Chat

Author Topic: Riimuverkko - nerokas keksintö vai sotkujen aiheuttaja  (Read 16394 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pyydystelijä

 • Posts: 33
  • View Profile
Riimuverkko - nerokas keksintö vai sotkujen aiheuttaja
« on: January 25, 2013, 21:26:39 »
Kertokaapas millaisia kokemuksia teillä on riimuverkoilla kalastamisesta niin avovesiaikaan kuin talvisinkin. Itselläni viime keväinen kalareissu jäi lähtemättömästi mieleen huikean lahnasaaliin ansiosta. Viritin järveen pyyntiin kaksi kappaletta 1,8 m korkeita 80 mm vinoriimuverkkoja yöksi ja niitä ylös nostettaessa niissä sätki  8 kappaletta 1,5-3 kg painoisia lähes ruokalatarjottimen kokoisia lahnoja, joista puolet päästin pois (tarkoitus ei ollut kalastaa lahnoja myyntiä varten). Kuhan pyyntiin tarkoitetut 60 ja 55 mm tavalliset verkot olivat antaneet samasta paikasta vain pieniä ja yksittäisiä alle kiloisia yksilöitä.

Valitettavasti riimuverkkoihin liittyy myös huonoja kokemuksia. Kerran vinoriimuverkkoa pakkauksesta poistaessani jouduin toteamaan, että pyydystä on mahdoton saada selväksi. Alapaula oli päässyt pyörähtämään riimujen välistä siten, että pyydystä oli lähestulkoon mahdoton saada enää selväksi ja verkko oli pilalla. Onneksi verkon valmistaja suostui vaihtamaan sotkeutuneen verkon uuteen.

Satunnaikalastaja

 • ...asiantuntija tässä asiassa...
 • Posts: 354
  • View Profile
Vs: Riimuverkko - nerokas keksintö vai sotkujen aiheuttaja
« Reply #1 on: January 25, 2013, 23:43:31 »
Itsellä kanssa perintönä pari 90 mm vinoriimuverkkoa. Ehkä noin kerran vuodessa laskenut toisen lahnan pyyntiin, ja toimivathan ne siinä. Tuskin mikään on seinäsuora, enkä tiedä ovatko koskaan olleetkaan(: Ei noita jaksa selvitellä kuin siihen kuntoon että veteen saa. Ja sitten kun siinä lahna aikansa kyhnää, niin aikaa menee ennen kuin sen saa verkosta selvitetyksi. Eikä se ole pelkästään riimujen syytä, vaan jo tuo isosilmäisyys saa aikaan sen että helposti solahtaa pussille silmän välistä. Muuta kuin lahnaa en ole noilla saanut, mutta laskupaikkakin on keväinen matala, jonne lahnat tuppautuvat kutemaan.

Viime keväänä, kun tein näköhavainnon lahnan kutuspotista, laitoin katiskan sinne samana iltana ja peräti 18 kpl siihen eksyi, ihmeen tasakokoisia kaikki. Arvioilta hieman yli kiloisia. 8 kpl otin savustukseen ja loput ravistelin takaisin. Ehkäpä ensi keväänä jäävät verkot naulaan kun tuo mesta selvisi, ainakin jos sattuu kututapahtuman aikaan olemaan paikalla.
 

Yrjö

 • Posts: 42
  • View Profile
Vs: Riimuverkko - nerokas keksintö vai sotkujen aiheuttaja
« Reply #2 on: January 26, 2013, 13:08:33 »
Riimuverkon selvittäminen on yksinkertainen toimenpide. Jos on tottunut omaan kädettömyyteen niin silloin se ei onnistu.  :wink:
Vinkkinä voin sanoa että se kala on edennyt sinne pussiin vinoriimuista ja rei'istä joita verkkoon on tullut. Tekemällä sen homman toisinpäin sinullakin olisi ollut taas toimiva pyydys.
 Silloin kun ei vielä ollut monofiili verkkoja vaan pumpuliliinaisia, niin kaloja varten täytyi olla sillä mittapuulla tehokkaampia verkkoj, kuten riimuverkot on. Jos ne olisi kaikki kertakäyttöverkkoja, niin tuskin niillä kovin isoa suosiota olisi ollut.

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Riimuverkko - nerokas keksintö vai sotkujen aiheuttaja
« Reply #3 on: January 27, 2013, 08:01:26 »
Yrjön kanssa aivan samaa mieltä. Riimuverkko, sekä pystyriimuverkko ovat talvisessa kuhanpyynnissä verrattomia. Kuha kun on siian kanssa samantyyppinen talvisaikaan, varovainen ja hidasliikkeinen; vain saalistaessaan nopea.
Kalan irrottaminen riimuverkosta, vaatii hieman tilannesilmää; peruutetaan takaisin siitä, mihin liike on pysähtynyt. Kaikenlaisten sotkujen selviminen vaatii vain kärsivällisyyttä ja hieman hoksaavaisuutta, kyllä se siitä sitten. Selvitellessä, niin verkkoja kuin talvisia naruvyyhtejä, varottava on sotkujen kiristymistä. Sotkukohtien kiristyminen aiheuttaa sitten talvipyynnissä "sinisiä sormenpäitä", se pakkanen ja paljaat kädet. Hyvillä kalasormikkailla, esim Showa, pärjää.
Pikkuisen riimuverkkojen hyvää pyytävyyttä on rapistanut tämä 7F-liina mutta edelleenkin olen talvella riimun kannattaja, vaikka molempia on käytössä.
Yksi kikka normaaliverkon saamiseksi löysälle jään alle on mielestäni se, että kun vedetään verkko jään alle, vetoavannolla vedetään verkko kiinni jään pintaan ja jalka narun päälle. Sitten parimetrinen loppu lasketaan vyyhtenä nostoavantoon ja vapautetaan vetonaru. Nyt verkko laskeutuu löysemmälle pohjaan kun vetopää vapautuu. Verkkoavantojen välihän tehdään luonnollisesti n 55-metriseksi, jotta em temppu onnistuu.
Menetelmä koskee nimenomaan yksinkalastavaa ja toimenpiteet tehdään nostoavannolta käsin.

jcuster

 • Kenraali Katiska
 • Posts: 551
  • View Profile
Vs: Riimuverkko - nerokas keksintö vai sotkujen aiheuttaja
« Reply #4 on: January 28, 2013, 20:52:00 »
Tuo on verkosta kiinni ei muuta, mulla pari kappaletta on, ja toinen (90mm)on aivan mahdoton laskettava. kaupan päälle siitä tulee kalaa lähinnä tuurilla, kun toinen (80mm)taas toimii vallan hyvin ja kaloja tulee.

90mm on riimutettu aivan liian matalaksi, alapaula on aivan liian usein liinasta läpi, 80mm taas on pauloitettu just kohdalleen, liina roikkuu mutta ei liikaa. pyytävyyteen en osaa eroa tehdä muulla kuin silmäkoolla, 80 pyytää parin kilon lahnoja ja niiden pitäisi jäädä 90:seenkin kiinni.  Jostain syystä ei vaan jää.
Yks asia on varma: Kun pilkkihaalarit päällä pierasee sen saa aina silmilleen.

Yrjö

 • Posts: 42
  • View Profile
Vs: Riimuverkko - nerokas keksintö vai sotkujen aiheuttaja
« Reply #5 on: January 31, 2013, 16:24:26 »
130 mm riimuverkkon kun hommaat, niin lahnatkin on sitten semmoisia kupariselkiä jo. Yli kaksi kiloinen alkaa olla jo ihan kelpokokoinen, mieluummin kolme kiloa. Ja tuolla 130 mm verkolla niitä saa.

Ruma mies

 • Posts: 15
  • View Profile
  • Email
Vs: Riimuverkko - nerokas keksintö vai sotkujen aiheuttaja
« Reply #6 on: June 03, 2013, 12:11:44 »
Riimuverkon selvittäminen on yksinkertainen toimenpide. Jos on tottunut omaan kädettömyyteen niin silloin se ei onnistu.  ...

Yli puoli vuosisataa olen selvitellyt verkkoja ja yksi 90 mm riimuverkko on ainoa, joka on jäänyt selvittämättä. Joten kyllä asiassa perää on. Ehkäpä Yrjön verkkoon ei ole koskaan uinut haukea, joka pystyy vetämään ja pyörittämään 30-metrisen riimuverkon yhdeksi kolmen metrin solmuksi.

 center>