Chat

Author Topic: Nuoret ja kalakisat  (Read 3349 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Börje

 • Posts: 41
  • View Profile
  • Tuusulanjärven urheilukalastajat
Nuoret ja kalakisat
« on: December 15, 2013, 23:05:01 »
Viikonloppuna oli SVK:n nuoriso-ohjaajien koulutusta Tampereella. Yhtenä aiheena käsiteltiin nuorten katoa kalastuskilpailuista. Toki kilpailijat ovat muutenkin vähentyneet, mutta nuorten kohdalla kato on dramaattista. Alustuksessa ideoitiin esimerkiksi valmennuksen lisäämistä nuorille kilpailuvietin omaaville junnuille. Itse en oikein usko, että nykyiset kilpakalastuksen lajit enää nuoria tavoittavat.

Vastuullisen kalastuksen ja kilojen maksimointiin tähtäävät kilpailujen säännöt ovat sovittamattomassa ristiriidassa. Vuosikymmeniä samoilla vakiintuneilla paikoilla kisanneet veteraanit ovat myös kiusallisen ylivoimaisia. Aikuissarjoissakin on jäljellä kilpailemiseen turhan fanaattisesti suhtautuvaa väkeä. Pienissäkin onkikisoissa hälisevät nuoret koetaan pikemminkin riesana kuin rikkautena.

Kun olen kuunnellut joitain keskusteluja kilpailusääntöjen ja -sarjojen kehittämisestä, niin en pidä kovin todennäköisenä että SM-sääntöihin saataisiin mitään elementtejä, joilla niihin lisättäisiin vastuullisuutta tai nuorten mielenkiintoa.

Jos nuorille halutaan luoda kalastukseen houkuttelevia yhteisiä kilpailusarjoja, niin en lähtisi enää yrittämään nuorten tuomista mukaan samoihin kilpailuihin veteraanien kanssa. Niin kauas ovat nuo maailmat toisistaan erkaantuneet. Nuorten olisi viimein itse mietittävä millaisia kisoja ja millaisilla säännöillä he haluavat niitä käytävän. Antaa veteraanien suosiolla jatkaa kuten haluavat, mutta ei yritetä enää vääntää nuoria samaan muottiin. Se tie on jo kokeiltu.

Vai mitä mieltä te muut olette?

Himopilkkijä89

 • Posts: 1041
 • Voittokalat on hauskin vetää muiden reijistä. :D
  • MSN Messenger - atte89@luukku.com
  • View Profile
  • kilpapilkintäblogi
Vs: Nuoret ja kalakisat
« Reply #1 on: December 16, 2013, 00:16:21 »
Omien havaintojen mukaan nuoria ei ainakaan kiinnosta kisat, joissa pärjätäkseen täytyy kiskoa ylös paljon esim. pientä ahventa/särkeä. Melkein kaikki tuntemani alle 20v pilkintää harrastavat kalastavatkin eniten tasapainopilkeillä, ja muutenkaan syöttien kanssa pelaaminen ei tunnu monia innostavan. Uskoisin heidän kiinnostuvan enemmän esim. 5 tai 10 ahvenen kisoista tai haukipilkkikisoista.

Toisaalta vasta pilkinnän alottaneiden olisi helpompaa aloittaa kisailu juurikin "varmoilla" paikoilla ja säännöillä, jolloin saaliiksi kelpaa kaikki pienetkin kalat. Näin varsinkin alle 12v sarjassa ja koskee tietysti myös onkikisoja.

Valmennuksen lisääminen on mielestäni itsestäänselvyys, jos vain motivoituneita nuoria löytyy. SM-pilkissä on noin 5 vuoden ajan ollut joka vuosi edellistä vuotta enemmän nuoria mukana, saa nähdä mikä on tilanne tänä talvena Ilmoilanselällä. Kasvu on toki ollut melkoisen pientä. GPS:n salliminen saattaisi lisätä nuorten mielenkiintoa kisoihin, kun nuoret GPS-ohjelmia muutenkin käyttävät muilla kalareissuilla.

Mutta täällä noita alle 18-vuotiaita pyörii, tosiaan olis kiva kuulla heidän mielipiteitään. Itse en ole nuorten sarjaan kuulunut enää 6 vuoteen, mutta omastakin mielestä noita 10 ahvenen kisoja saisi olla enemmän suhteessa normikisoihin. Ja tietty palkintopuoli ainakin pilkkikisoissa on vähän mitä sattuu, kun vertaa vetouistelukisojen palkintoihin. Sama ilmeisesti koskee onkikisoja. Tulevana talvena pidetään ainakin Vanajavedellä pari kilpailua, joissa nuorten osanottomaksu on nolla euroa ja palkinnot ovat laadukkaita kalastustarvikkeita, jotka eri kalastustarvikevalmistajat sponsoroivat nuorten palkinnoiksi. Sääli, jos nuoria ei siltikään paikalle tule. Monet välinevalmistajat suostuvat kyllä lahjoittamaan nuorille palkintoja, joten tuo mahdollisuus kannattaisi hyödyntää jos kisoja järjestää.

Eli yhteenvetona voisin sanoa, että ainakin kalastusta jo harrastavat nuoret innostuvat kyllä kilpailuista jos palkinnot ovat kohdallaan ja kalavesi on hyvä. Alle kilon saaliit eivät pahemmin houkuta vähän kokeneempiakaan kilpailemaan.

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Nuoret ja kalakisat
« Reply #2 on: December 16, 2013, 19:28:47 »
Miksi kalastuksesta yleensäkin pitää tehdä kilpailua? Olisiko aihetta kokeilla saada niitä nuoria jollain muulla keinolla kuin kilpailuun tähtäävällä rekrytoinnilla ? Miten olisi vaikka ihan uusiin kokemuksiin, ympäristön sekä sen merkitykseen tutustuttamalla. On nuoria jotka eivät koskaan ole ruokaa, varsinkaan oma pyytämää/saalistamaa tehneet luonnossa, nuotiolla tai vaikka ihan Trangialla. Olisiko siinä jotain sen iän ikuisen pilkkikilpailun sijasta, jotain aivan muuta tarjottavaa uusille kalamiehen/-naisen aluille ?

Börje

 • Posts: 41
  • View Profile
  • Tuusulanjärven urheilukalastajat
Vs: Nuoret ja kalakisat
« Reply #3 on: December 16, 2013, 20:39:55 »
Miksi kalastuksesta yleensäkin pitää tehdä kilpailua? Olisiko aihetta kokeilla saada niitä nuoria jollain muulla keinolla kuin kilpailuun tähtäävällä rekrytoinnilla ? Miten olisi vaikka ihan uusiin kokemuksiin, ympäristön sekä sen merkitykseen tutustuttamalla. On nuoria jotka eivät koskaan ole ruokaa, varsinkaan oma pyytämää/saalistamaa tehneet luonnossa, nuotiolla tai vaikka ihan Trangialla. Olisiko siinä jotain sen iän ikuisen pilkkikilpailun sijasta, jotain aivan muuta tarjottavaa uusille kalamiehen/-naisen aluille ?

Itse toimin SVK:n Etelä-Suomen piirin nuorisovastaavana, eikä minulla ole ohjelmassa kilpailuja lainkaan. Omassa seurassani Tuusulanjärven Urheilukalastajissa on 70+ lasta/nuorta, joiden kanssa käydään kalareissuilla ja ihan vaan opetellaan kalastusta. Minä en siis itse kaipaa kilpailuja, mutta tiedän perinteistenseurojen yrittävän sitä tarjota ensisijaisesti ja lähes ainoana toimintamuotona. Siihenkin haluaisin löytää uutta näkökulmaa tuolta vastuullisen kalastuksen puolelta. Vaikka noita 10 ahvenen kisoja tai mitä ikinä nuoret kaipaavatkaan. Ei ole minun hommani keksiä, mutta jos hinkua kilpailusääntöjen kehittämiseen on, niin siihen saattaa olla hyödyllistä vaikuttaa. Kisat ovat kuitenkin pääosin aikuisten järjestämiä.

Thenextone

 • Posts: 512
 • Think Like a Fish - No Matter How Weird It Gets
  • View Profile
  • Email
Vs: Nuoret ja kalakisat
« Reply #4 on: December 16, 2013, 21:48:49 »
Börjen kanssa taisin vaihtaa mailia aikaisemmin syksyllä kumikanooteista  :-D

Kilpakalastuksen eri lajit kärsinee mielestäni osallistujakatoa ”kadonneiden” sukupolvien myötä.  Varmaan monessa piirissä ollaan menty jo vuosikausia niin, että nuorten sarjoihin on tullut vain tipottain uusia harrastajia, nekin useimmiten jonkun himoharrastajan jälkikasvuna tai heidän perhe/tuttavapiiristään. Suuria uusia harrastajavuosiluokkia olisi pitänyt olla tuloillaan joka vuosi jo n. 5-10v ajan ja lajin pitäisi säilyä niin mielenkiintoisena, että aloittaneet eivät tipu muutaman talven jälkeen pois kyydistä. Tässä on vanhemmilla ja seurojen ”mentoreilla” kova paikka.

En tiedä mikä lie kilpakalastuksen tilanne muissa pohjoismaissa harrastajamäärien suhteen. Ruotsalainen kilpapilkkiscene on ainakin huomattavasti paremmin elossa = esillä verkossa. On  blogeja, videoita, pilkkivalmistajien sivuja ja monessa kalastuksen nettikaupassa on erikseen menuista valittavissa kohta ”kilpapilkit”.

Itse mitä nuorten kanssa on tullut jäällä puljattua,  niin tuntuu että ne jos ketkä tykkää hektisestä toiminnasta kunnon kalaparvessa. Onhan melkein kaikki tietokonepelitkin aika nopeatempoisia jos noita jotain 12-15 ikäluokan joukkoja ja niiden touhua ajattelee.  Kisapaikkojen tarkempi valinta piiritasolla voisi jossain mittakaavassa antaa lisää harrastajia. Eli asutuskeskuksien lähelle ja säännöllisesti kisoja myös pienielle kisa-alueille.  Vastuullisuutta  voitaisiin korostaa harrastajille kalavesien hoidolla, pikkusärkien, kiiskien ja ahventen narraus on sitä parhaimmillaan. Sääntöjen ja nuorten osanottajien katoamisen välille en pysty itse vetämään yhtäläisyysmerkkiä.

Maailma on muuttunut muutenkin vauhdikkaasti ja nykyään on tarjolla paljon enemmän helppoa ajanvietettä ja uusia harrastusmuotoja. Varmaan kilpakalastuksen kokema trendi noudattaa jossain määrin terveen ”harrastusmarkkinatalouden” sääntöjä. Jos laji ei kiinnosta nuoria -> harrastajat hiljalleen vähenee. Jos laji ei pysty uusiutumaan ajoissa -> se kuolee pois.  Moni perinteinen urheilulajikin lienee aika suurissa ongelmissa aivan samoista syistä. Nykyään harrastajat ja harrastusmarkkinat luovat ja synnyttävät uusia seksikkäämpiä lajeja joissa ei ole vielä lajikulttuuria, eikä vuosikymmenien lajikehityksen betonoimaa huipun ”normitasoa” jonne päästäkseen täytyy lajiin varata jo hieman aikaa ja tupakkia.

Börje

 • Posts: 41
  • View Profile
  • Tuusulanjärven urheilukalastajat
Vs: Nuoret ja kalakisat
« Reply #5 on: December 16, 2013, 22:26:37 »
Sama hemmo  :-D

Pete

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2573
  • View Profile
  • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Nuoret ja kalakisat
« Reply #6 on: December 16, 2013, 23:01:59 »
No jos Se Börje on oikein nuorisovastaava niin eikö juuri sellaisen hommiin kuulu Se, että löytyisi uusia ajatuksia, ideoita ja juttuja jolla ne nuoret saataisiin taas kiinnostumaan kokonaisvaltaisesti luonnosta ja kalastuksesta. Ne kilpailu-jutut voi sitten tosiaan jättää sellaisille jotka tosiaan asiaan perehtyy ja innostuu. Se vanhanaikainen kyräily kalapaikoista, ottipilkeistä ja syöteistä on jo kauan aikaa sitten vanhentunut juttu. Tosiaan nyky harrastukset ovat muuttuneet kovin, nykyään ei enää malteta odottaa ja kehitellä omaa metodia, vaan jos ei tiedetä, osata tms. katsotaan netistä. Siellä on paljon helpompi ja talvella jopa paljon lämpimämpi samoilla kuin pilkkijäillä kairan kanssa. Siellä on jopa pilkkipelejä useampikin eikä tarvitse lähteä edes ulos. Maailma muuttuu ja niin tekee harrastuksetkin, kuten edellä jo sanottiin jos ei harrastus kykene tarjoamaan muuttuvassa maailmassa uutta Se kuolee pois.Kalastus kaikissa muodoissa on mielestäni hieno harrastus ja tapa liikkua luonnossa, en soisi sen häviävän nykynuorison vapaa-ajan vietto tavoista, mutta pahalta näyttää. Luontoa kunnioittaen touhutaan, koska se on ainutlaatuinen

Börje

 • Posts: 41
  • View Profile
  • Tuusulanjärven urheilukalastajat
Vs: Nuoret ja kalakisat
« Reply #7 on: December 16, 2013, 23:36:53 »
Ihan kaikkia ideoita ei kannata keksiä itse  :-) Kysymällä kalastavilta nuorilta selviää helpoiten mitä he haluavat. Moneen muuhun kysymykseen minulla vastaus jo onkin, mutta tätä kilpailutouhua en ole paljon viitsinyt kehitellä. Tuli kuitenkin viikonloppuna tyrmättyä muiden ideoita ja minusta hyvä tapa on ehdottaa tilalle jotain parempaa.

 center>