Chat

Author Topic: Kalassa.net uutinen: Lohen merikalastusta pitäisi vähentää puolella  (Read 2301 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Don Miguel

 • Posts: 444
  • View Profile
  • Email
« Last Edit: July 27, 2011, 22:25:33 by Don Miguel »
"Kärsivällisyys miehen tiellä pitää"

Mightylizard

 • Pygmi
 • Posts: 142
  • MSN Messenger - toni_pajunen@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Merilohen poikastuotannon on jo tuhonnut lohijokien valjastaminen vesivoiman käyttöön. Ennen oli lohien kutujokia 18 ja nyt niitä on 3 kun kymijokeen on saatu palautettua lohen kutualueita. Jos kaikki lohien kutujoet olisi vielä toiminnassa olisi itämeressä lohta vielä yllinkyllin(lähes 6 kertaa nykyinen määrä). Siis älkäämme valittako liiasta kalastuksesta vaan kutujokia käyttävistä moraalittomista vesivoimaloiden omistajista, jotka laskevat että menee liikaa virtausta ohi turbiinien jos vettä ohjattaisiin kalaportaisiin.

seppojohannes

 • Guest
 Niin,  lähinnä yritetään pelastaa luonnonlohen poikastuotanto. Ensimmäinen mikä pitäisi tehdä jos sitä lohta ajatellaan lopettaa kaikenlainen lohenkalastus po. joissa, sekä yleensäkkin vastaavissa virroissa. Poikastuotantoa ajatellen se on kaikkein tehokkain keino kun lohta pääsee nousemaan jokeen. Myös merialueelta jokisuiston kalastus kuuluisi kieltää. 

 Myös merelle täyskielto lohen pyytämiseen verkoilla, lohiloukuilla ja muilla kiinteillä pyydyksillä pitää kieltää koko Itämeren altaasta.


 Lohen kalastushan herättää intohomoja juuri rahan vuoksi, jota saa sekä jänkhät ja lantalaiset. Jänkhät myymällä lupia joille ja pestautumalla soutumiehiksi, tarjoamalla palveluja (lue ravintola) lohenpyytäjien sekalaiselle joukolle sekä muuta vastaavaa matkamuistoja ja roinaa kalastuspakkiin saakka.
 Eli voidaan sanoa että siellä on oikeastaan pieni mutta äänekäs joukko huutamassa että lohet kuuluu heille (ja rahat). Siis sakkia on korkeintaan yhden paperikoneen henkilöstön verran jos siitäkin lasketaan mukaan välillisestikkin leipänsä tienaava joukko kuten lohestuksessakin. Ja tuo määrä kun se heitetään sinne kilometritehtaalle ei valtion taloutta paljoa hetkauta. Ja käsittääkseni iso osa jänkhistä on jo valmiiksi eläkkeellä. Ja voihan siihen täysrauhoituspakettiin antaa alkuperäisväestölle oikeuden kahteen mökkiverkkoon max. silmäkoko 35mm ahvenen pyyntiin.

 Samaten tuo täysrauhoitus koskemaan  ainakin Pohjanlahtea, Ruotsissa on kyllä tarpeeksi vihreitä lähtemään mukaan tähän jaloon ja ylevään hankkeeseen pelastaa Itä-meren lohi. Suomen puolella ammattimaisesti leipänsä saavia lohenpyytäjiä ei ole sataa enempää, joten on kohtuullista ottaa ansiot pois myös silakanpyytäjiltä, hehän vievät kalan lohen suusta. Ja tuskin heitäkään on sataa enempää. Eli yhden pienen telakan edestä niitä vain olisi.  Ja sama juttu tässäkin, sakki uudelleen koulutuskeskukseen ja trooli Raumanmeren juhanuksena kokkoon. Ja parin vuoden päästä koko hässäkkä on ohi ja Suomella on riveissään uusia kovia ammattimiehiä telakoille ja paperikoneille.

  Kalastus keskitettäisiin kokonaan urheilukalastus tyyppiseksi joka tapahtuu merialueilla uistelemalla. Alueen laajudestakin johtuen uusia kalastusoppaita tulisi ja pienvene satamiin nousisi kahviloita ja hotelleja tyydyttämään valtava kaipuu päästä punalihaisen makuun. (Kirjoittaja ei tarkoita bordelleja). Ja nyt kun poikastuotanto on huipussaan ja lohet säästyy trooleista, niin kalaa on meressä tosi hyvin. Siksi kalastuskortin voi lakkauttaa ja jokainen lantalainen saa kalastaa viidellä vavalla ilmaiseksi ja lisävavat maksaa euron/vuosi.
 
 Jänkhät pääsee myös nauttimaan tästä jokamiehen oikeudesta: Vuoden kalastuksenhoito maksuksi 100 euroa ja 30 euroa vavalta joka reisullta erikseen.... 8-)
 
   
 
« Last Edit: July 08, 2011, 22:24:54 by SJ »

Cpt Miller

 • Kapteeni SoraÄ-Ni
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 287
  • View Profile
Vesivoima on uusiutuva energianlähde, ja EU puolestaan velvoittaa Suomea lisäämään uusiutuvien energianlähteiden käyttöä, joten tuskin tota tullaan ainakaan vähentämään. Toisaalta Suomen joet ollaan jo valjastettu tosi tehokkaasti, joten tuskin tulee lisää niitä. Toisaalta taas esim. tuulivoimaa pyritään varmaan lisäämään, esim. tänne Poriin on rakenteilla uusia voimaloita. Mutta tuskin tuuli pystyy korvaamaan vesivoimaa kokonaan. Aurinko olisi potentiaalinen, mutta teknologia ja tapa hyödyntää tehokkaasti aurinkoa on vasta kehitteillä. Laite kustannukset ovat suht kalliita, mutta käyttö edullista. Mutta suurilla investoinneilla ja päättäjien ratkaisuilla lohet saataisiin vielä pelastettua mielestäni.

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Niinpä niin. Arvasin samantien mihin tämä keskustelu johtaa. Aktiivikalastajat syyttävät ammattikalastajia ja ammattikalastajat tulevat syyttämään aktiivikalastajia. Kummassakin löytyy vähintään yhtä paljon vikaa, se on fakta. Ja mitä ammattikalastuksen lopettamiseen tulee, niin voisi tutkailla hieman asioita syvemmin. Troolareissa on kiinni kymmeniä ellei satoja tuhansia euroja omaa rahaa, kyse on yrittäjistä. Ja toinen on se että ammattikalastajien keski-ikä on todella todella korkea. Nykyisin meidän kalanostaja kertoi että hänellä on merellä 15 ammattikalastajaa jolta ostaa lohet myyntiin. yksi heistä on 35 ja toinen 41.  Loput ovat iältään yli 60 vuotiaita, näille tuskin mistään enää työtä löytyy ja kun eläkkeitäkin on makseltu kuinka sattuu niin heidän on pakko tällä hetkellä jatkaa työssään.  Noh, onnihan on joidenkin kannalta se ettei nuoria enää tule alalle, muutaman kymmenen vuoden päästä kalastajia ei ole.

Ja lohella tuskin on pulaa itämeressä ravinnosta joten silakan troolamisen lopettaminen on nähdäkseni ihan täysin turha veto tähän väliin.

Mightylizard kanssa samoilla linjoilla suurimmista syistä. + Tämän lisäksi nykyinen lainsäädäntö on perseestä ja valvonta puuttuu kokonaan. Esimerkiksi baltiassa nykyisten tietojen mukaan myydään ammattimaisesti pyydettyjä merilohia meritaimenena jolloin kiintiöistä ei tarvitse välittää. Ja sen lisäksi nykyinen ajoverkko kielto on pakottanut ammattilaiset käyttämään ajosiimoja, joka aiheuttaa alamittaisten turhaa tappamista. Ajoverkot saatiin aikoinaan mitoitettua niin ettei niihin muutamaa poikkeutta lukuunottamatta alamittaiset lohet jää kiinni. Nytkun samassa touhussa käytetään syöttiä niin syötin syövät kaikenkokoiset lohet. Ja väkisinkin niitä tuossa touhussa kuolee/vakavasti haavoittuu.
 www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

 center>