Chat

Author Topic: Uudet alamitat  (Read 8089 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kalaboi

  • Posts: 215
    • View Profile
Uudet alamitat
« on: November 15, 2013, 11:45:31 »
"Neljän lohikalan alamitat nousevat ja nieriä rauhoitetaan Vuoksen vesistöalueella kokonaan vuoden 2014 alusta lähtien. Valtioneuvosto hyväksyi tänään asiaa koskevan kalastusasetuksen muutoksen.

Luonnonvesistä pyydettyjen kalojen uudet alamitat 1.1.2014 lähtien ovat meritaimenella ja järvilohella 60 senttimetriä. Järvitaimenen uusi alamitta leveysasteen 67º00'N eteläpuolisissa vesissä on 60 senttimetriä ja pohjoispuolisissa vesissä 50 senttimetriä. Harjuksen alamitta nousee leveysasteen 67º00'N eteläpuolisissa vesissä 35 senttimetriin, pohjoispuolisissa vesissä alamitta säilyy ennallaan 30 senttimetrissä. Vuoksen vesistöalueen nieriä eli saimaannieriä rauhoitetaan täydellisesti, eli sen pyynti ja saaliiksi ottaminen on kokonaan kiellettyä.

Alamitta- ja rauhoitussäännösten tarkoituksena on turvata luonnonvaraisina esiintyvien kalalajien säilyminen. Vuoden 2014 alusta voimaan tulevien uusien säännösten tavoitteena on tehostaa meritaimenen, järvilohen, järvitaimenen, harjuksen ja saimaannieriän suojelua sekä edistää näiden kantojen elpymistä ja kestävän kalastuksen toteutumista."

http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/131114_muutos_kalastusasetukseen.html



Mitäs mieltä tälläsestä ollaan? Omasta mielestäni ihan hieno juttu, mutta uuden taimenen alamitan myötä myös verkkojen silmäkokoja tulisi nostaa 20mm vesistöissä jossa taimenta esiintyy. Vähän epäilen kyllä, että tämä ei tule toteutumaan. Koskikalastajana mieleen nousee heti, että 20-vuotta pitkällä kalastusuralla ei koskilta olisi koskaan tarvinnut tuoda mitantäyttävää taimenta, toivottavasti tämä korjautuu nyt tulevaisuudessa. Herää myös kysymys siitä, että voivatko virkistyskalastuskohteet istuttaa enää pyyntikokoista taimenta vesistöihin? Taitaa korvautua hyvään suuntaan menneet taimenistutukset kirjolohin, joka on huomattavasti halvempaa kuin 60cm taimen, tai sitten lupien hinnat räjähtävät.

Ihan hienoa, että kalastastajat pakotetaan vetämään c&r meiningillä, mutta itseä ainakin häiritsee ajatus siitä, että mittaraja ei ehkä koskaan mene rikki... Miltähän sitten tuollaiset 30 kertaa kalastetut ja kuvatut 60cm ylittävät taimenet edes näyttävät.

Toivotaan nyt kuitenkin, että tällä on suotuisa vaikutus suomalaiseen kalastuskulttuuriin, sekä etenkin taimenen yleisyyteen.

Pro pilkissäkin kisat menevät puihin kun alle 2.5kg taimenet viskotaan takaisin :)


« Last Edit: November 15, 2013, 13:29:42 by Kalajolli »

JuP3

  • Heikki Vihinen ULIULI
  • Posts: 1021
  • Rajaseudun Rambo
    • MSN Messenger - jupe89@luukku.com
    • View Profile
Vs: Uudet alamitat
« Reply #1 on: November 15, 2013, 12:29:27 »
Alamittoja ja kalastuslupien hintoja nostetaan ts. vapakalastajat jotka saavat vähemmän kalaa ja pystyvät valikoimaan saaliinsa maksavat kalojen istutuksen. Mitään ei tapahdu verkkojen silmäkoolle, yksikkömaksujen hinnalle eikä pyydyksien määrää rajoiteta. Esim. Höytiäisellä viehelupa 30 €/vuosi + lisävavat 4 €/kpl vrt. verkkolupa pari euroa ja olikohan 6 verkkoa/talous?

Tulos:
http://yle.fi/uutiset/runsas_verkkopyynti_haittaa_-_istutetut_lohet_eivat_kasva_suuriksi/6470167

Vastuulliset kalastajat on tähänkin asti viskoneet ne alle 60cm taimenet ja lohet takaisin, mutta örpelöt pamputtaa alamittasetkin kylmästi ja pistävät igluun. Kalastuksenvalvojanhan pitää nähdä että X ottaa alamittaisen kalan saaliiksi ennen kuin voi toimia, sillä kylmälaukun tarkastamiseen ei ole oikeus kuin poliisilla.  :roll:

Mitä taas taimenen istuttamiseen tulee niin poikasena tai mätinä vaan kaikki. Mitan täyttävän taimenen kasvattamiseen menisi 4 täyttä kesää ja hinta olisi sen mukainen. Pulla kasvaa onkikokoiseksi parissa-kolmessa vuodessa, mutta niiden istuttamisessa taimenkoskille ei ole kyllä mitään järkeä (ajaa aggressiivisempana taimenet pois, syö mätiä jne.).
Reilusti kalastusta, jo vuodesta 1927. P-KUK

Kalle68

  • Guest
Vs: Uudet alamitat
« Reply #2 on: November 16, 2013, 01:02:34 »
Juu, kannatan uudistusta, MUTTA...

Edellinen taimenen alamitan nosto 35cm->40cm istaripaikoissa nosti istukkaiden hintaa huomattavasti (vuosi lisää altaassa, vuoden lisäruokinta). Kirjolohta ruvettiin huokeampana kalana istuttamaan taimenille varattuihin koskiin.

Ja kuka sen mystisen 67 asteen määrittää, piirretäänkö ihan kartalle? Vai onko kyseisen vesistön laskupaikka?

Suomen maassa ei taida olla montaakaan merilohen luontaista kutujokea, sama koskee meritaimenta. Aito järvitaimenkin on (kiitos vesivoimaloiden) oikeasti vaan parin kannan varassa. Saatika järvilohi...

Saattaa kuulostaa provolta, mutta sen verran olen kalatalouden, kalastuksen, kalastusoppaan, valvojan ja perhokalastuksen piirissä pyörinyt, että jotakin tolkkua kaiken maailman alamittojen nostoon. Se luo vaan salakalastusta, yrittäjille ansionmenetyksiä kun ei syötävän kokoista kalaa ole, ja kasvattajille (vrt. taas pari vuotta tanelille papuruokaa). Ja kaikki lisäkustannukset maksaa KALASTAJA, lupahinnat pomppaa kolminkertaisiksi, btw: kohta on mun kalakamppeet halavatun halavalla myytävänä, jos jollekkin kelpaa.

Jälkikirjoitus: Alamitat ennallaan, pyydyskalastuksessa myös. Mutta valvontaa ja sanktioita pitäisi nostaa, ei kalan hinta saa itsekalastettuna olla ravintolaruokaa kalliimpaa...

Kiitos ja antenni...

-K68-
« Last Edit: November 16, 2013, 13:07:45 by Kalle68 »

salakalastaj@

  • Posts: 6
    • View Profile
Vs: Uudet alamitat
« Reply #3 on: November 27, 2013, 14:20:24 »
Jälkikirjoitus: Alamitat ennallaan, pyydyskalastuksessa myös. Mutta valvontaa ja sanktioita pitäisi nostaa, ei kalan hinta saa itsekalastettuna olla ravintolaruokaa kalliimpaa...

Periaatteessa on sama vaikka alamitat laittaisi joka lajille vaikka metriin, ei niitä kuitenkaan kukaan noudata.
Melko monta vuotta olen kulkenut erään nimeltä mainitsemattoman suuren lohijoen kaloja pyytämässä ja ensimmäiseen viiteen vuoteen minulla ei ollut minkään laisia lupia ja kalastus tavatkin olivat hieman kyseenalaiset..  :roll: 
mutta kertaakaan en ole nähnyt että keltään olisi tarkastettu luvat.  :?
Lähestulkoon joka kerta kun kyseisellä joella sattuu jonkun muun kalastajan näkevän (joka on myös melko harvinaista) niin kalastajan vieressä kasa alamittaisia harreja, taimenia ja joskus jopa lohia.
Eli ei niitä kalakantoja millään alamitoilla pelasteta, vaan valvonnalla.



Pete

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2573
    • View Profile
    • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Uudet alamitat
« Reply #4 on: December 24, 2013, 21:49:40 »
Eli ei niitä kalakantoja millään alamitoilla pelasteta, vaan valvonnalla.

Kalakannat pelastetaan juurikin oikealla ASENTEELLA kalastusta, kalastuslakeja sekä kaloja kohtaan.

Jokaiselle apinalle joka siellä jokivarressa, järvellä, merellä tai lammella on kalassa ei sitä valvovaa silmää voida järjestää, asenne koko touhua kohden on kiinni siitä kalastajasta itsestään ja kalastajan moraalista (jos sitä edes on) !

Börje

  • Posts: 41
    • View Profile
    • Tuusulanjärven urheilukalastajat
Vs: Uudet alamitat
« Reply #5 on: December 25, 2013, 10:17:59 »
Meitä ihmisiä on moneksi. Vertaillaan vaikka liikenteeseen. Osalle nopeusrajoitukset ovat vain rikkomista varten. Osa kokee ne suosituksiksi, joista voi fiiliksen mukaan joustaa. Peltipoliisin kohdalla vähän jarrutellaan sakon välttämiseksi. Silti voitettu aika on minuuteissa. Ylinopeudet maksavat aina vähintään kalliimpina bensalaskuina ja joskus onnettomuuksina, sakkoina tai rikemaksuina. Silti niissä nopeusrajoituksissa on paljonkin monelta kannalta harkittua järkeä, jotta liikenne yleensä toimisi.

Kalastuksessa toteutuu helposti ns. yhteismaan ongelma (http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteismaan_ongelma) jossa kaikki kilpailevat saadakseen "oman" arvokkaimman osansa saaliista. Ylikalastus köyhdyttää vesistöt. Ongelmaa yritetään helpottaa säännöillä, joita noudattavat vain lainkuuliaiset. Valvonta kun on mahdotonta järjestää kattamaan koko maata. Useimmiten kalaluvat tarkastetaan vain erikoiskalastuspaikoilla, joihin ne erikseen pitää hankkia. Kiinnijäämisen uhka järvi-Suomessa on lähes olematonta. Silti valvonnan uhka tarvitaan.

Ainoa toimiva konsti onkin yrittää sivistää ihmisiä ymmärtämään miksi erilaisia sääntöjä on tehty. Vain siitä syntyy sisäinen tarve niiden noudattamiseen. Sitä sanotaan kulttuuriksi. Tosin meillä Suomessa on vielä todella pitkä matka sivistyneeseen kalastuskulttuuriin kun kaikki kalastuksesta vastaavat viranomaisetkaan eivät ole sen tarvetta vielä sisäistäneet. Vähän niin kuin liikenneministerinä olisi henkilö, jonka mielestä ne nopeusrajoitukset on turhia. Silti yleisesti ollaan hyvään suuntaan ollaan nykyisin menossa. Toivottavasti sinäkin olet.
 

 



center>