Chat

Author Topic: Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi  (Read 94956 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Aleksi

 • Posts: 107
  • View Profile
  • http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« on: April 19, 2003, 01:49:15 »
Viime aikoina foorumin käyttäjiä on puhuttanut suuressa määrin foorumin taso, tai paremminkin sen vähyys tai jopa puuttuminen kokonaan. Syy tähän on varsin epäselvä, mutta ehkä korkeimmalle on nostettu tämän foorumin käyttäjien nuori ikä, mitä en lähde sen kummemmin kommentoimaan. Vaan vetoankin Teihin, hyvät Kalassa.netin foorumin käyttäjät, tehdään asioihin muutos! Tehdään tästä foorumista entistäkin parempi!

Mutta miten? Itse olen käsittänyt ongelman johtuvan siitä, että osalla foorumin käyttäjistä tuntuu olevan vaikeuksia foorumin käytössä. Ehkä suurelta osalta siksi, että eihän täällä missään ole kerrottu pelisääntöjä, mutta myös omalla viitseliäisyydellä on foorumin käytössä merkittävä osuus. Listaan seuraavaksi hieman peruspelisääntöjä hyvän foorumin saavuttamiseksi. Harras toiveeni olisi, että jokainen noudattaisi näitä sääntöjä foorumia käyttäessään. Eikös se ole kuitenkin aika vähän pyydetty sen vastineeksi mitä me tarjoamme teille?


Milloin luoda uusi thread?
Kun on jotain:
-tärkeää mitä foorumilla ei ole vielä käsitelty, kannattaa selata aiempia threadeja!
-mieltä askarruttavaa asiaa, johon kaipaa vastausta.
-mikä on kysymisen arvoista eli jotain mistä sinulle on todella hyötyä.
-mikä ei selviä helpommin muista tietolähteistä, esim. google-haulla.
-tärkeää ilmoitusluonteista asiaa, jolla on arvoa muille foorumin käyttäjille

Miten luoda hyvä threadi?
-Valitse keskustelualueelta threadiin parhaiten sopiva kategoria
-Luo asiaa parhaiten kuvaava otsikko, käytä tarkentavia määreitä, tee otsikosta mielenkiinnon herättävä.
-Esitä asiasi asiallisesti niin muotoilun kuin oikeinkirjoituksen kannalta. Muista, että siten sinulle vastataan kuin sinä kirjoitat - onkin kiistatonta, että asiallisesti kirjoitettu viesti saa huomattavasti asiallisempia ja laajempia vastauksia kuin asiattomasti kirjoitetut. Keskustelua herättää myös asiallisuuden ohella mielenkiintoinen kirjoittaminen, kuten esim. mielenkiintoinen aloitus, luontevasti jatkuva kirjoitus, avoimeksi jätettävät kysymykset, asioiden monipuolinen tarkastelu jne.
-Perustele aina asiasi/väittämäsi! Ilman perusteluja kirjoituksesi arvo on yhtä tyhjän kanssa! Ja perustelujen tulee olla ennen kaikkea asiallisia!
-"Musta tuntuu..." vastaukset tulisi jättää suosiolla pois, koska sellaiset viestit eivät palvele ketään, ne vain haittaavat asiallista keskustelua.
-Jos jokin asiaan liittyvä asia jää epäselväksi niin kirjoita saman threadin alle jatkoa, mutta vältä off-topiccia!


Kuinka vastata asiallisesti threadiin?
-Vastaa siihen mitä kysytään/käsitellään. Vältä off-topiccia
-Muista perustella aina vastauksesi.
-Huolehdi oikeinkirjoituksesta ja tekstin muotoilusta. Kiinnitä huomiota vastauksen etenemiseen loogisessa järjestyksessä.
-Esitä asiasi/vastauksesi/mielipiteesi selkeästi ja tiiviisti, ei jaarittelua.


Milloin pitäisi jättää vastaamatta threadiin?
-Kun et tiedä asiasta.
-Kun et osaa vastata asiallisesti ko. asiaan.
-Kun threadi on huonosti luotu, koska tämä kannustaa omalta osaltaan kirjoittamaan huonosti luotuja threadeja ja siten laskee huomattavasti foorumin tasoa. Keskity mieluummin vastaamaan asiallisesti esitettyihin threadeihin.


Mitä tulisi ehdottomasti välttää foorumilla?
-Threadien luomista jo olemassa olevista aiheista.
-Threadien luomista vääriin aihealueisiin.
-Asiatonta keskustelua, sisältäen mm. asiattoman kirjoittamisen, ns. trollaamisen ja off-topicin.
-Tähtien keräämistä, koska se laskee todella huomattavasti foorumin tasoa!
-Ns. yhden rivin vastauksia. Kukaan ei saa supistettua hyvää vastausta yhteen riviin, turha edes yrittää!
-Itsestäänselvyyksien toteamista. Esim. "hauki on kala" -tyyppisiä väläytyksiä ei foorumilla kaivata.
-Liiallista hymiöiden käyttöä. Ei, hymiö ei ole loppumerkki.
-Kiroilua ja muuta sopimatonta kielenkäyttöä
-Isoilla kirjaimilla kirjoitettua tekstiä, koska sitä on vaikeampi lukea kuin tavallisia kirjaimia, sekä se tarkoittaa huutamista.


Millainen on hyvä tekstin muotoilu?
-Äidinkielellisesti oikein kirjoitettua: isot alkukirjaimet, välimerkit, loppumerkit jne.
-Vastaus jaettu selkeisiin kappaleisiin (kappaleiden väliin tyhjä rivi).
-Viesti on kirjoitettu kirjakielellä, koska murteet ja slangi-ilmaukset eivät yksinkertaisesti tahdo toimia kirjoitetussa kielessä siinä määrin missä puheessa. On myös vaara, että lukija ei ymmärrä ilmaisua tai ymmärtää sen tarkoituksen väärin, mikä aiheuttaa tarpeettomia ongelmia.
-Jos haluat korostaa jotain asiaa niin käytä esim. bold, italic, underline jne. -tekstiä

Gallupeista
-Vältä galluppien luomista, koska lähes poikkeuksetta gallupit eivät ole tähän asti saaneet kovin suurta kannatusta ja niiden informaatioanti on ollut varsin vähäinen.


Hyvä muistaa
-Foorumin taso on sitä mitä me kirjoitamme. Jokaisen tulee ottaa vastuu omasta itsestään.
-Foorumin muutkin käyttäjät ovat myös ihmisiä, joten suhtaudu siihen sen mukaisesti.
-Voit muokata ja poistaa kirjoittamiasi viestejä, jos olet rekisteröitynyt. Tässä tulee kuitenkin muistaa se, että viestien asiasisällön muuttaminen/lisääminen keskustelujen kesken tulee tehdä harkiten, ettei muokkaaminen vie pohjaa viestiäsi seuraavilta viesteiltä.
-Kuvien lisäämisen kanssa tulee kuvan koko rajoittaa järkeviin mittasuhteisiin.
-Profiilin allekirjoituksen on tarkoitus olla  allekirjoitus, ei mikään paikka mihin pistää mielestään hienoja hymiöitä tms.

Jaksoitko lukea kaiken tätä edeltäneen? Toivon todella, että jaksoit. Huomautettakoot, että tuossakin on vain jonkinlaista runkoa foorumin käyttöön koskien, mikään kaikenkattava tuo ei missään nimessä ole.
Lopuksi haluaisin korostaa, että asiallinen kirjoittaminen synnyttää asiallista kirjoittamista. Pitäkää siitä kiinni.

Melkein unohdin! Jos joku vielä kirjoittaa tänne edellä mainittujen ohjeiden vastaisesti vastausta niin ne viestit lähtee täältä samantien bittiavaruuteen!
Aleksi Määttä,
Perhokalastuspuolen vastaava Kalassa.netissä
http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Palautetta? [email protected]

Aleksi

 • Posts: 107
  • View Profile
  • http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #1 on: April 20, 2003, 19:13:00 »
Ohjeeksi voorumien käyttäjille. Älä tee huonoja kysymyksiä, äläkä huonoja vastauksia.

Tyyppiesimerkki huonosta kysymyksestä on kysyä mikä on paras jokin... pitäisi kysyä mikä on hyvä johonkin käyttöön, ja muutenkin hieman tarkentaen. Eli kysymys: "Mikä on paras vapa?" on mahdoton vastatava järkevästi, kun taasen esimerkiksi kysymykseen : "Mikä vapa olisi hyvä pääasiassa hauen ja ahvenen heittokalastukseen sisävesillä, kun pääosan vieheistä paino on 12-25g ja budjetti 50e?"

Toinen erittäin typerä kysymys on: "Ostin kelan Shimano 4000(tms), onx tää hyvä?", koska jos osto on jo tehty, niin mitä sitä enää kyselemään, kyllä aika näyttää mitä tuli ostettua.

Samoin kysymys parhaasta vieheestä toistuu typeryydessään jatkuvasti ja kuitenkin se vieheen hyvyys riippuu olosuhteista joissa kalastetaan. Eli kysymys "mikä on paras viehe hauelle, kuhalle, lohelle?" on mahdoton vastattava ja typerä. Sensijaan voi kysyä esimerkiksi: "Kalastan ruskeavetisellä järvellä haukea ja kuhaa. Mistä vieheistä ja väreistä on hyviä kokemuksia vastaavissa olosuhteissa?".

Samaten välinekysymykseen vastaukset tyyliin: "Shimano on PARAS, mä tiädän ku mulla on Shimano", tai "se on paska ku se on Daiwa", kertovat vain vastaajan typeryydestä. Jos käytät Shimanoa ja olet siihen tyytyväinen ja joku kysyy onko se hyvä, niin vastauksena asiallinen on jotain tyyllin: "Itselläni on ShimanoCX4000 ja se on täyttänyt odotukseni hyvin, voin suositella".

Samoin vastauksena johonkin välinekysymykseen on erittäin typerä: "Se on paras, se voitti Erän testinki...", asian voisi kuitenkin ilmoittaa asiallisestikin, eli jotain tyyliin: "Erä-lehdessä numero x/yy oli nuo testissä ja kela tai vapa menestyi siinä hyvin"... tai jopa todeten, että voitti ko. testin.

Peruslähtökohtana olisi hyvä pitää, että jos kysytään jostakin, mistä ei itsellä ole konkreettista kokemusta, jättää vastaamatta. Ja kun kysyy, niin olisi hyvä pyrkiä muotoilemaan kysymys niin, että kokeneempi(ja vanhempi) viitsii sen lukea ja jotakin jopa vastata.

Peruslähtökohtana on kuitenkin se, ettei alkeis- ja peruskysymykset ole tyhmiä, mutta tyhmästi esitettyjä kysymyksiä pitää välttää. Tyhmään kysymykseen kun saa vain tyhmän vastauksen ja tyhmät vastaukset taasen pilaavat koko threadin.
Aleksi Määttä,
Perhokalastuspuolen vastaava Kalassa.netissä
http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Palautetta? [email protected]

Hota

 • Posts: 163
  • View Profile
  • Email
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #2 on: April 23, 2003, 10:00:14 »
Ei näytä menevän asia käyttäjien tietoisuuteen.
Joutunut hiukan poistelemaan.
Eivät ilmeisesti viitsi lukea ohjeita.

Täytyis varmaan olla ohjeiden pakkoluku ennenkuin pääsee kirjoittelemaan foorumille ?
Jauhesammuttimen kokoisena vaari vei -60 luvulla Päijänteelle Ahven-ongelle ja siitä asti on kalakärpänen vaivannut :)
Aloittanut aktiivi perhokalastuksen -83 ja homma jatkuu.

Salmo

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #3 on: April 23, 2003, 19:55:24 »
Olisi todella suotavaa, jos käyttäjät todella noudattaisivat näitä sääntöjä. Joka päivä saa siirrellä/poistella aiheita vääristä osioista yms. Ja nyt viime aikoina tämä on lisääntynyt.

Foorumi todellakin on sitä, mitä te kirjoittelette ja vastaukset sen mukaisia. Tyhmiä saa kysyä, kunhan tekee sen asiallisesti ja käyttää hieman vaivaa kysymyksen kirjoittamiseen.

edit. HOTAKAINEN, en tiedä onko ohjeiden perillemenossa mitään vikaa. Luulisi nuorempienkin osaavan lukea. Ongelma on vain siinä, ettei viitsitä nähdä yhtään vaivaa.

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5134
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #4 on: April 23, 2003, 20:46:02 »
KYse on siitä, että tuo teksti on liian pitkä. Jos se olisi esitetty sarjakuvana tai salattujen elämien jaksona, niin viesti todennäköisesti olisi mennyt perille :)
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

n-ska

 • Posts: 10
  • ICQ Messenger - 155102842
  • View Profile
  • Email
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #5 on: April 24, 2003, 22:23:38 »
Mitenköhän taso muuttuisi, jos vain rekisteröityneet käyttäjät saisivat osallistua keskusteluun? Se aiheuttaisi väistämättä sen, että mikäli joku tietty yksilö kirjoittelee foorumille mitä sattuu, on asiasta helppo huomauttaa.

Tämä toki saattaisi laskea kommentoijien/keskustelijoiden määrää, mutta muutos saattaisi olla jopa positiiviseen suuntaan.

Mepps

 • Posts: 193
  • MSN Messenger - fisherking90@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #6 on: April 25, 2003, 13:08:13 »
Saattaisihan se olla ihan hyväkin idea, että vain ja ainoastaan rekisteröityneet sais kirjotella. On kerrassaan naurettavaa jos tuota nyt ei jaksa lukea. Itse ainakin luin sen huolella eikä missään vaiheessa alkanut edes tylsistymään.
Hyvä viehe, parempi mieli!

             -Mepps-

M1kko

 • M1kko Alatalo
 • Posts: 154
  • View Profile
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #7 on: April 25, 2003, 18:20:13 »
Eipä tunnu vetoomuksesta olevan juuri apua. Tänäänkin on avattu aivan turhia ketjuja vaikka kuinka paljon. Muutenkin pelottavan suuri osa viesteistä on asiasisällöltään nolla. Niinkuin ehkä tämäkin viesti.

Jos joku keksisi miten foorumin tason saisi nouseen, niin viisas mies olisi.

Ville

 • Posts: 286
  • View Profile
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #8 on: April 25, 2003, 18:55:57 »
Jos rekisteröinti tapahtuisi niin, että olisi pakkorekisteröinti ja salasana tulisi sähköpostiin, niin turhia tunnuksia (=monella tunnuksella peeloilijoita) saataisiin ehkä vähennettyä.
Pakkorekisteröinti taas voisi estää turhaa yleistä "anonyymina" kettuilua, eli kun henkilö on rekisteröitynyt foorumillle, mutta ei viitsi/kehtaa laittaa sitä omalla nimellään, niin vierailijana hieman "kuittaa" asiasta...

Jos joku tosissaan tahtoo kirjoittaa, niin kyllä sitä jaksaa sitten rekisteröidäkkin tunnuksen... Myös turhien p*skanjauhajien tunnukset voisi evätä tietyksi määräjaksi, ei bannia, mutta hieman rajoitaa sitä jauhamista, että oppisi kirjoittamaan oikein...

Kun fooruminuudistuksen yhteydessä oli jotain juttua siitä "karma-toiminnosta", eli jokainen saisi antaa muille risuja tai ruusuja. Itse olisin sitä mieltä, että kannattaisi edes kokeilla. Tämä voisi puolestaan vaikuttaa siihen, että käyttäjät koittavasivat kirjoittaa parhaansa, että tulisi niitä ruusuja...

Tälläistä juolahti mieleen tällä erää...


Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #9 on: April 27, 2003, 11:04:48 »
Arvoisa Aleksi!

Lueskelin tässä näitä ehdotuksia foorumin tason parantamiseksi ja toden totta minulle tuli tosi tyhmä olo ohjeista.

Jos ohjeita laaditaan, niin toivoisin niissä käytettävän suomenkielisiä sanoja. Ei kaikki ymmärrä mitä tarkoittaa thread, off-topicci ym. hienot sanonnat. Ne pitäisi ehdottomasti olla suomeksi eikä vain hienostelun vuoksi vieraskielisenä.

En ymmärrä miksi keskustelujen tasoa pitäisi nostaa? Miksi pitäisi kadottaa kirjoittajan oma persoonallisuus väen väkisin kirjoittamalla kirjakieltä? Tarkoitan tällä esim. slangia, Savon ja Turun murretta.

Eikö keskustelupalstan tarkoitus ole synnyttää keskustelua? Eikö jokaisella ole oikeutta sanoa mielipiteensä omalla tavallaan? En tietenkään itsekään hyväksy kiroilua ja toisten mollaamista vaan kritiikin (hyvän tai huonon palautteen) ilmaisua hyvällä tavalla. Hyvästä kritiikistä usein syntyy monipuolinen ja hyvä keskustelu.

Ymmärrän myös sen, että on ikävää jos joutuu paljon poistamaan asiattomia viestejä, mutta tällaisen foorumin vetämisessä on se vaara ja siihen pitäisi myös vetäjien vain "hiljaa" sopeutua.

Mielestäni "tyhmiä kysymyksiä" ei ole olemassakaan. Kysymyksen esittäjällä on aina joku tarkoitus miksi hän sen esittää ja sitä me muut emme voi tietää. Se "tyhmä kysymys" voi olla esittäjälleen tosi tärkeä.

Toivottavasti meistä jokainen miettii tosi tarkkaan mitä vastaa kysymyksiin ja pyrkii myös perustelemaan vastauksensa sekä yrittää pysyä asialinjalla. Jos närkästyy toisen teksteistä, niin yritettäisiin hyvällä tavalla vastata eikä alettaisiin mollaamaan toista. Toivottavasti olen itsekin osannut antaa kritiikin oikealla tavalla tässä kirjoituksessani. :)

Lopuksi vielä Aleksi...ihan oikeasti minulle tuli mieleen oma lapsuuden äidinkielen opettajani tekstistäsi ja se sai minut hiukan näkemään punaista. :)

Aurinkoista kevättä ja kireitä siimoja sinulle!

Virtaava vesi säilyttää raikkautensa, etsivä mielensä valppauden. (Sylvi Kekkonen)

Anonymous

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #10 on: April 27, 2003, 12:22:58 »
Mä olisin rekisteröityny ,JOS rekisteröitymisessä olisi ollut SUOMEN kieliset ohjeet (meinaa 5 enkulla ei kauheesti sitä tekstii lueta).

Salmo

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #11 on: April 27, 2003, 13:37:33 »
Thread-sana todellakin toistuu monta kertaa ohjeissa. Mielenkiinnolla katsoin sanakirjasta tarkan käännöksen, eikä se antanut yhtäkään keskusteluun viittaavaa sanaa. En osaa sanoa mistä tämä sana on foorumeille alunperin tullut, mutta keskusteluaihetta sillä tarkoitetaan. Topic-sana, joka tarkoittaa keskusteluaihetta, on ehkä parempi tässä tapauksessa.

Teppo.P

 • Posts: 26
  • View Profile
  • Email
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #12 on: April 27, 2003, 14:57:15 »
Kaikki murteet voi mielestäni jättää puhekieleen. Minä saataan puhuessani vääntää savon murretta, mutta mielelläni jätän sen yleisessä keskustelussa, joka käydään kirjallisessa muodossa sivuun jo pelkästään säästääkseni muita. Ei kouluaineissakaan pärjää murteilla/slangeilla (ei pärjännyt ainakaan silloin kun minä kouluja kävin), miksi käyttää niitä yleisellä keskustelufoorumilla, jonka tasoa yritetään sisällöllisesti nostaa. Murteet ja slangi ilmaisut eivät yksinkertaisesti toimi kirjoitetussa muodossa.

Kaikkein äsyttävintä on mielestäni nämä "lyhenteet" kyl, viel, siel,  tääl, tuol, nää, nuo, et...näitä on ilmentynyt usean keskustelian tekstissä viimeaikoina harmittavan useasti. Koko viesti, joka on kirjoitettu murteella, slangilla tai sanoja lyhentäen panee lukian (ainakin minut) koville, mutta nämä kaikki yhdistettynä saavat jo veren kiehumaan päässä. Mielestäni ei haittaa jos välillä hairahtaa "väärälle" polulle, mutta viestin sisältö ei saa kokonaisuudessaan koostua murteesta tai slangi ilmaisuista.

Aleksin viesti foorumin tason parantamiseksi on mielestäni asiallinen ja sisältö opastaa käyttäjiä oikeaan suuntaan. Tuskin sillä pyritään lopullisesti kitkemään kaikki murteelliset- tai slangi ilmaisut, luulen, että tarkoitus on ainoastaa vähentää niitä.        

 


abo

 • Posts: 135
  • View Profile
  • http://www.vetouistelu.com/aarrearkku/
  • Email
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #13 on: April 27, 2003, 19:23:38 »
Quote
Thread-sana todellakin toistuu monta kertaa ohjeissa. Mielenkiinnolla katsoin sanakirjasta tarkan käännöksen, eikä se antanut yhtäkään keskusteluun viittaavaa sanaa. En osaa sanoa mistä tämä sana on foorumeille alunperin tullut, mutta keskusteluaihetta sillä tarkoitetaan. Topic-sana, joka tarkoittaa keskusteluaihetta, on ehkä parempi tässä tapauksessa.

Thread on säie, eli sillä takoitetaan keskustelusäijettä. Tarkoittaa myös yhteyttä... eli keskustelusäikeestä on kyse termillä thread, se on eri asia kuin topic, joka on otsake... kun threadi ohjautuu ulos topicista, se on off-topic, mutta edelleen säie. Saman topicin alla saattaa muodostua periaatteessa useampia threadeja, joskin ilman hakemistopuurakennetta olevalla fuurumilla on niitä vaikea hahmottaa. Voorumeilla joissa keskustelu rakentuu hakemistopuuketjuun sen mukaan mihin viestiin on vastattu, näkee hyvin miten termit thread ja topic käytännössä eroavat, eli yksi topic saattaa sisältää vallan monta threadia.

Tälläisessä vain aikasidoksella järjestyvässä voorumissa on threadijakauma huonommin havaittavissa, mutta ajoittain senkin huomaa, kun vastataan selkeästi johonkin viestiin ja kyseisestä viesti/vastaus parista muodostuu selkeä oma säikeensä.

Quote
Arvoisa Aleksi!

Lueskelin tässä näitä ehdotuksia foorumin tason parantamiseksi ja toden totta minulle tuli tosi tyhmä olo ohjeista.

Jos ohjeita laaditaan, niin toivoisin niissä käytettävän suomenkielisiä sanoja. Ei kaikki ymmärrä mitä tarkoittaa thread, off-topicci ym. hienot sanonnat. Ne pitäisi ehdottomasti olla suomeksi eikä vain hienostelun vuoksi vieraskielisenä.

En ymmärrä miksi keskustelujen tasoa pitäisi nostaa? Miksi pitäisi kadottaa kirjoittajan oma persoonallisuus väen väkisin kirjoittamalla kirjakieltä? Tarkoitan tällä esim. slangia, Savon ja Turun murretta.

Eli vielä kerran, thread on keskustelusäie, topic on otsikko ja off-topic on otsikon ulkopuolista keskustelua. Kyseiset engelskatermit on varsin syvästi juurtuneet ja vakiintuneet käyttöihinsä, josta syystä niitä käytetään.

Tason nosto taasen ei tarkoita tuota mihin olet sen tulkinnut. Mielestäni teksti saa olla persoonallista, kunhan on luettavaa. Kyse on lähinnä siitä, että nostettaisiin tasoa vain kirjoittamalla jotakin jollain tavan asiapitoista teksti, eikä postaamalla ihan mitä vaan, vaan että saa postattua viestejä. Eli esittäisi asian ymmärrettävästi ja vastaisi kysymyksiin vain, jos on kysyttävästä asiasta jotakin kokemusta/tietoa/näkemystä ja perustelisi vastauksensa jollakin.
Älä ota mitään liian vakavasti.

willow

 • Posts: 35
  • View Profile
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #14 on: April 27, 2003, 19:31:35 »
Huomaatteko kaikki yhden asian? Kun nämä tähtöset tuli takaisin alkoi homma heti mielestäni lipsua.. Ehkä se ei ole semmoista tähtien sotaa kuin silloin aikanaan, mutta mielestäni tämä johtaa siihen pikimmiten! Eli tähdet pois!

Katsellaan sitten kuinka taso nousee!
Oli miten oli, mutta kyllä näin on

otto

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #15 on: April 27, 2003, 20:01:07 »
Samaa mieltä olen.
Tähdet pois. Ainakin tähdet mutta jos viesti sota jatkuu niin nekin pois.


Sillä ei ole minulle mitään merkitystä jos jollakin on vähän tähtiä kun hän osallistuu keskusteluun! Onko sinulle? Hänellä voi olla vähän tai paljon tietoa.
Itse en (ainakaan tarkoituksella) ole "turhien" viestien lähettelyyn syyllistynyt vaikka jotkut sitä niin inttävät...

Kyseinen henkilö tietää mistä puhun. Mielestäni yhden lauseen vastaukset ovat järjettömiä(myönnän vastanneeni tällä tavoin) mutta joskut ei tarvita enempää.

Hyvää jatkoa kalassa.netille ja keskustellaan rauhassa! ;)

Jani2

 • Posts: 165
  • View Profile
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #16 on: April 28, 2003, 12:08:21 »
Minun mielestäni on noiden sääntöjen tulon jälkeen alkanut tulla vielä enemmän noita turhia viestejä, varmaan ärsytyksellä. Voi tietysti olla, että olen alkanut tarkkaavaisemmaksi ja huomannut sitten juuri sääntöjen ansiosta nuo viestit.

Minua on ärsyttänyt se, kun joku kirjoittaa tuollaisen turhan viestin, niin sitten siihen tulee monelta ohjeet lukeneelta käyttäjältä neuvo, joka on kopio noista säännöistä. Ja sitten kun lukee keskustelua, niin joutuu etsimään pitkienkin vastausten seasta sitä keskusteluun tarkoitettua vastausta. Sitäpaitsi eikös
"Älä kirjoittele turhia viestejä vaan lue ohjeet" ole aikalailla turha viesti, ja kun se tulee vielä monelta käyttäjältä... :(

Jos tähdet poistetaan, niin minun mielestäni ei pitäisi poistaa viestien määrää, sillä on kiva katsoa milloin joku käyttäjä on rekisteröitynyt ja monta viestiä lähettänyt, sillä niistä jotenkin oppii katsomastaan käyttäjästä. Joka viestissä ei tosin näitä silti tarvitsisi nähdä, vaan pelkästä profiilista nuo kaksi, milloin käyttäjä rekisteröitynyt, ja montako viestiä hän on lähettänyt. :D
Ensin välähtää ja sitten korjataan jäljet.

willow

 • Posts: 35
  • View Profile
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #17 on: April 28, 2003, 13:04:36 »
Quote
Jos tähdet poistetaan, niin minun mielestäni ei pitäisi poistaa viestien määrää, sillä on kiva katsoa milloin joku käyttäjä on rekisteröitynyt ja monta viestiä lähettänyt, sillä niistä jotenkin oppii katsomastaan käyttäjästä. Joka viestissä ei tosin näitä silti tarvitsisi nähdä, vaan pelkästä profiilista nuo kaksi, milloin käyttäjä rekisteröitynyt, ja montako viestiä hän on lähettänyt. :D

Aivan, profiiliin olisi hyvä laittaa nämä tiedot. Kyllä vastauksesta huomaa, että onko vastaajalla hommasta tietoa taikka käytännön kokemusta! Ja kyllä täällä hiukan pitempään pyörineet tietävät ketkä taitaa hommat ja keiltä hommat joskus lipsahtelee!
Oli miten oli, mutta kyllä näin on

UL_Tommi

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #18 on: April 28, 2003, 17:18:22 »
Noh, tähtien lähtö ainakin nyt varmistettu ja pitää kattoa, jos tänään kokouksessa päätetään jotain ihmeellistä, tähän asiaan liittyen..

Aglia

 • Posts: 15
  • View Profile
  • Email
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #19 on: April 29, 2003, 14:53:38 »
Minäkin olen foorumin tason parannuksen kannalla. Olen törmännyt usealla foorumilla sellaiseen kirjoitus tyylin, että joku kirjoittaa ilman isoja alkukirjaimia, ei käytä välimerkkejä ja kirjoittaa todella epäselvästi (en tarkoita murteita). Tuollainen teksti on ärsyttävää luettavaa. Miten voi yksi henkilö onnistua kirjoittamaan noin?


Dyro

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #20 on: May 01, 2003, 13:55:09 »
Hyvä että tämmöisetkin säännöt on tehty!
Minua ärsyttää, jos NÄIN
kirjoitetaan pitkä litania. Tähdet ovat minulle yhdentekeviä. Hyvän keskustelualueen olette tehneet!

Läjä

 • Posts: 67
  • MSN Messenger - toni_korkiamaki@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #21 on: May 09, 2003, 14:51:00 »
jaksoin kyllä lukea koko jutun mitä oli kirjoitettu mutta, voin sanoa että itse en osaa käyttää tietokonetta kunnolla enkä ole mikään äidinkielen asian tuntija olen vain tälläinen tavallinen tallaaja joka haluaa välillä tietoa muilta kalastajilta ja yritän opetella koneen käyttöä.

Ne on eri ihmisiä sellaiset joille on ostettu koneet heti ala-asteella
ja joidenka vanhemmat on antaneet kaikki periksi ja\tai ollut vaaraa ostaa koneet, pelit ja vehkeet

Eikö se olisi hienoa että, ihmiset saisivat sanoa mitä ajattelevat tälläkin foorumilla "toki pienin rajoituuksin" eli siis ei mitään P**KAN jauhamista mitä tämäkin nyt melkein on.

En edes ymmärrä tuota tähti juttua ollenkaan ja ei se varmasti minua kuulukaan liikuttaa.

ps:varmasti tulen kyselemään jotain tyhmiä kysymyksiä mitkä ovat teille selvää "pässin lihaa" joten, toivoisin että voisitte auttaa myös meitä jotka eivät osaa käyttää näitä foorumeiden ihmeellisiä niksejä jotka joillekin on opetettu\opetellut jo lapsena

Toivon kaikille hyvät jatkot ja kireät siimat!

PaHo

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #22 on: May 09, 2003, 15:13:50 »
tosiaan tänne on pesiytynyt jo aikalailla kaikenlasita väkeä mutta kuitenkin se että tänne jotain kirjoittaa niin minun mielipiteeni on se että jo pelkästään lukijan kunnioittamiseksi olisi syytä käyttää niitä isoja kirjaimia välimerkkejä sekä kirjoitella muutenkin suhteellisen asiallisesti
on todella rasittavaa lukea tekstiä missä ei ole mitään välimerkkejä saati pisteitä tai pilkkuja

Luulisin, että kaikki jotka tänne kirjoittelevat ovat käyneet koulua, tai käymässä parhaillaan koulua. Ihan pelkästään pienellä ajatuksella saa ihmeitä aikaan kirjoituksiinsa ja sen kirjoituksen luettavuuteen.
Taso ei varmasti nouse jos näitä apinoita täällä vilisee, joille ei ole mitään väliä kuinka kirjoittaa ja he eivät välitä siitä, että joku vielä lukee tarinat sekä parhaassa tapauksessa vastaakin.

Tässä oikein hyvä esimerkki kirjoituksesta sekä tiedon määrästä:
"mää kans oon päästäny kaikki hauet takasi ja sanonu et nähään sit te ko oot 15kilonen ei tosin vielä oo tullu yhtään vastaan mut eikös se oo sillai että haukia pyydetään pyytämisen iloks tai niin mää ainaki oon kuullu kaikilta keitä on tullu puhuteltua"

Onko edes puolet sanoista oikein??

Lohenuistelija

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #23 on: May 09, 2003, 19:19:47 »
Quote
ps:varmasti tulen kyselemään jotain tyhmiä kysymyksiä mitkä ovat teille selvää "pässin lihaa" joten, toivoisin että voisitte auttaa myös meitä jotka eivät osaa käyttää näitä foorumeiden ihmeellisiä niksejä jotka joillekin on opetettuopetellut jo lapsena
Joo tervetuloa vaan "joukkoon tummaan".
Uusille tulijoille neuvoisin että älkää alkako heti kyselemään kaikenlaista vaan tutkikaa vanhempia juttuja kaikessa rauhassa vaikka viikon ajan.
Saatte kuvan minkälaisia "tekstinikkareita" ja "kalastusguruja" täältä löytyykään. Moni kysymys mitä tänne lisätään on ollut esillä aiemminkin ja jotkut jopa useaan otteeseen.
Tekisi mieleni sanoa että huonoja kysymyksiä ei olekaan, mutta tähän en valitettavasti pysty. Niitä nimittäin olen oppinut löytämään aika ajoin tältä foorumilta, valitettavasti.
Eli älkää uudet nimimerkit liittykö tähän "huonojen kysymysten tekijät"-listaan vaan tutkikaa kaikessa rauhassa.

Eiköhän se ole meidän kaikkien etu loppupeleissä että keskustelujen-/kysymysten taso pysyisi korkeana. Tästä uskon että moni on samaa mieltä kanssani.

Lopuksi muistuttaisin (vaikken moderaattorina olekaan) että älkää aloittako noita äärettömän huonoja gallupkyselyjä ellei niissä ole oikeasti jotain järkeä.

Tervetuloa vaan vielä kerran omastapuolestani mukaan kirjavaan joukkoon...

mikkos89

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #24 on: June 04, 2003, 14:47:38 »
Muuten nuo Aleksin ehdotukset tason parantamiseksi ovat hyviä. Ainut vain että minun mielestäni olisi hyvä jos saisi kirjoittaa omalla murteella tai slanggilla. Äidinkielen opettajani suosittelivat kaikki minua kirjoittamaan aina Ranuan murteella, jos vain voi. Ja tunnenpa montakin minua vanhempaa, jo aikuis iässä olevaa, jotka saivat työpaikan tms. koska, kirjoittivat murteellaan eivätkä kirjakiellä. Tottakai kirjakielellä kirjoitetaan kaikki viralliset asiat, mutta ei sen murteen pitäisi täällä haitata. Tämä on minun mielipide.

Lyhenteistä vielä sen verran että, en minäkään tykkää jos puolet jutusta on lyhennelty. Yleisesti tunnettuja lyhynteitä saisi minun mielesti käyttää esimerkiksi mm. lyhenteen tuntevat käytännössä kaikki.

Uneton

 • Posts: 5
  • View Profile
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #25 on: June 12, 2003, 21:41:06 »
Ehkä tämä on jo tullut muutamaan otteseen esille,mutta sanon sen silti. Aleksilla on hyvä pointti asiassa ,jokseenkaan en usko tohon "kirjakieli" toimivuuteen. No tämä on vain minun mielipiteeni.Jokainen tekee mitä tahtoo,myös modet  ;)
Mitä me täällä tehdään,ei täältä kuitenkaan saa mitään ....

M1kko

 • M1kko Alatalo
 • Posts: 154
  • View Profile
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #26 on: June 12, 2003, 22:09:12 »
Kyllä on taas keskustelujen taso laskenut viime aikoina. Uudet kirjoittelijat ei viitsi tutkia vanhoja viestejä, vaan uusia turhia ketjuja availlaan koko ajan. Alkaa menemään pikkuhiljaa hermot. >:(

Anonymous

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #27 on: June 14, 2003, 00:06:34 »
ei kukaa jaksa kahtoo että kirjaimet on isot ja viesti kirjotettu oikein :(

Salmo

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #28 on: June 14, 2003, 00:32:25 »
Quote
ei kukaa jaksa kahtoo että kirjaimet on isot ja viesti kirjotettu oikein :(

Jos ei viitsi sen vertaa katsoa, että viestin ulkoasu on selkeä ja viesti ymmärrettävä, voi lukija mielestäni suhtautua yleensä koko viestiin varauksella. Nopeasti huonolla äidinkielellä kirjoitettu viesti vain luo lukijalle (ainakin minulle) kirjoittajasta huolimattoman ja hätäisen kuvan.

Itse arvostan huomattavasti enemmän huolellisesti kirjoitettuja viestejä, koska ne jo luovat kuvan keskustelijasta, vaikka ei olisi häntä koskaan tavannut.

Anonymous

 • Guest
Re:Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi
« Reply #29 on: June 14, 2003, 12:27:12 »
ei kiinosta paskanvertaa mitä lukija aattelee kirjoittajasta......... älkää nyt suuttuko tästä.... prkl

 center>