Chat

Author Topic: Ken on meistä karskeista karskein: Kertomuksia karskeista kalastusolosuhteis  (Read 4660 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Don Miguel

 • Posts: 444
  • View Profile
  • Email
Kertomuksia karskeista kalastusolosuhteista!
« Last Edit: July 27, 2011, 23:09:08 by Shark »
"Kärsivällisyys miehen tiellä pitää"

Jann3

 • Ahvenen palvaaja
 • Posts: 54
  • View Profile
Vuonna kivi ja kirves tammukoita onkimassa mettä purolla..
Ensinnäkin oli tajuttomasti kaiken mailman hörhiläisiä sääskistä paarmoihin.
Sitten tuli vettä kuin saavista kaatamalla niskaan ja kylmähän siinä tuli. Isä oli varotellu menemästä liian likelle puroa että siihen mutaan uppoaa mutta minä idioottina tietenkin menin siihen ja rintaamyöten mutaan upposin. Siitä olikin kiva yrittää kammeta itteä ylös.
Mutta silti luonne ei antanu periksi ja kalastusta jatkettiin kylmissään, sateessa, mutasena ja paskan hajusena.

Mutta oi sitä ihanuutta kun pääsi takaisin mökille lämpimään saunaan peseytymään!
Kaikki loppuu aikanaan halonteko ei koskaan.

Aatami

 • Professorin vaimo
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 1248
 • Intohimona kalastus
  • MSN Messenger - jami_terasahde@msn.com
  • View Profile
  • Email
Eräänä talvipäivänä keräsin pilkkikamoja auton takakontista ja olin lähdössä köpöttelemään kohti järveä, kun yksi pilkeistä oli tarttunut takakontin verhoukseen. Kalakaveri meni jo kohti järveä ja yritin kiirehtiä perään. Riuhtasin pilkin irti takakontista sillä menestyksellä, että koukku meni peukalon kynnen alle. Koko väkänen oli juurta myöten aivan kynnen alla. Hetken mietittyäni vaihtoehtojani, pyöräytin koukun kerran ympäri ja vedin ulos. Oli aika tuskainen kokemus, mutta päivä vietettiin järvellä suunnitelman mukaisesti.

Viime kesänä olin uutta moottoria sisäänajamassa järvellä ja uistelin siinä samassa kuudella vavalla. Keli oli aurinkoinen ja melko tyyni pitkän aikaa. Olin keskellä Karttuunselkää juuri ohittanut reimarin ja lähestyin selkäluotoa. Katselin selkäni taa taivaalle, kun tuntui, että keli jotenkin synkkeni. Taivas oli tummunut parin minuutin aikana. Pikimusta pilvi ilmestyi kuin tyhjästä. Kun pilvi oli vihdoin päällä alkoi tuulla rajusti. Kyseessä oli kaiketi sellainen syöksyvirtaus. Sillä hetkellä olin aika pulassa, kun oli kuusi vapaa vedossa ja myrskytuulipuhalsi niin kovaa, että veneen ohjaus tuntui lähes mahdottomalta. Vapojen ylöskelaaminen ei tullut kuuloonkaan. Lähin ranta oli niin kallioinen, että siihen rantautuminen olisi ollut kohtalokas. Vesisadekkin alkoi tuuli senkuin yltyi. Jouduin kääntymään kohti tuulta, koska ranta oli niin lähellä. Kolmeneljäsosa kaasulla pääsin nippa nappa eteenpäin ja toivoin ettei vaan sattuisi mitään. Tein ehkä tyhmänrohkean ratkaisun ja päätin suunnistaa kotirantaan. Silläkin uhalla, että matkaa oli lähes puoltoista  kilometriä selän yli. Välillä tuntui kuinka tuuli nosti veneen keulan korkealle ilmaan ja pyrki heittämään veneen ympäri sitä kautta. Ihmeen kaupalla selvisin kuitenkin rantaan saakka. Oli kalakaveri ollut kuulemma jo vähän huolissaan, että mitenkähän tuossa mahtaa käydä.

Rapatessa roiskuu. Paljon kun on menossa mukana niin vääjämättä jotain silloin tällöin tapahtuu. Tuossa kuitenkin ensimmäiset mitä mieleen tuli.
Aina ei voi miellyttää kaikkia..
http://kalassa.net/aatami/
Kalassanet kalastusseuran sihteeri

hena-pena

 • Itä-Suomen "tietäjä"
 • Posts: 38
  • View Profile
No varmaan omalta osalta se ku viimetalvena oltiin pilkillä ja pakkasta melkein -25.  Ei ollu muuta vaatteita ku haalari ja siitä hajos vetoketju just ku päästiin kalapaikalle. No sitte rupes tuulemaan ihan tosi kovaa ja kylmähän siinä tuli. Kolmatta tuntia istuttiin ja sitte oli pakko lähtee kotiin ku oli kaikki ihan jäässä ja kylymä kahviki oli menny pullossa ihan viileeks. 

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Olipa tuo taas tarina... :cry: Uskokoon ken tahtoo.

Himopilkkijä89

 • Posts: 1041
 • Voittokalat on hauskin vetää muiden reijistä. :D
  • MSN Messenger - atte89@luukku.com
  • View Profile
  • kilpapilkintäblogi
Mormyskointi pienellä morrilla, 0.10 siimoilla ja surviaisilla -20:ssä ja 15m/s tuulessa oli toissatalvena ihan mielenkiintoista touhua. Itellä oli kynsikkäät kädessä mutta niillä karskeimmilla kavereilla ei tainnut olla niitäkään.  :-D

Ja ahventa sain sillon 9948g...oli kyllä hulluin olosuhde missä on tullut kalasteltua. Ei tuo pakkanen mitään mutta se yhdistettynä tuuleen joka puuskissa 20m/s  :-P

Torro

 • Urospuolinen nauta
 • Posts: 1024
 • Maalintekijä jumalan armosta
  • MSN Messenger - redwoodriver@windowslive.com
  • View Profile
  • Email
Edellis vuoden syksyllä lähettiin kaverin kanssa koittamaan ankeriasta pohjaongella. Itse ihan turistina liikenteessä, kaveri oli pari tankkia polttanut bensaa aiemminkin kyseistä kalaa etsiessään siinä kuitenkaan onnistumatta. En tiedä mistä hänelle se ankeriasvimma oli iskostunut. Paljon oli ilmeisesti kirjoja luettu kun illalla joskus ysin maissa sain tekstiviestin: "Nyt on ankeriaskeli! Lähetkö ongelle?" Vilkaisin ikkunasta ulos vaikka tiesin, että vettä sataa vaakasuoraan ja taivas on mustana. Noh, ei siinä sitten mitään, kyllähän vanhaa kalabongaria aina uudet lajit kiinnostaa...

Autossa kaveri pahoitteli lyhyttä varoitusaikaa ja harmitteli lähdön viivästymistä, ehtii tulla pimeää ennen kuin ollaan perillä. Yöksi oli kuulemman kaiken hyvän lisäksi lupailtu ukkosta ja ankeriian pitäisi ottaa raivokkaasti pyydykseen koirankeleillä. Matkalla kaverikin alkoi epäillä reissun järkevyyttä kun motarilla ei uskaltanut ajaa hirveästi 70km/h kovempaa kun pyyhkijöissä ei riittänyt vauhti säilyttämään näkyvyyttä. Kysyin matkalla, että onko tää kohde joku tuttu ankeriaspaikka vai mistä tällänen idea. Kyseiseen lutakkoon oli kuuleman mukaan joskus 90-luvun puolivälissä kipattu ämpärillinen lasiankeriaita ja sen jälkeen olioiden kohtalosta ei ole mitään tietoa. Odotukset nousivat siis kokoajan kohti korkeuksia, tummia pilviä. Perillä tosiaan pimeys jo laski uhkaavasti ja loppujenlopuksi ei varmaan päästy lähellekään hänen etukäteen kuolaamaansa salmen suuta. Päätettiin, että jäädään lähemmäs autoa että löydetään takaisinkin. Jäätiin johonkin kalliolle, josta sai paiskittua pyydykset veteen. Makkarat syötiin kylmänä kun ei älytty ottaa polttopuita mukaan ja tuskin siinä sateeessa olis mitään nuotiota saanut tehtyäkään mun taidoilla.

Tunti meni ja toinenkin ennen kuin alkoi tapahtumaan. 4 vapaa meillä oli pyytämässä katkaravuin, madoin ja pakastesilakoin syötitettynä. Lidlistä ostetut elektroniset hälärit päräyttivät kimeää ääntä ja syke kiihtyi entisestään kun toisestakin suunnasta alkoi kuulua ääntä tuplatärpin merkiksi. Kädet täristen vastaiskua tekemään, sadekaan ei enää tuntunut missään.... ja ei mitään kontaktia kummastakaan vavasta. Kirottiin ja mietittiin mitä tapahtui, syötitkin ihan koskemattoman näköisiä. Sama toistui useamman kerran ja meikäläisellä alkoi olla aika epäluuloinen olo. Kerran syöttiä vietiin oikein kunnolla, tai niin ainakin luultiin. Hälytin huusi jatkuvalla syötöllä siiman juostessa vapaalta puolalta. Juoksin hakemaan haavia sateen liukastamalta kalliolta kun kaveri lähti ääntä kohti. Samaan aikaan kun kauempaa kuului kaverin pettynyt karjaisu: "Voi nyt helvetti!" , saappaat liukuivat altani ja mäjähdin kalliolle. Kämmenet ja polvi auki palasin pelipaikalle haavin kanssa arvaten että kala ei enää ole päässä. Kaveri valaisi vedenpintaa otsalampulla ja antoi mun ite todeta tilanteen... vittu lepakot ne siellä sotkee siimoja. Samantien kelattiin vehkeet pois vedestä ja paikan vaihtoon.

Sade sentään taukosi, mutta päätettiin lähteä takaisin autolle päin missä näkyi menomatkalla pieni uimaranta. Itse kävin autolta hakemassa paperia haavojen paikkailuun kun kaveri heitti onget taas pyytämään uusin syötein. Siellä uimarannalla olisi ollut grillipaikkakin ja puita katoksessa, mutta myöhästähän se on pyllistää kun on jo housuissa. Kello oli jotain kahden maissa kun se ukkonenkin sitten alkoi. Hiljalleen selvisi myös, että vanhan kalastustakin kuluneet kalvot eivät enää juurikaan pidättele vettä.

Legendaarisella jatkoajalla se sitten otti syötin, juuri kun alettiin puhua kotiin lähdöstä. Hälytin ulvoi ihan eritavalla kuin lepakoiden kanssa. Hetken odotuksen jälkeen vastaiskuun vastataan muutamalla potkulla ennen kuin saatiin todeta että kala ankeriasmaiseen tapaan on päässyt johonkin juurakkoon. Kaveri rykii pakettia aikansa ja laskee vavan, molemmat ovat ihan hiljaa. Yhtäkkiä kaveri toteaa mahtipontisesti, että hän hakee ensimmäisen ankeriaansa vaikka uiden. Luulin että se oli vitsi, mutta äijä oli oikeasti lähdössä uimaan... kun vaatteet jo valmiiksi märkiä ja vettä satoi edelleen kaatamalla, paikkakin näytti suht matalalta. Sanoin että "älä nyt helvetti uimaan lähde yöllä kun tuolla on veneitäkin". Tosiaan jotain Metsähallituksen vuokraveneitä oli rivissä rannalla, kaikki lukossa. Yhdestä lähti kuitenkin keularenkaan mutteri helposti irti ni aateltiin, että vähän lainataan. Airoja ei tietenkään ollut joten koivun rimalla vaan vauhtia. Kaveri istui veneen perään ja tyrkkäsin ite vauhtia rannasta ja eikun vesille... ja helvetin äkkiä lykittiinkin jo takaisin rantaan kun pohjasta pulppuaa vettä veneeseen. Tappikin puuttuu tietenkin joten hätään piti polkaista siihen joku oksan pätkä estämään suoraa uppoamista. Uusi yritys ja ihan täpinöissä oltiin kun kaveri sanoi toiveita herättävästi, että vaimeita potkuja tuntuu vielä. Päästiin tarttumiskohdan yläpuolelle ja kaveri nyökytteli että vielä on päässä mutta ei vaan liiku vaikka kuinka revittiin eri suunnista. Lopulta se kysy kuinka syvää mahtaa olla ja antoi vavan käteeni. Ennen kuin sain kepillä koitettua oli se jo vedessä rintakehää myöden. Loppu kävikin hyvin nopeasti. Kaveri tunsi jonkun kannon pohjassa ja sai sitä käännettyä vähän jalalla kun tunsinkin jo siiman hellittäneen ja rajua rimpuilua toisessa päässä. Huumassa revin sen (ensimmäisen ankeriaan) kylmästi veneeseen ja sitten vähän porukalla huudettiin ja käteltiin veneen reunalta ja hinasin kaverin rantaan. Siinä sitä käärmettä ihmeteltiin ja päiviteltiin hetken. Korkeintaan puolen kilon mato, mutta voi sitä työvoiton tunnetta! Ei edes tiedetä mihin syöttiin se otti ja sen jälkeen ei olla ongella käyty, mutta tätä muistellessa tuli taas mieli ankeriasongelle. Ehkä ikimuistoisin kalareissuni, vettä tuli koko vitun kylmän yön lähes taukoamatta. Ja vene palautettiin takaisin paikalleen ja "lukkoon" ja kotiin nukkumaan.
perhokalastus on parasta mitä mies voi tehdä housut jalassa

Kipster

 • Putajan perhobatman
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 889
 • Kalapedian päätoimittaja
  • MSN Messenger - kimmo.tiirikainen@gmail.com
  • View Profile
  • Email
Tuossa viime talvena pääsi taas pilkkikärpänen purasemaan. Olisiko ollu helmikuuta, kun tämä tapahtuma eräällä metsälammella tapahtui. Olin ostanut skootterin syksyllä sen vuoksi, etä pääsen edes jotenkin jonnekin vähän liikkumaan, vaikka ikää on jo sen verran, ettei yöklubillakaan tarvitse portsaria pelätä. Skootteriin olin talvea varten ostanut nastarenkaan mutta vain yhden ja sekin taakse tietenkin.

Lämpötila oli jotain nollan tienoilla ja edellisenä yönä oli tullut pari senttiä räntää. Mietein, ettei tuossa nyt voi olla niin vaikeaa ajaa ja jatkoin tavaroiden pakkaamista. Kaira skootterin taakse mustekaloilla kiinni, loput tavarat + eväät reppuun. Ja eikun kypärä päähän ja menoksi. Ensimmäisen viidenkymmenen metrin jälkeen oli mieleni muuttunut helposti ajettavasta tiestä täysin. Edessä oleva kesärengas ei totellut ohjausta ollenkaan juurikin tuon liukkaan räntäkerroksen takia, joten siinä mentiin jalat maassa tien puolelta toiselle. Siinä sitten mietein, että mitähän tästäkin tulee, matkaa sentään on 10 kilometriä pelipaikoille. Vauhtia taisi uskaltaa ottaa juurikin sen 10km/h, hiukankin lujempaa, niin eipä sitä paljoa ohjailtu, kun jokaiseen pieneen uraan, vakoon ja muihin sellaisiin rengas ottii kiinni ja seurasi sitä hamaan loppuun asti.

Noin puolessa välissä matkaa alkoikin sitten sataa vettä, jota ei oltu luvattu tälle päivälle. Enää en halunnut takaisinkaan lähteä, joten matka jatkui.

Lopltakin yli tunnin ajomatkan jälkeen pääsin perille, läpimärkänä. Tässä kohtaa vesisade oli muuttunut rännäksi. Silti tavarat kantoon ja menoksi.
Rannassa sitten odotteli lisää kivoja yllätyksiä. Edellisenä päivänä valokuvaamani uveavanto oli vallannut koko lammen, joten nyt sai kahlata todella syvässä sohjossa. Mutta onneksi oli kumisaappaat jalassa sentään.
Ensimmäiset askeleet jäälle toteuttivat pahimmat pelkoni. Saappaissa oli varmaan kissanmentävät reiät. Nyt olikin sitten kaikki paikat läpimärkänä, saappaita ja sukkia myöten. Hammasta purren ja tupakkia poltellen kävelin sitten kylmästä vedestä välittämättä hiukan pidemmälle erään niemen nokkaan.

Sielläkin sohjovettä oli enemmän kuin tarpeeksi. Reppujakkaraa ei kannattanut edes kokeilla laittaa siihen veteen. Kairalla reikä jäähän ja seisontapilkintää harrastamaan. Ensimmäinen reikä ei tuonut tulosta. kairailin siinä lisää reikiä pitkin rantaa, eikä yhdestäkään mitään. Räntä muttui jälleen vesisateeksi ja päätin kokeilla vielä parilta reiältä.Niistäkään ei kalaa noussut tietenkään, olihan se nyt ilmiselvää kun miettii aiempia tapahtumia. Minulle ei voitu suoda sitä pientä lohtua. Viimeisellä reiällä seisoessani huomasin, kuinka aura-auto menee juuri tuolla tiellä, jossa oli paria tuntia aiemmin ajanut. Iloisella kolinalla se paineli ohi ja huokaisin helpotuksesta, ettei minun tarvitse ajaa enää siinä sohjossa.

Kun kalaa nyt ei vain tullut ja muutenkin kaikki mahdollinen oli minun pilkintääni vastaan, pakkasin tavarani. Siinä sitten ajattelin, että tuota metsänreunaa voisi olla helpompi ja mukavampi kävellä, kuin tuota vesisohjoa. Siellä menee kesällä luontopolku, joka saattaisi olla helposti käveltävissä.

Mutta mitä vielä, eipä nyt voinut sekään onnistua. Lunta polulla vyötäröön asti, paikoitellen enemmänkin. Taas sai kirota sitä, kun tuli lähteneeksi ja taisin siinä kirota onnetonta pituuttanikin. Olisihan se helpompaa kaverille, jolla olisi pidemmät jalat. Mutta kun ei, vaahtosammuttimeksi minut oli tarkoitettu. Suomalaisella sisulla siinä sitten rättiväsyneenä ja pirusti pärräten selvisin parissakymmenessä minuutissa kolmensadan metrin matkan takaisin skootterilleni.

Tavarat taas kuljetuskuntoon ja ajokki ajovalmiiksi. Kypärän kun vedin päähän, tajusin että kypärän visiiri oli jäänyt auki ja tämä ihana räntä/vesisade oli pessyt sen ihanan viileällä vedellä. Olihan tuossa tarpomisessa "vähän" lämmin tullut. Kypärästä sen enempää välittämättä käynnistin vehkeen. Se käynnistyi sentään yhtä varmasti kuin aina ennekin. Kaatseeni osui tielle, jota pitkin pitäisi lähteä kotiin ajamaan. Siinä oli mennyt aura-auto kyllä, mutta eipä se perkele ollut mitään aurannut! Tyytyväisenä aura ylhäällä oli painellut ohitse ja jättänyt peräänsä todella ihanan loskaurat.

Mutta eipä muu auttanut kun lähteä taas liikkeelle, että pääsee joskus kotiinkin. Onneksi aura-auto oli kääntynyt nopeasti pois tieltä auraamaan jotain hiivatin onnetonta metsätietä. Näin ollen ajoni helpottui hieman, mutta ei tarpeeksi. Sama 10km/h, tien sivulta toiselle, eturenkaan luisteluharjoitus oli jälleen alkanut. Matka sujui hyvin muutamia lähellä piti-tilanteita lukuunottamatta, kunnes saavuin tälle eräälle jyrkälle ylämäelle. Alashan se oltiin tultu ilman ongelmia. Vauhtia ei saanut otettua käytännössä ollenkaan, joten sinne vaan niin paljon kuin uskalsi. Mäen puolessa välissä alkoikin takarengas pyöriä tyhjää. Hyppäsin pois vehkeen päältä, ohjasin tien sivuun ja aloin työntää, samalla kaasusta vääntäen. Tien reunassa oli onneksi jonkun verran soraa jäänyt edellisiltä auraajilta. Niistä sai sen verran pitoa, että hitaasti mutta varmasti skootteri mönki jyrkän mäen päälle. Oli muuten yllättävän rankkaa vielä työntää tuota päälle 100 kiloista skootteria, vaikka kaasu helpottikin urakkaa aikalailla.Takaisin skopan selkään ja matkaan. Enempää kommelluksia, sattumuksia ei tapahtunut. Kotiin päästyäni heitin tavarat autotalliin, koska olin varma, että tänä vuonna en pilki enää kuin veneestä. Sen verran raju kokemus tuo oli.

Pike

 • Posts: 843
  • View Profile
Mistäköhän olen lähes sanasta sanaan tuon samaisen tekstinpätkän lukenut minkä Torro lähetti?

Hurttarautu

 • Justeeriopiston rehtori
 • Posts: 283
  • View Profile
Mistäköhän olen lähes sanasta sanaan tuon samaisen tekstinpätkän lukenut minkä Torro lähetti?

minustakin tuntui jostain syystä tutulta... en tiedä kyllä miksi.
Kalastus jäissä jäiden puutteen vuoksi.

 center>