Chat

Author Topic: Pyydyskalastus keskikesän helteillä  (Read 10035 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pyydystelijä

 • Posts: 33
  • View Profile
Pyydyskalastus keskikesän helteillä
« on: July 13, 2013, 16:04:24 »
On tunnettu tosiasia, että keskikesällä vesien lämmetessä maan etelä ja keskiosissa kalat hajaantuvat ympäri vesialuetta ja kookkaimmat yksilöt uivat tyypillisesti syvien alueiden viileisiin vesiin. Kuitenkin saalista saadaan myös keskikesällä, vaikka saaliit eivät yleensä ole kevään ja syksyn veroisia.

Miten muutatte kalastustapaanne keskikesällä parempien saaliiden toivossa? Millaiset alueet ja pyydykset antavat parhaita saaliita ahvenen, hauen ja kuhan osalta helteillä?  Entä millaisia ratkaisuja olette kehitelleet saaliin jäähdyttämiseen pyydysten kokemisen jälkeen?

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Pyydyskalastus keskikesän helteillä
« Reply #1 on: July 15, 2013, 11:57:02 »
Välivesipyyntihän on se vanha konsti. Etsi harppauskerros, siellä kalat elelevät; vaihtuu lämpötilan mukaan.
Paras vinkki kalan laadun suhteen on heti pyydyksestä irroittelun jälkeen tainnuttaminen ja verestäminen. Veren juostua laitan kalat Viitanetistä ostamaani isoon termoslaatikkoon ja laatikon pohjalle tietenkin muutamia "kylmäkalleja".
Meillä kun ei ole jääkonetta tullut hankittua, on tuokin systeemi pelittänyt. Jääkone on kyllä kaikkein paras. Se on harmi kun Suomessa ei kaupoista saa pakastettua jäärouhetta, toisinkuin Eestin puolella, siellä sitä jäärouhetta on tarjolla kaikissa isoimmissa marketeissa.

ratu

 • Posts: 73
 • kalassa kelillä kuin kelillä.
  • View Profile
  • Email
Vs: Pyydyskalastus keskikesän helteillä
« Reply #2 on: July 15, 2013, 19:24:39 »
Kesäisin yritän vain siikaa ja kuhaa. Itse lasken verkkoni 5-15m syveneviin niemenkärkiin, joista usein tulee kuhaa ja siikaa samaan aikaan ja jos tahtoo vain siikaa niin kannattaa silloin verkot siottaa vaikka suuremmille selkävesille, jossa vettä olisi n.10-15m, josta itse saanut parhaimmat siika saaliit. Tosin kalastan järvessä, jossa siika kanta on pieni, mutta kesäisin niitä kyllä verkkoon eksyy 500g-1kg pötköjä. Itse otan verkosta kalat heti irti ja verestän ja mahdollisimman nopeasti koitan perkaa, jolloin maku säilyy. Verkot kannattaa käydä katsomassa joka toinen päivä, mieluiten joka päivä, vaikka verkot olisikin syvällä, kun kuhat tahtovat tukehtua liian nopeasti ja tällöin kalan laatu huononee. Siiat sentään säilyvät verkoissa pidempään. (Nämä perustuvat siis omiin kokemuksiini).
Elämää ilman kalastusta??

Satunnaikalastaja

 • ...asiantuntija tässä asiassa...
 • Posts: 354
  • View Profile
Vs: Pyydyskalastus keskikesän helteillä
« Reply #3 on: July 15, 2013, 22:48:33 »
Kylmäkalleina toimii minulla pakastetut vesipullot. Jäähdytän näillä myös veneessä olevan saavisumpun ahvenreissuilla. Eihän tuossa lämpimässä pintavedessä paljon happea ole, mutta ilmeisesti kalojen aineenvaihdunta hidastuu kylmässä, koska veden vaihtotarve on kuitenkin pienempi. Tälläkin hetkellä pakastimessa 4 kpl 1,5 l pulloja.

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Pyydyskalastus keskikesän helteillä
« Reply #4 on: July 16, 2013, 04:52:31 »
Kyllä varsinkin kuhavesillä verkot tulee kokea päivittäin. Nimittäin silloin pystyy elävänä vapauttamaan nuo +/- 0,5kg kuhanpulikat ja tulee tällöin hoidettua myöskin kalakantaa. Mainittakoon, että viikottain irroittelen 65mm kuhaverkosta tuommoisia 0,3-0,5kg: kuhantumppeja. Kalastan kuhaa ja siikaa tällä hetkellä siten, että siikaverkot ovat välivedessä n 7-10m syvyydessä ja kuhaverkot taas n 1-2m välivedessä. Siis ainakaan meillä, molemmilla ei toimi sama syvyys.
Vielä siihen päivittäiseen kokemiseen; ainakin minun vesilläni, vaikka vedet kohtuu puhtaita ovatkin; kyllä kierretty monofili limottuu jos vuorokauden on liikuttelematta, puhumattakaan kahdesta.

Fisherman1

 • Posts: 123
  • View Profile
Vs: Pyydyskalastus keskikesän helteillä
« Reply #5 on: July 16, 2013, 07:01:50 »
Syvän (30-40 m) päältä välivedestä on tullut lohta, nieriää ja taimenta tullut yritettyä. Muutama kala on loman aikana tullutkin, joten ei aivan ajanhukkaa. Verkot ollut vedessä yli 3 viikkoa ja ei vielä juurikaan tietoa limoittumisesta. Laskettu 10 m tapseilla.

Kuhaa saisi verkolla hyvin, mutta juuri tuo herkkä verkkoon kuoleminen ja lämpimät vedet vähän jarruttaa tätä puolta. Viime viikolla tuli 2,5 kg kuha ihan pohjasta, joten omilla vesillä ei tarvii kuhan kanssa kohoilla pelata. Vettä oli noin 15 m.

Siika ollut täysin kadoksissa juhannukselta lähtien.

Kalat pidän kylminä myös jäädytetyillä limppapulloilla.

Ammattikalastaja

 • Posts: 100
  • View Profile
  • Email
Vs: Pyydyskalastus keskikesän helteillä
« Reply #6 on: July 16, 2013, 13:58:29 »
No, eihän tuolla 10m:n syvyydessä juurikaan verkko limoitu, varsinkaan vedetystä monofilista rakennettu,multimonofil ja kierretty ehkä, jos verkkoja ei päivittäin koe.
Toista on tuo harppauskerros ja siitä pintaan päin; uv-säteily kyllä pitää pieneliöt elinvoimaisina ja limaa kertyy ellei verkkoja päivittäin liikutella.
Lämpötiloja olen mittaillut ja kyllä nyt on jo 5m:nkin syvyydessä siksi lämmintä, että kuha herkästi kuolee verkkoon. Muikkuverkkoja ei yli yön voi pitää, kala pehmenee nopeasti vielä tuolla 5-7m:n syvyydessä, penkassakin päiväsaikaan n 10m:n syvyydessä, ei kala montaa tuntia kestä hyvänä.
No, nyt alkoi tuulla ja vesi hieman sekoittuu; tyynien öiden mukana sitä kalaa enemmän sitten.

 center>