Keskustelun jatkoksi vielä muutama ajatus aiheesta "vieheen uitto, uinti ja kalantulo":
Viimeinen sana on aina kalalla, joka tarkastelee viehettä kokonaisuutena. Kala tekee iskupäätöksen, mikäli viehe näyttää sen mielestä oikealta niissä olosuhteissa. Tästä juuri syntyvät vieheiden tehoerot. Joku viehe voi nousta sen reissun ottivieheeksi, jos se sopii vallitseviin olosuhteisiin paremmin kuin muut. Olosuhteiden muuttuessa, vaikkapa vain seuraavana päivänä, joku muu viehe voi olla vuorostaan ottiviehe.
Olen lisäksi siinä käsityksessä, että joka viehetyypissä (jerkki, vaappu, lusikka, lippa, jigi jne.) on jokin "juttu", joka saattaa tehdä yhdestä viehetyypistä jossakin tilanteessa muita kalastavamman. Ajatellaanpa, millainen on kunkin viehetyypin uintitapa: vaappu etenee melko suoraviivaisesti potkiskellen. Lusikka keikahtelee ja muljahtelee puolelta toiselle. Lippa etenee suoraan, lähettäen voimakasta paineaaltoa. Perinteinen jigi ui pohjan yllä ylös-alas sahaten.
Jerkkejäkin on uinniltaan monenlaisia, mutta yleisesti ottaen ne uivat perinteisistä vieheistä poikkeavalla tavalla: katkonaisesti, sivusuuntiin puikkien tai liukuen (jotkut mallit myös ylös-alas -suunnassa). Mielestäni jerkissä se "juttu" kalantulon kannalta on juuri tuo epäsäännöllinen katkouinti. Mallista riippuen jerkki voi hakea pitkää (sivu)liukua tai lähinnä kääntyillä paikoillaan, ja pitkälle edenneet kalastajat hankkivatkin tietoisesti erilaisilla uinneilla olevia jerkkejä.
Nyt aletaan olla tienhaarassa, jossa mukaan astuvat kalastajan omat mieltymykset. Oma polkuni on seuraava: koska en ole hauenkalastajana puhdasverinen jerkkaaja vaan "jerkkipainotteinen sekakäyttäjä", olen pitäytynyt muutamassa helppouittoisessa jerkkimallissa joita vaihtelen kalapaikan syvyyden perusteella, mutta panostanut värivalikoimaan. Veneessä mukanani kulkee ison jerkkiboksin lisäksi boksi muita vieheitä, joita kokeilen viimeistään siinä vaiheessa, kun kaikki jerkkikokeilut tuottavat tulosta yhtä kehnosti. Ei ole yksi tai kaksi reissua, kun ensin jerkeillä tyhjäksi todetuilta paikoilta alkaakin saada haukia vaihdettuaan jerkin lusikkaan, jne. Ääritapauksessa jopa päivän oikea vieheväri voi antaa jerkillä vain tärpin tms., mutta jossain muussa vieheessä sama väri toimii ihan täysillä.
Edellisen pointtina oli jotain sen suuntaista, että a) jerkin ei tarvitse uida viimeisen päälle hienosti siksakkia jotta sillä saisi kalaa, ja b) hienostikaan uivat jerkit eivät toimi joka päivä samalla teholla, koska kalojen mielestä aina ei ole jerkkipäivä. Jerkki on yleisesti ottaen varsin tehokas, mutta vain yleisesti ottaen.
--pikeye