Chat

Author Topic: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?  (Read 9195 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Marcop

 • Posts: 3
 • Horizonte blu
  • View Profile
  • Email
4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« on: June 30, 2014, 21:48:59 »
Hei kaikki kalastajat! Kuten jo otsikosta voi päätellä nautin kalastamisesta, mutta vedellä ollessani, touhuni näyttää lähinnä soutelulta. Ongelmani olisi tämä. Sain 17vuotiaana virvelin ja siitä lähtien olen ollut koukussa avokelalla kalastamiseen, välillä enemmän, välillä vähemmän. Kuitenkin näiden vuosien ajan, saaliini määrä on ollut lähinnä naurettava.
  Aloitin mökillämme, missä veneellä soudin aina kaislikon reunalle ja heitin kaislikon myötäisesti lusikkaani veteen. Noin 2000 heittoa myöhemmin, sain ensimmäisen haukeni.
   Kelataan vähän aikaa eteenpäin. Toissavuoden aikana kävin lähinnä kesällä koettamassa Hämeenlinnan alajärveä rannalta heittäen. Luin kaikkia tuulioppaita ja opin että, jos rannalle tuulee kalat viihtyvät siellä, yritin myös hidastella kelaustani ja se kesä oli onnistunein kesäni sain 4 haukea rannalta. Isompaan popperiini tuli vielä pari huonoa tärppiä. Sen vuoden loppukesän jatkoin popperin käyttöä ja lopetin muiden vieheiden käytön lähes kokonaan.
  Ja nykyhetkeen. Tänä vuonna aloitin kalastamisen hyvissä ajoin. Maaliskuussa popperi lensi jo Hyvinkään ridasjärveen. Ensimmäinen heitto ja hauki, toinen heitto ja jälleen hauki. Vaan kuinka ollakaan, siihen se jäi. Nyt näiden ensimmäisten kalojen jälkeen ja 60 kalastus- tuntia myöhemmin en ole edes saanut yhtä tärppiä. Heittelen kokoajan kaislikkoon suuntaisesti ja kaislikkoa päin, alla on vettä noin 2-2,5 metriä, mutta ei mitään. Motivaationi alkaa loppua, ennätyshaukeni on 800 grammainen.. Apua? :D
 


Ohessa kuva uistimistani. En ole ostanut hirveästi, lähinnä lahjaksi saanut. Olen popperit ostanut, x-rapin ja räsäset ja jerkin. Siihen se jääkin. Valkoset numerot osoittavat uistimet jolla olen saanut haukia ja mustat ahven uistimiani. Tiedän että foorumien kautta on hirveän vaikea auttaa, mutta näkeekö joku tässä uistimissani, perusmokia, värien puutetta? Vaappuja en osaa uittaa lainkaan, minulle on opetettu että lusikka on "se ainoa oikea". Vinkkejä/ mitä vaan otetaan vastaan.

SJ

 • Posts: 128
  • View Profile
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #1 on: July 01, 2014, 04:32:48 »
Uistimet on ensiluokkaisia, kaloissa se vika on.

Nro 2 olisi oma valinta hauille, lisänä voisi olla Atom perusväreissä musta/kupari juovilla.
SJ

KalastusNyyppä

 • Posts: 14
 • ''Taimenia Tahtoisin Vain''
  • View Profile
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #2 on: July 01, 2014, 05:33:27 »
Ite oon aikamoinen vaappu mies, pakissa kaikki muut vaappuja paitsi minarit :D Joskus se kala syö joskus ei, Yks ilta mentii heittelee ruohikoille saatii 3 ahventa ja 2 haukee, sama paikka samat välineet seuraavana aamuna ei tärpin tärppiä, ja sitten vielä siitä päivä eteenpäin ja käytiin taas, ei mitään. Älä nyt perkel* motiiviis hävitä :D Kyllä se kala vielä joskus ottaa ;) Ja vielä niissä samoissa paikoissa koita kaikkia mahollisia uistimia ja aina iltasin tai aamusin ni kyllä kalaa tulee! Onnea !
« Last Edit: July 01, 2014, 07:38:00 by KalastusNyyppä »

madtrue

 • Nyrkinheiluttaja ruispellossa
 • Posts: 450
 • "hullujen kuningas"
  • View Profile
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #3 on: July 01, 2014, 07:45:41 »
Itellä on kans tää vuosi alkanut todella kuivasti tähän mennessä ehkä +8haukea 3kuhaa REISSUJA +20. (monia monia mp reissuja , en halua edes muistella KATSOTTAVA ETEENPÄIN) Ei mitään suurempaa perus keittohaukia.
Itse en ole taas lusikoita heitellyt pitkiin aikoihin vaikka niitäkin omistan, ja koska niistä oli puhetta niin ajattelin tänään parit bluefox lucius lusikat napata matkaan hauen toivossa. Kannattaa oikeesti ottaa mukaan ihan vaikka koko arsenaali tyyliin 10-20 heittoa per viehe , jonnekkin kaislikkoon niin rupeaa ne sieltä tavalla tai toisella nappaamaan, ite oon huomannut sen että kannattaa ottaa muutakin kuin vakio uistimet mukaan, mulla on nyt monella reissulla ollu tyhjää täynnä juurikin sen takia että samat pyörii rasiassa mukana, entäs kun tein turnoverit otin sellaset joilla en oo koskaa mitään saanut kuten abun tormentor :), ni naps 2h heittoreissulla kuha ja hauki (tuolla reissulla ei mikään muu viehe aiheuttanut mitään "vehätystä" kaloissa.

Ja noista väreistä ei muuta kun KAIKKI mukaan värit aina täysmustasta , vaaleenpunaseen kyl se oikee löytyy vaikka siihen saattaa mennä se +5h tuntia ilman tärppiä.
Itekkin monet MONET kerrat kironnut tätä harrastusta että mieli menis mutta entäs ku mp reissu takana, ja uusi päivä koittaa sitä on jo uutta reissua suunnittelemassa :).
"rocky has left the building"

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #4 on: July 01, 2014, 15:47:38 »
No koitetaan jotain, mihin kelloaikaan noissa vesissä olet kalastellut?
Kokeilemalla kaikkia kellon aikoja ympäri vuorokauden voi havaita syönnin olevan erilailla aktiivista eri vesistöissä. Yleisin kesäsyönti ajoittuu auringon nousu 04.00-07.00 tienoille ja laskun aikoihin 18-22.00 maissa.
Jos räsäseen ei tuppihauki pure on vesissä kalat passiivisia tai harvalukuisia.
Kaislikon koloista, ahvenvitaa sisältävien karikoiden ahvenvitojen väleistä uitellen ja vajotellen tai pysäytellen ja välillä vavalla pakopyrähdyksiä matkien useimmiten se kilonenkin intoutuu syönnille ilta ja aamuhämärässä varsinkin. Heinäkuun poudan porotellessa päivällä on haukikin ottamassa rantavedessä masu täynnä aurinkoa useimmiten ja harvemmin innostuu mistään, syöttisärkikin nokan edessä aiheutti peruuttamisreaktion kerran kokoellessani kirkkaassa pohjoisen lammessa...
Jos ei rannansuuntaiset heitot toimi niin sitten selkäveden puolelta niihin kolosiin ja tarkasti kaislikon "sisään" suuntautuviin  lompoloihin ronkkimaan.
Kylmään veteen hidastettua uittoa ja lämpöseen räväkämpiä liikkeitä nyrkkisääntönä.

Marcop

 • Posts: 3
 • Horizonte blu
  • View Profile
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #5 on: July 01, 2014, 17:32:42 »
Kiitos vinkeistä täytyy toi atom ostaa noissa suositusväreissä! Täytynee vaan opetella toi vaappujen uitto ja rohkeesti kokeilla muitakin ku noita, millä on aikasemmin onnistunut!
 Kalastusajankohdista vielä sen verran, että olen nyt käynyt tuolla ridasjärvellä vain illalla, juuri klo 18-> eteenpäin. Täytynee koittaa kyseistä järveä vielä aamulla, jos siitä kiikastaisi. Kyseinen järvi on täynnä kaislikkoa ja tiheää semmoista, kaikki aukot mitä kaislikossa löytyy, on varattu katiskoilla.Siinä syvyyskarttaa ja tosiaan kaikkialla suuria kaislikko alueita ja muualla lumpeita. Itse olen yrittänyt koiliskulmaa, missä syvyyttä on enemmän ruoppauksenjohdosta. Itse en syvyyskartasta muita ottipaikkoja löydä.
  Huomenna on varattu kalastusreissu illaksi Valkjärvelle Hausjärvelle. Mukana onneksi myös kaveri joka on kyseisestä järvestä nostanu kalaa, niin luotto huomiseen on kova! Jos on kyseisessä järvessä kalastaneita, niin ottipaikka vinkit on tervettulleita! Ei pelkoa en vie kaloja sieltä kuitenkaan :D

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #6 on: July 02, 2014, 06:43:33 »
Katoppas kun on heinittyneen oloinen lutakko ja syvyys 2,5 metriä.
Ei välttämättä kalaisimmasta päästä. Tuo paikka?? Onkohan särkikalat vieny biomassaltaan suurimman siivun, tarttis laittaa muutama kymppikerhon hauki kalakantaa hoitamaan... :-P.

Jos joku lähdekohta tai rantaan tuleva puro löytyy saattaa happea hakeva hauki saalistaa noilla tienoilla hanakammin ...

Kireitä siimoja, koitahan muutamasta muustakin järvestä niin saa toivottavasti uskoa uistimiin.
Ahvenen värinen räsänen 11 ei vielä ole järvikalastuksessa(heittelyssä) minua pettänyt 30v. Aikana ja monessa paikassa  suomessa etelästä pohjoiseen reissutyössä kolunnut.

Monessa paikassa monia parempia vieheitä, mutta itse ihmetellyt jokapaikan höylänä toimivuutta vesistön väristä ja koosta riippumatta vastoin suosituksia tyyliin kirkkaalla kirkasta ja tummalla tummaa...

Tyhjiä reissuja tyhjiin järviin ja lampiin toki, vaan kalaisissa paikoissa aina toiminut jotenkin jolloin on voinut pohtia muita syitä kalattomuuteen.
Jos tuo ridasjärvi lämpenee päivän aikana lämpöisinä kesinä vois aamuviileys aktivoida kalat ruokailemaan myöskin?? Jos verkotetaan särkikalaa harventavaa petokalakantaa liikaa johan rehevöitymiselle luodaan hyvät puitteet ja särkikilat lisääntyessään lisää rehevöitymistä jne...

perza

 • Yöeläjä
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2790
 • hauki on kala
  • ICQ Messenger - 1611
  • MSN Messenger - perza87@hotmail.com
  • AOL Instant Messenger - perza
  • Yahoo Instant Messenger - perza
  • View Profile
  • Perza-vaaput
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #7 on: July 02, 2014, 10:35:25 »
Koitappas ihan piruuttaan unohtaa nuo kaislikkorannat ja muutenkin heittokalastus. Okei heittokalastusta kysymys nyt lienee tarkoittaa kun heittokalastus alueelle olet kysymyksen laittanut, mutta vetouistelua vois kokeilla.
Vedä tuossa kartan vasenta reunaa, missä noita käyriä näyttäs olevan aika reippaanlaisesti. Joku noista kuvan vaapuista vaan vetoon ja luulis hauen nappaavan jos järvessä vaan on haukia. Monet kalamiehet ja etenkin "mökkiläiset" luulevat monesti että järvissä ei ole kalaa kun heittelevät vaan lippaa mataliin kaislikkorantoihin. Kaikissa järvissä niitä haukia ei vain ole siellä kaislikossa, etenkään lämpimällä vedellä. Saattavat olla ja monesti onkin syvänteiden reunoilla ja joskus ihan pinnassa. Monesti keskellä kirkasta päivää hauki saattaa köllötellä ihan pintakalvossa vaikka vettä olisi alla 15 metriä.
Toki voi sieltä syvemmältäkin kokeilla heittelemällä. Vaikka noita lusikoita, jigejä tai jotain muuta uppoavaa viehettä sinne syvemmälle. Antaa vajota pohjaan ja hissukseen kelailee pienillä pysähdyksillä vieheen ylös.

Fakta on kuitenkin se että jos järvessä ei vaan ole hirveästi haukia niin ei niitä kyllä saa millään vermeellä.
Perza vaaput ja tasurit kalastukseen kätevästi netistä!  www.perza-vaaput.com

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #8 on: July 06, 2014, 09:54:03 »
Jep, asiaa tuo syvänne ja välivedessä kalastelu varsinkin vesien ollessa heinähelteiden lämmittämiä.

Tuo ridasjärvi taitaa olla 2,5m syvin kohta?
Tuommoisessa lammissa on mulle tullut yllättäen rannan lähteestä tulevan puron suusta kalaa vaikka luotain näytti tasaisesti tyhjää ristiin rastiin suudellessamme koko pikkulutakon juurikin 2-3 metrin  tienoilla lutakon syvin kohta jne....suojaisa ja lämpötilaltaan sopivampi kohta löytyikin tälläkertaa rantapenkan alla olevassa lompolossa josta 4-5 kg poranokka singahti ylipitkäksi lipsahtaneen heiton seurauksena 0.5 metrin päässä rannan penkasta 5cm räsäsen kimppuun ja ihan pikkuusen yllätti :-D!

Toisaalta lähteen viileämmän/sopivamman lämpötilan löytyessä "järven" keskeltä tai mistä paikasta hyvänsä se viilentää kesäisin kyseisen kohdan lämmennyttä vettä jolloin kala hakeutunee sinne, koska 2,5 metrisen lätäkön vesi ei anna mahdollisuuksia mennä syvänteisiin kuten syvemmässä vesissä joissa fiiliksen mukaan taitaa haukikin hakeutua milloin pintaan, väliveteen, rannoille,tai puronsuihin ruokailemaan tai lepäämään.

Todellakin kannattaa kokeilla syvältäkin jos syvempää vettä löytyy ja syvänteen rantapenkatkin siitä väliltä. Yleensä olen heittokalastuksessa huomannut 1-5 heitolla hauenkin ottavan jos on ottituulella.

Turhaa hommaa pommittaa samaa kaislikkoo tai tyhjää kohtaa koko ajan. Jos käyttää aikaa vaikkapa tyyliin pari tuntia syvänteiden karikoiden liepeiltä kierrellen ja aamutuimaan 05.00-7.00 vaikkapa rannoista tuppihauen toivossa heitellen sitten siirtyy haukienkin siirtyessä syvemmälle vesille synnökselle tai lepäilemään. Tai joskus vesien ollessa kylmää kalat taas etsii lämpöä matalasta suojaisasta lahdesta jota aurinko lämmittää esim. Keväällä meritaimen ja haukikin näin näyttäisi käyttäytyvän. Kesän edetessä siirtyvät sisäsaaristosta ulkomerelle päin sitä mukaa kun vedet lämpenee syvempiin ja viileämpiin vesiin saalistamaan.

Toivottavasti näillä vinkeillä löytyy muutama kalaisa kohta jostain järvestä tai lammesta jossa kaloja on.

Marcop

 • Posts: 3
 • Horizonte blu
  • View Profile
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #9 on: July 07, 2014, 11:02:17 »
Hei kalaveikot! Kiitos kiinnostuksestanne ja avustanne! Teidän rohkaisema siirryin lännen puolelle kokeilemaan onneani ja lipan heittelyn tuloksena paransin ahven-ennätystäni!Lipan värityksen innoittamana kävin ostamassa pari räikeämmän väristä minaria. Menin aamusta lammelle ja keskellä päivää huomasin haukien pomppivan matalassa kaislikossa! Eipä aikaakaan kun kultaseen tärppäsikin varmaan kolmekiloinen hauki, joka jäi kuitenkin saamatta ylös asti, koska se ei mahtunut hyvin haaviini ja tietysti pääsi karkuun... Otti päähän, mutta nyt lähipäivinä uutta matoa koukkuun ja saan sen ylös asti vielä!
Ja meinaako tuo ahventen tummuus sitä että järvi on tosi tumma? Olivat melkei mustia!

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: 4 vuotta 8 kalaa, mikä mättää?
« Reply #10 on: July 07, 2014, 11:53:22 »
Mukava huomata, jotta oli edes vähän apua 8-)!

Tuo haukihaavi ei ole liioittelua jos varautuu metrin ylittävienkin yksilöiden mahtumiseen pussin pohjalle.....vaikka  nyt jälkiviisastelenkin. Toinen vaihtoehto tuo nostokoukku jolla kaikessa rauhassaan nostellaan metrin ylittävä hauki kiduskaaren alta veneeseen.
Minnov ei yksikoukkuisena varsinkaan ole kovin hyvä  tuon kiinnipysymisen suhteen olen huomannut.
Kala vääntää helpommin irti itsensä kuin kolmihaarasesta jossa on yksi "nivel "enemmän.

Jos ei kalaa teurasta ,vaan haluaa sen jatkavan paikallisen rehevöityneen järven särkikannan harventamista ,joka estää veden pilaantumisen ja happamoitumisen, niin silloin on hyvä päästää kala irti jo vedessä tai kuvata haavissa eikä roikotella miten sattuu jolloin eväkäs vaurioituu.
Jos kala vuotaa verta on selviämisprosentti selvästi pienempi eloonjäämisen suhteen kuin ehjällä kalalla.

Nuo ahvenet lammessa tuppaa oleman joskus suuria ja mustia tai ainakin tummia. Lieneekö vesi ja ympärillä oleva tummuus muokannut geeniperimää ympäristöön sopivampaan muotoon :-P ?

 center>