Kalastan ammatikseni läpi vuoden. Pääsaaliini ja tavoitelluin on särki, salakka ja kuore. Kalastan niitä verkoilla ja katiskoilla. Kalat lajittelen koon mukaan; pienet, n 10cm, menevät kuivuriin ja kuivataan lemmikkieläinten herkuksi. Isommista, yli 15cm, teen särkisäilykettä sekä myyntiin, että omaan ruokapöytään. Toki kalastan myyntiin muutakin kalaa, kuhaa, lahnaa, haukea jne. Kalat pyrin jalostamaan, fileeraamalla, savustamalla ja kylmäsavustamalla = paras kate saaliille.
Kalanperkkeet ja esim valmistumaton mäti, keitetään kanojeni eläinvalkuaiseksi.
Kalastukseni on pienimuotoista mutta jalostusaste korvaa saaliin määrän. Tukkurille en yleensäkkään myy.
Talvisin kalastan verkoilla kuhaa, verkkoko 55-60mmx3x60, näitä pyynnissä yleensä 5-7 jataa. Tuolla verkkokoolla tulee sellaista 1,5-2,5kg kuhaa ja se on paras mahdollinen koko. Viime talvena tosin tuli tuommoinen 10,2kg jörrikkä. Verkot koen päivittäin kahdestakin syystä; pieni kuha, siis alle kiloinen, takertuessaan verkkoon pitää saada mahdollisimman pian ylös ja vapautettavaksi ja sukuaan jatkamaan. Jos kokisi verkot esim 3vrk:n välein tahi kerran viikossa; kuka sellaista kalaa syö, kuollut verkkoon, verestäminenkään ei onnistu.
Mateita pyydän Kivikankaan saxi-katiskoilla, Lokka-katiskoilla ja Ufoilla. Made nyljetään valmiiksi, mäti pakataan vakumiin, samoinkuin nyljetty, suolistettu kala. Kelpaa nirsollekkin asiakkaalle.
Sulanveden aikaan teen mateesta lämminsavua ja kylmäsavua.
Loppukesästä luonnollisestikkin ravustan; harmittaa vain ravun huono hinta nykyisin, 1,5-2€/kpl.
Siis kalastukseni on pienimuotoista, luonnehtisin sitä enemmänkin sivutoimiseksi tai osan vuotta kokopäiväistä.
Tuo särkikalasta tehty kuivakala, isosta kalasta kuivatut nahat ja savustettu/kuivattu särkikala on aika hyvähintaista tuotetta; saan siitä 30-40€/kg; ei hassumpia tuotteita.