-Kuvissa olevat merrat ovat kumpikin rapu-rosvoja ja hyviä mertoja ovatkin, kuten myös Ruotsalainen August
http://www.raputieto.net/ravut_raputalous_pyynti_pyydykset_merrat.htm kuvissa alinna. Tässä myös kaikki minun mielestä parhaat merrat.
- Merran värillä ei ole mitään merkitystä.
- Jos Motonet on lähellä kannattaa käydä katsomassa sieltä mertoja ja tietenkin lähi kalastustarvikeliikkeet yleensä myyvät. Prismat ja citymarketit myyvät myöskin. Ja Rosvot
http://www.rapurosvo.fi/ tulee vain rahti maksamaan aika paljon.
- Syötteinä särkikalat parhaita joista särki, lahna ja salakka ovat suosikkia minulla. Tänävuonna yritän kokeilla kalanrehua (kuulemma hyvä) saa nähdä. Salaatti kuulostaa huonolta syötiltä sen hajuttomuuden perusteella. Rapuhan syö lehtivihreää, joten saattaa muutamia rapuja saadakkin, mutta sumpussa syötävänä varmaankin ihan hyvä. Jos syöttipula iskee ja ei ole muuta kuin haukea tai ahventa (ei hyviä syöttiä) kannattaa näitä vähän leikellä niin sit toimii hätätapauksessa. Nimittäin ainakin minulla tahtoo olla syöttien saanti aina vähän hakusessa, kun mertojakin on vähän päälle 100kpl. Ja syötti pitää vaihttaa kerran päivässä, jotta olisi mahdollisimman tuoretta. Pakasteeseen kannattaa laittaa sopivan kokoisiin pusseihin jo valmiiksi syöttiä. Näitä kannattaa alkaa haalia paria viikkoa ennen rapustusta niin eivät ole semmoisia mytiytyneitä ''kumimaisia'' oltuaan liian pitkään pakkasessa. Ja jos käyttää tuoretta kalaa, joka on paras niin ei missään nimessä toisesta järvestä rapuruton takia. Jos kalat toisesta järvestä niin ainakin viikon pakastus, jotta rapurutta pöpöt kuolee.
- Mertojen väliä olen pitänyt 10m, koska kuulemma merta pyytää 5m säteellä olinpaikastaan parhaiten.
- Ravuthan säilyvät sumpussa monta kuukautta, jos on vain ruokaa. Hyväksi todettuja nakerrettavia ovat perunanvarret (jos menevät vanhaksi niin todella inhottava pestä pois), nokkoset (muista käsineet) ja lepän lehdet. Kalaa ei pidä laittaa sumpuun, koska ravut tappavat toisensa, samoin jos sattuu olemaan pehmeä kuorinen rapu kannattaa laittaa eri sumppuun (muut syövät takuu varmasti tämän ravun). Sumppu kannattaa laittaa varjoon jos säilyttää matalassa, jota en suosittele veden lämpiämisen takia saattavat kuolla kupsahtaa sittenkin, joten ei kun muutamien metrien syvyyteen, jossa on viileää vettä. Kannattaa varoa rapurosvoja, jos on mökkiranta niin siihen näkösellä sumppu vähentää vähän riskiä ja jos vielä sumppuun laittaa pelkän narun pintaan (ei kohoa) yltämään niin tällä välttyy paljolta, jos on taipumusta, että joku käy hakemassa ravut. Muta tai hiekka pohja sillä ei ole väliä mihin sumpun laittaa. Sumpussa ei tarvitse olla kalastusmerkkiä.
- Rapurutto lyhyesti:
http://www.raputieto.net/ravut_suomiravut_rapurutto.htm- Ravun mittaaminen: Otsapiikin kärjestä suoraksi ojennetun pyrstön uloimpaan kärkeen millimetrin tarkkuudella.
- Rapujen myyminen: Rapuja ostavat paikalliset välittäjät, joista parhaiten tieto saa toiselta ravustajalta, joka myy ravut. Ja sitten ravintolat, joista saa paremman hinnan, jos vai pääsee myymään suoraan. Yleensä heillä on jo joku tietty ravustaja, joka toimittaa ravut. Ja sitten yksityiset henkilöt kirjoittelevat lehtien osto palstalla kanssa kaipaavansa rapuja elokuiseen kesäyön pipaloihin.
Vinkkiä:
- Jos ostat rapu-rosvoja niin niissä voi syötin laittaa joko koukkuun tai semmoiseen laatikkoon (näitä voi tilata valmistajalta, jos häviävät:
http://www.rapurosvo.fi/). Jos tiedät että lammessa/järvessä on paljonkin rapua niin laittaisin syötin laatikkoon se kestää siellä vähän kauemmin kuin koukussa.
- Jos myyt ravut niin kannattaa vuolla itselleen mittatikku, joka helpottaa ravun mittaamista. Ravuthan yleensä myydään 10cm ja tästä ylöspäin. 12cm rapu on jo jätti, josta yleensä saa vähän enemmän ainakin jokiravuissa. Riippuu tietysti välittäjästä.
- Mertojen naruksi ei kannata ostaa liian ohutta. On nimittäin solmu sotkuja tiedossa sitäkin enemmän. Narun paksuus n. 4-5mm ei tämäkään paksua tietysti ole, mutta 2mm naruun on.
- Rapuastiat missä säilytät ravut mertojen kokemisen ajan kannattaa reijittää pohjasta, jotta ravut eivät tukehdu hapettomaan veteen ja myös sitä vettä ei pidä olla sankossa myöskään niin kuin onkikaloilla. Rapu kyllä elää kuivallakin jonkin aikaa, jos sattuu oikein kuiva päivä niin sitten roiskii vähän vettä rapujen päälle.
- Syöttien hankkimiseen parhaita välineitä on ihan tavan onkiminen, täkyverkko solmuväli 14mm antaa sopivan kokoista kalaa ja perinteinen katista joskin, vuodenaika on paha limoittumisen ja kalan liikkuvuuden kannalta, mutta jos tietää särkisän paikan tähän vuoden aikaan niin eikun vaaleaa leipää katiskaan ja veteen niin eiköhan syöttiä löydy omaksi tarpeiksi. Weke katiska tähän hyvä, mutta kallis ja myös weken katiskan keksiän houkutus syöttirae antaa hyvin särkeä.
Pikkuisen taisi tulla ''suurreellisesti'' kirjotettua kun on tottunut 100 mertaan, mutta yritä suhteuttaa mittakaavaa omaan terpeeseesi

.
Ja eikun rapuisaa kautta.