Chat

Author Topic: Pienet perämoottorit  (Read 62333 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Heku89

 • Posts: 7
  • View Profile
Pienet perämoottorit
« on: April 18, 2010, 19:38:55 »
Kokemuksia 2-5hv:n perämoottoreista? Itellä 2.2 Suzuki ollut 3 vuotta ja toiminut moitteettomasti. Nyt kuitenkin tarvittaisiin hieman lisää vauhtia ja hakusessa joku mielellään 4-5hv nelitahtikone.

Paraskalastaja

 • Posts: 324
 • Ahven!
  • MSN Messenger - aku.lappalainen@dnainternet.net
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #1 on: April 18, 2010, 19:44:32 »
Itellä 2hp 2-tahti, mut siit tahtoo vähä liikaa vauhtii löytyy ku tyhjäkäynnil uistelee ni must se menee vähä liia lujaa.. Hidas menemään matkoja liian nopea uisteluun Kuulostaa aika rajulta...
-Paraskalastaja

fileeroitu kuha

 • Posts: 61
  • View Profile
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #2 on: May 08, 2010, 10:55:40 »
Merkillisesti taas vaihteeksi talvisäilössä päättänyt uskollinen Yamaha Malta omaksua mitä lie uusia vikoja. Soutuhommiksi meni uistelureissu, kun ei kone tahtonut kunnolla jäähdyttää ja näin ollen sammuili jatkuvasti omia aikojansa. Kesällä toimi kutienkin aivan normaalisti. Hmm... Saakeli kun on aika käsi noiden koneiden kanssa. Mitäs niitä vikoja nyt voi olla? Kaveri uumoili, että vesipumpun siipipyörä olisi kenties syytä vaihdattaa. Liekö moinen kinkkinenkin projekti? Joku osaavampi jos osaisi kertoa.

Onneksi vanha Tohatsu sentään tuntui pelaavan moitteetta mitä pihapaljussa kokeilin. Pitänee sitten viedä tämä peli veneelle ja jättää Yamaha odottelemaan osaavaa huoltoa. Onpahan vain julmetun painava kohlo, eikä tahdo veneen perässä suorassakaan kestää, ei vaikka säädetty niin tiukalle mitä käsineen säädettyä saa. Se taas kohtuullisen ärsyttävää veneen alkaessa kiertää rinkiä saman tien kun laskee irti kahvasta. Noh...

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #3 on: May 09, 2010, 00:40:36 »
Laitoithan "glygolit läpi" vesipumpun rattaaseen syksyllä?(ei tartu säilytyksessä rattaan siivet niin pahasti kiinni ja katkee ,kun keväällä nykäset käyntiin) Ja polttoaineena käytit viimeisellä reissulla tarkoitukseen sopivaa bensaa joka ei hapetu ja tuki polttoainejärjestelmän
pieniä kanavia niin kuin tavallinen mittaribensa voi väljähtyessään tehdä, kondensoituneen veden kanssa varsinkin jos varastotila ei ole tasalämpöinen.

Ja poistit ne vanhat bensat sieltä tankista keväällä ennen kuin uutta bensaa kaadoit tankkiin. Sytytystulppa uusittu/ tarkistettu jos sitä vettä saapi lämpönen kone voi
posliinit laskee kipinät väärään kohteeseen. Antaa kipinää vaan ei paineistettuna pelaakkaan, suomeksi paikoillaan ollessaan kestä puristuspainetta vaan lyö läpi runkoon.

Noiden lisäksi olen laitellut tulpan reiästä kaksitahti tai moottoriöljyä voitelemaan sylinteriä ja suojaamaan talven ajaksi, poisto esim. bensalla sitten keväällä, pikku loraus tulpan reijästä ja kymmenisen vetoo narusta ilman tulppaa antaa haihtua kotvasen ,tulppa paikalleen ja kone käyntiin ilmavalla paikalla koska yleensä savuttelee liikaa jos autotallissa ovet kiinni :wink:.

Tuon siipipyörän vaihto ainakin 9.9 yammuun onnistui normaalivälinein vaikka hiukan vaatiikin ns. asentajan ajattelukykyä. Sen olen tehnyt 2-3 vuoden välein,
on paljon halvempaa kuin se kiinni leikkautunut kone jos vesi ei kierrä kyseisen kulutusosan vedellessä viimeisiään. Miten sinun koneelle kävi, onko puristuspaineet kadonneet eli kone leikannut ,kun jäähdytys ei pelannutkaan?
Ja ne perä öljyt vois kerran vuoteen vaihdella myös, vaikka toimii vaihtamattakin jonkun aikaa kunnes öljy vanhenee rikkoo/kovettaa stefat vettyy ja rikkoo koko perän.

fileeroitu kuha

 • Posts: 61
  • View Profile
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #4 on: May 09, 2010, 02:37:37 »
Kiitoksia vastauksesta, vaikka en ymmärtänytkään aivan kaikkea.  :?

Kieltämättä on tullut laiskoteltua koneen huollon kanssa. Viime vuoden uistelut uisteltuani on vehjas ollut talvisäilössä tellingissään autotallissa, eikä sille ole oikeastaan mitään tehty; vanhat bensat (ihan sitä mittaritavaraa) kaadoin pois ja uudet laitoin tilalle juuri ennen tätä reissua, jolla kone alkoi nikotella. Eli vesipumpun härpäkkeelle tai millekään muullekaan en ole tehnyt yhtikäs mitään.

Pari kesää sitten oli vastaavia ongelmia koneessa, tällöin koko koppa kuumeni tulikuumaksi, kun jäähdytykset eivät tuntuneet pelaavan silloinkaan ,mutta tällöin asia korjautui ihan vain sillä, että vaihdoin tankkiin uudet bensat tuoreella 2- tahtiöljyllä ja siitä pitäen kone pelasikin tähän asti koko lailla moitteetta. Nyt kone siis vain sammutti tuon tuostakin itse itsensä jäähdytyksen alkaessa pätkiä. (Se toimi siis kuitenkin välillä, joskin katkonaisesti.)

Samaista öljyä tälläkin kertaa kyseessä, tosin viime syksystä asti auton takakontissa seisonut purkki.  :-D Hieman randomilla tullut aina tuota öljyä huiskittua. Koneessa lukee että 1% , joka muutaman litran tankissa  melko pieni löräys. Voi olla, että pistin tällä kertaa hieman reilummalla kädellä, mutta eipä sitä ole ennekään tullut pipetillä mittailtua/ annosteltua.

Kiinni kone ei kuitenkaan ole minun ymmärrykseni mukaan leiponut. Pitää viedä huoltoon tai pyytää joku osaavampi kaveri apumieheksi.
Ja paikallaan olisi siis ainakin:

- Sytytystulpan tarkistus/ vaihto

- Vesipumpun rattaan tarkistus/ vaihto (Tämä mahdollisesti tuottaa kaltaiselleni poropeukalolle ongelmia, joten apumies tarpeen)

- Öljyt

- Muuta?

Yamahaa olen käytellyt lähinnä mökillä ja "kakkosveneessä", joten tämä toimiva, vanha Tohatsu kuitenkin se joka kesän ajan aktiivikäytössä. Pitää kyllä jatkossa yrittää pitää koneista parempaa huolta, molemmat toimiessaan mitä mainioimpia omiin käyttötarkoituksiini; uistelemiseen pienehköllä "soutu"veneellä.

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #5 on: May 09, 2010, 19:46:42 »
Noilla tiedoilla aloittaisin tuosta vesipumpun rattaasta jos vesi ei kierrä kunnolla lienee kanava tukossa tai ratas rispaantunut :-P.
Kalkkeutuminen kanavien reissä nopeampaa jos konetta käytellään sekä meri ,että järviuisteluun sinulla lienee järvi? katoppa ne reiät mistä vesi tulee ja menee onko auki ? Rassaa reikiä varovasti
sopivalla kaapelinpätkällä tms.
Antaako kipinää jos irrotat tulpan ja laitat sytytystylpantulpan kierreosan koneen runkoon, tulpanjohdon ollessa tulpassa kiinni ja vedät narusta?
Juuri tuo koneen ylikuumeneminen voi aiheuttaa noita sähkövikoja (esim. sytytyspuola/tulppa voi tehdä rikkoutuessaan em. temppuja) ja kun jäähtynyt tarpeeksi toimii kunnes lämpenee tarpeeksi ja sammuu?
Voi myös ns. kansitiiviste palaa jos noin kuumana käy?
Tulppa kiinni alumiinisessa kannessa joten varovasti tuo kiristysoperaatio ettei kierteet korkkaa kuten yleensä ekakerralla valitettavasti tapahtuu.
Sen verran kiristää kun "tuntee" uuden tulpan tiivisteen joustavan/painuvan kasaan ja seon siinä.

 Liian rikkaalla öljyseoksella kone karstottuu ,pilaa vesistöä, sekä käy huonosti tekee karstan muodostumisesta johtuen noita karstapiikkejäkin tulpan kärkiväliin,tukkii/pienentää pakoaukon kanavaa jne..
myös kierrosherkkyys ja tehot sen kaameen savukäryn lisäksi häviää vieden nautintoa kalareissustasi. (uistelunopeudesta hana pohjaan menee puoli minuuttia ennen moottorin saamista "puhtaaksi" ns. ylimääräisestä öljystä= kone savuaa ja käy "röpöttäen".)
ota 5ltr. kannu ja laita se reilu 0.5 dl kaksitahtiöljyä tai 10ltr kannuun  reipas desi niin säästyt monelta em. murheelta, ei niin kiire saa olla :wink:?
Ns. räjäytyskuvat saattais löytyä jopa netistä avuksi tuohon vesipumpun rattaan asennukseen. Eipä tässä muuta tule äkkiä mieleen .. kosketelkaa toisianne :-).

arowana94

 • Posts: 12
 • Voitto tai rökäle tappio!
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #6 on: March 05, 2011, 22:17:14 »
Joo, elikkä mulla on tuommonen Yamaha 4hp moottori mökillä. Kaveri väittää että yamahan 4,5,6hp moottoreissa ei ole mitään muut eroa kuin potkuri. Eli nyt kysynkin onnistuuko tuota 4hp kasvattaa 6hp?  Voisin kyllä kuvitella että sitä on kuristettu jotenkin. Kun ajaa 3/5 kaasulla niin menee vene maksimi nopeus, jos kaasu laittaa tuosta lisää niin vauhti ei nouse mutta meteli ja bensan kulutus nousee rajusti. Olisi mukava jos sasi lisää tehoa kun tuo moottori ei jaksa nostaa venettä liukuun.

E: Kaikissa on saman kokoinen moottori (139cm³)
« Last Edit: March 05, 2011, 22:19:16 by arowana94 »

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #7 on: March 08, 2011, 23:09:35 »
No veikkaan kyllä, jotta kaasuttimessa joku kuristin tuossa 4 heppasessa ja jopa isompi reikänen
kaasutinkin 6 heppasessa jos ei pelkällä kuristinholkilla ratkea tuo kysymys?

Itse pelleilin vaihtamalla 9.9 kaksitahtiin tuon 15hp kaasuttimen ja säädettiin sitten seokset  sopivaksi ajossa testaten ja jopa rupes kierrokset loppumaan 9.9 potkurilla kumiveneessä
jossa  max. hp tuo 10. siis vaihettiin kaasutin 14mm:stä 18 milliseenköhän se olikaan> vauhti ei paljon muuttunut ,koska meni jo kierrokset tappiin tuolla 9.9 versiollakin vaan potkurin vaihdolla mentiinkin jo aika haipakkata moiselle rakkineelle.>vähä yli 30solmua 8-).

arowana94

 • Posts: 12
 • Voitto tai rökäle tappio!
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #8 on: March 09, 2011, 19:48:20 »
Juu, pitää joku päivä tutkia kaasutinta jos sieltä jotai löytyisi. :lol:

Fisumiäs

 • oon oppinu tänä keväänä keulimaa
 • Posts: 92
  • View Profile
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #9 on: July 16, 2012, 15:32:48 »
En uskaltanut tehdä uutta aihetta, joten vastaan tähän kysymykseni vaikka vuoden vanha aihe onkin. Elikkä öljyt pitäisi vaihtaa Yamaha 2.5hp nelitahti perämoottoriin mutta en tiedä paljon sinne pitää. Sinne pääsi vettä vähäsen ja ei mitään hajua kuinka paljon öljyä pitäisi pistää. Jos jollain on tämmä sama vehje voisi minulle vastata.
<><   <><   <><    <><
  <><   <><   <><

Mr Ponu

 • Posts: 433
  • View Profile
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #10 on: July 16, 2012, 16:28:37 »
  En tiedä minkä vuosimallin moottori sinulla on , mutta esim 2005 vuoden malliin näyttää tulevan moottoriöljyä 4 dl ja peräöljyä 75 cm3 (0.75 dl). Olet ilmeisesti vaihtamassa juuri noita peräöljyjä, koska puhut veden pääsemisestä öljyn sekaan.

Tuossa on linkki opaskirjasiin (englanniksi), sieltä löydät selaamalla tarvitsemasi tiedot:

http://www.yamahaoutboards.com/owner-resources/owners-manuals

Fisumiäs

 • oon oppinu tänä keväänä keulimaa
 • Posts: 92
  • View Profile
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #11 on: July 16, 2012, 17:03:42 »
  En tiedä minkä vuosimallin moottori sinulla on , mutta esim 2005 vuoden malliin näyttää tulevan moottoriöljyä 4 dl ja peräöljyä 75 cm3 (0.75 dl). Olet ilmeisesti vaihtamassa juuri noita peräöljyjä, koska puhut veden pääsemisestä öljyn sekaan.
Perämoottori irtosi perälaudasta ja kävi nopeasti järvessä ja sammui. Kävin äsken katsomassa ja löysin vain yhden korkin jossa on öljykannun kuva ja kurkkasin sisää ja öljy oli aivan harmaata eli vettä oli sekoittunut. http://imageshack.us/photo/my-images/189/p7160135.jpg/ Tuollainen korkki se on että kumpi se nyt on?
<><   <><   <><    <><
  <><   <><   <><

Mr Ponu

 • Posts: 433
  • View Profile
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #12 on: July 16, 2012, 17:30:39 »
  Tuo on se moottoriöljyn paikka, peräöljyn proput on siellä alhaalla lähellä potkuria.

Nikketee

 • Posts: 2
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #13 on: May 17, 2015, 13:00:44 »
Terve,

Mulla 9.9 hv vm. -93 2-tahti Jammu josta kuristus poistettu. Potkuri tuntuu liian pieneltä, on nyt. 9 1/4 x 9.
Minkälaisen uskaltaa laittaa että vielä jaksaa ja että vauhti nousee? Vene Suomi 410. :-D

Kiitos.

t.Niko

Nikketee

 • Posts: 2
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #14 on: May 17, 2015, 13:02:20 »
No veikkaan kyllä, jotta kaasuttimessa joku kuristin tuossa 4 heppasessa ja jopa isompi reikänen
kaasutinkin 6 heppasessa jos ei pelkällä kuristinholkilla ratkea tuo kysymys?

Itse pelleilin vaihtamalla 9.9 kaksitahtiin tuon 15hp kaasuttimen ja säädettiin sitten seokset  sopivaksi ajossa testaten ja jopa rupes kierrokset loppumaan 9.9 potkurilla kumiveneessä
jossa  max. hp tuo 10. siis vaihettiin kaasutin 14mm:stä 18 milliseenköhän se olikaan> vauhti ei paljon muuttunut ,koska meni jo kierrokset tappiin tuolla 9.9 versiollakin vaan potkurin vaihdolla mentiinkin jo aika haipakkata moiselle rakkineelle.>vähä yli 30solmua 8-).

Terve,

Mulla 9.9 hv vm. -93 2-tahti Jammu josta kuristus poistettu. Potkuri tuntuu liian pieneltä, on nyt. 9 1/4 x 9.
Minkälaisen uskaltaa laittaa että vielä jaksaa ja että vauhti nousee? Vene Suomi 410. :-D

Kiitos.

t.Niko

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Pienet perämoottorit
« Reply #15 on: May 17, 2015, 22:46:42 »
Oliskohan ollu semmonen säädettävä rupeli silloin tuossa kumibotskissa. :-P
Nyt on ihan oma rusetti jos painavampaa käyttöön tulee vielä jossain vaiheessa.
Lukuja en muista  oliko nyt säädettävä vai millä nimellä se kulukevampi jonka värkkäsi kohilleen.

Säädettiin myös seokset ajon aikana sopivaksi, siis hana auki haettiin paras vääntö ja kierrosluku maksimi. Ei niin turvallista puuhaa vaikka optimitulos käytännössä ei kovin kauas jäänyt.

Jannu joka auttoi oli hiukan enempi noiden potkureiden kanssa värkännyt ja minä kattelin vierestä.
Nyt taitaapi olla lännellä laivapotkureiden  parissa rahaa tekemässä.

Olisko se 15 heppasen potkuri lähempänä mene ja tiedä tai käykö edes 9.9 paikalle?
Siis suomeksi ei mitään hajua mikä se sopiva olisi :-D.

Semmonen kierrosluku jota valmistaja suosittelee, vaikkapa se 5500-6000rpm joka ainakin noissa isommissa usein maksimitehon alue.
Ja nyrkkisääntönä tuuma nousua on 300 kierrosta vähempi ja tuuma potkurin halkaisijassa samoin....
Siitäpä vaan kokeilemaan.
Trimmin asentoa myös  hyvä testailla millä liukuu parhaiten jne...
« Last Edit: May 18, 2015, 14:42:58 by KÖSTER »

 center>