toivottavasti paranee pienin loikkauksin.
pessimisti ei pety koskaan. Aina sattuu kun tapahtuu ja jos usein sattuu, siihen tottuu.

Timpe

 • Guest
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #8 on: July 23, 2009, 02:13:27 »
Oikeasti kai ne ennätykset silloin alkuaikoina parani moneenkin otteeseen, mutta ei voi muistaa edes ensimmäistä haukea :D
Ensimmäinen hauki, mikä oikeasti on jäänyt mieleen on 3,5kg, jonka sain ala-asteikäisenä, olisinko ollut 8v tai 9v, eräältä pikkujoelta Etelä-Lapissa.
Seuraavan kerran ennätys parani 5kg:n haukeen, ikää oli tuolloin 15v, vuosi oli -95, paikkana Keitele ja Räihänselkä.
Seuraavan kerran ennätystä paranneltiin vuonna -97 hauella joka painoi 7,7kg, saantipaikka oli erään metsäyhtiön tuotantolaitoksen lauhdevesialueelta Keski-Suomesta, syyskuun loppupuolella.
Nykyinen ennätys onkin sitten ollut jo voimassa 2000-luvun alusta, hauki painoi 9,7kg ja saantipaikka oli Keiteleen Karttuselkä.

KalaMies--94

 • Posts: 102
  • MSN Messenger - reijo_kuuva@hotmail.com
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #9 on: July 23, 2009, 20:12:27 »
Tänä vuonna on tullu uisteltua viime vuosia tiuhemmin ja enemmän. Viime vuoden enkka (900g) rikkoutui siinä kesäloman ekoilla viikoilla (1500g), mutta sitten kesäkuun loppupuolella jysähtikin sitten "kunnolla" veneessä kaverin pideltiin sitten 1986g haukea ja hymyssä oli suu :-). Otti nääs itsetehtyyn vaappuun.

Kuvankin löysin...


Ei sitä tiedä, jos ei kokeile.

Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #10 on: July 24, 2009, 17:07:43 »
Ensimmäisen haukeni sain ensimmäisellä uistelureissullani (6-7 vuotiaana). Kalan paino oli jotain puolenkilon ja kilon välillä.

Samana kesänä sitten pääsin ensimmäistä kertaa lappiin kalaan. Sieltä napsahti Luironjoen kovasta koskesta 2,5 kg tuubi hopeisella lipalla.

Kesä- pari tuon jälkeen jälleen lapissa..Veljeni oli saanut juuri about viiden kilon hauen eräästä suvantokohdasta oranssilla countdownilla.
Päätin sitten, että haluan itsekkin ison hauen ja laitoin oranssin Blue Fox vibraxin (?). Muutaman heiton päästä siiman päässä oli ennätyshauki, tuolloin kalalla painoa 4-5kg.

Jälleen kesä- pari tuon jälkeen merellä pari päivää kalassa.
Ekana päivänä karkuun pääsi alkuhetkillä apaut vitonen. Vähän aikaa karikon kuvetta paukuteltuamme jysähti helmi-JAK:iin. Hetken tappelun jälkeen veneen vierelle enkkakala, tällä kertaa 6,65 kilon painoinen. Kalalla mittaa 102cm
Seuraavana päivänä tuli vielä päälle vitosen kala.

Kesä tuon jälkeen...
12.7 lähdin sateen jälkeen lähijärvelle pikkuahvenia ullikamoilla kiusaamaan.
Totaalisena yllätyksenä hopeiseen kakkoskoon lippaan jysähti ja lujaa. Kuin ihmeen kaupalla ilman peruketta ja ullikamoilla ja vieläpä ilman haavia (soitin isän haavitsemaan väsytyksen tiimellyksessä :-D) ylös uusi ennätyshauki, 6,7kg/102cm.

Samana syksynä merellä oli tarkoitus parantaa haukienkkaa. Yritys ei onnistunut, ylös kuitenkin suunilleen 60kpl haukia, joista n.20kpl oli 3-4 kiloisia, suurimpana 4,5 kiloinen.

Sitten tänä kesänä merellä jälleen 8.6-17.6.
Huonohkon alkupäivien syöntien pelastajat olivat 14.6 ensin tullut vitosen hauki. Lähdimme sitten aloituspaikkoja kohti rantoja myöten uistellen.
Lähes parhaiten toimineeseen neonvihreäkromiin Bomberiin otti kala, joka paljastui kovan jumputuksensa takia heti yli vitoseksi.
Tämän kalan kanssa joutui vääntämään jo kunnolla, veneen allekkin oli näköjään haluja mennä. Ylös se kuitenkin tuli, tarkkaa painoa ei saatu, mutta arviot osuivat 6-7 kilon tietämille. Oliko tämä sitten seuraava enkka ? Niin, ken tietää...

Kahden päivän päästä, 16.6 uistelimme kaislikon reunoja pitkin uudessa paikassa.
Pikkukaloja näkyi kaiussa jatkuvasti. Sitten pamahti! Eipä ollut yksi pikkukaloista vaan hiukan rotevampi.
Jonkun ajan kesyttelyn jälkeen haavissa lötkötti selvä enkka Jesse huulessaan, se tavoiteltu kymppihauki. Tarkka paino 10,7kg/116cm. :-)
Tänään juuri avasin paketin joka sisälti kerhon jäsenuistimen ja pinssin.

Ennätys on siis parantunut tasaisesti lähes joka kesä, ellei jopa joka kesä.
Hauki on kalastajan ystävä...se ottaa aina silloinkin, kun muut kalat eivät

Molopääklaani

Himopilkkijä89

 • Posts: 1041
 • Voittokalat on hauskin vetää muiden reijistä. :D
  • MSN Messenger - atte89@luukku.com
  • View Profile
  • kilpapilkintäblogi
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #11 on: July 24, 2009, 18:19:38 »
n. 3-vuotiaana eka hauki, mato-ongella noin 400g.

Seuraavasta enkasta ei ole muistikuvaa tai tietoa, mutta muistan n. 7-8 vuotiaana saaneeni useitakin 1-1,5kg haukia uistelemalla. Yhden n. 1,5kg hauen sain kun vaan uitin Professori-uistinta veneen vieressä omassa mökkirannassa. Eli en siis edes heittänyt uistinta.

10-14 vuotiaana tuli joitakin n. 2-3 kiloisia haukia, joita ei kuitenkaan punnittu. Pituudet oli kuitenkin siinä 70cm paremmalla puolella.
13-vuotiaana tuli katiskalla 108cm/7kg hauki joka on edelleen haukienkkani pyydyksillä. 14-vuotiaana tuli katiskalla myös suuri hauki, noin 6-kiloinen.

16-vuotiaana rikoin ekaa kertaa 3 kilon haamurajan vapavälineillä. Tämä tapahtui vieläpä muistaakseni 3 kertaa saman päivänä aikana. Tällöin enkaksi tuli 3,8kg/89cm.

Tuo pysyi vapaväline-enkkana tähän kesään asti, kunnes tuli uistelemalla 6,4kg/103cm hauki, 19-vuotiaana.

Nyt on ottipaikoista jo sen verran tietoa, etten pitäisi ihmeenä vaikka ennätys paranisi vielä tänä vuonnakin, katsellaan.

mikarim

 • Posts: 103
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #12 on: July 24, 2009, 20:19:32 »
Muistelen, että ensimmäinen hauki tuli 90-luvun puolenvälin tietämillä Lapista eräästä pienestä suolammesta. Kalalla taisi olla painoa kilon verran. Samana kesänä haukia tuli tasaisen tappavaan tahtiin lähistön järvistä ja suurin painoltaan saattoi olla lähellä kahta kiloa. Sen jälkeen kalastaminen oli pitkään telakalla, kunnes viime kesänä sain ostettua oman virvelin ja hieman vieheitä. Haukiennätys taisi nousta sinne 2-3 kilon tietämille samana kesänä. Tänä kesänä ennätys on Pudasjärven alueen vesistöstä 3,99 kg. Lukuisia pienempiäkin haukia on tullut, mutta se varsinainen iso odottaa vielä vesistöjen uumenissa.

pjk

 • Guest
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #13 on: July 24, 2009, 21:06:11 »
Tänä kesänä ennätys on Pudasjärven alueen vesistöstä 3,99 kg.

Säälimättömän tarkka vaaka ja rehellinen mies! Tuon kokoiset hauet ovat huomattavasti harvinaisempia kuin grammaa suuremmat... ;). Nimim. "Jousivaakani asteikon tarkkuus on 0,1 kg"

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:03:58 by pikeye »

Tumi81

 • Posts: 59
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #14 on: July 24, 2009, 21:20:10 »
Tänä kesänä ennätys on Pudasjärven alueen vesistöstä 3,99 kg.

Säälimättömän tarkka vaaka ja rehellinen mies! Tuon kokoiset hauet ovat huomattavasti harvinaisempia kuin grammaa suuremmat... ;). Nimim. "Jousivaakani asteikon tarkkuus on 0,1 kg"

--pjk

Siis tarkkaan ottaen grammaa suurempi hauki painaisi 3,991kg... 10 grammaa pistäisi painon neljään kiloon jota lienee tässä hait...  :wink:

pjk

 • Guest
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #15 on: July 25, 2009, 00:55:16 »
Tänä kesänä ennätys on Pudasjärven alueen vesistöstä 3,99 kg.

Säälimättömän tarkka vaaka ja rehellinen mies! Tuon kokoiset hauet ovat huomattavasti harvinaisempia kuin grammaa suuremmat... ;). Nimim. "Jousivaakani asteikon tarkkuus on 0,1 kg"

--pikeye

Siis tarkkaan ottaen grammaa suurempi hauki painaisi 3,991kg... 10 grammaa pistäisi painon neljään kiloon jota lienee tässä hait...  :wink:

Kyllä. Nimim. "YO-kirjoituksissa matematiikka jätetty kirjoittamatta" :)

--pikeye
« Last Edit: June 28, 2010, 17:04:14 by pikeye »

Himopilkkijä89

 • Posts: 1041
 • Voittokalat on hauskin vetää muiden reijistä. :D
  • MSN Messenger - atte89@luukku.com
  • View Profile
  • kilpapilkintäblogi
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #16 on: June 08, 2012, 22:47:55 »
n. 3-vuotiaana eka hauki, mato-ongella noin 400g.

Seuraavasta enkasta ei ole muistikuvaa tai tietoa, mutta muistan n. 7-8 vuotiaana saaneeni useitakin 1-1,5kg haukia uistelemalla. Yhden n. 1,5kg hauen sain kun vaan uitin Professori-uistinta veneen vieressä omassa mökkirannassa. Eli en siis edes heittänyt uistinta.

10-14 vuotiaana tuli joitakin n. 2-3 kiloisia haukia, joita ei kuitenkaan punnittu. Pituudet oli kuitenkin siinä 70cm paremmalla puolella.
13-vuotiaana tuli katiskalla 108cm/7kg hauki joka on edelleen haukienkkani pyydyksillä. 14-vuotiaana tuli katiskalla myös suuri hauki, noin 6-kiloinen.

16-vuotiaana rikoin ekaa kertaa 3 kilon haamurajan vapavälineillä. Tämä tapahtui vieläpä muistaakseni 3 kertaa saman päivänä aikana. Tällöin enkaksi tuli 3,8kg/89cm.

Tuo pysyi vapaväline-enkkana tähän kesään asti, kunnes tuli uistelemalla 6,4kg/103cm hauki, 19-vuotiaana.

Nyt on ottipaikoista jo sen verran tietoa, etten pitäisi ihmeenä vaikka ennätys paranisi vielä tänä vuonnakin, katsellaan.
Tähän voisi laittaa jatkoa...

2009 siis tuli tuo 6,4kg hauki

2010 haukienkka parani jo alkukaudesta 6,5 kiloon, ja myöhemmin kesällä 7,2 kiloon

2011 keskikesällä täsmälleen saman kokoinen 7,2kg ja myöhemmin kesällä 9,2kg mikä edelleen ennätys. Ennätys parantunut 3 vuonna peräkkäin, mutta nyt sitä on jo vähän vaikeampi parantaa, varsinkin kun en koskaan haukea edes koita.  :roll:

Qkkeli

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 1474
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #17 on: June 09, 2012, 00:40:25 »
Hmm, piti oikein miettiä tätä ja aika valitettavan alas jää minulla parannukset. Eihän se ihan ensimmäinen hauki ole varmasti edes puolta kiloa painanut ja en kyllä pysty muistamaan minkä ikäinen silloin olin. Tapahtuman kyllä muistan, kun olin vanhempien kanssa mökkijärvellä mato-ongella ja juuri ennenkuin oltiin lähdössä pois, niin koho sukelsi normaalia lujemmin. Ja pieni hauen luikkuhan siellä oli.

Kilon raja meni varmaan rikki joskus 10 vuotiaana, kahden kilon rajapyykin rikkoitumista en pysty enää muistamaan.

Ja näin nopeasti ollaankin sitten siinä ennätyshauessa. Tästä olen joskus tällekkin foorumille tarinan kirjoittanut, mutta nyt lyhyestä virsi kaunis. Olin jälleen kerran mökkijärven rannalla kalastamassa. Siihen aikaan oli kyseiseen järveen istutettu kirjolohia, joita olin yrittämässä. Vieheenä tarjoilin ambulanssia pikkukostoa ja erään ruovikon laidalta tärähti sitten suht tömäkästi. En haukea tainut pahemmin väsyttää vieheen menettämisen pelossa ja yllättävän helposti se rannalle tulikin, silloin saattoi myös olla aika kuuma kesäpäivä.. No otin hauen kainaloon ja kävelin läheiselle mökille, jossa isä oli tekemässä remonttihommia. Puntari oli kerrankin mukana ja painoa tuli aika tasan 3,5kg. Omaa ikää en tällekkään ennätyshaukikaudelle muista, mutta vielä ala-asteella väittäisin silloin olleeni.

Morripoika

 • Kreatiinimäskääjä
 • Posts: 1088
  • MSN Messenger - j.aa.kola@hotmail.com
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #18 on: June 09, 2012, 09:17:02 »
Oiskohan joskus 4 vuoden paikkeilla eka hauki tullut, enkka taisi sillon jo pärähtää likemmäks kiloa.

Siitä se sitten lähti ja pikku haukea tuli nykittyä melkosia nippuja, mutta isommat puuttu. 10 vuotiaaksi asti ei mahtanut 4kg isompaa olla.

11-13 vuotiaana alettiin käymään isän kanssa vähän ahkerammin vetämässä uistinta joella. Perässä silloin oli vielä Lottoja ja Calico Catteja.. Mutta kalaa niillä kyllä sai. Isä sai muistaakseni 6kg kalan ja olisiko ollut samana syksynä tai vuotta myöhemmin niin vedin reilusti oman enkan 7kg Calico Catillä.. Se oli hieno kala se.

Vasta 4-5 vuotta sitten opittiin käyttämään vaappuja. Saalis kyllä isoni, mutta ei mitään ennätys kaloja tullut. Sitten alotin tekemään omat vaappuni itse ja löysin tähän lähimaastoon sellaset toimivat yhdistelmät, että ne syrjäytti täysin kaupan vehkeet. Pikku hiljaa alko isompiakin haukia löytyä. 5-7kg kalat ei enään tuntunut missään, mutta sen yli tuntu olla vaikea päästä.

2010 kuitenkin oltiin kesäkuun alkupuolella aikalailla näitä päivämääriä, vetämässä uistinta tuossa lähijoella. Sillon vapa taipu hyvin ja tuumailin heti ensi kosketuksesta, että yli viitosen kyllä mennään, tästä pari hetkeä veikkailin jo, että ennätys tulee jos joskus vaan näkyviin saadaan, varovaisesti vihjailin jo kympistä. Kuitenki totuus paljastui, kun ekaa kertaa tuli veneen vieressä näkyviin. Taisin siinä itsekkin vähän hämmentyä ja viisailin veteen, että kato nyt jumalauta ku pää oli tuola ja pyrstö tuolla, kun 119cm kala kävi siinä muutaman metrin päässä.. Pieni omatekeleeni näytti roikkuvan uhkaavasti vaan peräkoukuista huulessa kiinni, löysä heittely vapa oli melkeen ympäripyöreellä mutkalla ja kela parahteli.. Ei näyttänyt kovin lupaavalta yhdistelmältä. Kuitenkin jotenki loppujen lopuksi isä sai haavittua kalan veneeseen, haavikin oli luokkaa 60cm leveä, puolet kalasta roikku haavin ulkopuolella, mutta raskas pääpuoli oli tukevasti haavissa. Ja voin sanua, että kyllä se näytti siinä pienen soutuveneen pohjalla isolta... Loppujen lopuksi painoa sille saatiin 12,2kg ja pituutta 119cm, tyhjämahasena.

Ei ole sen jälkeen mitään isompia haukia tullut.. Ja tuota kalaa ainakaan pituuden puolesta on vaikea enään lyödä..
Kalastusta, metsästystä ja urheilua.

hauki234

 • Posts: 2
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #19 on: June 09, 2012, 11:37:51 »
joka kesä olen yrittänyt parantaa hauki ennätystäni. eka haukeni painoi noin 2kg.
mutta tänä kesänä olen jo laittanut ennätyksen uusiksi sillä sain 5kg painavan hauen :-) :-) :-)

Jjj

 • Rehumakkaran muiluttaja
 • Posts: 686
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #20 on: June 09, 2012, 13:34:43 »
Haukiennätystäni en ole kyllä rikkonut kovin usein. Otetaan vaikka ensimmäiseksi se eka hauki ikinä, noin 1 kilon puikkari ja myöhemmin suurin piirtein 1,7kg-2,3kg hauki uistelemalla, tällöin olin ehkä 9 vuotias.

 Siitä meni pari vuotta taas pikkuluikkeja nostellen. Toissavuonna sitten virvelin päässä olevaan Abun Hairy Killeriin narahti uusi ennätys hauki, painoa löytyi hieman alle 4 kiloa.

 Myöhemmin samana kesänä sitten vetouistellessa Karikko vaappuun paukahti uusi ennätys jo toisen kerran samalle vuodelle. Painoa löytyi tällä kertaa 6,52kg ja pituutta 104cm. Tästä eteenpäin onkin ollut hiljaista, paitsi tänä vuonna pääsin pariviikkoa sitten aika lähelle ennätystä 6,1kiloisella hauella. :-)

pilkkiäijä

 • Mansesterin makkaramestari
 • Posts: 1010
  • MSN Messenger - kala.keitto@hotmail.com
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #21 on: June 09, 2012, 15:52:41 »
Ensimmäisen haukeni sain uistellen muistaakseni 4 tai 5 vuotiaana, olin juuri saanut oman avokelavirvelin ja uistelin iskän Rapala Fat Rapilla. Kala taisi olla aikalailla puolen kilon luokkaa ja aika oli luultavasti jotain keskikesää..

Vuotta myöhemmin Räsäseen nappasi Uudenkaupungin vesistä alkukesästä noin 2 kiloinen hauki.

Se pysyi ennätyksenäni 2003 vuoteen asti, kun samoilta vesiltä otti pieneen toukkajigiin loppukesästä yllättäen 3,385kg hauki

Sitä koitinkin moneen kertaan parantaa.. Muutamia +kolmen kilon kaloja tuli, mutta jäi punnitsematta (esim Kustavin ulkoluodoilta keskellä kesää napannut 3kg hauki jollain Kuusamon taimenlusikalla). Lapista iski kuitenkin 2009 UL-välineillä 11g räsäseen 3,320kg hauki, joka oli lähellä rikkoa ennätyksen. Aika taisi olla elokuun alkua.

2011 ennätys vihdoin parani Näsijärven pohjoisvesiltä kun Räsäsen seiskaan otti matalasta ruohikosta keskellä kesää 4,5kg hauki. Se on vieläkin tällä hetkellä suurin punnittu kalani, mutta 4-5kg kaloja tuli viime syksyn aikana puolen tusinaa. Ei vaan jotenkin ole innostanut enään tuo punnitseminen haukien kohdalla. Sitten vasta kun todellinen mörkö osuu kohdalle, jos ikinä osuukaan :)
Olen kalastelijapoika!

Alkeis

 • Posts: 74
 • Koita itse kirjoittaa Aleksi 2 promillen kännissä!
  • MSN Messenger - aljoko2@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #22 on: June 10, 2012, 00:09:45 »
8,6 kg noin 10 vuotiaana ja sen jälkeen ei ole parannusta tullut viimeiseen 15 vuoteen :D Viime kesänä komia kiinni, mutta karkuutin venheen vieressä.. ;) 8 kg ylitetty ainakin  5 kertaa, joten tuurissa taitaa olla minun kymppi kerho :)

madtrue

 • Nyrkinheiluttaja ruispellossa
 • Posts: 450
 • "hullujen kuningas"
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #23 on: June 12, 2012, 00:12:02 »
Jaahas no en todellakaan usein taitaa olla about 10v aikaa siitä ennätyshauesta. No mut kyllä kuhan tutuille paikoille taas pääsee niin alkaa kalaakin tulemaan (isommat vesistöt = tutummat paikat).
"rocky has left the building"

hauki000

 • Ex-Puro hauestaja
 • Posts: 517
  • View Profile
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #24 on: June 13, 2013, 01:53:24 »
Olen varmaankin parantanut enkkaani vain kerran. Sain 3,3 kilon hauen 6.7.2010. Tätä ennen olin saanut suunnilleen kilon molemmin puolin olevia kaloja.
Verkko on joukko reikiä jotka on sidottu narulla yhteen.

OscarMike81

 • En millään halua uskoa että tämä olisi tässä. Hitaasti painan 10:een kiloon saakka.
 • Posts: 16
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #25 on: July 24, 2013, 09:20:33 »
Kuusi vuotiaana (v. 1987) sain varmaan ensimmäisen hauen, tämä varmaan selviäisi mummon ja papan mökkikirjoista. Seitsemän vuotiaana (v. 1988) sain 1,6 kiloisen hauen, se olikin kova juttu tuon ikäiselle. Muistan tuon vieläkin. Tuon kokoisia kaloja tulikin sitten vuosien mittaan paljon, mutta ei kuitenkaan yhtään suurempia. Uutta ennätystä sain odottaa pitkään. Tämä vaikutti kiroukselta. Taisin olla 17 tai 18 vuotias (v. 1998) kun sain 4,2 kiloisen hauen.

Tämän jälkeen kalastusharrastus väheni aika paljon, kunnes taas aloitin aktiivisemman kauden olisiko ollut vuonna 2008. Ajan myötä olen siirtynyt myös heittohommista vetouistelun pariin. Vuonna 2009 sain 5,8 kiloisen hauen. Viime kesällä (2012) ennätys hinattiin lukemaan 8,5 kg, ikää oli tuolloin 31 vuotta.

En millään halua uskoa että tämä olisi tässä. Kymppikiloinen on seuraava tavoite. Tämän kesän toistaiseksi suurin hauki on 5,94 kg.

1987 0,5kg
1988 1,6 kg
1998 4,2 kg
2009 5,8 kg
2012 8,5 kg

Hitaasti mutta varmasti.

Kalle 37

 • Pikku-Kalle
 • Posts: 106
 • Kyl kala syö kun vaan tietäs missä :)
  • View Profile
  • Email
Vs: Kuinka usein olet parantanut haukiennätystäsi?
« Reply #26 on: July 24, 2013, 23:11:12 »
Kaikki alkoi joskus kun olin 5 tai 6 vuotias sain ekan hauen mereltä noin 500g.
Sitten vähän aikaa olin 8 vanha ja olin merellä kalasaa samassa paikassa mistä tuli eka hauki  Sain eka hauen joka painoi 2,6 kg ja seuraavalla heitolla tulikin 3,6 kg haagenin.
Sitten vierähti pitkä tovi olin 12 ja mökki oli juuri ostettu ensimmäisellä reissulla 4,2 kg hauki.
Samana kesänä vielä 5 kg ylittyi .
Seuraavana kesänä nappasi hauki joka painoi 6,5 kg.
Tänä kesänä onkin sitten tapahtunut ensiksi hauki 7,3 toissa viikolla ja samalla viikolla tuli myös 8,2 kg hauki, mutta tämä ei vielä riitänyt kun eilen nappasi hauki joka painoi 10,795 kg pituutta kalalla 115 cm .
Ja tähän väliin on mahtunut tuhansia haukia
Erämaa-Kuusamon pilkkiviikot :)

 center>