Chat

Author Topic: Ammattikalastusta tämäkin.  (Read 19431 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Ammattikalastusta tämäkin.
« on: January 10, 2013, 17:59:55 »
Kalastan ammatikseni läpi vuoden. Pääsaaliini ja tavoitelluin on särki, salakka ja kuore. Kalastan niitä verkoilla ja katiskoilla. Kalat lajittelen koon mukaan; pienet, n 10cm, menevät kuivuriin ja kuivataan lemmikkieläinten herkuksi. Isommista, yli 15cm, teen särkisäilykettä sekä myyntiin, että omaan ruokapöytään. Toki kalastan myyntiin muutakin kalaa, kuhaa, lahnaa, haukea jne. Kalat pyrin jalostamaan, fileeraamalla, savustamalla ja kylmäsavustamalla = paras kate saaliille.
Kalanperkkeet ja esim valmistumaton mäti, keitetään kanojeni eläinvalkuaiseksi.
Kalastukseni on pienimuotoista mutta jalostusaste korvaa saaliin määrän. Tukkurille en yleensäkkään myy.
Talvisin kalastan verkoilla kuhaa, verkkoko 55-60mmx3x60, näitä pyynnissä yleensä 5-7 jataa. Tuolla verkkokoolla tulee sellaista 1,5-2,5kg kuhaa ja se on paras mahdollinen koko. Viime talvena tosin tuli tuommoinen 10,2kg jörrikkä. Verkot koen päivittäin kahdestakin syystä; pieni kuha, siis alle kiloinen, takertuessaan verkkoon pitää saada mahdollisimman pian ylös ja vapautettavaksi ja sukuaan jatkamaan. Jos kokisi verkot esim 3vrk:n välein tahi kerran viikossa; kuka sellaista kalaa syö, kuollut verkkoon, verestäminenkään ei onnistu.
Mateita pyydän Kivikankaan saxi-katiskoilla, Lokka-katiskoilla ja Ufoilla. Made nyljetään valmiiksi, mäti pakataan vakumiin, samoinkuin nyljetty, suolistettu kala. Kelpaa nirsollekkin asiakkaalle.
Sulanveden aikaan teen mateesta lämminsavua ja kylmäsavua.
Loppukesästä luonnollisestikkin ravustan; harmittaa vain ravun huono hinta nykyisin, 1,5-2€/kpl.
Siis kalastukseni on pienimuotoista, luonnehtisin sitä enemmänkin sivutoimiseksi tai osan vuotta kokopäiväistä.
Tuo särkikalasta tehty kuivakala, isosta kalasta kuivatut nahat ja savustettu/kuivattu särkikala on aika hyvähintaista tuotetta; saan siitä 30-40€/kg; ei hassumpia tuotteita.

pohjoisenpyytäjä

 • Posts: 10
  • View Profile
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #1 on: January 10, 2013, 21:33:03 »
Aika siistiä, monimuotoista luonnonantimien hyödyntämistä ja läpi vuoden vielä!

Karhumies

 • Posts: 14
  • View Profile
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #2 on: January 11, 2013, 09:04:49 »
Respect. Varsinkin tilanteessa, jossa 70% Suomessa kulutetusta kalasta tuodaan ulkomailta. Tätä lisää. Asiasta en muuten tiedä, mutta eikö tällaisen hieman pienimuotoisemman kalastuksen ongelma ole siinä, että tuotteita on vaikea saada laajaan jakeluun vaikkakin pystyisin itse tuottamaan (esim. särkituotteita) enemmänkin.

pohjoisenpyytäjä

 • Posts: 10
  • View Profile
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #3 on: January 12, 2013, 09:44:34 »
Ehkä elämisen mahdollisuus onkin juuri tuossa itse tekemisessä. Mahdollinen välitysporras vie katteen taivaan tuliin, ja lopulta ahneuksissaan saa toiminnan lopulta jumiin. Pahimmassa tapauksessa alkaa ostamaan tarvitsemansa tavaran maan rajojen ulkopuolelta. Tuotteen kehittely juuri sopivien markkinoiden tarpeisiin on avainjuttu...

jcuster

 • Kenraali Katiska
 • Posts: 556
  • View Profile
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #4 on: January 13, 2013, 18:26:04 »
Harrastelijakalastajalla taas olisi mahdollisuuksia myydä tavara suoraan kauppiaille, tavaraa suorastaan kysytään. Kyselin tuossa miksi kauppiaalla on merenkurkusta tuotua haukea, kun vieressä on järvi jossa haukia on riittävästi. vastaus oli ettei kukaan myy paikallista kalaa.

Ihme ettei kukaan paikallisista ole tehnyt sivubisnestä, kuitenkin omaan tarpeeseen tulee muutamallakin verkolle varsin helposti. Veikkaisin että 15-20 verkkoa piisaisi talviaikaan helposti syöttämään tarpeeksi tavaraa parillekin lähikaupalle.
 

Yks asia on varma: Kun pilkkihaalarit päällä pierasee sen saa aina silmilleen.

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #5 on: January 14, 2013, 07:09:55 »
Kyllähän harrastelijakalastajallakin on mahdollisuus myydä ylijäämäsaalistaan esim lähikauppiaille. Kovin vähän sitten maksavat esim hauesta; muistaakseni tarjous oli tällä seudulla pyöreästä hauesta 3,50-4,00€/kg. Ilman kuittia ei senkään vertaa. Kuitti taas edellyttää veronumeroa pääsääntöisesti.
Tuo kilohinta on senverran alhainen, että kannattaa mieluummin hakea yksityisiä asiakkaita, siis luoda asiakaspiiri; näin ovat toimineet monet pienkalastajat, itse mukaanlukien. Hyvinkäsitellystä haukifileestä saa n 10€/kg, jopa enemmänkin.
Minä teen haukifileestä paljon kuivakalaa; 1cm paksuihin  siivuihin kuivatessa hiukan merisuolaa ja kuivattua tilliä. Koneellinen kuivaus kestää 1-1,5vrk, ilmankosteudesta riippuen. Kuivakalaa voi käyttää keittoihin, muhennoksiin ja laatikkoruokiin. Se säilyy paperipussissa, auringolta suojassa ja vaikkapa huoneenlämmössä jopa pari vuotta. Kalan kosteusprosentti on silloin n 10%. Mm survival-harrastajat ovat kovinkin kiinnostuneita ko tuotteesta ja saman hinnan saa vaikka menisi lemmikkieläimillekkin herkkupalaksi.
Käytännössä saat kilosta pyöreätä kalaa n 200g valmista tuotetta, tällöin hinta on n 45-55€/kg. Ei nyt niin ratkaisevasti parempi hinta mutta kalaa kuluu huomattavasti vähemmän/myyntituote ja pyyntiponnistuksen suhteen pääset helpommalla.

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #6 on: January 14, 2013, 21:35:48 »
Tämmöistä lisää....ne särjet ym. luonnonvarat hyötykäyttöön.....säilykereseptejä särjelle saa laittaa
tulemaan :-D... varmaan monilla mahdollisuus testaillakkin....löytynee noita helpommin kuin ,muikkua taimenta ja siikaa....

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #7 on: January 15, 2013, 07:03:16 »
Savusärkeä purkkiin.
Kevyesti savustettua särkeä purkitettavaksi. Kalanpalat ovat kevyesti savustettuja, savustuksen jälkeen maustetaan omalla mausteseoksellani ja laitetaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi vetäytymään.
 Ladotaan purkkiin (ns rexa-purkki), päälle porkkanaa, sipulia, punasipulia, valkosipulia, virgin-öljyä, 1/2rkl tomaattipyrettä, laakerinlehti, sitruunapippuria myllystä ja sitten kannet kiinni. Muistaa pitää muuten keittää purkit ja tiivisteet ennen täyttöä.
 Purkit painekattilaan ja paineen nousun jälkeen tunnin verran kypsennystä ja sitten jäähdytys ja jääkaappiin. Parin päivän jälkeen voi alkaa herkutella.

Tuossa olisi yksi särkiresepti; oma reseptini. Tosin samankaltaisia löytyy kyllä netistä paljonkin.
Hauki on myöskin hyvä purkkikala, samoin lahnafileet. Pasuria ja sorvaakin olen kokeillut; ei hassumpaa. Salakka on aivan särjen tapaan tehtynä erinomainen.
 


Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #8 on: March 01, 2013, 17:32:33 »
http://yle.fi/uutiset/kuva_madantyneesta_rysasta_raivostutti_kalastusharrastajat/6517332
Herättänee keskustelua jonkin verran. 46snt/kg ja tuommoisessa isorysässä n 500-600 kg, vähintäänkin, siis rahana 400,00€ minimissään. Ei kuulemma jouda.

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #9 on: March 01, 2013, 18:25:35 »
http://yle.fi/uutiset/kuva_madantyneesta_rysasta_raivostutti_kalastusharrastajat/6517332
Herättänee keskustelua jonkin verran. 46snt/kg ja tuommoisessa isorysässä n 500-600 kg, vähintäänkin, siis rahana 400,00€ minimissään. Ei kuulemma jouda.

Tottahan tuo on että arvokas satsi tuossa on mädäntynyt, enkä rupea kalastajia puollustelemaan sen kummemmin eikä ole hajuakaan tuon tapahtuman syystä. Ja itsesanoisin että tuossa isorysässä kyllä voi olla enemmänkin kuin tuo 500-600kg.

Mutta pakko heittää oma näkemys kehiin. Yleensä roskakalaa pyytävillä on useita rysiä yhtäaikaa pyynnissä ( jopa yli 10). Normaalisti kun niiden saaliis ei ole tuota luokkaa, niin noita ehtii hoitamaan ns. normaalin työpäivän rytmillä. Mutta sittenkun eräs kaunis kerta sattuukin että joka rysässä on se 500 kiloa kalaa, ei yksinkertaisesti vuorokauden pituus riitä kun pitäisi ehtiä välissä nukkumaankin. Tätä kun jatkuu muutaman päivän, ehkä jopa viikkoja niin homma menee ketuiksi. Siihen kun löydään vielä sekaan esim tekniset ongelmat perämoottorin kanssa, tai jotain muuta sotkevaa niin soppa onkin valmis.

Tokikin homma pitäisi siinä vaiheessa priorisoida, pyytää apua, huonot rysät käydä tyhjäämässä ja laittamassa nielu kiinni, jolloin lopettavat pyyntinsä ja keskittyä niihin muihin rysiin jne.


www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

hannu-ankka

 • Posts: 12
  • View Profile
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #10 on: March 07, 2013, 19:20:44 »
Quote
Rysä tulisi EU-lainsäädännön mukaan tyhjentää 48 tunnin välein.

Mistä nykyään EI olisi EU-direktiiviä... Mahtaa käydä aika pitkäks ukkojen keksiä kaikenmoisia sääntöjä kaike päivät.

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #11 on: March 08, 2013, 06:51:49 »
Daiva2 kirjoitti oikeastaan järjellisen ohjeen, vaikka EU-määräys onkin....Rysä tulisi EU-lainsäädännön mukaan tyhjentää 48 tunnin välein.... Normaali järkikin tuon sanoo.
Tuosta EU:sta, ei se nyt ihan riesakaan määräyksineen ole. Saihan se aikaan ajoverkkokiellon, lohenkalastusrajoituksia, määräyksiä vesivoimaloiden kalateihin, ...jne. Kyllä lohikanta olisi paljon huonommassa jamassa nykyisin ilman ko määräyksiä. Vielä kun saisi kuriin eteläisten ryöstökalastajien touhut; hyvä olisi.
Suuremmat ongelmat ammattikalastuksessa ovat meidän kansallisissa määräyksissämme. Epätasainen kohtelu rannikko- ja merikalastajat vs sisävesikalastajat. Kuhan kuturauhoitus tulisi ehdottomasti palauttaa, siitä hyötyisivät ensisijassa ammattikalastajat. Saimaannieriän rauhoitus ja kauppakielto tulisi ehdottomasti saada aikaan, pienvesien troolaussäännöstöt jne. Mitään ei troolauksen suhteen opittu yli kahdenkymmenen vuoden takaisesta Inarin muikkutroolauksesta ja suurimmat kärsijät olivat ammattikalastajat.
EU:lla on sekä hyvät, että vähemmän hyvät puolensa kuitenkin. Me suomalaiset olemme vain niin kovin kärkkäitä arvostelemaan vähäisiäkin rajoituksia, jotka koskevat itseämme.
Tutustukaapa Eestin kalastussäädöksiin; melko tiukat ovat esim vapaa-ajan kalastajan kohdalla ja ammattilaistenkin rajoitukset melko tarkkoja. Esimerkkejä voi katsella esim täältä:
http://www.fishinginfo.ee/go/fi/articles/18/100-Missa-ja-milloin-ei-saa-kaloja-pyydystaa
http://www.fishinginfo.ee/go/fi/articles/18/98-Millaisia-kalalajeja-voidaan-pyydystaa-ja-milloin
http://www.fishinginfo.ee/go/fi/articles/18/122-Kalojen-alamitat

valilyonti

 • Posts: 25
  • View Profile
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #12 on: March 09, 2013, 17:00:58 »
Talvella kalastan enemmän. Yksi talviverkko on pyynnissä .140 hehtaarin järvesssä on tietty rajoitus, että yhtä verkkoa saa pitää. Minimi silmäkoko 60mm x2mx 30mm. Kuhaa tulee omaan tarpeeseen. 23.12.2012 tuli 8,3kg kuha, viikko sen jälkeen 8,8kg kuha. Silloin verkkossa yhteensä kuhaa 19,8kg. Viime talvena ja tänäkin talvena ei kertaakaan hukka reissua. Aina ruokakalaa verkossa. Keväällä katiskat. Kesällä järven vesi lämpenee niin ettei ole syytä kalastaa edm. järvessä kesä-syyskuussa. Kalaa syömme talvella vähintään viisi kertaa viikossa. Välillä joka päivä. Vähärasvaiseen kalaan ei kyllästy. Lohta syödään joskus, ja kylmäsavustan lohikaloja. Kesällä pyydän muualla. Lähinnä etelä-lapissa. Tämän tyylisellä kotitarve kalastuksella aviopuolison palkka jää säästöön, tai ylimääräisenä johonkin muuhun investointiin.

Karhumies

 • Posts: 14
  • View Profile
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #13 on: April 26, 2013, 14:06:15 »
Ammattikalastaja: kerroit tuolla eräässä toisessa ketjussa tekeväsi koirallesi kuivattua kalaa. Ostin itse juuri koiran ja nyt se on jatkuvasti vailla ruokaa  :-) Eli onko sitä kalan kuivattamista mahdollista toimittaa tällaisessa perus kerrostalokeittiössä? Toinen vaihtoehto on käsittääkseni pakastaminen, mutta jotenki tuo kuivattaminen kuulosti hyvältä idealta. Miten homma toimii? Kiitos jo valmiiksi ja sori jos meni hieman off topic

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5158
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #14 on: April 26, 2013, 14:43:24 »

Hauki on myöskin hyvä purkkikala, samoin lahnafileet. Pasuria ja sorvaakin olen kokeillut; ei hassumpaa. Salakka on aivan särjen tapaan tehtynä erinomainen.

NO NYT!

Osallistu ihmeessä tuohon kalassa.netin madcook-kisaan. Tuolla setillä alkaa jo mainetta ropista. Purkkipasurista iso peukalo täältä päin. Kuulostaa hauskalta.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #15 on: April 27, 2013, 04:07:04 »
Karhumies; tuo kalan kuivattaminen asunnon sisällä ei oikein toimi, voi jopa perhesopu järkkyä.
Kuivaamisessa tarvitaan melkoiset määrät lämmintä ilmaa kiertämään kuivauspöntön läpi, joten tehokkain tapa on tehdä se siihen tarkoitetulla kuivurilla. Minulla on käytössä kaksi kuivuria; kumpaankin menee kalaa kerralla n 10 kg, enemmänkin menisi mutta kun laskee kuivaukseen kuluvan sähkön, pitää homma optimoida.
Kuivurihan on oikeastaan peltinen pönttö, jonka alaosassa on puhallin ja puhaltimen yläpuolella vastus, 500W. Ilma poistuu yläosan ritiläverkon läpi ja kaapissa on viisi hyllyä kaloille. Yksinkertainen laite muttei kovin halpa, yhden kuivurin hinta siellä 500,00€:n paikkeilla. Kuitenkin, investointi kannattaa, koska laite on lähes ikuinen, teknisiä osia vain puhallin, vastus ja potentiometri.

Karhumies

 • Posts: 14
  • View Profile
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #16 on: April 27, 2013, 11:00:43 »
Karhumies; tuo kalan kuivattaminen asunnon sisällä ei oikein toimi, voi jopa perhesopu järkkyä.
Kuivaamisessa tarvitaan melkoiset määrät lämmintä ilmaa kiertämään kuivauspöntön läpi, joten tehokkain tapa on tehdä se siihen tarkoitetulla kuivurilla. Minulla on käytössä kaksi kuivuria; kumpaankin menee kalaa kerralla n 10 kg, enemmänkin menisi mutta kun laskee kuivaukseen kuluvan sähkön, pitää homma optimoida.
Kuivurihan on oikeastaan peltinen pönttö, jonka alaosassa on puhallin ja puhaltimen yläpuolella vastus, 500W. Ilma poistuu yläosan ritiläverkon läpi ja kaapissa on viisi hyllyä kaloille. Yksinkertainen laite muttei kovin halpa, yhden kuivurin hinta siellä 500,00€:n paikkeilla. Kuitenkin, investointi kannattaa, koska laite on lähes ikuinen, teknisiä osia vain puhallin, vastus ja potentiometri.

Jaa tämä olikin hieman mutkikkaampi homma. Veikkaampa että jopa hyvin kalastusmyönteinen avopuoliso voisi olla sisällä kuivattamista vastaan :-D No ehkä sitten joskus tulevaisuudessa jos on tarvittavat tilat. Alkoi tämä kiinnostamaan kun siellä lemmikkikaupassa oli sellaisena "herkkupalana" kuivattua salakkaa ja kuoretta.

Jerk

 • Posts: 150
  • View Profile
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #17 on: May 07, 2013, 20:25:05 »
jos sattuu omistamaan leivinuunin tai takan niin niissä kyllä saa kalan valmistettua koiralle mieleiseen muotoon helposti. lämmityksen jälkeen kalat isoon kattilaan ja vettä päälle niin että peittyvät. Pinnalle kuori ruisjauhosta(estää hajua tehokkaasti). Yön yli uunissa ja on valmista settiä, jos tahtoo niin sekaan lemmikkien puuro ainesta. tällä konstilla menee päät ja selkäruodotkin. ovat pehmeitä aamulla. Omille koirille eväs menee raksujen jatkeena ja näyttää olevan herkkua.

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Ammattikalastusta tämäkin.
« Reply #18 on: May 08, 2013, 06:13:07 »
Se, tuo "patakukon" teko koiralle/kissalle on aivan oivallinen keino mutta kaksi asiaa tulee muistaa. Ensinnäkin tuo patakukko ei säily oikeastaan kuin korkeintaan pari vuorokautta, toisekseen jos leivinuuni on vuolukiveä, tulee muistaa, että hajut tarttuvat huokoiseen kiveen helposti.
Kuivattu kala taas säilyy vaikka ylivuotiseksikin, kunhan se on kunnolla tehty. Kuivauksessakin ruodot pehmiävät todella hyvin. 

 center>