Sähköperämoottorit voi ajatella jaettavaksi kahteen luokkaan, uistelumoottorit ja muut. Useimmat uistelumoottorit toimivat 12 V jännitteellä, joitakin 24 V malleja on. Uistelumoottoreiden tehot eivät juuri yllä yllä pienenkään polttomoottorin tasolle. Erinäisistä häviöistä johtuen on vielä tehtävä ero ottoteholle ja antoteholle.
Ottotehon voi suoraan laskea sähkön kulutuksesta. Esim. Min Kota, vaihteellinen malli ottaa pienimmällä vaihteella noin 9 A, eli 108 W = 0,15 hp. Täysteho vaihtelee mallista riippuen, esim 40 A virralla se on 480 W, eli noin 0,65 hp. Antoteho on yleensä alle puolet ottotehosta, luultavasti sama pätee pieniin polttomoottoreihin, en tiedä.
Työntövoima onkin sitteen haasteellisempi laskea, tai melkein mahdoton mittaamatta. Vakiokierroksilla pyörivän potkurin työntövoima riippuu nopeudesta. Uistelumoottereille tuo on käsittääkseni ilmoitettu paikallaan olevalla moottorilla paaluvedolla. Lisäksi on huomattava, että koska moottorin vääntö, erityisesti polttomoottoreilla, on kierrosnopeudesta riippuvainen, normaalipotkurilla ei edes päästä huipputehon kierrosalueelle paaluvedossa.
Potkuriin liitty sellainen kummallinen termi kuin propulsiohyötysuhde, joka on nopeudesta riippuvainen. Nyt mennään vähän osaamisalueeni ulkopuilelle, mutta riippuvuus eri tekijöiden välillä noudattaa kaavaa (llulisin että tämä kaava toimii ainakin pienveneille pienillä nopeuksilla)
työntövoima * nopeus = propulsiohyötysuhde * teho potkurinakselilla.
Ei tästä kaavasta juuri iloa ole, mutta tehdään tarkastuslaskelma käyttäen seuraavia arvoja
- Ottovirta 40 A, vastaten 12 V järjestelmässä 480 W
- ilmoitettu työntövoima 18 kp, vastaten 176 Newtonia
- veneen mitattu nopeus 6 km/h
Propusiohyötysuhdetta tästä ei voi laskea koska emme tiedä tehoa potkurinakselilla, mutta voimme laskea kokonaishyötysuhteen, joka siis pitää sisällän propuhsiohyötysuhteen ja muut häviöt:
Kokonaishyötysuhde = 176 * 18 / 6 = 0,45
Eli saatiin tuota yleistieto vastaa tulos "antoteho on yleensä alle puolet ottotehosta", joten kaipa tuossa oikeilla jäljillä ollaan. Siitä vaan sitten mittailemaan sen 5 hp veneen nopeuksia ja arvioimaan työntövoimaa. Saattaa kyllä olla että tämä kaava toimii vain alle runkonopeuden kuljettaessa, paremmin osaavat kertokoon.