Chat

Author Topic: Suurpedot puhuttaa  (Read 36675 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Suurpedot puhuttaa
« on: February 09, 2013, 11:02:42 »
Tuossa aikaisemmin oli topikki sudesta joka suljettiin ilmeisesti tiukasta otsikosta liian etäälle rönsyilleen keskustelun takia. Muutoinhan tuo oli ihan oikeassa paikassa (sekalaista juttua) ja suurpetokeskusteluksi hyvinkin siistiä. Sääli että topikki lyötiin lukkoon.

Päätin sitten avata petokeskustelutopikin laajempaan katselmukseen mahdollistavalla otsikolla. Pedoista pitää puhua, puolin ja toisin ja antaa ihmisten muovata omat näkemyksensä jonnekkin sinne välille. Ääripäät tässäkin asiassa ovat niin kaukana toisistaan että tälläisellä pallon muotoisella taivaankappaleella kun asutaan niin ne ovatkin melkein toisissaan kiinni. Odotan hyvää keskustelua otsikon AIHEESTA. Muistakaan, että keskustelu on laadukasta silloin kun asiat riitelee eikä ihmiset.

Tuossa susitopikissa itselle pisti silmään sellainen seikka, että muutama kirjoittaja sovelsi mielessään ihmisille tehtyjä lakeja eläimiin. Niin ei ole eikä koskaan tule olemaankaan, että eläimille annettaisiin ihmisoikeuksia. Ei edes silloinkaan kun se haalareihin ja töppösiin puettu oma pikku Fifi jää auton alle pihatiellä. Eläimet on eläimiä ja ihmiset ihmisiä. Ihminen on ultimaattinen peto joka on oikeutetusti ravintoketjun huipulla yksin. Kaikki siinä alapuolella (lue suurpedot) ovat omalla paikallaan ihan syystä. Ne toteuttavat omia viettejään ja toimintamallejaan yrittäen välttää konflikteja ihmisten kanssa. Pääsääntöisesti näin onkin. Pedot väistää ihmistä, koska aistivat vaaran. Kun keinotekoisesti aletaan varjelemaan petoja ja sallimaan niiden elämä ihmisten keskuudessa, poistuu tai ainakin heikkenee niiden varovaisuus ihmistä kohtaan. Kas kummaa yhtäkkiä ihmisillä onkin petojen kanssa konflikteja.

Ihminen umpikierona eläimenä petaa vain sitä petiä jossa itse aikoo maata. Ne ihmiset jotka eivä elä maalla, eivät myöskään tiedä millaista elämä siellä on ja sama päinvastoin. Tuossa on yksi syy miksi petopolitiikka on retuperällä. Ihmiset jotka eivät elä ongelman kanssa, yrittävät ratkaista ongelmaa. Olisiko oikein, että Nurmeslaiset ratkoisivat Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne ongelman taikka Kärsämäkeläiset ratkoisivat mistä mihin vedettäisiin Tampereen ratikkarata.

On aika sulkea Walt Disney leffat. Tosielämässä ketut eivät tanssi kanien kanssa aamukasteisilla niityillä. Keskustelu alkakoon...

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #1 on: February 09, 2013, 19:15:22 »
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194794366504/artikkeli/susi+liikkuu+talojen+pihoissa+vanhan+tampereentien+varressa+voi+olla+vaaraksi.html

Quote from: Aamulehti
Susi liikkuu talojen pihoissa Vanhan Tampereentien varressa – voi olla vaaraksi

Poliisi on saanut lauantaina aamupäivällä useita ilmoituksia sudesta Ilmarisissa. Riistanhoitoyhdistyksen petoasiantuntijan havaintojen mukaan susi on liikkunut valoisaan aikaan ainakin kahden kiinteistön pihassa Vanhan Tampereentien varressa.

On varsin todennäköistä, että kyseessä on sama yksilö, joka liikkui asutuksen läheisyydessä Moisiossa perjantaina. Perjantain etsintöjen jälkeen suden epäiltiin poistuneen Tampereen valtatien itäpuolelle.

Jäljistä päätellen susi oli jäänyt aivan Ilmaristen keskustan tuntumassa olevaan Kärmekallion metsään, joka sijaitsee Vanhan Tampereentien pohjoispuolella, taajaan asutun alueen välittömässä läheisyydessä.

Kyseisen suden toistuva liikkuminen asuinalueilla on merkki siitä, että se ei pelkää ihmistä. Poikkeuksellista suden käyttäytymisessä on erityisesti se, että se liikkuu pihoilla valoisaan aikaan.

Koska kyseinen yksilö saattaa olla vaaraksi ihmiselle, poliisin yleisjohtaja antoi määräyksen suden lopettamiseksi, mikäli se tavataan tällä alueella.

Iltapäivällä sudesta tuli jälleen havainto, kun se oli käynyt niin ikään Ilmarisissa erään kiinteistön pihassa välittämättä siellä olleista ihmisistä.

Susi oli käynyt noin 10 metrin etäisyydellä ihmisistä. Myös paikalla ollut poliisipartio oli saanut näköhavainnon sudesta.

Paikalla oli poliisin lisäksi lukuisa joukko metsästäjiä, jotka toimivat tehtävässä poliisia avustavina henkilöinä. Suden etsinnät lopetettiin kello 17.45 pimeän tullen.

Suden lopettamispäätös peruttiin ja sen toivotaan poistuvan yön aikana asumattomalle alueelle.

Tässä mielenkiintoiseksi asian tekee myös virkavallan toiminta. Jo eilen oli poliisi antanut tappomääräyksen sudelle, jos se tavataan rajatulta alueelta. Myös tänään on ollut tappomääräys päällä. Sonkajärvellä neljänä perättäisenä päivänä oli käyny susi samassa pihassa ja lähimmillään, jopa metrin päässä ulko-ovesta. Poliisin ohje oli, että ei lapsia yksin ulos ja karja sisälle suojaan. Siis että mitä.. Tasa-arvoisessa suomessa kun hukka eksyy turkuun niin se saa välittömästi tappotuomion ja sitten maaseudulla kun hukka tulee pihaan niin ihmiset saa väistyä.. Ei mene tasan nallekarkit...
« Last Edit: February 09, 2013, 19:18:19 by Syöttikala »

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #2 on: February 12, 2013, 21:21:54 »
Reiluahan tuo tuntuu olevan, ilmankos otetaan omankäden oikeus käyttöön?
Voiko laki edes olla laki, puhumattakaan hyvä sellainen jos ihmiset ei sitä suostu moista  noudattamaan?

Toisaalta,  viehän eu-politiikkammekin itä ja pohjois suomea alaspäin , joten alkaapa olla kohta susilla tilaa temmeltää, kun ihmiset pakotetaan jättämään elannon perässä kotitiluksensa ja muuttamaan pois.

Minun mielipiteeni on , jotta suojelemalla susia jotka pihoissa käyskentelee tehdään suuri virhe suden geeniperimää kohtaan.>>on sudelle parempi, jotta karttaisivat ihmisiä :-P.

Kaikkihan tuossa vaan menettää? Sudet vainotaan lemmikkien tappajana hengiltä ja tottuessaan ihmisiin käyttävät ravintona ensin koiria ja kissoja jne... ja myöhemmin "röyhkeyttä" oppiessaan kuten esim. helsingin lokit
alkavat ryöstelemään enemmän ja kohtalokkaammin?

Kyllähän noita kuvaajia ym. telkkarissa näytetään ,jotka elelee sovussa karhujen ja susien kanssa. Tiedä sitten miten cityihmisen käy jos suurpedon kanssa samalle reviirille pakkautuu?

Minä antaisin karhujen ja susien käyskennellä perämettissä kaikessa rauhassa ihmistä karttaen ja pihasusien syötäväksi vaikkapa semmosia lyijynameja :wink:.

MIETTINEN

 • Berliinin Reagan
 • Kalassanet Ry jäsen
 • *****
 • Posts: 202
 • Kiero savolainen, muuten ihan terve
  • View Profile
  • Email
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #3 on: February 12, 2013, 22:05:56 »
Tämän päivän aikana on havaittu Varpaisjärven alueellakin susi(a). On kait ollut ihan luvallinen jahtikin päällä.
Alkaa vaikuttamaan siltä että, kohta ne tulee jo päivä aikaan kaupan jonossa vastaan.

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #4 on: February 12, 2013, 22:26:24 »
Juu, eipä nuo enää kaukana minunkaan kotopuolesta näytä olevan. Mitenhän noita niin vähän olis, jotta koko suomessa 162kpl vai muistankohan oikein lukeneeni RKTL tietona? Kovasti pyörivät ihmisten ilmoilla ainakin nykyään?Mitä lienevät ihmissusia :-P?

Siis autoilijat, varokaa hirviä,susia ja karhuja...... 8-)

Hyp0x

 • Posts: 44
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #5 on: February 12, 2013, 23:48:57 »
Kyllä todellisuudessa susien lukumäärät taidetaan laskea tuhansissa.

Valas

 • Posts: 55
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #6 on: February 13, 2013, 01:31:19 »
Vuosi sitten tammikuussa RKTL:n arvio oli tuo 150-165 sutta ja Metsästäjäliiton arvio taas 279-362 sutta.
RKTL:n tuore arviohan tältä talvelta on 120-135 sutta ja jos mukaan lasketaan itärajan molemmin puolin liikkuvat laumat niin arvio on 140-150 sutta. Metsästäjäliitolta en nyt äkkiseltään tuoreempaa arviota löytänyt.

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #7 on: February 13, 2013, 08:08:10 »
Tuollaisessa tuppukylässä aivan perähelvetissä kuin Hyvinkää, sunnuntaina ilves istuskeli Vehkojan asuinalueella bussipysäkillä. Tiistaina kuljeskeli ilves Hyvinkäänkylän kaupunginosan Siwan pihassa.
Tapetaan kaikki ilvekset jne. nyt ne valloittaa koko kaupungin.

Kamasan

 • Posts: 22
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #8 on: February 13, 2013, 13:24:04 »
Tuollaisessa tuppukylässä aivan perähelvetissä kuin Hyvinkää, sunnuntaina ilves istuskeli Vehkojan asuinalueella bussipysäkillä. Tiistaina kuljeskeli ilves Hyvinkäänkylän kaupunginosan Siwan pihassa.
Tapetaan kaikki ilvekset jne. nyt ne valloittaa koko kaupungin.

Mitäs pahaa mirri o sulle tehny?? Tuskin se sulle mitää pahaa tekee.

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #9 on: February 13, 2013, 13:36:02 »
Varsinais-suomi+Uusimaa+Etelähäme alueella on tällä hetkellä jotakuin 170 ilves pentuetta. Pentue sisältää Emon ja pennut (joita on yleensä 1-3) eli yhdessä pentue yksikössä on siis 2-4 ilvestä. Tähän päälle alueella kulkee uroksia ja muita yksinäisiä ilveksiä X määrä.  Ilveksiä siis on melkein kuin rusakoita eli joka puskassa ja bussipysäkillä.

RKTL siis on antanut poikkeuksellisesti kanta-arvion haitarina eikä kannan minimiarviona niinkuin yleensä. Rajalaumat poislukien Suomessa olisi vain 120-135 sutta. Uskoo ken tahtoo. Yksi jäi Salossa auton alle kuljettuaan ensiksi kaupunkien keskustoissa. Toinen kuvautti itsensä Vaasan rautatieasemalla, kolmas jäi lapualla auton alle, kaksi lymyää Toholammin keskustan liepeillä ja vielä varmistamattoman tiedon mukaan eilen ehtoolla olisi 3 suden lauma kulkenut lähellä Tampereen ydinkeskustaa. Lauma jota ei RKTL.n mukaan pitäisi olla  :roll: Todella ihmisarkoja elukoita joiden ajautuminen ihmisasutusten läheisyyteen on äärimmäisen harvinaista. Ei edes kymmentä havaintoa viikossa  :roll:

Tuo kanta-arvio muuten tehtiin lausunnoksi MMM pyynnöstä. MMM halusi lausunnon susikannan tilasta koska aikoo lisätä 5kaatolupaa vielä tälle vuodelle. Tälläinen trendi kyllä käy allekirjoittaneelle mainiosti, että pelkät ajattelut kaatoluvista supistaa susikantaa heti kymmenillä yksilillä.. Muutamassa vuodessa susia ei enään ole kun vaan riittävästi suunnitellaan sudenkaatoa ministeriössä  8-)

Kamasan

 • Posts: 22
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #10 on: February 13, 2013, 15:29:35 »
Jos jotain elukoita pitäis vähä harventaa, niin lokit.  Eipä ole sudet, karhut eikä ilvekset kiusanneet, sen verran arkoja elukoita, mutta lokit on saaneet #¤tutus käyrän tappiinsa.
Eipä kuulu tähän threadii noi lokit, kunhan vertasin.

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5157
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5157
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #12 on: February 13, 2013, 16:09:58 »
Mitäs pahaa mirri o sulle tehny?? Tuskin se sulle mitää pahaa tekee.

Sarkasmitutkasi on vissiin off-asennosssa?  :-D
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

Kamasan

 • Posts: 22
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #13 on: February 13, 2013, 17:07:29 »
Mitäs pahaa mirri o sulle tehny?? Tuskin se sulle mitää pahaa tekee.

Sarkasmitutkasi on vissiin off-asennosssa?  :-D
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/ainutlaatuinen-valvontakamerakuva-susi-pyrkii-lapi-abb-n-porteista-1.1337557

Nythän nämä liikehtii...

Ei mitää liekkejä.

Yksinnäähää noi elukat jolkotteelloo, mutta ei ne ihmisten sylii juokse. Karhut välttelee ihmisii siinä missä sudet ja ilveksetkin.
Poikkeuksiahan on, kuten lehdistä on saanut lukea karhun raatelemistä ihmisistä. Jos nämä pedot ei ihmisiä pelkäis, niin eiköhän uhriluvut olisi paljon suurempia. Ei me ihmiset heidän ravintoketjjun ylimpänä olla. Uteliaita elukoita ovat.
Tääl maalla nähnyt useasti karhuja ja ilveksiä, mutta ei ne ole viel pihaan tullu. Susia ei ole näkynyt. Joulukuusta hakiessani, sain seurata ilveksen pakomatkaa läpi hakkuuaukean.

Tämä on siis minun mielipide suurpedoista.

Ei vieläkään liekkejä täältä suunnalta.

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #14 on: February 14, 2013, 15:26:48 »
Just just, mä en asu sen enempää maalla kuin kahden noin 50 000 ihmisen kaupungin välimaastossa. Kotitiellä olen nähnyt ilveksen ja naapuri hieman tietä eteenpäin koko ilves pentueen, kaikki 6 kpl.
Metsän puolella on näkynyt niin peuran raatoja ilveksien jäljiltä kuin muutakin tunnistamatonta eläimenraatoja.
Siinä talon mailla on ollut ilveksiä ihan näkösällä monesti, samoin kuin nyt talvella ilveksen jälkiä vaikka kuinka.
Siinä meillä on kaksi koiraa, kolme kissaa ja muita eläimiä, niin onko nyt minulla oikeus pistää ne ilvekset kylmäksi kun tulevat niin liki taloa ja ovat tappaneet jo peurojakin ihan pihan läheltä ?

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #15 on: February 14, 2013, 23:29:00 »
Joo, asiallista keskusteluahan toivottiin.

 Ei mittään hättää ihmisillä tai ilveksillä niin kauan kuin ruokaa riittää....sitten ,kun syötetään tarpeeksi kauan pihaan ja lopetetaan se ruokkiminen ja luomuravinto loppuu voisin kuvitella nälän opettaman petoeläimen maistavan muitakin herkkuja mitä eteen tulee......ei kai nyt luontokappale tuommosia säilöntä aine pommeja kelpuuta ensimmäiseksi jos luontaista luomuruokaa riittävästi tarjolla :-)?

Kyllähän luonto kantansa säätelee, jänisten ja peurojen ym. ravintoeläin kantojen vähetessä nälkään kuoleminen vähentää automaattisesti petokantaakin jos ihminen noita ei ala tyhmyydessään ruokkimaan tai tappamaan.

Kyllä ne kotieläimet on annettava ilveksen syödä jos niin vähiin luomuravinto käy.....noita kotielukoitahan saa virosta ym. pentutehtailijoilta halvalla uusia. Ilveksiä ei vielä voi ostaa halvalla.

Ovat sitäpaitsi paljon komeempi näky luonnossa, kuin se näyttelyvalio koira tai kissa puudeli ilman trimmaustakin :wink:?

 Paikallinen päällikkö kai sen päättää saapikos alkaa lyijynameilla ruokkimaan, sen jälkeen                jos kissat ja koirat  tai muut lampaat jne.siirtyy ravintoketjun/saalistuksen osaksi saattaapi lupa tullakkin. Sen yksilön joka tappaa kohdalle, ei toivottavasti niille yksilöille jotka käy "valmiiksi" tapetulla haaskalla.
« Last Edit: February 14, 2013, 23:41:27 by KÖSTER »

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #16 on: February 15, 2013, 14:01:47 »
Kyllä ne kotieläimet on annettava ilveksen syödä jos niin vähiin luomuravinto käy.....noita kotielukoitahan saa virosta ym. pentutehtailijoilta halvalla uusia. Ilveksiä ei vielä voi ostaa halvalla.

Ovat sitäpaitsi paljon komeempi näky luonnossa, kuin se näyttelyvalio koira tai kissa puudeli ilman trimmaustakin :wink:?

Paikallinen päällikkö kai sen päättää saapikos alkaa lyijynameilla ruokkimaan, sen jälkeen jos kissat ja koirat  tai muut lampaat jne.siirtyy ravintoketjun/saalistuksen osaksi saattaapi lupa tullakkin. Sen yksilön joka tappaa kohdalle, ei toivottavasti niille yksilöille jotka käy "valmiiksi" tapetulla haaskalla.

Kyllä vaan, jos se tuon koiran tuosta tarhasta vie niin sillehän ei voi mitään. Sama koskee noita vuohia ja kanoja sekä lampaita. Yhtään sellaista puudelia ei kyllä tässä taloudessa ole, mutta koiria kylläkin.
Komean näköinenhän tuo ilves on kun sitä on ihan läheltäkin päässyt katselemaan ja jäljet on komeat kun ne painuu tuohon lumeen.
Minkähänlaisella tittelillä se paikallinen päällikkö kulkee joka sen luvan voisi antaa, ihan näin ennalta kysyen ?
« Last Edit: February 15, 2013, 14:03:36 by Pete »

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #17 on: February 19, 2013, 22:36:55 »
Siinä kohtaa jos kotieläimiä alkaa menemään suurpetojen ruuansulatusjärjestelmään ja halutaan moisen toiminnan loppuvan, niin toimintamalli on seuraava:

1. Otetaan puhelin ja näppäillään numeroon 112
2. Kerrotaan kuka soittaa ja mistä
3. Kerrotaan mitä on tapahtunut
4. Kerrotaan mitä asialle halutaan tehtäväksi
5. Kuunnellaan hälytyskeskuksen ohjeet ja kiitetään ennenkuin sanotaan heippa.

Tämän jälkeen poliisi joko ottaa tai on ottamatta yhteyttä.

Paikallisella pääliköllä siis tarkoitetaan alueen päivystävää poliisin johtohenkilöä. Sama toimintamalli käy myös silloin kun pedot käyttäytyvät lajilleen poikkeavasti tai jokin muu eläin voi mahdollisesti aiheuttaa vaaraa.

Ilveksistä tulee riesa yleensä siinä kohtaa kun saaliseläinten määrä vähenee tai saalistusolosuhteet heikkenevät tai ilves itsessään on joko liian sairas saalistamaan, jolloin nälkä ajaa ihmisten liepeille.

Suden kohdalla uskon sitä tutkimuslinjaa jonka mukaan suden ja ihmisen välinen konflikti on oppimisprosessin tuotos. Koirathan ovat hyvin oppivia ja uteliaita eläimiä. Tuo on ollut se seikka sudessa mikä on saanut ihmisen kiinnostumaan siitä "koirana". Susi siis oppii asioita kokemansa kautta. Jos jokin asia on epämiellyttävä, niin sitä ei kokeilla enään (tähän perustuu susia estämään kehitetyt sähköpaimenet). Edelliseen liittyy myös suden ihmisarkuus. Susi kun vahingossa törmää ihmiseen/ihmisasutukseen ja huomaa kohtaamisen olleen vaaraton, se toistaa sen yhä uudelleen ja uudelleen yhä röyhkeämmin ja röyhkeämmin, välittäen samalla tietoa laumallensa.

Metsästettynä susikanta on pysynyt arkana ja emot ovat oppinsa välittäneet myös pennuilleen. -90 luvulla sitten lyötiin stoppi susien metsästykselle ja alettiin hoitamaan susikantaa. Sieltä tähän päivään asti jos vetää jonkin sortin viivan taulukkoon niin näkee että ihmisen ja susien välisten konfliktien lisääntyminen ei ole verrannollinen susien määrään vaan kuluneeseen aikaan tiukasti suojeltuna. Nyt kun susikanta on alimmillaan vuosiin, niin silti konfliktien määrä ja susivahinkokorvausten suuruus on korkein ikinä sitten -90 alun.

Susista puhuttaessa pitää myös muistaa, että sairaat ja saalistamaan kykenemättömät yksilöt tulevat sinne missä ruokaa on helpoiten saatavilla.

Karhuista puhuttaessa täytyy muistaa että nalle ei ole riippuvainen tuoreesta lihasta niinkuin ilves ja susi on ja siksi karhut harvoin ajautuvat ihmisten pariin. Yleisimmät konfliktit ihmisen ja karhun kanssa tulevat kun nuoret earukset joutuvat jättämään emonsa ja puutteellisilla saalistustaidoillaan eksyvät kesämökkien roskiksille, tunkioille tai vaikka talon koiran ruokakupille (näinkin tiedän tapahtuneen ja kyseinen karhu vielä oppi koiran ruoka-ajat)

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #18 on: February 20, 2013, 08:55:51 »
Sinänsä outo juttu että, nyt kun susikanta on alimmillaan ikinä, niin niitä häirikköyksilöitä on kauheat määrät. Ne jotka oikeasti ovat tietoisia siitä kuinka paljon susia rajojemme sisällä ja laumoissa liikkuu, puhuvat aivan eri määristä kuin ne jotka arvailevat ja kertovat ampumis- ja jahtijuttuja netissä, lehdissä ja ties missä toreilla ja turuilla.
Polisin päivystävää komisariojärjestelmää on kritisoitu kovin sanoin siitä kuinka komisario antaa suden kaatoluvan jopa viikoiksi, tietämättä mikä ja millaisen lauman jäsen tämä kaadettava susi on. Su­si on Suo­mes­sa rau­hoi­tet­tu ja tiu­kas­ti suo­jel­tu la­ji. Su­sia saa am­pua vain, jos kaa­ta­mi­sel­la voi es­tää esi­mer­kik­si mer­kit­tä­viä po­ro­va­hin­ko­ja tai jos poik­keuk­sel­li­ses­ti käyt­täy­ty­vä yk­si­lö saat­taa ai­heut­taa vaa­raa ih­mi­sel­le
Onko kyseessä pantasusi, sairas yksilö, laumasta erotettu vai mikä sitä eläintä vaivaa, että se tulee ihmisten asutusten lähelle. Jos metsistä loppuu ruoka eläimiltä/susilta/petoeläimiltä, ne tulevat kaikki ihmisasutusten lähelle ruuan hakuun, ei pelkästään yksi. Eli, ei sieltä se ruoka ole lopussa, vaan syy on jokin muu.

Se, että häiriötä ihmisille tuottavan suden/petoeläimen tappaminen on tehty niin vaikeaksi tai ongelmalliseksi on lainsäädäntö. Suojeltua eläintä kun ei ihan noin vain voi tappaa. Lainmuutoksella siihen suuntaan, että häirikkö/vaaralliseksi todettu eläin voitaisiin luvalla kaataa heti, jottei se tekemänsä jälkeen todella rohkaistuisi jatkamaan esim. ihmisasutuksilla tai kotieläinten lähellä oleiluaan ja vahingon tekemistään. Lainmuutos vain on aika vaikea ja mutkikas toimenpide, juurikin sen takia koska kyseessä on suojeltu ja uhanalainen eläin.

Se millä susikannan väheneminen selittyy on salametsästys. Pitäisikö lupia antaa vielä "lailliseen" kaatoon, kun salametsästäjät ovat oman osuutensa tehneet jo noinkin hyvin, koska laillisia lupia ei todella tipu kuin erityistapauksissa ?
Ja kyllähän val­tion kan­nat­taa jär­jes­tellä myös kou­lu­kyy­te­jä su­si­aluei­den lap­sil­le, jos fa­naat­ti­nen vi­ha ja pel­ko sil­lä tait­tuu. Vaikkakin sillä liki 100% vältetään ihmisvahinkoja, ainakin eläimen aiheuttamia.

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #19 on: February 20, 2013, 10:38:16 »
Susikanta ei ole alimmillaan IKINÄ, vaan alimmillaan vuosikymmeneen RKTL.n taulukoiden perusteella. Pitää muistaa, että vaikka suomessakin on maksettu tapporahaa sudesta ja valtiovaltakin on tuonut ulkomailta sudentappospecialisteja, niin sudet eivät ole koskaan suomesta loppuneet eivätkä lopu. Onhan hukat jo todistaneet sen, että vaikka kanta ammuttaisiin parin takkuturkin suuruiseksi, niin se ei tarvitse kuin muutaman vuosikymmenen verran aikaa saavuttaakseen vähintään 250yksilön suuruisen kannan.

Tässä maassa ei ole ketään kuka tietää todellisen määrän, tai jos on niin pitävät sitä omana tietonaan. Viime viikonlopun aikana kävin kolmella paikkakunnalla joista yhteen RKTL oli viimeisimmässään kanta-arviossa merkannut vain parin ja kahteen ei mitään. Nämä eivät ole naapuri pitäjiä keskenään, eikä näiden naapuri pitäjissä ole rktl.n mukaan laumoja eikä pareja. Tässä pitäjässä missä oli ärkkiksen mukaan pari, oli jälkien perusteella 5suden lauma, toisessa tyhjässä pitäjässä 3hukan kimppa ja kolmannessa jolkotteli pari sekä yksi yksinäinen. Näitä susia ei rktl.n mukaan ole. Lisäksi oman asuin alueen likellä pyörii 3hukan porukka josta rktl ei joko tiedä tai kerro mitään. Tätä kirjoittaessa radio uutisissa kerrottiin Hangossa kulkevan 4suden lauma, josta myöskään rktl ei ole kertonut. Tämän omakohtaisen kokemuksen, sekä uusimman rktl.n tiedotteen ristiriita on niin ilmiselvä, että uskallan sanoa ettei tässä maassa ole ainuttakaan susikannan tietäjää, vaan ainoastaan hyviä arvaajia. RKTL.n kanta-arvio on laskenut kuin lehmänhäntä samaa tahtia uskottavuutensa kanssa. Petoyhdysmiesverkosto ei enään tuota havaintoja samaan tahtiin kuin aikaisemmin (ihmiset kyllästyneet järjestelmän toimimattomuuteen). Näillä havainnoilla on paikkansa siinä laskentamallin yhtälössä jolla susikanta arvio tehdään. Varmaan alakoululainenkin osaa tuosta päätellä, että yhtälön tulos on pienempi jos yksikin muutuja pienenee.

Poliisi ei anna viikoksi lupaa ja tämä on fakta. Poliisi antaa päivä kerrallaan käytettävän luvan tarkasti määritetylle yksilölle/yksilöille. Poliisin antamalla luvalla ei ole tarkoitus hoitaa kantaa, vaan karsia ihmisille tai heidän omaisuudelleen koituvaa uhkaa. Poliisin määräyksestä lupa voidaan laittaa täytäntöön välittömästi ja pyynti alkaa siitä jälkijonosta joka lähtee pihasta/paikasta jossa susi on ylittänyt poliisin kynnyksen antaa määräys ja päättyy sen jälkijonon päähän kuolleeseen elukkaan. Tässä ollaan kuitenkin menty jumalattomasti hakoteille, kun poliisi joutuu tälläistä työtä tekemään. Toiset instanssit vaan voivottelee ja levittää lompakkoa kun vahinko on jo sattunut (viimevuonna yli 5M€ edestä). Tämä ei ole poliisin työtä vaan maa ja metsätalousministeriön. Hukka on nyt niin kuuma peruna, että vastuuta siirrellään paikasta toiseen ja suorastaan vältellään päätösten tekoa.

Tämä lupien lisääminen on seikka mikä nostattaa suojelupuolella karvat pystyyn, juurikin tuon takia että oletetaan yhtälön olevan summautuva. Eli lailliset kaadot tulisivat luvattomien päälle. Tosiasiassa tuo on vähennys eikä yhteenlasku. Laillisen metsästyksen lisääminen vähentää laitonta. Susi on metsästäjien parissa arvostettu riistaeläin silloin kun se pysyy poissa ihmisten ilmoilta. Mahdollisuus osallistua lailliseen sudenpyyntiin on kova kannustin pitämään laiton pyynti kurissa. Sutta suojeltaisiin tällä hetkellä parhaiten metsästämällä. Susikannasta saataisiin jälleen ihmisarka, omavalvonnan lisääntyminen vähentäisi salakaatoja ja laillisella metsästyksellä saataisiin ihmisten usko palautumaan järjestelmää kohtaan.

Susi ei ole suomessa uhanalainen. Suomen susikanta on yhteinen Uralin länsipuoleisen venäjän kanssa. Tämä pitää muistaa, eikä silmittömästi väittää, että kymmenkuntametriä leveä hakkuuaukko keskellä metsää (rajalinja) pitäisi venäläiset sudet pois suomesta. Tämä tiedostetaan myös euroopan pääkallopaikalla, koska siellä eu alueen susikartoissa suomen hukat on piirretty samaan läjään venäläisten susien kanssa.

Myöskään en usko että susikannan lasku selittyy pelkästään luvattomilla tapoilla. Totta se on miinusmerkkinen tekijä, mutta isoja merkittäviä tekijöitä on ihan muualla..

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #20 on: February 20, 2013, 14:28:50 »
Se aika kun suomessa on tapporahaa maksettu suden kaadoista on isoílla kirjaimilla historiaa. Ne jotka oikeasti ovat tietoisia siitä kuinka paljon susia rajojemme sisällä ja laumoissa liikkuu, puhuvat aivan eri määristä kuin ne, jotka arvailevat ja kertovat ampumis- ja jahtijuttuja netissä, lehdissä ja ties missä toreilla ja turuilla.

Kala-asioita tähän verrattaessa näin sanottiin järvitaimenestakin, ei se kanta lopu kalastamalla ja vesivoimaloiden takia. Niin siinä vaan kävi, että luontainen kanta on yhtä uhanalainen kuin susienkin kerrotaan olevan. Tai sitten ei.
Henkilöhtaisesti minulla ei ole hajuakaan kuinka monta sutta maassa on ja kuinka sudet kulkevat rajojen yli niin Venäjälle, Ruotsiin kuin Norjaankin. Sitä ei tiedä kukaan, ei edes RKTL tai saati sitten joku nettikirjoittelija.
Se, että niitä susien jälkiä näkyy eri pitäjissä ja ties missä kylien metsissä on vain hyvä juttu. Antaa kulkea jos ovat kulkeakseen. Sitten kun tulevat liian lähelle aiheuttaen vahinkoa niin hoidetaan pois alueelta tai viime kädessä kaadetaan.

Ihmettelenkin sitä mekkalaa mikä susista on yleensä nostettu. Jos se susi on häiriöksi ja se on tehnyt tuhojaan sen kaatamiselle voi hakea lupaa. Siihen vaaditaan perustelut kuten kaikkiin lupa-asioihin.
Se, että mennään ja siinä kauheassa tunne kuohussa ammutaan susi sinne metsän reunaan ja haudataan äkkiä johonkin suohon piiloon onkin toinen juttu.
Sitä ihmettelen myös, että jos eläin on suojeltu ja uhanalainen ja se kaadetaan ilman lupaa, niin eikö se kaataja ole tehnyt jonkinasteisen rikoksen ? Se että susi on syönyt jonkin kotieläimen ei anna oikeutta sitä ampua, vai antaako ?
Siitä onko poliisin työ antaa lupia susien kaatoon, kyllä se joissain tapauksissa on.
Tuossa linkissä lisää siitä ajasta luvan voimassa oloon, että se siitä:
http://www.hs.fi/paivanlehti/#kotimaa/Poliisia+arvostellaan+susien+kaatoluvista/a1347591923294
Ei hyvä....
Poliisin työ on myös tehdä esitutkintaa rikoksien selvittämiseksi, on aivan sama onko kyseessä pahoinpitely vai metsästysrikos, kumpikin tutkitaan. Osan mielestä se on varojen hukkaan heittämistä jos tutkitaan jonkin suden tappamista, koska se oli syönyt lampaan, onko se varojen hukkaan heittämistä ? Samoin se pahoinpitely, toinen oli vittuillut ja toinen paukkasi nenän verille, ei siinä sen erikoisempaa. Susi vaan sattuu olemaan suojeltu eläin ja rauhoitettu, eikä sitä tappamisen jälkeen enää eloon saa.

Joissain kommenteissa näyttää tunne heittävän yli järjen, asioista tässä puhutaan ja keskustellaan, ilman mitään kauheaa tunneryöppyä.
« Last Edit: February 20, 2013, 14:42:28 by Pete »

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #21 on: February 20, 2013, 16:38:26 »
Suomessa valtio lopetti tapporahan maksamisen vuonna 1975 jonka jälkeen sudelle tehtiin rauhoitus, siis 38 vuotta sitten. Onhan tuo historiaa mutta ei kylläkään kovin kaukaista sellaista.

Edelleenkin väitän, että suomessa ei ole henkilöä/henkilöitä jotka tietäisivät hukkien oikean lukumäärän tai jos tietävät, niin salaavat sen. Johan tuossa edellisessä viestissä kerroin, että tiedossani on 16 sutta joita ei rktl.n mukaan ole. 16 sutta on enemmän kuin viimeisimmän kanta-arvion haitari. Kautta maan on rktl menettänyt uskottavuutensa ihan siinä missä petopolitiikka lupien myöntämisineenkin. Paikalliset ihmiset eivät enään tee "ilmaista työtä" näille instansseille. Paikallisväestö tietää missä hukat milloinkin on, toisin kuin rktl tutkijat ja kenttätyöntekijät. Nämä kun eivät tiedä missä pedot ovat elleivät ole pantaa asentaneet lauman yksilöihin. Siitä olen samaa mieltä, että esson baareja kiertämällä ja suorittaen yhteenlaskua, ei saada oikeaa määrää vaan se menee överiksi tuplahavaintojen takia. Paikallisväestön avulla vaan nuo laumat löytyvät, aivan kuten omatkin havaintoni. Perhossa tapahtuneen jälkeen rktl teki vähennyslaskun 5-3=2 ja laittoi tuloksen viralliseen kanta-arvioon. Tapahtuneesta juttua kirjoittaneelle SuomenKuvalehden toimittajalle kuitenkin etsittiin ja näytettiin 6suden jäljet jotka myöskin päätyivät paperille tosin kiiltokansien sisään. Tämä viimeisin rktl.n kanta-arvio on tarkkaan laadittu. Siinä lukee paikkakunta kerrallaan missä heidän mukaansa sudet ovat vakiinnuttaneet elinpiirinsä, eli luoneet lauman tai pari on asettunut alueelle ja siinä kerrotaan myös ne naapurikunnat joiden puolella nämä satunnaisesti vierailevat. Tuo dokumentti on kiistaton todiste siitä, että ainakaan siitä laitoksesta ei löydy todellisen susikannan tietäjiä.

Aika heikoilla vesillä ollaan jos aletaan sutta vertaamaan taimeneen. Toinen kuitenkin on kala ja toinen nisäkäs, tai no johan se Hietanenkin tuntemattomassa sotilaassa tokas olevansa ahvena  :roll: rktl tietää että sudet kulkevat molemmin puolin valtakunnan rajaa. Onhan siellä heidänkin mukaan useita laumoja joilla on reviiriä sekä suomessa, että venäjällä. Mitä olen rajamiehiä jututtanut, niin kyllä niitä jälkiä mennee rajalinjan poikki tuon tuosta. On tutkitusti niin, että suomella ja venäjän karjalalla on yhteinen susikanta ja siksi sitä ei voi sanoa uhanalaiseksi edes pienen virneen kera.

Hakea ja saada lupa on kaks eri asiaa. Ihan niinkuin meikäläinenkin on lotonnut ahkerasti, mutta kertaakaan en ole voittanut mitään mainittavan arvoista. Nykyisen riistakeskuksen aikana tuo on vielä korostunut. Perusteluissa ei ole vikaa. Olen kuitenkin näitä bumerangina palanneita kuponkeja päässyt jokusen lukemaan. Kyse on siitä, että riistakeskus käyttää luvanmyöntämisen perusteena rktl.n arvioita. Kun käppyrässä lukee, että alueella johon lupia haetaan ei ole susia ollenkaan/niin monta mitä hakemuksessa sanotaan, niin se pullautetaan takaisin. Tuo on se miksi asiasta on noussut mekkala ja minä ymmärrän hyvin miksi näin on käynyt.

Jos susi tavataan kotieläimen kimpusta niin sen saa tappaa. Muu luvaton tappaminen on rikollista.

Linkkisi totuudentorvi on hienolla tittelillä varustettu toisen ääripään tunnekuohuilija jonka argumentit menevät kyllä essonbaari lokeroon, niin sellainen on Tapani Veistola. Hän syyttää tuossa artikkelissa poliisia, vaikka luvan oli myöntänyt suomen riistakeskus. Poliisi ainoastaan valvoi, että lupaehtoja noudatetaan. Että noin kävi Köyliössä viime talvena.

Poliisin resursseja käytetään tarpeettomasti siinä kohtaa kun poliisi joutuu toimimaan lupaviranomaisena vaikka siihen olisi olemassa oma viranomaisensa joka ei myönnä lupia vaikka niitä tarvittaisiinkin. Totta poliisin tulee rikoksien ilmettyä suorittaa työtään, eli tutkia ja suorittaa kiinniottoja. Eri asia taasen on se onko suurpetojen luvattomista tapoista koituvat sanktiot oikeassa suhteessa muihin rikollisiin toimiin. Meinaan lapsiin sekaantujat, raiskaajat, tappoon syyllistyneet, varkaat jne pääsevät huomattavasti helpommalla kuin suurpedon salaa tappaneet. Tässä kohtaa mennään ainakin minun oikeustajuni yli ja ohi.

Totta on että tämän asian tiimoilta kiihkoillaan turhaan. Asian pitäisi riidellä, ei ihmisten.. Tosin tunneryöppy on ihan ymmärrettävä sellaisilta ihmisiltä jotka kokevat asian ongelmaksi ja yrittävät asua ja elää näiden petojen keskellä, mutta heitä ei kuunnella, vaan yliolkaisesti jätetään huomiotta. Itsekkin kihisisin kiukusta jos olisin näiden ihmisten kanssa samassa tilanteessa..

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #22 on: February 20, 2013, 20:05:15 »
Hienoa ! Kaikkeen löytyy syy ja selitys.

JuP3

 • Heikki Vihinen ULIULI
 • Posts: 1021
 • Rajaseudun Rambo
  • MSN Messenger - jupe89@luukku.com
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #23 on: February 20, 2013, 23:41:34 »
Reilusti kalastusta, jo vuodesta 1927. P-KUK

KABANOSSI

 • Mateenpilkinnän kultakutri
 • Posts: 156
 • taas MP
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #24 on: February 21, 2013, 00:14:25 »
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013022016698165_uu.shtml
Turha tässä susia pelätä, kun koirat,ampiaiset, lehmät ja hevoset syövät elävältä    :-D :-D
Eläinten aiheuttamat kuolemat Suomessa vuosina 1998-2011

1. Koiran hyökkäys/puremat - 15 ihmistä
2. Ampiaiset - 14 ihmistä
3. Nauta, lehmä, sonni - 10 ihmistä
4. Hevonen - 7 ihmistä
5. Kissa - 2 ihmistä
6. Karhu - 1 ihminen
7. Pässi - 1 ihminen
8. Kyykäärmeen purema - 1 ihminen
9. Mehiläiset - 1 ihminen

Edit:  Ja tässä jotain susista:  Yhteensä susien tappamiksi tiedetään merkityn 110 suomalaista lasta. Viimeinen mainittu suomalainen susiuhri oli 7.11.1881 kuollut viisivuotias Kalle Oskari Grönroos Vahdosta.
« Last Edit: February 21, 2013, 08:15:40 by Pete »

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #25 on: February 21, 2013, 10:34:10 »
Pieni korjaus ylläolevaan. Viimeinen kirjattu ihmisuhri suomessa on vuodelta 1932 Puumalan Kuikkalasta kun susi tappoi lapsen.

1700-1882 välillä tiedetään susien tappaneen 110 ihmistä Suomessa. Näistä 22 sattui aikavälille 1880-1882

1882 jälkeen alkoi valtion suuresti tukemana siivoustalkoot, jolloin hukkasia poistettiin oikein urakalla ja jos johonkin ilmestyi jälki, niin jäljen päästä löytyi ennemmin tai myöhemmin kuollut susi. Läntinen, Lounainen ja Eteläinen suomi käytännössä tyhjennettiin susista tänä aikana. Tuota siis jatkui aina 1975 asti ja senkin jälkeen sutta metsästettiin kohtuu runsaasti aina -90luvun alkuun asti. Siitä lähtien susi on ollut tiukasti suojeltu laji.

Mitä ihmisuhreihin tulee, niin sama eläin mikä meillä täällä metsissä juoksee sutena aiheuttaa ihmisuhreja muualla maailmaa jatkuvalla syötöllä. Esim. hiljattain hyvinkin lähelle tuossa rajan takana meni nainen susien suihin.

Se että susi ei ole Suomessa tappanut ihmistä 81 vuoteen, ei poista sitä mahdollisuutta ettei niin voisi käydä uudestaan.

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #26 on: February 21, 2013, 12:46:01 »
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että susista on tehty paljon suurempi ongelma mitä ne oikeasti ovat. Asiasta voi vaahdota tunnekuohuissa vaikka kuinka, pysytään kuitenkin ihan 2000-luvulla.
Jos suurpedot tulevat liian liki tai aiheuttavat vaaraa tai tuhoavat jotain, sitten toimitaan, vaikka sitten kaadetaan ne.

Viimeinen kirjattu ihmisuhri suomessa on vuodelta 1932 Puumalan Kuikkalasta kun susi tappoi lapsen.
1700-1882 välillä tiedetään susien tappaneen 110 ihmistä Suomessa. Näistä 22 sattui aikavälille 1880-1882
Se että susi ei ole Suomessa tappanut ihmistä 81 vuoteen, ei poista sitä mahdollisuutta ettei niin voisi käydä uudestaan.
Suomi on ollut Suomi 6.12.1907 alkaen.
Ja tosiaan...susi, ahma, karhu, kotka, kyy, sonni, lehmä, pässi voi tappaa ja vielä vaikka punkki, joka on muuten todistetusti aiheuttanut neljä kuolemantapausta ihan tässä 2000-luvulla, mutta totta tosiaan, se ei ole suurpeto, mutta hengenvaarallinen silti.

Miten tuo karhu ? Se voi tappaa ihmisen yhdellä kivalla tassun heilautuksella. Onko se niin agressiivinen kuin muut petoeläimet ? Sudestahan puhutaan, kerrotaan ja totena pidetään, että se tappaa aina kun vain mahdollista, kaikki eteentulevat ja vähän taaksekin jäävät.
Viimeksi meinasi käydä kylmät kahdella nuorella miehellä jotka lähtivät "jänismetsälle" ja eksyivätkin sitten pantakarhun pesälle koirineen. Eivät sitten tajunneet huutaa koiriaan pois kun riittävän kauan olivat siinä haukkuneet ja herratkin itse olivat saapuneet pesälle.
Outoa tapauksessa vain on se, että metsämiehet jotka samoilla paikoilla ovat kulkeneet ja metsästäneet, eivät nyt muistaneetkaan että siellä on karhunpesä...Ja "joku" oli jo kaksikin kertaa käynyt häiritsemässä karhua niin, että se joutui vaihtamaan pesäänsäkin. Näistähän ei metsästyspiireissä juuri puhuta, varsinkaan karhunpesistä ? ! ?
Oikein oli mukana vielä sitten jämtlanninpystykorva ja varuiksi venäjänajokoira, jänismetsällä. 
« Last Edit: February 21, 2013, 12:47:57 by Pete »

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #27 on: February 21, 2013, 13:05:16 »
Mikä päivämäärä tuo 6.12.1907 on??? Itsenäistyminenkin tapahtui vasta 10vuotta tuon päivämäärän jälkeen.. Suomi on ollut suomi jo keskiajalla ja ennen sitä. Itsenäistyi vain omaksi valtiokseen vasta 6.12.1917.

Eläinten kanssa ei voi puhua siirtymisestä uusille vuosituhansille. Vaikka ihminen ottaakin aimoharppauksia kehityksessä, niin eläimet eivät sitä tee, vaan toteuttavat tuhansia vuosia vanhoja viettejään sekä vaistojaan. Vai onko joku nähny karhulla ipadin taikka rusakon kulkemassa mp3 soittimen kanssa???

Populaatioiden kokoon nähden kaikki maapallon suurpedot ovat ihmiselle hyvin vaarallisia. Paljon vaarallisempia kuin punkit tai mitkään muut itikat. Punkkeja lienee joitain miljardeja yksilöitä ja susia n.100 000kpl. Pitää nämäkin asiat pystyä suhteuttamaan.

Suomessa suurpetojen kanssa tulleita konflikteja on hillinnyt kantojen maltillinen kasvu sekä metsästys joka on pitänyt suurpedot vielä toistaiseksi ihmisarkoina. Ihmisarkana pidetty muutamien kymmenten yksilöiden suuruinen susikanta ei ymmärrettävästi ole aiheuttanut suomessa juurikaan vaaraa viime vuosisadalla. Tällä vuosituhannella on kuitenkin jo useampi uhkaava tilanne ollut joissa toiseksi osapuoleksi on varmistettu susi.


Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5157
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #28 on: February 21, 2013, 13:35:32 »
1. Koiran hyökkäys/puremat - 15 ihmistä

http://www.poliisi.fi/poliisi/pohjois-savo/home.nsf/pfbd/99E570EB6F337F15C2257B18004A72AD?opendocument

Quote
Koira purrut miestä jalkaan
20.02.2013

19.2.2013 noin kello 15 Hautalahdenkujan läheisyydessä olevalla hiihtoladulla oli lasta pulkassa vetänyt irrallaan ollut koira purrut hiihtämässä ollutta miestä jalkaan. Koiran puremasta seurannut miehelle vammoja, joita oli jouduttu hoitamaan sairaalassa. Koiraa oli ulkoiluttanut pitkä, tummahiuksinen parrakas mies. Miehen vierellä oli kävellyt toinen lapsi.

Poliisi pyytää asiasta jotain tietävää tai koiraa ulkoiluttanutta miestä ottamaan yhteyttä poliisiin numeroon 071 875 6688 tai 071 875 6639.

Susien tapoista tuskin paljoa on huolta, eikä niiden käytöskään varmaan ihan vedä vertoja enää Salmin hyökkäyksille siinä 1935 tienoilla. Sen sijaan koirat on laajasti hyväksyttyjä elikoita. On aika erikoista, että tietyt rodut saavat kulkea julkisilla paikoilla ilman kuonokoppaa. Jos rotu on jalostettu taistelukoiriksi, niin sehän on vähän sama asia kuin kulkisi puukko kourassa kadulla? Ase paljastettuna liikkuminen on vähintäänkin paheksuttavaa, mutta myös laitonta. Ihan vain näin näkökulmana asiaan.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

Syöttikala

 • Posts: 52
  • View Profile
Vs: Suurpedot puhuttaa
« Reply #29 on: February 21, 2013, 13:42:02 »
Quote from: Pete
Miten tuo karhu ? Se voi tappaa ihmisen yhdellä kivalla tassun heilautuksella. Onko se niin agressiivinen kuin muut petoeläimet ? Sudestahan puhutaan, kerrotaan ja totena pidetään, että se tappaa aina kun vain mahdollista, kaikki eteentulevat ja vähän taaksekin jäävät.

Karhu voi tappaa jopa aikuisen hirven yhdellä tassun heilautuksella ja silloin kun karhu päättää tehdä itselleen haaskan ja tappaa hirven niin yhtä tassunlyöntiä se myöskin käyttää. Karhuhan on erittäin agressiivinen ollessaan uhattu tai sen puolustaessa pentujaan. Muutoin terveet karhut eivät käyttäydy agressiivisesti. Karhu ei ole riippuvainen tuoreesta lihasta, saati sitten lihasta ollenkaan, mutta kun sopivaa saaliseläintä on tarjoolla niin se kyllä tekee itselleen haaskoja. Susi taasen on riippuvainen tuoreesta lihasta ja se saalistaa sitä mitä pienimmällä energiahävikillä saa..

Quote from: Pete
Viimeksi meinasi käydä kylmät kahdella nuorella miehellä jotka lähtivät "jänismetsälle" ja eksyivätkin sitten pantakarhun pesälle koirineen. Eivät sitten tajunneet huutaa koiriaan pois kun riittävän kauan olivat siinä haukkuneet ja herratkin itse olivat saapuneet pesälle.
Outoa tapauksessa vain on se, että metsämiehet jotka samoilla paikoilla ovat kulkeneet ja metsästäneet, eivät nyt muistaneetkaan että siellä on karhunpesä...Ja "joku" oli jo kaksikin kertaa käynyt häiritsemässä karhua niin, että se joutui vaihtamaan pesäänsäkin. Näistähän ei metsästyspiireissä juuri puhuta, varsinkaan karhunpesistä ? ! ?
Oikein oli mukana vielä sitten jämtlanninpystykorva ja varuiksi venäjänajokoira, jänismetsällä.

Niin viimeksi meinasi käydä kylmät pojille, jotka olivat juoksuttamassa nuoria koiriaan. Onneksi olivat ottaneet yhden haulikon mukaan siltä varalta jos sattuisi vaikka jänis lähtemään liikkeelle ja tämän vuoksi ase oli ladattu patruunoilla joissa oli 3,5mm haulia (jäniksen metsästyksessä käytettävä haulikoko).

Karhu tosiaan oli häiriintynyt kahdesti aiemmin. Tosin missään ei ole kerrottu mikä taikka kuka on häirinnyt karhua. Tuo tieto on peräisin rktl.n paikkatietopannasta joka on antanut muuttuvaa paikkatietoa marras ja tammikuussa. Ei tarvitse olla kovin kummoinen luonnonseuraaja, että tietää karhun keskeyttävän unensa jos pesään pääsee vesi. Marraskuun alkuviikoilla satoi noilla seuduilla 55mm vettä. Tammikuun alussa oli suojasääjakso (jopa 8+astetta), jolloin puolimetrinen hanki putosi n.10-15cm korkuiseksi ja taivaalta satoi silkkaa vettä. Vettä oli siis silloinkin maailma täynnä. Jos marras tai tammikuussa on rktl.n henkilöstö käyny toteamassa että häirinnän on aiheuttanut ihminen, niin tästä luulisi tulleen poliisille tietoa jo silloin, koska kyseessä on rikos (rauhoitetun riistaeläimen häiritseminen sen rauhoitusaikana, sekä suurpedosta puhuttaessa puhutaan myös mahdollisesta vaaran aiheuttamisesta).. Koska karhun keskeytyneet unet ovat tulleet vasta tämän tutkinnan kohdalla esille, niin poliisilla ei ole tietoa mikä on karhun herättänyt. Rktl.n sen sijaan olisi pitänyt ilmoittaa viranomaiselle molemmilla kerroilla poikkeuksellisesti käyttäytyvästä suurpedosta, jotta poliisi olisi voinut varoittaa niitä muutamia lähellä olevia kotitalouksia poikkeuksellisesti käyttäytyvästä suurpedosta ja tästä on muistaakseni olemassa ihan ohjeistus (nuo luokitellaan aina ihmiselle vaarallisiksi). Kyseisen karhun olemassaolosta alueella ei paikallisilla ollut tietoa. Vastahan rktl oli sen pannoittanut Keuruulla kesäkuun lopulla, eli saapuessaan orivedelle se oli ryhtynyt lähes samantien pesän tekoon.

Venäjän ajokoira on käyttöominaisuuksiltaan samanlainen kuin suomenajokoira, eli ajaa jänistä, kettua, ilvestä, sutta ja karhua (suurpetoja ei aja kaikki yksilöt vaan harvat molemmista roduista).

Pesästään säntäävä karhu käyttäytyy samalla tavalla kuin haavoittunut. Kukaan hullu ei SIIS ei kukaan mene tarkoituksella karhun pesälle tai haavoittuneelle karhulle yhdellä haulikolla jossa on pienriista patruunat piipussa. Vielä hullummalta väite tahallisesta teosta kuulostaa kun mutustelee tietoa että pojilla olisi autossa ollut toinenkin haulikko, mutta ottivat mukaansa vain yhden.

Tuo karhukeissi tulee näillä näkymin jäämään ilman syytteitä näytön puuttuessa. Media ja yleisö on tietysti jo makean uutisoinnin takia kerennyt pojat tuomitsemaan, mutta vielä toistaiseksi meillä oikeuslaitos pitää näitä poikia syyttöminä niin kauan kunnes toisin näytetään.

 center>