Chat

Author Topic: Päiväkirja: Perhokalastuksen opettelua.  (Read 24635 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vastaranta

 • Posts: 13
  • View Profile
Päiväkirja: Perhokalastuksen opettelua.
« on: May 30, 2013, 22:54:34 »
En ole ennen heittänyt perhoa, mutta tänä kesänä päätin ottaa projektiksi kyseisen lajin opettelun.
Homma alkoi viikko sitten, kun ostin kaverilta vahingossa käytetyn #4-luokan vavan. Kaupan päälle tuli joku mitäänsanomaton kela, likaisennäköistä siimaa sekä 21 pikkuperhoa.
  Sunnuntaina vietin tunnin verran selvitellessäni pohjasiimaa heittosiimasta(olivat aika mytyssä keskenään). Sen jälkeen alkoi kuivaharjoittelu ilman perukesiimaa. Katsoin netistä perusteet päänyliheittoon ja rullausheittoon ja menin testailemaan takapihalle. No rullausheittoa ei näköjään pysty treenaamaan kuivalla maalla, joten keskityin päänyliheittoon. Melkoista räpellystä.
  Tiistaina kaveri neuvoi hyvin päänyliheiton perusteet ja pääsin paremmin hommaan sisälle. Opin hieman kuinka siima käyttäytyy (ja miten sen pitäisi käyttäytyä). Haluaisin kuitenkin kalastella pikkujoissa, joissa pajukoiden takia päänyliheitto on mahdoton, joten lähdin väylälle kohtuu suvantoiseen paikkaan treenaamassa hieman rullausheittoa. Ei sujunut vielä yhtään. Ja takaheitoissa oli vähän Indiana Jones-fiilistä, kiihdytysliike oli liian rivakka.

No nyt on ainakin näiden kahden heiton teoria hallussa. Pari päivää jos vielä opettelisi kuivalla maalla/suvannossa näitä hommia ja sitten harkitsis harjuspaikkojen etsimistä. Plus että pitää opetella tekemään vielä peruke itse.

Vastaranta

 • Posts: 13
  • View Profile
Vs: Päiväkirja: Perhokalastuksen opettelua.
« Reply #1 on: May 30, 2013, 22:57:05 »
Eilen laitoin oikein perukkeen ja perhon siiman päähän, jonka jälkeen lähin joelle treenaamaan kuinka sen perukkeen saisi suoraksi. Saman tien kun menin rantaan ja viritin kamoja kasaan, lauma turisteja tuli taakse katsomaan paikallista "kalastajaa." Eihän siinä kehannu tehä mitään, tämmönen aloittelija. Vaihdoin saman tien paikkaa. Siellä pari uutta turistia tuli kans taakse tölläämään. Ajattelin heistä huolimatta uittaa perhoa alavirtaan, ja suunnitelmana oli suunnata takaheitot(rullausheitto ei oikein suju) ylävirtaan turvallisille maille.
   Tässä vaiheessa tajusin, että perhoihin pitää pistää jotain kellukeainetta ennen käyttöönottoa. Oli mokoma uinut akanvirrassa rappusten alle ja tarttunut lautoihin kiinni. Ilta-aurinkokin häikäisi suoraan kohti, että en nähnyt mitään. Lähin saman tien kämpille murjottamaan.

Tänään kaveri tuli käymään ja opetti spey-heiton. Sen treenaaminen onnistuu näköjään nurmikollakin. Sanotaanko näin: Tarttee varmaan harjotella toistekkin. Mutta heittotyylinä tuo vaikuttaisi olevan tosi jees. Treenien jälkeen pesin ja käsittelin siiman liukasteella(vai mitä ihmeen ainetta niihin laitetaan). Siima on 4-luokan GPX WF-4-F. Likaantuuhan se varmaan taas kuivaharjoitteluissa, mutta eipä haittaa. Toinen kaveri lahjoitti mulle ylimääräisen perholiivinsä. Siistiä.

ps. ekat hyttyset bongattu näin ilta-auringossa terassilla istuessa.

Fiskarna

 • 13 sentin harri
 • Posts: 71
  • View Profile
Vs: Päiväkirja: Perhokalastuksen opettelua.
« Reply #2 on: June 02, 2013, 00:17:51 »
Tähän lajiin kun jää koukkuun niin paluuta vanhaan ei ole :evil:

Kipster

 • Putajan perhobatman
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 889
 • Kalapedian päätoimittaja
  • MSN Messenger - kimmo.tiirikainen@gmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Päiväkirja: Perhokalastuksen opettelua.
« Reply #3 on: June 02, 2013, 12:50:06 »
Tähän lajiin kun jää koukkuun niin paluuta vanhaan ei ole :evil:
Tuo on kyllä tosi. Tämä perhokalastajan maailma poikkeaa niin paljon normaalista heittokalastuksesta. Minut se vei vallan mukanaan. Tosin tuo heiton opettelu on edelleen kesken, vaikka muutama vuosi tullut tässä nakeltua. Kun välillä näkee miten siima oikenee perukkeineen kuin elokuvissa, on onnistumisen riemu rajaton. Sitä haluaa lisää.

Eräs viisas mulle on sanonut tuosta, kun pärräsin heittoa, kun ei onnistu. Hän tokaisi, lopeta heittäminen ja ala kalastaa. Tällä hän meinasi sitä, että tyyli on vapaa, kunhan perho on vedessä. Oli siima mutkalla tai ei, perho kun on vedessä, voi saada kalankin. Itse sorruin nimenomaan siihen, että jatkuvaa heittämistä, enkä kalastanut loppuun heittoa.

perho-ukko

 • Posts: 5
  • View Profile
Vs: Päiväkirja: Perhokalastuksen opettelua.
« Reply #4 on: June 29, 2013, 12:34:06 »
Näinhän se on,olen 65,ja ikäni olen kalastanut perholla,ja opettelu jatkuu,vain se perho kalastaa,mikä on kalan edessä !!

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Päiväkirja: Perhokalastuksen opettelua.
« Reply #5 on: July 01, 2013, 22:17:31 »
No ei tuo minua ole saanut vielä koukkuun kokonaan, viimeviikonlopullakin jäi loopit ja visionit takakonttiin ,kun oli muuan koskella kuhan syönti päällänsä  8-). Jigiteltiin 4 mieheen koskelta "väkäsettömillä" 40- +50cm köllyköitä useita kymmeniä, siis CR ja pari pataan tyylillä.

Olishan tuolla sitä 39cm istaritaimentakin varmaan ollut, mutta tais suuremmat kuhat ajaa ne alapuoliseen järveen ruokailunsa ajaksi :evil:.

 Molemmilla härpäkkeillä kalastelen ja ihan fiiliksen mukaan, ei minulle ole merkitystä sinänsä millä huispaa. Jos on laiskalla tuulella uittelee  vaappua tai streameria myötävirtaan tai jos ei jompi kumpi pelitä laittelen toisenlaisen vavan. Suurimmat kalani on virppa välinein saanut ja mukavinta on tuo koskilla pintaperhostelu perhopuolella, kyllä perhollakin saa todella hyvin ja isoakin jos vaan opettelee.....en oo vissiin oppinna vielä suurtaimen perhoniksejä tarpeeksi , joten virppakalat on suurimpia :-P.

Kumpikaan laji ei ole mielestäni parempi,huonompi tai edes vertailukelpoinen  keskenään, molemmissa on oma viehätyksensä ja surullista on huomata ,että perhovapa kädessä olevat "alottelijatkin" joskus pitää itseään kokenuttakin perhokalastajaa, ( jolla virveli kädessä) etuoikeutetumpana ja "parempana" kalastaja henkilönä :?.

 Muuten niin hieno laji mielestäni kärsii moisesta ajattelumallista. Ei ne kalat näytä katsovan onko merkki kultakirjailtu vai ei jos vapa ja kalastaja ovat ympäristön, itsensä ja jokensa/kalapaikkansa kanssa sopusoinnussa.
Noilla väline elitismiin taipuvaisilla ei ehkäpä kaikki em. asiat natsaa, olipa kädessä vaikka kuinka hieno virveli tai perholaite sitä heikkoa itsetuntoa tukemassa? Siksipä myönnän sortuneeni joskus provosoimaan kalan saaliin muodosssa noilta osin omasta mielestään parempia herrasmieskalastajia jotka nenänvartta pitkin katselee noita säälittävillä virppa  tai perhovälineillä onkivia köyhempiä,tyhmempiä, ja kaikin puolin riesana koettavia kalan säikyttäjiä.

Kokeneiden usein myös saamamiesten ja naisten välineistä ja habituksesta kuultaa jotain aivan muuta kuin elitismiin taipuvaista kultaa.....tuhansien tuntien harjoittelun tuoma nöyryys ja itseluottamus kera terveen itsetunnon jne...on se asia jota suuresti minäkin kunnioitan perhokalastuksessa.

Toki varoituksen sanat koukuttavuudesta ovat sangen aiheellisia, en minäkään ole lopettanut perholla kalastamista virppaamisesta,pilkkimisestä ym. onginnasta puhumattakaan :-). Ja sitten ,kun voitan lotossa tai pääsen työkyvyttömyyseläkkeelle.....vois enemmänkin perehtyä ja ajan kanssa. Kiire ja perhokalastus ei toimi ollenkaan olen huomannut.

Ja tervetuloa koukuttavan, ns. addiktoivan harrastuksen pariin, netistäkin löytyy oivaa tietoa perhosteluun liittyen. Perhokalastajat.net , perhorasia jne... kannattanee bongailla :wink:.
« Last Edit: July 01, 2013, 22:24:08 by KÖSTER »

 center>