Chat

Author Topic: Pitemmän kalastus/vaellus reissun suunnittelu  (Read 9542 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Pitemmän kalastus/vaellus reissun suunnittelu
« on: October 07, 2013, 14:54:02 »
Aloitellaampas uutta aihetta ja katsotaan saataisiinko keskustelua pystyyn. Jokainenhan meistä tietää että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja ainakin omalla kohdallani reissun suunnittelu on yhtä antoisaa aikaa kuin itse toteutuskin.  Vai syntyykö teidän mielestä parhaat reissut sponttaanisti pienellä varoitusajalla?

Elämäni aikana olen tehnyt alle kymmenkunta  reissua lappiin kalaan tai metsälle, joista käytännössä kaikki on löyty lukkoon muutaman viikon varoitusajalla. Tämä on sitten näkynyt reissussa. Kaikki on tehty hutiloiden, taustatietoa ei ole ehditty välttämättä hankkia riittävästi, ruuat on matkalla haettuja ja aina jotain tärkeää unohtuu.  Onneksi nämä reissut ovat olleet maksimissaan neljä yötä ja leiri ollut alle 5km päässä autolta tai tapahtunut mökissä. Tästä huolimatta kaikki reissut on ollut erittäin hyviä, enkä niistä ainuttakaan jättäisi käymättä.

Nyt kumminkin tehdään tähän rutiiniin poikkeus ja suunnitellaan ensi kesäksi reissu kunnolla! Tätä reissua varten kaipaankin vinkkejä ja ehdotuksia kokeneemmilta kavereilta, niin vaellukseen kuin kalastukseenkin liittyen

Tarkoituksemme on siis lähteä ensi kesänä serkkuni kanssa, luultavasti elokuun alkupuolella 7-10 päivän kalastusreissulle joko Kaldoaivin erämaahan tai pohjois Norjaan. Tavoite kaloina on taimen ja rautu, joita löytyy kummaltakin alueelta. Paikka on vielä toistaiseksi avoin, mutta viimeistään maaliskuuhun mennessä lyömme sen lukkoon. Tavoitteena olisi ensimmäisen päivän aikana vaeltaa n.15-20 km tieltä sopiville pelipaikoille johon leiri pystytettäisiin. Tästä sitten tehdään n.10-15km päiväreissuja lähivesistöihin. Päiväreissujakin olisi tarkoitus suunnitella etukäteen, joista sitten tilanteen mukaan valitaan sopivimmat vaihtoehdot.

Tähän asti reissuihin on tullut pakattua "vähän kaikkea, ettei varmasti lopu kesken" periaatteella, joka on sitten ketuttanut kun rinkan on kiskaissut selkään. Nyt kumminkin tuota matkaa tulee sen verran paljon että kaikki ylimääräinen täytyy tiputtaa pois ja ruuankin kanssa pitää laskeskella. Tällä kertaa ei taida kehdata ottaa raakoja perunoita, sipulia, nötköttiä sun muuta "herkkua" mukaan, vaan lähdetään siltä linjalta että kaikki olisi kuivattua ja mieluiten  ITSE kuivattua...Suuri syy miksi rinkka pitää saada kevyeksi on myös jatkuva polven kanssa taistelu, jonka kestävyys kyllä hieman hirvittää jo tässä vaiheessa. Polvea ajatellen, nyt alkaa myös lihasten ja kunnon kohotus. Kyllä tuon matkan jo tässä vaiheessa kävelee, mutta olisi kiva kumminkin saada touhusta mukavaa, eikä kuluttaa kaikkea aikaa lepäämiseen.

Ruuan suhteen on tehty jo pientä alustavaa suunnittelua, kaikkea kun ei uskalla kalan varaan laskea. Tällä hetkellä kuivuri kuivattelee ensimmäistä testi erää (Porkkana, kolmea eri väristä paprikaa, tomaattia, perunaa, ja kolmea erisipulia). Tämän lisäksi mukaan lähtee jo varmasti ennestään tuttua kuivattua lihaa ja chiliä.

Reissua varten tuli myös ostettua action kamera, jolla toivonmukaan reissu saadaan dokumentoitua.

Nyt sitten vinkkejä tulemaan kokeneemmilta konkareilta! Kaikki otetaan vastaan! Olisi myös mukava kuulla muiden reissusuunnitelmia ja niiden toteutuksia tässä ketjussa!


www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5158
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Vs: Pitemmän kalastus/vaellus reissun suunnittelu
« Reply #1 on: October 08, 2013, 00:59:34 »
Hmm.. säästä polvea, panosta mukavuuteen. Menkää vesitasolla jonnekin perusleiriin ja sieltä sitten vedätte niitä päivämatkoja eri mestoille. Saatte vähän luxusta sinne matkaan ja elo on mukavampaa. Itse lähtisin tuolla tavalla reissuun, jos tavoitteena on kalastaa eikä pelkästään hikoilla.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Vs: Pitemmän kalastus/vaellus reissun suunnittelu
« Reply #2 on: October 08, 2013, 17:05:57 »
Hmm.. säästä polvea, panosta mukavuuteen. Menkää vesitasolla jonnekin perusleiriin ja sieltä sitten vedätte niitä päivämatkoja eri mestoille. Saatte vähän luxusta sinne matkaan ja elo on mukavampaa. Itse lähtisin tuolla tavalla reissuun, jos tavoitteena on kalastaa eikä pelkästään hikoilla.

Hyvä ehdotus ja tätäkin vaihtoehtoa on punnittu moneen kertaan. Eikä se vielä tässä vaiheessa ole täysin poissuljettu vaihtoehto. Tuohan toki käytännössä säästää mennessä ja tullessa yhden päivän joka muuten menisi vaeltamiseen. Negatiivinen puoli tuossa onkin sitten hinta, joka tahtoo tällä hetkellä kahden opiskelijan budjettia kirpaista ehkä aavistuksen suolaisesti. Toisaalta tuo vaelluskaan ei nyt niin pahalta ajatukselta kuullosta... Noh, aika näyttää mihin ratkaisuun päädymme!


www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

Karhumies

 • Posts: 14
  • View Profile
Vs: Pitemmän kalastus/vaellus reissun suunnittelu
« Reply #3 on: October 13, 2013, 18:55:08 »
Ei mene nyt aivan Daiwa2:n haarukkaan mutta laitanpa silti yhden vaihtoehdon jota voit harkita vaikka tulevaisuudessa. Eli olen itse käynyt kaverin kanssa muutamana kesänä melomassa jokea pitkin (esim Ounas tai Ivalo). Kyseisessä matkustustavassa on mielestäni muutamia mukavia puolia perinteiseen kävelyvaellukseen verrattuna.
1.   Koko ajan ollaan pelipaikoilla. Kanootilla voi pysähtyä mieleisiin paikkoihin sitä mukaa kun niitä tulee vastaan. Esimerkiksi meloessa pääsee sellaisille virroille joihin muilla on todella vaikeaa tulla jalkaisin. Edellä mainituilla joilla 99% muista kalastajista ovat olleet merkattujen nuotiopaikkojen tai laavujen vieressä, jolloin melamiehillä on etulyöntiasema hypätä kyseisten paikkojen yli ja laittaa kanootti parkkiin niissä paikoissa joissa saa yksin viskoa. Kyseisiä paikkoja mahtuu aika paljon esimerkiksi sadan kilometrin matkalle jonka kalasteluineen vetää todella helposti suunnittelemassasi aikataulussa.
2.   Kanootti kantaa tavarat puolestasi. Ei ole niin väliä paljonko rinkka painaa kun liikkuu meloen. Voi ottaa vaikka mitä perunaherkkuja mukaan.
3.   Melominen on vuokravehkeillä mielestäni sangen halpaa, opiskelijan budjetille sopivaa toimintaa.
4.   Maisema vaihtuu ja koskien laskeminen kalastuksen välissä on tosi mukavaa hommaa. Jos kävely miellyttää voi jonkun päivän käydä myös kävellen jossakin läheisellä järvellä yms.
Miinuspuolina on kalastuslupien ostamisen haasteellisuus. Esimerkiksi tänä vuonna meloimme käkkälö/ounasjoella, jolloin etukäteen pitää päättää ainakin se milloin siirrytään kalastusalueelta toiselle. Tosin tämän asian suunnittelu ei vaadi suurtakaan aivojumppaa. 
Eli tuossa on myös yksi vaihtoehto jota voi punnita

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Vs: Pitemmän kalastus/vaellus reissun suunnittelu
« Reply #4 on: November 02, 2013, 15:22:07 »
Ei ole tuollainenkaan vaihtoehto hullumpi ja voisi ehkä joskus jopa harkitakkin toteuttamista. Mutta ei ehkä vielä ensi vuonna..

Reissun suunnittelu etenee ja vahvasti vaikuttaa siltä että tuo Norja vie mennessään.. Näyttää myös siltä että tiimiin liittyy 1-2 henkilöä lisää mikäli kaikki menee suunnitellusti.

Kuivaukset onnistui muuten erinomaisesti ja painosta lähti kyllä huomattavasti pois. Tämä nyt tosin oli odotettavissakin. Sorruin myös kokeilemaan soijarouheen käyttöä ruuanteossa, ja kyllähän tuota söi. Tietää ainakin mistä proteiinit reissulla hommaa jos kalaa ei satu tulemaan.www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

Börje

 • Posts: 41
  • View Profile
  • Tuusulanjärven urheilukalastajat
Vs: Pitemmän kalastus/vaellus reissun suunnittelu
« Reply #5 on: December 16, 2013, 00:31:45 »
Toista sataa pidempää kalareissua suunnitelleena yritän olla puuttumatta siihen minne menette tai miten liikutte. Tehkää vuosien saatossa erilaisia kokeiluja, niin tiedätte mikä kiinnostaa. Ja sittenkin sujahtakaa välillä mukavuusalueen ulkopuolelle. Jos kuitenkin muutaman yleisohjeen antaisin.

1. Älkää ahnehtiko kilometrejä tai kalastustunteja. Leirielämälle pitää jäädä aikaa. Ruokaa pitää syödä ja ennen kaikkea pitää ehtiä nukkua riittävästi. Vaikka olisi kamera mukana, niin muistojen pitäisi kertyä päähän. Unihorteessa tehdyistä reissuista ei jää vanhainkotiin mitään muisteltavaa. Muisti vaatii unta.

2. Jakakaa vastuuta lähtijöiden kesken. Jos joudut kantamaan murhetta jokaisesta yksityiskohdasta, niin oma reissusi menee pelkän organisoinnin parissa. Sinun pitää ehtiä olla läsnä siinä mitä tapahtuu. Muuten et muista sitäkään.

3. Vaikka tykkäät käydä uusissa paikoissa, niin reissuihin voi lisätä haastetta vain tuttujen ja luotettujen kavereiden kanssa. Sinun pitää tietää ja sietää toisten reaktiot kun tulee ongelmia. Jos reissu on omasta mielestä haasteellinen, niin uusia naamoja ei saa olla mukana kolmannesta enempää.

4. Yhdellä reissulla ei kannata testata kovin montaa uutta varustetta. Itse yritän ottaa yhden tai kaksi uutta elementtiä ja varaudun vielä siihen, ettei se toimikaan odotetusti. Jos meinaat kantaa kaiken mukana, niin koekäytä etukäteen kaikki varusteet erilaisissa oloissa mitä pitkällä reissulla voi tulla vastaan. Tuuli, sade, pakkanen... Isolla porukalla voitte ottaa jonkin verran varavarusteita. Sovitte vaikka, että joku kantaa varavapaa ja toinen varakelaa, jonka kuka tahansa voi ottaa käyttöön oman hajotessa.

5. Treenaa itsesi reissun vaatimaan kuntoon hyvissä ajoin. Kunnon lopahtaminen pilaa reissun varmasti tai pakottaa muuttamaan suunnitelman. Sairastumisille ei mahda mitään, mutta harkittu ea-paketti ja lääkkeet auttavat.

daiwa2

 • HERRA puheenjohtaja
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 504
  • MSN Messenger - joonasmantere988@hotmail.com
  • View Profile
  • Ammattikalastajan Arkea
  • Email
Vs: Pitemmän kalastus/vaellus reissun suunnittelu
« Reply #6 on: January 20, 2014, 15:03:02 »
Nimenomaan näitä kokeiluita on tarkoitus tehdä ja kartoittaa kokemusta. Tähän mennessä kaikki reissut on ollut hyvin erilaisia ja erilaisissa paikoissa. Maaliskuussa olisi tarkoitus kokella myös talvikalastusta rautua jahtaamalla käsivarressa ja ehkä tässä muutaman vuoden päästä pääsee tekemään reissun sinne kauan haaveiltuun alaskaan...

Mutta voin kyllä allekirjoittaa nuo kaikki Börjen antamat vinkit näin muutamankin reissun kokemuksella.

Sen verran kesän reissu nyt edennyt, että tarvikehankintoja on tehty jotta niiden toimivuuden ehtii testata ennen reissua. Kameroiden lataamiseen tuli mm. hankittua 50 000Ah vara-akku. Täytyy kyllä sanoa etten luota kiinanpoikiin niin paljoa, että uskoisin tuon kapasiteetin olevan niin suuri mitä väittävät. Täytyy testailla tuota, montako kertaa sillä saa tarvittavat kamerat ladattua ja tilata sitten tarvittaessa toinen kaveriksi. Myöskin normaalia kameraa on tässä katseltu ja vahvasti kallistuttu Fujifilmin XP60:n. Myöskin uistinrintamalla on välinehankintoja tehty.

Googlea on käytelty ja Norjan karttoja ja ilmakuvia tutkittu rankasti kuluvan kuukauden aikana. Paikkoja on karsittu ja vielä on muutamasta hyvästä paikasta pakko päättää yksi kohde mihin tänä vuonna lähdetään. Mutta toistaiseksi näyttää hyvältä!


www.kalassa.net/daiwa2

Kalassanet Ry:n kalastusseuran puheenjohtaja

 center>