Chat

Author Topic: Pitkäsiima  (Read 35446 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

seppo

 • Posts: 128
  • View Profile
Pitkäsiima
« on: April 25, 2010, 17:23:14 »
Kuinkas pitkä pitkäsiima olisi hyvä aloittelialle? Monta koukkua olisi hyvä? Miten pitkä pitäisi olla koukkujen väli? Kannataako laittaa pitkäänsiimaan perukkeita haukien varalta? Mitä kannattaisi laittaa syötiksi kun haluaa pyytää haukea/kuhaa? Minne pitkäsiima kannattaisi virittää?
Tiedätkö milloin kala syö??
 " tietenkin silloin kun sillä on nälkä "

Taho

 • Posts: 256
  • View Profile
  • Taho-vaaput
  • Email
Vs: Pitkäsiima
« Reply #1 on: April 25, 2010, 19:05:05 »
Kuinkas pitkä pitkäsiima olisi hyvä aloittelialle? Monta koukkua olisi hyvä? Miten pitkä pitäisi olla koukkujen väli? Kannataako laittaa pitkäänsiimaan perukkeita haukien varalta? Mitä kannattaisi laittaa syötiksi kun haluaa pyytää haukea/kuhaa? Minne pitkäsiima kannattaisi virittää?
Hyvän pitkänsiiman ei tarvitse olla kuin 100-300 metriä. Koukkuja ei yleensäkään tarvita kuin 25-100, kun tietää ottipaikan niin siiman ei tarvitse olla pitkä eikä koukkuja paljonkaan. Koukkujen väli on hyvä olla noin 5 metriä, mutta mitä pidempi sen parempi. Jos lankana käyttää paksua kalastajanlankaa ja kokee siiman vähintään 15 tunnin välein, hauet harvemmin saavat lankaa purtua poikki. Perukkeet turhaan sotkevat pitkääsiimaa säilyttäessä sitä esim. laatikossa. Syöttinä toimii hyvin kalanpalat, elävät ovat tosin parhaita.
Jokaisella järvellä on omat ottipaikkansa, mutta yksi hyvä paikka järvessä on alkukaudesta särkikalojen kutulahti jonne siima kannattaa virittää. Saaliiksi olen saanut hyvänkokoista kuhaa haukea ja ahventa.

Pikkarainen

 • Guest
Vs: Pitkäsiima
« Reply #2 on: June 13, 2010, 16:23:48 »
Minkälaista syöttiä kannattaisi tarjota pitkäsiimassa mateelle? Eläviä, kuolleita, kokonaisia vai kenties vain palasia? Onko ylipäätään järkeä koettaa pyytää pelkkää madetta vai ovatko ne vain satunnaista saalista? Arvostan kovasti mahdollisia vinkkejä.

Mikke96

 • Posts: 277
 • Vammalan urheilukalastajat
  • View Profile
Vs: Pitkäsiima
« Reply #3 on: June 16, 2010, 09:34:54 »
Miten pitkäsiiman vois tehä ite. Kun mää ajattelin tehä jonkun 20m selkäsiiman ja pistää tapseja 2m välein selkäsiimaan. Miten se pitkä siima sitten pitäs ankkuroida ettei lähe karkuun jos tulee iso kala.
« Last Edit: June 16, 2010, 18:25:24 by Mikke96 »

Shark

 • Posts: 966
 • Korrostan
  • View Profile
Vs: Pitkäsiima
« Reply #4 on: July 05, 2010, 21:46:27 »
Tuli tehtyä pari päivää sitte 3 millin oranssista narusta 50 metrin pitkäsiima, koukut suurinpiirtein 2,5 metrin välein. Molemmissa päissä raskaat painot, ylimääräisiä ongenkohoja muutama tasaisin välein köydessä. Tapsit lyhyitä, osa 20 senttisiä, osa reilun puolenmetrin, siimana tavallista monofiilia, 0,40 mm, ei perukkeita ko ei ollu justiin käsilä. Jokasessa siimassa muutama pieni lyijyhauli painona. Tapsit suoraan kiini selkäsiimassa.

Koukkuina huoltoasemien onkisettien koukkuja, aika isoja onkimiseen, numeroa en tiä. Jokasessa tapsissa kaks koukkua, joihin kala kiinnitethän. Syöttikaloiksi ongin vaaksan mittasia särkiä, vähän pienempiä saisi olla, mutta ei tullu. Aamula kävin kokemassa, haukia meinasin saaha, mutta oliki vain 3 ahventa, suurin n. 490 rammaa.
Jovain.

T_S

 • Posts: 11
  • View Profile
Pitkäsiima
« Reply #5 on: April 22, 2013, 21:52:39 »
Ajattelin kokeilla jotain muuta kalastusmuotoa kuin perus vieheen viskelyä niin pitkäsiimalla kalastus alkoi kiinnostamaan. Itse ajattelin tehdä ihan tekemisenilosta ja onhan se kivaa puuhaastelua lauantai iltana parin oluen kera. 100m ja 20 koukkusen ajattelin näin aluksi tehdä ja vähän testailla miten homma toimii. Eli selkäsiimaksi 1,5mm uppoava, tapsit kuitusiimasta noin 5m välein selkäsiimaan lukoilla kiinni eli selkäsiimaan tulee ristileikareita. 5 koukun jälkeen paino, seuraavien 5 koukun jälkeen koho ja taas 5 koukun jälkeen paino että saa siiman pysymään välivedessäkin. Alkuun ja loppuun tietenkin painot ja kohot. Koukut tietenkin tarvitaan mutta ne katsotaan sitten kalastettavan lajin mukaan. Hauelle tietenkin isommat ja ahvenelle pienemmät. Keskimmäiseen kohoon ajattelin pistää noin metrin narun että ei ihan pinnassa olisi. Kertokaa tietenkin omat kokemuksenne pitkäsiimojen tekemisestä? Vinkkejä otetaan vastaan. Ja kokemuksia muutenkin kyseisestä kalastusmuodosta.

Satunnaikalastaja

 • ...asiantuntija tässä asiassa...
 • Posts: 354
  • View Profile
Vs: Pitkäsiima
« Reply #6 on: April 23, 2013, 09:51:10 »
Ei kauhiasti kokemusta, joten suhtaudu juttuuni kriittisesti. En puutu tässä rakenteeseen, mutta käytöstä sen verran että kannattaa miettiä etukäteen kuinka menetellä esim. isompaa haukea nostettaessa. Ongelmana on kalan nopeat syöksyt, jolloin käsissä luistavassa siimassa olevat koukut ovat vaaraksi, tarttuvat kaikkeen mahdolliseen joten puukko on oltava käsillä. Niin kuin kaikessa kalastuksessa, pyyntiä voi kohdentaa tai sitten sekakalastaa.  Varioitavat asiat ovat paikka, pyyntisyvyys, koukkukoko ja syötit.
Paikka tietennii sinne missä luulee kohdekalaa olevan. Pyyntisyvyys paljolti kohdekalan mukaan. Lahnaa ja ankeriasta pohjasta. Ahventa yleensä pohjan tuntumasta. Haukea, kuhaa ja siikaa saa välivedestäkin. Ihan pintaveteen ei kannata laittaa, harmaalokki on ikävä irroitettava.
Pikkukohoja ja painoja, sellaisia jotaka saa sivusta siimaan kiinni, on hyvä varata - itse olen joskus käyttänyt kellukkeina pieniä solumuovin (stryrox tms) kappaleita joihin mattoveitsellä viilto siimauraksi - muotoilu s.e. kelluu ura ylöspäin niin ei luista pois. Voi myös käyttää sopivan mittaisia kohotapseja ripustamiseen - tämä on suositeltava tapa jos alueella on uistelijoita ja siima ei pohjassa, ja kalastuslakikin edellyttää lähellä pintaa olevien pyydysten suunnan riittävää merkitsemistä.  Usein siima lasketaankin sopivaksi pystysiksakiksi, jolloin eri korkeuksille saadaan koukkuja.

acamus

 • Posts: 1
  • View Profile
Vs: Pitkäsiima
« Reply #7 on: July 26, 2013, 10:58:32 »

 center>