Chat

Author Topic: Välineiden päivitys 2000 luvulle  (Read 8054 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

yksinine

 • Posts: 3
  • View Profile
Välineiden päivitys 2000 luvulle
« on: May 16, 2013, 01:23:07 »
Alkuun pahoitellaan jos kaikki kalastustermit eivät ole hallussa, korjata saa jos jokin asia on kirjoitettu täysin väärällä nimellä yms.
Jonkun verran tullut nyt googleteltua ja foorumeita selattua mutten hankkinut oikein sellaista tietoa saada käsiini mitä olisin kaivannut, joten kokeillaampa ihan omalla topicikilla nyt jos tärppäisi.

Taukoa kalastuksesta on ~15.v ja nyt olisi tarkoitus päivitellä välineet tälle vuosituhannelle ja antaa vanhat vermeet jälkikasvun käyttöön. Aikaa tähän olisi 3 viikkoa ennen kuin auto starttaa kohti kala-apajia keskisuomen suuntaan.
Kaapista löytyy tällä hetkellä: D-A-M teleskooppivapa ja Eurostar XR030 avokela jotka palvelivat hyvin nuoruusvuosien kalareissuilla. Nyt olisi tarkoitus laittaa kalastus vermeet täysin uusiksi ja pienoinen apu ei olisi pahitteeksi.

Tarkoitus on hankkia "uusi" vapa (ei teleskooppia) sekä avokela heittelyyn rannalta käsin järvi ja joki olosuhteisiin, myös siima ja uistin tilanne taitaa tarvita päivitystä sekä saappaille voisi olla myös tarvetta. Voisikin siis sanoa että lähdetään täysin nolla tilanteesta liikkeelle, sen verran paljon tuntuu olevan nämä harraste välineet kehittyneet. Budjektiksi olen ajatellut max:200€ mieluiten toki jos 100€ pintaan päästään (ainakin alkuun) niin aina parempi, ei myöskään ole täysin pois suljettua että venyisin jopa 300€ hintaluokkaan joten liikkumavaraa on (Saappaita en varsinaiseen budjektiin laske, koska ovat ns yleishyödyke).
Kovin aktiivista kalastuksestani ei ainakaan alkuun tule joten välineiden ei tarvitse olla sitä viimeisintä versiota, huonoja välineitä haluan myös karttaa koska huonot välineet tuppaavat lopettamaan lajissa kuin lajissa innostuksen heti alkumetreille.
Välineet tulisi miuluusti löytyä hongkong yms perus market liikkeestä jolloin pääsisi oikeasti näkemään ja kokeilemaan välineitä ennen ostopäätöksen tekoa. Itse ostosuorituksen sitten voinkin tehdä netin välityksellä tai ihan liikkeessä, merkitystä tällä juuri ei ole.
Mitä välineitä kannattaa mahdollisesti katsella käytettyinä ja mitkä välineistä kannattaa ehdottomasti ostaa uutena?

Sitten jos hieman eritellään mihin kaikkeen apua tarvitsen.

Vapa
Mitä kaikkea vapaa ostettaessa kannattaa ottaa huomioon?
Pituus, joustavuus (miten tämä mahdetaan edes ilmoittaa vavoissa), materiaalit (kädensija/vapa)?

Kela
Näistä en sitten tiedä tuon taivaallista, nykyään kun tuppaa olemaan laakeria jos jonkin moista ja lisä ominaisuuksia vaikka muille jakaa.

Siima+perukkeet
Siiman vahvuus, vetolujuus, siiman malli?
Perukkeista voisitten heittää jotain yleistietoa kuten milloin ja miten näitä kannattaa heittokalastuksessa käyttää?

Saappaat
Hyviä kohtuu hintaisia saappaita jotka soveltuu kalastamiseen sekä muutoin metsässä liikkumiseen saa suositella. Kalastuksen osalta varren pituus lienee se oleellisin asia istuvuuden jälkeen?

Vieheet+muut
Jokunen vanha vaappu, lippa, lusikka sekä jigi laatikoista löytyikin. Maininnan arvoisia lienee kenties: 7cm Rapalan oranssi Jointed, Rapalan sini/valko ~3cm vaappu (jossa teksti HALI), Rapalan float??? 5cm "lohi/taimen " kuvioitu vaappu sekä räsäsen lusikkaa ja lotto peten lippaa. Näillä kaiketi pääsee alkuun?
Pitkälti kun pakin värisisältö tuppaa olemaan oranssin puoleista niin ajattelin lisäksi ostaa Rapala Jointed sini/valko värityksellä olevan vaapun, muitakin saa suositella (lähialueen vesistöt pitkälti tummia ja haukea/ahventa/kuhaa).

Ostopaikka
Alan liikkeisiin mitä ilmeisemmin ei kannata lähteä koska lompakosta viedään käsittääkseni kaikki hyvällä katteella. Foorumin myyntipalsta ja perus hong kong yms. lienevät ne parhaimmat ostospaikat? Toki paikallisia alan liikkeitä mielellään lähtisi tukemaan jos hinta taso on kohdallaan, hyvästä palvelusta toki olen valmis maksamaan jokusen euron enemmän joten suositella saa mahdollisia ostopaikkoja mistä välineitä kannattaa ostaa tai ainakin käydä katsomassa.

Kertokaa jos listastani puuttuu jotain olleellista :wink:

Kalle 37

 • Pikku-Kalle
 • Posts: 106
 • Kyl kala syö kun vaan tietäs missä :)
  • View Profile
  • Email
Vs: Välineiden päivitys 2000 luvulle
« Reply #1 on: May 16, 2013, 22:56:26 »
No keloista sen verran et mielellään takaliikkeetön haspeli riippuen kalan koosta ja kalastustavasta koko 2500-3500.
Siimana suosisin kuitua koska jonkinlainen käsitys on kalastuksesta vahvuus 0.14-0.16. Perukkeina kelpaa kaikenlaiset 10-20 cm pituiset perukkeet.
Noilla vieheillä saa kyllä haukee ,mutta jos kuhaa tai ahventa syvemmältä yrität jigit vois olla hyvä ei maksa maltaita.
Tästä kun laskeskelee hintaa niin sekä olis tämmönen:
Kela: okuna safina 24,95 Hongkong
Siima:yoshino okuma 23,95 Hongkong
Perukkeet: maksaa Jtn 3,5 euroo paketti jossa on viis peruketta
Erämaa-Kuusamon pilkkiviikot :)

yksinine

 • Posts: 3
  • View Profile
Vs: Välineiden päivitys 2000 luvulle
« Reply #2 on: May 16, 2013, 23:47:46 »
Kävin tänään paikallisessa prismassa katselemassa tarjontaa ja samalla hieman hypistelemässä vapoja ja keloja.
Jotenkin omaan silmään vavoista iski tälläinen http://kalastus.hongkong.fi/fi/vavat/avokelavavat/shimano-vengeance-seabass-avokelavapa/p/740332/
Olisiko tuollaisesta vavasta hyvä lähteä liikkeelle vai tuijottelenko liikaa ulkoista olemusta? Korkki kahvaa tuossa nyt ei ole, melko paljon korkki kahvan puolesta puhujia kun tuntuu löytyvän.
Vavan pituutta kun tässä olen miettinyt niin mennäänkö metsää pahasti jos 210cm vavan ostan?

Keloista takajarrulla olevan kelan ostaisin mielummin kuin etujarrulla olevan, koska olen tottunut takajarrullisiin. Onko etu/taka jarrullisissa keloissa jotain merkittäviä eroja jotka tulisi huomioida ostopäätöstä tehdessä?
Mitä mahtaa tarkoittaa "takaliikkeettön haspeli"?
Kalan koko kelaa ostettaessa (hieman outo kriteeri omissa silmissäni)? Saaliit tulee todennäköisesti olemaan 0-3kg kieppeillä mutta mistä sitä tietää mitä pinnan alta koukkuun tarttuu, tuskin kuitenkaan ihan heti lähden isoja (+5kg) kaloja tarkoituksella kalastelemaan (sisävesistöissä taitaa harvakseen olla kuitenkin tuota isompaa kalakantaa).

Keloja kun selailin niin tälläisen nyt bongasin, takajarruun perustin tuon päätökseni pitkälti+nuo ominaisuudet mitä mainittiin http://kalastus.hongkong.fi/fi/kelat/avokelat/okuma-safina-noir-rd-avokela/p/368537/
Vaihtoehto kelana katselin hieman kalliimpaa shimanon kelaa http://kalastus.hongkong.fi/fi/kelat/avokelat/shimano-catana-rb-avokela/p/48501/
2500 sarjan kelaan todennäköisesti olisin päätymässä valinnassani, vanhan kelan kohdalla kun tuntui suht usein että siima hankkii loppua kelasta keskes.
Vavat ja kelat käsittääkseni sopat yhteen valmistajasta riippumatta?

Jonkin lainen kokoelma jigejä löytyykin jo kaapista, olisiko 3 erikokoista koukkua eri väreillä varustettuna pun/vih/kel.

 center>