Chat

Author Topic: Talvihauen täkykalastus  (Read 22440 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Perca

 • Pyydyskalastaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 646
  • View Profile
  • Email
Talvihauen täkykalastus
« on: November 17, 2009, 00:07:20 »
Johdanto

Meikäläisen osalta talvikalastus painottuu lähes kokonaan hauen koukkupyyntiin sekä siihen tarvittavien syöttien hankintaan pilkillä, katiskalla tai verkolla. Parhaimmillaan hauen täkypyynti on hauskaa, aktiivista ja ennen kaikkea tuottoisaa!

Mitä myöhäisempi kevät on, sen aktiivisemmin hauet liikkuvat valon määrän lisääntyessä sekä jääpeitteen ohentuessa. Myös lähentyvä kutu vaikuttaa kalojen liikkeeseen yhä lähempänä rantoja ja kutupaikkoja. Aion nyt esitellä lyhyesti oman mallini ja ajatuksiani hauen talvisesta koukkupyynnistä. Voin suositella tätä tekniikkaa erityisesti nuorille kalastajille. Välineet ovat huokeita ja onnistuminen on varsin todennäköistä.

Urani koukkukalastajana alkoi noin kymmenkesäisenä pojanklossina. Olin ollut mukana ukin kanssa iskukoukuilla, lukenut alan lehdistä talvikalastuksesta ja olihan minulla jo muutaman vuoden kokemus pilkkimisestä. Olen aina pitänyt kolmihaarakoukkuja täysin ylivoimaisina verrattuna iskukoukkuihin, enkä siltä polulta ole livennyt. Kahdessa kolmihaarakoukussa kala säilyy pitkän aikaa hengissä ja syötti pääsee uimaan luonnollisemmin. Iskukoukku tappaa syötin lähes poikkeuksetta liian nopeasti.

Välineistä

Yksinkertaiseen pyydykseen ei tarvitse ostaa kuin kolmihaarakoukkuja ja kalastajanlankaa. Jään päälle jää vain avannon halkaisijaa tuplasti pidempi karahka, saunaklapi tai rantapusikosta vesuroitu paju käyvät vallan mainiosti. Jos keppi on liian lyhyt, on olemassa riski että kala tempoessaan narun päässä saa vedettyä kepin avannosta. Avannon ympäriltä kannattaa mun kokemuksien mukaan potkia lumia pois, valo houkuttelee haukia. Joku väittää varmasti päinvastaista - kokeilemalla saat muodostettua oman mielipiteesi.Tiheällä tarkastusvälillä hauki ei ehdi järsiä lankaa poikki, mutta perukkeen lisääminen langan jatkeeksi auttaa. Huonolla tuurilla hauella ei kuitenkaan mene kuin muutama vartti langan katkaisemiseen. Lämpimänä kevätpäivänä kelpaa viettää jäällä koko valoisa aika täkyjä onkien ja haukia kalastaen.

Koukku on olennaisin osa pyydystä. Se ratkaisee syöttikalan uinnin luonnollisuuden sekä saaliskalan tartutuksen ja kiinnipysyvyyden. Halvin kolmihaara on ollut VMC:n O´Shaugnessy (~20€ / 100kpl). Koukkuja menee, 20 pyydykseen 40 koukkua. Ja valitettavasti niitä jää aina silloin tällöin jään alle. Lisäksi halvat koukut suoristuvat tai menevät poikki melko helposti isompien kalojen kanssa. Lisäksi raudan värisinä ne eivät välkehdi turhaan (jos sillä nyt jotain väliä on, ainakin omissa uskomuksissa.)

Olen pitänyt perukkeessa kahta koukkua, ylempää syöttikalan selkäevän kohdalla ja etukoukkua syöttikalan poskipielessä. O´Shaugnessyt ruostuvat melko helposti mutta huolellisella kuivauksella sekä pelkässä järvikalastuksessa koukku kestää kyllä kolmekin talvea, riippuen tietysti käytön määrästä. Koukun tulee olla mahdollisimman terävä. Uskon, että koukun koolla on merkitystä sen kannalta, hyväksyykö hauki täyn vai ei. Liian isoissa koukuissa saattaa odotella vain pureskeltu syötti.Valaistuksen teoriaa

Valaistuksen suhteen talvi on hyvinkin erilainen kuin kesä. Talvella jää ja lumi estävät valon pääsyn yhtä syvälle kuin kesällä. Toisaalta hyvinkin vähäinen valon määrä riittää näkemiseen. Kuunvalo on noin 0,0003% kirkkaasta auringonvalosta, mutta kuunvalossa näkee silti lukea ja tehdä paljon muuta. Näinollen kala ei tarvitse paljoa valoa erottaakseen syötin.

Kala näkee erinomaisesti kaiken kirkkaana hohtavaa jäänpintaa vasten. Mikäli kala joutuu katsomaan syöttiä muutoin kuin jäätä vasten liian syvässä (valo ei riitä syötin erottamiseen), se joutuu toimimaan vain kylkiviiva-aistinsa perusteella. Uskon, että hauki ottaa herkemmin syöttiin minkä se voi nähdä. Kalastussyvyyttä ja -paikkaa harkitessa tulee ottaa huomioon jään paksuus ja lumen määrä. Olen pitänyt syöttikalaa noin 2/3 syvyydessä koko matkalta.

Syötin uittosyvyyttä tulee luonnollisesti harkita oman paikallistietämyksen perusteella. Syötti tulisi sijoittaa jonkun metrin lähemmäs pintaa suhteessa haukien oletettuun oleskelusyvyyteen. Verkkoihin tarttuneista hauista voi hakea vinkkejä uintisyvyyksien arpomiseen. Mikäli muita keinoja ei ole käytettävissä, kannattaa laittaa täyt uimaan eri syvyyksille. Kun oikea syvyys löytyy, voi keskittää kaikki pyydykset samaan vesikerrokseen.

Paikat ja vinkit

Kevätpainotteisessa kalastuksessa kirpeät pakkasyöt eivät jäädytä avantoa umpeen. Kovalla pakkasella avannon päälle tulisi kuitenkin potkia reilusti lunta jäätymisen estämiseksi, koukut on huomattavasti helpompi tarkistaa lumen alta kuin kairaamalla uusi reikä viereen tai hakkaamalla vanha auki. Sydäntalvella päivät ovat lyhyempiä, kalat liikkuvat vähemmän ja jäällä voi olla aivan käsittämättömän kylmä. Allekirjoittanut suosii kevätjäitä!

Kuuden tuuman kaira on suositeltava vehje näissä leikeissä. James Bond ja muut kovanaamat voivat kalastaa nelituumaisista rei´istä. Viiden kilon kalaa on vaikea sovittaa neljän tuuman reiästä. Hyvillä haukijärvillä vitosen ei pitäisi olla mitenkään harvinainen saalis.

Haukipaikkoja etsiessä kannattaa keskittyä siihen perinteiseen listaan; poikkeavat pohjanmuodot, matalikoiden reunat, ruovikoiden kärjet ja muut "tavalliset paikat". Jokaisen on vuodatettava hikeä omien paikkojen löytämiseksi. Pohjanmuotojen ja kasvillisuuden omatoiminen tulkitseminen ja sitä kautta onnistuminen antavat ainakin allekirjoittaneelle paljon.

Pyydyskapulan ympärille tulisi jättää ylimääräistä lankaa isompaa haukea varten. Iso hauki tarvitsee tilaa syöksyille ja liian lyhyt lanka saattaa aiheuttaa koukkujen oikenemisen liian kovan vedon seurauksena. Langan pituutta kannattaa harkita myös vallitsevien kasvillisuus- & pohjaolosuhteiden takia. Hauki kieputtaa itsensä mielellään järviruokoihin kaislikon reunassa, jos piuhaa on liikaa.

Syötit

Väitän, että paras syöttikala on elävä särkikala. Suhteellisen moniruokaisena krokotiilina hauki kelpuuttaa vaikka jakoavaimen, mutta särkisyötit ovat antaneet eniten saalista. Hauki ottaa yleensä herkimmin siihen syöttikalalajiin mitä järvessä on muutenkin paljon tarjolla ja mikä kuuluu sen ruokavalioon.Kovalla syönnillä syöttikaloja menee enemmän kuin niitä ehtii onkia, ja jos sattuu saamaan ylimääräisiä syöttejä niitä varten tulisi pitää kala-astiaa mukana jäällä. Hauki saattaa käydä hakemassa syötin koukuista, ja jäädä passiin lähistölle. Koukkuihin tulisi silloin saada uusi syötti mahdollisimman pian, jotta hauki saisi uuden mahdollisuuden jäädä kiinni.

Muuta

Käyttämäni tekniikka pohjautuu rahattomuuteen ja kovaan intoon. Nuorena kloppina välineet piti ostaa viikkorahoista, ja jokainen euro laskettiin. Yksinkertaisen pyydyksen (kapula, 7m lanka, 2 koukkua) rakentamiseen kuluu rahaa noin 75 senttiä. Peruke tuo lisähintaa 70 senttiä / pyydys. Eli 20 tavallista pyydystä maksaisi noin 14 euroa, perukkeiden kanssa 20 pyydystä olisi 30 euroa.

Haukea ei suinkaan saa eikä kannata repiä kohti pannua, vaan sitä on vedettävä varovasti narusta lähemmäs avantoa. Kun kalan koon on saanut arvioitua avannon alla voi sitä alkaa varovasti ujuttamaan reikään. Isomman mörön ollessa kyseessä varovaiset liikkeet ovat tarpeen, ja jos edes hauen leuka mahdu avannon alapäästä sisään putkeen niin tuuralle tulee töitä. Siinä vaiheessa hauki on parasta saada mahdollisimman kauas avannon suusta sekä varoa visusti lyömästä naruun. Kala on helpointa nostaa kuiville joko nostokoukulla, kiduskannesta tai niskasta. C&R-kaloja on käsiteltävä erityisellä varovaisuudella ja nostettava avannosta mieluiten niskasta, koukut on irroitettava nopeasti pihdeillä ja kala on laskettava takaisin pikaisesti.

Video isommasta hauesta:
http://www.youtube.com/watch?v=oGdB-gGaxko

« Last Edit: December 17, 2011, 18:23:47 by Perca »
Vegetarian is an old indian word for bad hunter

Jokuvaiin

 • Posts: 388
  • View Profile
Vs: Talvihauen täkykalastus
« Reply #1 on: November 17, 2009, 00:36:30 »
Jälleen todella hyvin onnistunut artikkeli Percalta.
Taidanpa soveltaa tätä ensi talvena.  :wink:

jarmoankka

 • Ädin kielen opetaja
 • Posts: 1018
 • 5.5kg lumpeiden kuningatarta
  • View Profile
  • Email
Vs: Talvihauen täkykalastus
« Reply #2 on: November 17, 2009, 00:57:42 »
Alusta asti ajatus iskukoukkujen heikkoudesta... Iskukoukku tappaa kalan lähes poikkeuksetta heti.


Kevätpainotteisessa kalastuksessa kirpeät pakkasyöt eivät jäädytä avantoa umpeen. Kovalla pakkasella avannon päälle tulisi kuitenkin potkia reilusti lunta jäätymisen estämiseksi, koukut on huomattavasti helpompi tarkistaa lumen alta kuin kairaamalla uusi reikä viereen tai hakkaamalla vanha auki.


Pyydyskapulan ympärille tulisi jättää ylimääräistä lankaa isompaa haukea varten.Kai tätä artikkelimuotoistakin vähän saa kommentoida?=)

Iskukoukkujen heikkous?  Masterin koukut mulla kestäneet melko aktiivista kalastusta jo 5 talvea. Toki paljon liikkuvia osia, jokin voi pettää...   Iskukoukkuun laitettu kala elää (varsinkin särki ) kyllä hyvin, jos taitaa pujottamisen nahan ja lihan väliin.

Mitäs jos sittenkin jäätyy?Kala saa etulyöntiaseman, kun pääsee kihnuttaan narua poikki jään reunaan.  Miten ehkäistä? Näin: Poikkikapulan varaan viritetään pystyyn haarakeppi, jonka päähän vasta pyyntinaru kiinni... kepin pituus mielellään vähintään jään paksuus.   (tätä kai tosin tarvii vai jos jättää yöksi pyyntiin, päivällähän ehtii kokeen riittävän usein). Kokeminen viereisestä avannosta ei vaikeaa, kun koukkaa narun tarkoitukseen sopivalla noin 1.20m pitkällä rautalangalla  (4-5mm on sopivan jämäkkää, mut taittuu kuitenkin kuljetusta varten pienempään tilaan)

Eikö kannattaisi kapulan ympärille laiton sijaan käyttää halvalla saatavia muovisia (tai tehä pajun oksahaarasta itse) naruluokkia, johon voi sen pelivaran kietoa?

Loistava artikkeli kyllä, kiitoksia vaan Percalle!!!

pessimisti ei pety koskaan. Aina sattuu kun tapahtuu ja jos usein sattuu, siihen tottuu.

Perca

 • Pyydyskalastaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 646
  • View Profile
  • Email
Vs: Talvihauen täkykalastus
« Reply #3 on: November 18, 2009, 12:21:01 »
Kai tätä artikkelimuotoistakin vähän saa kommentoida?=)

Totta kai, terve kritiikki on aina tervetullutta ja keskustelua pitääkin herättää näkökulmilla.

Iskukoukkujen heikkous?  Masterin koukut mulla kestäneet melko aktiivista kalastusta jo 5 talvea. Toki paljon liikkuvia osia, jokin voi pettää...   Iskukoukkuun laitettu kala elää (varsinkin särki ) kyllä hyvin, jos taitaa pujottamisen nahan ja lihan väliin.

En tarkoittanut varsinaista kestävyysheikkoutta, vaan tartutustehoa, hintaa ja olosuhdekäytettävyyttä. Mielestäni kolmihaarakoukut soveltuvat huomattavasti paremmin artikkelin tarkoitetulle kohderyhmälle, eli aloittaville hauenkalastajille. Ne ovat edullisempia ja turvallisempia käyttää (nimim. lauennut iskukoukku kämmenessä) kokemattomammalle kalastajalle. Ja ihan mielipiteeseen (ja jossain määrin kokemukseen, joskaan en ole ikinä oikein iskukoukuilla kalastanut) perustuen kuusi neulanterävää koukkua tartuttavat hauen paremmin kuin yksi kömpelö jousiviritys. En missään nimessä sano, etteikö iskukoukku olisi osaavissa käsissä tehokas pyyntiväline mutta seison itse kolmihaarojen takana.

Mitäs jos sittenkin jäätyy?Kala saa etulyöntiaseman, kun pääsee kihnuttaan narua poikki jään reunaan.  Miten ehkäistä? Näin: Poikkikapulan varaan viritetään pystyyn haarakeppi, jonka päähän vasta pyyntinaru kiinni... kepin pituus mielellään vähintään jään paksuus.   (tätä kai tosin tarvii vai jos jättää yöksi pyyntiin, päivällähän ehtii kokeen riittävän usein). Kokeminen viereisestä avannosta ei vaikeaa, kun koukkaa narun tarkoitukseen sopivalla noin 1.20m pitkällä rautalangalla  (4-5mm on sopivan jämäkkää, mut taittuu kuitenkin kuljetusta varten pienempään tilaan)

Yepp, rautalankatarkistus toimii. Se on kuitenkin huomattavasti hitaampaa kuin lumien pois potkiminen. Aktiivisena pyyntipäivänä (mies jäällä koukkujen läheisyydessä) tarkistusväli voi olla kohtalaisen tiheä, noin pari tuntia. Tässä tapauksessa avanto ei kyllä ehdi jäätymään niin umpeen ettei sitä saisi nyrkillä rikki. Pienempi vaiva 30 koukun tarkistuksessa on lumen käyttö kuin 30 lisäreiän kairaaminen ja narun löytäminen langalla.

Poikkikeppi-haarakapula -keissi toimii yhtäläisesti samoin kuin pelkkä kapula, tosin vie vain enemmän aikaa. Jos painotus on nopeudessa ja tehokkuudessa, niinkuin nuorilla usein on, suosin tarkennusvälin tihentämistä mieluummin kuin jäisten haarakeppien nyrhimistä rantapusikossa.

Eikö kannattaisi kapulan ympärille laiton sijaan käyttää halvalla saatavia muovisia (tai tehä pajun oksahaarasta itse) naruluokkia, johon voi sen pelivaran kietoa?

Nojoo, sekin vie taas vain aikaa. Kevätjäillä ja suojakelillä naru kapulan ympärillä toimii kanssa - ja nopeammin. Lisäksi kapulan hyppiminen ja pyöriminen jäällä hauen vetäessä narua saa adrenaliimitason pomppaamaan pilviin - mikäs sen jännittävämpää  :-)

-Perca
Vegetarian is an old indian word for bad hunter

Rambo-Jonne

 • Posts: 384
  • View Profile
Vs: Talvihauen täkykalastus
« Reply #4 on: November 18, 2009, 15:03:12 »
Itse siirryin iskukoukuista tähän Percan esittelemään tekniikkaan ja niin, tarviiko kukaan iskukoukkuja?
Kalat pysyvät paremmin kiinni ja itse en ole saanut syöttikalaa pysymään iskukoukussa hengissä... Ehkä en vain osaa mutta kuitenkin, elävä syötti pyytää huomattavasti paremmin. Muoviluokkien kanssa ilmeni viimetalvena sellainen pikku ongelma että ne tahtoivat rueta kellumaan, koska koukkuviritys painaa vähemmän kuin iskukoukku ja jos syöttikala oli pienehkö niin sen voimat eivät riittäneet pitämään luokkia veden alla.

Perca

 • Pyydyskalastaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 646
  • View Profile
  • Email
Vs: Talvihauen täkykalastus
« Reply #5 on: December 17, 2011, 18:24:35 »
Päivitin tekstiosuuden ja kuvat tälle vuosikymmenelle..
Vegetarian is an old indian word for bad hunter

liveshere

 • Posts: 8
  • View Profile
Vs: Talvihauen täkykalastus
« Reply #6 on: November 29, 2012, 22:12:10 »
Hyvä artikkeli ! Mitä olet yleensä käyttänyt perukkeena?

Siikapossu

 • Posts: 409
 • Rapanaama Pro Guido
  • View Profile
Vs: Talvihauen täkykalastus
« Reply #7 on: December 22, 2012, 21:00:47 »
Hyvä artikkeli ! Mitä olet yleensä käyttänyt perukkeena?
Monni-kevlarlangalta vaikuttais ainakin kuvien perusteella. Se lienee helposti solmittavana ja notkeana parasta tuohon tarkoitukseen, mutta itse olen käyttänyt hyvällä menestyksellä myös paksumpaa ja jäykempää perukelankaa. Solmittavuus siinä ei ole Monnin tasoista, mutta ihan hyvin on kuitenkin ajanut saman asian.

 center>