Chat

Author Topic: Onko kiinnostusta lakkausautomaattiin?  (Read 3605 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Onko kiinnostusta lakkausautomaattiin?
« on: December 19, 2011, 13:51:28 »
Elikkäs opinnäytetyönä tuli aikoinaan tehtyä lakkausautomaatti, joka on nyt jäämässä vähän pieneksi, ja muitakin pieniä parannuksia se vaatii, niin ajattelin tehdä kerrasta uuden mallin. Hyvin se palveli kumminkin 3 vuoden ajan ja yhden 1000 vaapun lakkaamiset. Nyt sitten pitäisi kehitellä seuraava malli jossa olisi vähän paremmin ominaisuudet ja vähän isompi.

Kysymys kuuluukin että löytyykö joltain kiinnostusta tälläiseen omaan käyttöön,sillä samalla vaivalla teen useammankin kappaleen. Vaappujen lakkaus tämän jälkeen ei voisi olla yksinkertaisempaa! Vaaput kiinni,painaa nappia, puuhata muutama tunti jtn aivan muuta, käydä kääntämässä vaaput toisinpäin ja painaa uudestaan nappia ja taas tehdä muuta. Tässä vaiheess vaapun päältä löytyy tasainen lakkakerros. Sitten vaaput onkin jo pohjalakattu ja maalausta vailla valmiita. Pintalakkauksessa sitten sama homma.

Homman nimi on yksinkertainen. Laitteeseen tulee levy johon saa vaappuja(tai mitä haluaakaan lakata) laittaa kiinni(mahdollisuus kahteen eri liitostapaan). Kun levy on aseteltu täyteen, määrätään haluttujen kastokertojen lukumäärä, sekä taukojen pituus lakkauskertojen välissä. Laite muistaa edellisen kerran arvot, että niitä ei tarvitse joka kerta asetella. Tämän jälkeen levy laskeutuu alas, kastaa vaaput lakkaan ja nousee takaisin ylös, odottaa asetun ajan, niin että vaaput kuivaa pinnalta ja laskeutuu uudelleen. Ja toistaa sitten tätä sykliä  niin monta kertaa kun on käsketty.


Tämä on helppo toteuttaa(edellinen malli teki vain tämän), ongelma tässä vain on se että lakkausastia on auki turhaan välissä, jolloin lakasta haihtuu ohennetta ja aikanaan muodostaa kalvon lakan pintaan ja aihiot menee hiottavaksi, ellei välissä käy ohenninta vähän lisäämässä pinnalle.

Uudessa mallissa olisikin sitten tarkoitus tehdä tuohon lakkausastian päälle yksinkertainen peitelevy, jonka se laittaisi kuivamisajaksi astian päälle, ja kun uusi lakkaus alkaisi niin ottaisi levyn pois. Tämänkään toteuttaminen ei ole hirveän hankalaa.

Eli tiivistettynä: Lakkausautomaatti 40-100 vaapulle (voi lakata myös pienempiä eriä). Kiinnitysmekanismin saisi valita itse, joko pneumatiikkaletku johon aihio on helppo painaa lenkistä kiinni, tai sitten vaihtoehtoisesti hauenleuka puristin, jolla pystyy kiinnittämään laitteeseen käytännössä mitä tahansa. Laite on tarkoitus rakentaa sen verran yksinkertaiseksi että sitä pystyy kuka tahansa huoltamaan,vaihtamaan tarvittaessa osia,sekä säätämään kaikki oman maun mukaan sopivaksi

Hinta riippuu täysin siitä onko kuinka moni tälläisestä kiinnostunut. Jos tehtäisiin esimerkiksi 5kpl:n erä, niin hinnaksi voisi laskea karkeasti tuollaisen 250€-350€ per automaatti.Tämä hinta ei luultavasti sisällä lakkausastiaa, vaan sen jokainen joutuisi itse ostamaan omien tarpeidensa mukaan(tämän sulkulevyn silti sisältää). Eikä kyseessä ole vielä lopullinen hinta vaan arvio. Jokaisesta lakkausautomaatista lahjoitan 10€ Kalassanet Ry:n toimintaan.

Mahdollisuus on myös tässä vaiheessa vaikuttaa laitteen suunnitteluun ja toteutukseen.

Edit:

Laitoin tämän nyt rakentelu puolelle vaikka aika mainostusta onkin, että kaikki halukkaat nyt varmasti löytävä.Mikäli jollain on tätä joku vastaan, niin siirretään muualle.

Ja sen verran vielä toteutuksesta että "aivot" tullaan tekemään Arduinolla, mikäki se jotain kiinnostaa. Mahdollisesti tästä voisi myös tehdä jossain välissä ohjeet rakentamiseen, mikäli innostusta ja aikaa riittää. Ainut vain että rakentaminen vaatii elektroniikan hallitsemista(en puhu tietokoneesta, vaan raudasta) sekä hieman metalliosia.

« Last Edit: December 19, 2011, 15:33:37 by daiwa2 »


www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Vs: Onko kiinnostusta lakkausautomaattiin?
« Reply #1 on: December 21, 2011, 11:09:48 »
Tuli tuossa kyselyitä laitteen koosta sekä nostonopeuden säätö mahdollisuudesta. Koko on täysin riippuvainen siitä, monellekko vaapulle tuo tullaan tekemään. Esimerkiksi nyt tuollainen 100 vaapun vekotin veisi tilaa karkeasti laskettuna korkeussuunnassa noiin 65cm, leveydeksi saman verran kumpaankin suuntaan + kansilevy työntyy joltain sivulta laitteesta "ulos" lakkauksen ajaksi, eli se vie vähän lisä tilaa sitten.

Perusmalli olisi tarkoitus tehdä sellaiseksi että sillä onnistuu tuollaisen 20-22 senttisen kapulan lakkaus. Tarvittaessa tuo ei kyllä ole hankala tehdä pitemmällekkin kapulalle,mikäli joku sellaista tarvii.

Nopeuden säätö tulee ilman muuta. Kustannussyistä vaan luultavasti tuolla ei mihinkään pikalakkauksiin päästä vaan nopeuden säätö tulee pyörimään tyyliin 100cm-5cm/minuutti. Mutta ihme tuo on jos ei riitä, ainakin itse olen lakannut noin 40cm/minuutti nopeudella ilman ongelmia.Ja tuo nopeuden säätö tehdään PWM-säädöllä, eli jännittettä pulssitetaan, eikä alenneta jolloin periaatteessa väännön ei pitäisi kadota mihinkään.


www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

Ananzaal

 • Posts: 14
  • View Profile
Vs: Onko kiinnostusta lakkausautomaattiin?
« Reply #2 on: April 02, 2012, 20:11:34 »
Olisko mitään tarkempaa tietoa laitteesta. Servot vai moottorit? Säädetäänkö nopeus uudella koodilla tietokoneelta vai jollain tietokonenäppäimistöllä?(sekin nimittäin arduinolla on tullut testattua)
Oon arduinon kans räpläilly ja on kiinnostusta ihan siihen elektroniikkapuolen tekoon eikä niinkään itse lakkaushommaan (ainakaan vielä näin vaappuharrastuksen alkupuolella)

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Vs: Onko kiinnostusta lakkausautomaattiin?
« Reply #3 on: April 02, 2012, 20:30:58 »
Ensimmäinen alkaa olla pikkuhiljaa valmiina, yksi mekaaninen osa tuosta puuttuu. Luultavasti pääsiäisenä pitäisi olla kaikki kunnossa. Laittelen sitten kuvia ja infoa paremmin tännekkin

Nopeus säädetään potikasta ja nostovoimana käytetään vaihteellista moottoria ja relekytkentöjä. Itse laite ei tarvi toimiakseen tietokonetta vaan toimii itsenäisenä järjestelmänä.


www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

 center>