Chat

Author Topic: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?  (Read 31480 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

angeltroopper

 • Posts: 7
  • View Profile
  • Email
Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« on: September 02, 2002, 18:56:37 »
Eli kumpi noista on parempi? Tai varmempi tapa saada kalaa? Mitä tyylejä on noilla kalastasessa ???

angeltroopper

 • Posts: 7
  • View Profile
  • Email
Re: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #1 on: September 03, 2002, 08:40:25 »
Tai kummalla yleensä kannattaa kalastaa??

Asia vähän vaivaa!

Anonymous

 • Guest
Re: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #2 on: February 26, 2003, 17:53:34 »
Pintaperho silloin kun kalat pintovat ja muulloin uppoperho.
 ;)

abo

 • Posts: 135
  • View Profile
  • http://www.vetouistelu.com/aarrearkku/
  • Email
Re: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #3 on: February 26, 2003, 21:14:19 »
Pintapörhöhän toimii vain jos kalat syö pinnasta, eli ainoa järkevä ajankohta perhokalastaa, on kun kalat syö pinnasta. Kukaan täyspäinenhän ei perhokalasta kuin pintureilla, eihän?
Älä ota mitään liian vakavasti.

Anonymous

 • Guest
Re: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #4 on: February 27, 2003, 14:53:05 »
Jos puhutaan koskikalastuksesta niin kyllähän se näin on, että ne pervostajat voittaa virba miehet mennen tullen (se tuli todettua katkerasti useaan kertaan jo aikoinaan kun itse tähän pakanalliseen koneonki kulttuurin olin fakkiutunut). Itseäni en pidä minään taiturina millään kalastuksen osa alueella, mutta kyllä se on ihme kun tuolla koskilla silloin tällöin näkee niitä oiketa guruja huhhuh sanon minä. Minä sanoisin, että virvelinvispaajien aluetta on nämä järvi ja merikalastus olosuhteet (vaikka perholla sielläkin pärjää, ei tosin lähellekään yhtä hyvin). Ainut ajankohta milloin virvelimiehet SAATTAVAT koskilla voittaa saalismäärällä perhostajat on tulva aika jolloin erityisesti syvälle pääseminen on tärkeää. On se kumma jos kalat ottaa perhoon vain poikkeus tilanteessa!! Suurin osa perhoista jäljittelee kuitenkin kalan luontaista ravintoa ja näin ollen melko loogista olisi, että useammin kala suuhunsa laittaa luontaista ravintoa kuin oransipunapinnkiviher värihärdelli vaappuua (kirret kyllä noihinkin tempautuu).

abo

 • Posts: 135
  • View Profile
  • http://www.vetouistelu.com/aarrearkku/
  • Email
Re: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #5 on: February 27, 2003, 20:43:15 »
T.P koko koskikalastushan on vain yksi marginaalinen poikkeustilanne... ja väitämpä, että koskellakin aina kun kala syö muualta kuin pintakalvosta, koneongella pystyy pieksemään perhomiehen saalisvarmuudessa... tosin en missään vaiheessa sanonut, et välttämättä uistimella.

Ja huomautus, en ole mitenkään perhovastainen, olen perhostanut vuodesta '78 ja perhostan ihan mieluusti, koskikalastus on vain niin marginaalinen osa-alue kalastuksessa, etten yleensä nykyisin viitsi virralle kuin pinturiaikaan.

BTW, jos soudan joella perhoa, niin perhostanko, vai uistelenko, voiko koneonginko? Kah siinpä dilemma, perho siin on, vaan pörhövermeit ei.
Älä ota mitään liian vakavasti.

gekko

 • Posts: 20
  • View Profile
  • Email
Re: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #6 on: February 28, 2003, 15:25:09 »
Niinhän se on että kalat syövät 80% ravinnostaan pinnan alapuolelta. Mutta se ei tarkoita että pitäisi kalastaa vain uppoperholla esim. pintaperho voi ärsyttää iskuun paremmin.

Itse kalastin viime vuonna enemmän uppoperholla mutta on tarkoitus kalastaa ensi vuonna enemmän pinnasta kuin edellisenä.

Pintaperhokalastus saattaa olla vaativampaa (vastaiskut, viistämättömyys), MUTTA jos hyönteisiä kuorituu tai muuten on pinnassa(tai tuikkeja näkyy) niin kalasta EHDOTTOMASTI pintaperholla. Jollain megapuntilla  ;) karkoitat vai kaikki kalat!!!
JOKAISESSA MEISSÄ ASUU PIENI LAHNA-
JOTEN VAR(R)OTAAN YHDESSÄ HAUKIA

Anonymous

 • Guest
Re: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #7 on: February 28, 2003, 17:03:50 »
"T.P koko koskikalastushan on vain yksi marginaalinen poikkeustilanne..."

Minulle koskikalastus ei ole marginaalinen poikkeustilanne!! Suurimman osan kalastus kaudesta vietän koskien/virtavesien varsilla. Perhokalastus yleisestikin ottaen painottuu suurimmaksi osaksi virtavesien tienoille (huom yleisesti ottaen kaikkiallahan sitä perhokalastustakin harrastetaan).

"väitämpä, että koskellakin aina kun kala syö muualta kuin pintakalvosta, koneongella pystyy pieksemään perhomiehen saalisvarmuudessa... tosin en missään vaiheessa sanonut, et välttämättä uistimella"

Kone ongella nimen omaan pystyy pieksämään perhomiehen (varsinkin kirjaimellisessa merkityksessä), tosin se on todella epätodennäköistä varsinkin jos perhokalastaja omaa hiemankaan taitoa. Kaikki niksit taitava perhokalastaja pystyy tarvittaessa jäljittelemään kalan kunkin tilanteen pääsääntöistä ravintoa. Haluaisin nähdä miten koneonkija taiteilee pääsääntöisesti ravintonsa hyönteisistä saavan luonnontaimenen kanssa. On nimittäin aika ihme jos taimen ruokailee vesiperhosen larvoilla  ja siinä sivussa eteen ui 5cm pitkä persettään iloisesti vatkaava vesiperhosen toukka (uistin,vaappu tai mikä tahansa koneonki virityksistä) jonka värityskin on kuin suoraan kauhuvilmistä ja taimen vielä kyseiseen viritykseen innostuu. Edelleenkään en kiistä uistimen,jigin,lipan tai  vaapun toimivuutta, mutta hyönteisiä, elävätpä sitten veden alla tai päällä  (ovat muuten taimenen ja harjuksen pääsäntöistä ravintoa) niillä ei pysty sitten millään matkimaan ja tämän vuoksihan ne juuri perhoille monesti virtavesillä häviävätkin. Kyllähän niide koneonkijoiden on koskikalastuksessa perhokalastuksenkin puolelta pitänyt lainata (kaikki ne lyijy leech värkkäykset jotka mielestäni ovat juuri siitä vakuuttavammasta päästä koneonki puolella) ,  jotta eivät aivan jälkeen jäisi.

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #8 on: March 25, 2013, 15:48:42 »
Vaikka aihe on perhokalastus , niin voihan koneongellakin perhoilla kalastaa....heittokohoon sopii niin pinturi kuin larvakin ja heittopituuttakin myös aika roimasti näköjään JOS tarvetta kauas yltää,vaikkapa tuolla kalix joella noita joskus saa kuulemma jopa väistellä sen siiman katkotuksen jälkeisessä heittokaaressa :wink:.

Spinflugaankin käy niin perhot kuin  vaaputkin.

Harria ym. jotkut pyytää lusikan perään siiman pätkällä kiinnitetyllä perholla menestyksellä sieltä kauempaa ronkkien mistä perholla hankalampi tavoitella jos kahlaaminen mahdotonta jne...

Taitavimmat saalistaa, niin perholla kuin vaapulla oikeaan aikaan oikeassa paikassa tarpeen mukaan.

Itse nautin juurikin pintaperholla kalastelusta silloin ,kun "hätsinki" päällänsä voi saada unohtumattomia elämyksiä!

Eikä tuo koneonkiminenkaan sen huonompaa tai parempaa kalastusta sinänsä liene vaikkakin useimmiten tehokkaampaa osaavan kalastajan taidoilla näköjään.

Yksi tykkää koneista ja toiset huispaamisesta ja se heille suotakoon ilman joutavanpäiväistä kilpailua tai vastakkain asettelua sinänsä. Molemmat lajit kuuluu minunkin repertuaariin ja molemmista nautin myöskin suunnattomasti silloin ,kun sattuu kalaan ehtimään ja sopiva vesistö löytymään , mielenkiintoa piisaa,niin perhosteluun kuin UL-Vaaputteloon ,spinfluugasta, jerkittelystä tai suurkuhan heittokoho jigittelystä virrassa puhumattakaan.

Ainahan on kivaa ,kun pääsee kalaan oli se keppi mikä tahansa 8-).

 v. 1992 (12.6) vuorokaudessa kymönkoskelta  113 kpl  mitallisia taimenia  joista yli 70kpl Caddiksella+ 30 alamittaa caddiksella. Kirjassa taimenen perhokalastus tuommoinenkin maininta helteiden jatkuessa viisi vko jne....oi niitä vanhoja ja kalaisia aikoja......jolloin mersukin oli vielä auto :-D.

Janne Nyblom ja Markku Kokko, siis hiukan taitavammat kaverit  tuota vesiperhos juhlaa päässeet tuolloin todistamaan ja tuo 113 oli siis Jannen saldo pelkästään ja Markulla toinen mokoma lisää.

Ruokakaloja pari kappaletta olivat ottaneet mukaan ja muut CR-meiningillä mikä luonnistuneekin perhoilla helpommin kuin vaapulla. Vaikka vaappuunkin voi laittaa väkäsettömän yksihaaraisen koukun pelastamaan taimenenpoikasten turpavärkin tai silmien repeytymistä lienee perho useimmiten CR ystävällisempi ratkaisu sinänsä.

Uppoperholla koko  vuodenkierron aikana saa todennäköisesti prosentuaalisesti enemmän kalaa (pinnan alla enemmän käytännössä ravintoa kuin pinnalla) ja pinturilla vaikkapa elokuun lämpöisinä iltoina ja kuoriutumishuippujen aikana muulloinkin niitä pinturi elämyksiä joista itse nautin ehkäpä eniten.

« Last Edit: March 25, 2013, 16:18:45 by KÖSTER »

RoboFish

 • Posts: 4
  • View Profile
Vs: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #9 on: May 08, 2013, 19:07:05 »
Itsehän olen ollut aina enemmän pintaperhokalastukseen kiinnostunut. Se jännitys ja tunne kun siellä näkee että kala on iskemässä/iskee on hermoja raastava. Mutta uppoperhollakin kalastan, ja se väite mikä aiemmin tuolla oli, että riippuu mitä kalaa kalastaa, on melko lailla valhetta. Tietenkään et tarjoa silakalle lohiperhoa, mutta kala kuin kala syö pinnasta ja pohjasta!

Suosittelen tutustumaan siihen, miten erinäisten lajikkeiden kuoriutumiset ajoittuvat. Sen perusteella kannattaa valita. Ja toinen on se maalaisjärjen käyttö. Jos menet alueelle jossa on selvää pintaliikettä, laita pinturi. Jos huomaat että järven/joen/puron pohjalla on paljon kivikoppia, laita kivikoppajäljitelma jne.

Mutta onhan se myös mielipiteestäkin kiinni, miten kalansa tykkää kalastaa.

Kireitä siimoja!

RoboFish
Kireitä siimoja!

RoboFish

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Pinta-vai uppoperho? Kumpi parempi?
« Reply #10 on: May 13, 2013, 23:22:25 »
Se mikä keppi siellä kädessä on ei tee onkijasta sen parempaa tai huonompaa. Kyllä se taito ja tieto ratkaisee loppupelissä kummanko mihinkin tilanteeseen valitsee ja mieltymyksen mukaan fakkiutukoon kukin siihen mistä eniten pitää, eikä siihen mitä eniten muut arvostaa jne... En ainakaan itse suostuisi pintahätsinkien aikaan räsästä paiskomaan tällä kaupunkilaisjärjelläkään.

On se vaan komeeta katella jos 3 kilonen taimen nousee sen caddiksen imasemaan siitä kosken peilistä :wink:.

Tai kymppi+ lohikala vie siimaa kelalta itse tekemä vaappu/perho suussaan.....

Täältä myös lämmin kannatus taimenen ravinnon haun ja sen oleskelualueisiin tutustumiseen eri vuoden ja vuorokauden aikoina.....se aika ei mene hukkaan ja avaa aivan uudenlaisen näkökulman summassa viehettään veteen paiskovan kastajahenkilön kalastus harrastukseen.

 center>