Vapo nostaa panostukset ympäristövastuussa uudelle tasolle
Vapo rakentaa kaikki suot parhaan vesienkäsittelyn piiriin ja tarjoaa suojeltavaksi tai vaihtoon yli 2 300 hehtaaria omistamiaan luonnonsoita16.12.2011
Vapo Oy:n hallitus on hyväksynyt yhtiön suunnitelmat lisäpanostuksista vesienkäsittelyyn ja kestävään turvetuotantoon. Merkittävimmät uudet linjaukset Vapon toiminnassa ovat seuraavat:
- Kaikki turvetuotantosuot rakennetaan parhaan vesienkäsittelyn piiriin viimeistään 2014.
- Vapo tarjoaa vaihtoon tai suojeluun 2 300 hehtaaria arvokkaita suomaita.
- Kaikkien Vapon tuotantosoiden vastuuhenkilöt julkistetaan Vapon www-sivuilla.
- Vapo asentaa ensimmäiset 7 jatkuvatoimista vesien tilaa mittaavaa mittaria ja mittaustulokset julkistetaan Vapon www-sivuilla.
- Kaikkien tuotantosoiden vesienkäsittelyjärjestelmät tarkastetaan urakoitsijoiden tilinmaksun yhteydessä eli käytännössä 2-4 viikon välein.
- Urakoitsijoita ja henkilöstöä palkitaan vastuullisuudesta.
Vapo lisää seuraavien kolmen vuoden aikana merkittävästi vesienkäsittelyinvestointejaan. Vuoden 2014 loppuun mennessä yhtiön kaikki sellaiset tuotantosuot, joilla voi olla haitallista vaikutusta alapuolisten vesistöjen vedenlaatuun, rakennetaan parhaan vesienkäsittelytekniikan piiriin. Vesienkäsittelyä parannataan yhteensä noin 11 000 hehtaarin alueella, jotta voidaan varmistua siitä, että Vapon turvetuotanto ei aiheuta alapuolisten vesistöjen laadun heikkenemistä. Tämän lisäinvestoinnin hinta on arviolta 6 miljoonaa euroa. Kaikkiaan Vapo investoi seuraavan kolmen vuoden aikana vesienkäsittelyn tehostamiseen 29 miljoonaa euroa. Ne alueet, joille ei voida rakentaa pintavalutuskenttiä, kosteikkoja tai kiintoaineita saostavia kemikalointilaitoksia ja joista aiheutuu vesistöille kohtuuttomia päästöjä, poistetaan tuotannosta.
Vapo on tarjonnut ympäristöministeriölle 14 omistamaansa maa-aluetta eri puolilta Suomea. Kohteet ovat sellaisia, joilla on yhtiön mukaan merkittäviä luonto- ja suojeluarvoja. Yhtiö toivoo, että se saisi vaihdossa tilalle turvetuotantoon soveltuvia maa-alueita. Suojeluun ja vaihtoon tarjottavien soiden energiaturpeen arvo on päivän energianhinnalla laskettuna noin 250 miljoonaa euroa. Mikäli valtiolla ei ole tarjota vastaavaa määrää vaihtomaita, yhtiö tarjoaa maita valtiolle ostettavaksi markkinahintaan.
Yhtiö asentaa kuluvan talven aikana ensimmäiset seitsemän jatkuvatoimista mittalaitteistoa eri puolille Suomea. Mittalaitteet toimittaa EHP-Tekniikka Oy ja niillä pystytään mittamaan typen ja virtaaman lisäksi myös kiintoaineiden ja humuksen määrää. Kevään 2012 aikana rakennetaan järjestelmä, jolla mittaustulokset voidaan siirtää viranomaisille ja yhtiön www-sivuilta kaikkien luettavaksi.
Vapo tehostaa merkittävästi omaehtoista tuotanto-alueiden valvontaa. Keväästä 2012 alkaen kaikki sen yli 400 tuotantosuota tarkastetaan 2-4 viikon välein, jotta voidaan varmistua, että kaikkien soiden vesienkäsittelyjärjestelmät ovat varmasti jatkuvasti lupaehtojen mukaisella tasolla. Samalla yhtiö siirtyy alihankintaurakoitsijoiden sopimuksissa malliin, jossa vastuullisesta toiminnasta hyvitetään urakoitsijoita ja vastuuttomasta seuraa sanktioita. Läpinäkyvyyden lisäämiseksi Vapo julkistaa ensi tuotantokaudella kaikkien tuotantosoiden vastuuhenkilöt verkkosivuillaan. Vastuuhenkilöillä tarkoitetaan tässä kunkin tuotantosuon tuotantovastaavaa, ympäristövastaavaa ja Vapon aluejohtajaa. ”Haluan, että Vapo ottaa kaikessa toiminnassaan ja erityisesti vesienkäsittelyinvestoinneissa selkeän harppauksen vastuullisempaan suuntaan”, sanoo toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny. ”Meillä on tällä hetkellä Vapossa meneillään kustannusten säästöohjelma, mikä pakottaa meidät tarkistamaan yleistä investointitasoamme, mutta emme anna yleisen kustannusjahdin hidastaa tätä vastuullisuusohjelman toteuttamista, jonka valmistelu aloitettiin kesällä 2011. Tavoitteemme on yksinkertaisesti tulla alallamme vastuullisimmaksi tunnustetuksi toimijaksi. Vaadin, että tällä alueella yhtiössä tavoitteeksi otetaan yksiselitteisesti 0-toleranssi, Yli-Kyyny sanoo.
”Tavoitteeseen pääseminen edellyttää selkeitä konkreettisia tekoja ja avoimuuden lisäämistä, jotta viranomaiset, kaikki suomalaiset ja media voivat tehdä oman arvionsa siitä, kuinka onnistumme tässä ponnistuksessa. Tavoitteemme on tuottaa turvetta mahdollisimman vastuullisesti vielä 20 vuoden päästä, sillä uskon, että työllistävänä ja kotimaisena energiavaihtoehtona sillä on tilaa ja kysyntää Suomen energiapaletissa myös jatkossa. Mutta vain, jos pystymme vastaamaan meille vastuullisuudessa asetettuun haasteeseen”, Yli-Kyyny sanoo."
http://www.vapo.fi/fin/etusivu/tiedotteet/?id=55&selNews=421