Chat

Author Topic: Kalojen siirtoistutus järvestä toiseen  (Read 7929 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

seppo

 • Posts: 128
  • View Profile
Kalojen siirtoistutus järvestä toiseen
« on: February 24, 2015, 15:20:36 »
Onko kalojen omatoiminen siirtoistutus sallittua? Tarviiko lupia? Voiko esim. rapurutto levitä siirretyn kalan mukana? Onko kukaan toteuttanut? Mitä muita seuraamuksia voi tulla järvelle? Jos aihe väärässä paikassa tai jo olemassa niin kertokaa ja muokatkaa toki  :-) Kiitos vastauksista!  :-D
Tiedätkö milloin kala syö??
 " tietenkin silloin kun sillä on nälkä "

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Kalojen siirtoistutus järvestä toiseen
« Reply #1 on: February 24, 2015, 16:06:44 »
Suosittelen ensin keskustelemaan asiasta iktyonomin, elykeskuksen ymv. Tahon kanssa ja taitaapi olla vastuutonta tuommonen hetken mielijohteesta kalojen roudaaminen lammesta järveen jne... Hyvinkin jopa rikollistakin touhua mahdollisten kalatautien levittäytyessä ihmisvoimin järvestä toiseen.

Jos lajia ei esiinny vesistössä ennestään vaaditaan TE keskuksen lupa.

Huomattavasti parempi vaihtoehto jättää asia ammattilaisten harkintaan ja auttaa heitä vaikkapa taimenen kutusoraikon rakentelussa  tai särkikalakannan  hoitopyynnissä jos haluaa kalaa vesiin enemmän tulevaisuudessa.

Siitäpä jo jonkinmoisen romaanin voinee kirjoitella mitä tapahtuu jos istutetaan geeniperimältään sopimatonta kalamateriaalia vesistöön.
Kovastihan taimenenkin istutuksissa puidaan onkos alkuperäisten geeniperimä menossa vinoon istutellessa eri vesistön geeneillä olevia yksilöitä sekaan.
Matosiikaa jne...

hauki000

 • Ex-Puro hauestaja
 • Posts: 517
  • View Profile
Vs: Kalojen siirtoistutus järvestä toiseen
« Reply #2 on: February 25, 2015, 00:03:18 »
Kainuussa kuullut juttua että pienestä lammesta järveen siirretty kala kasvaisi suureksi muita todennäköisemmin, mutta tiedä sitten onko jutussa mitään perää. Sukulainen tätä on joskus tehnyt, pieniä ahvenia ja haukia siirtänyt lammesta järveen mutta ei ole ollut mitään vaikutusta. Ei ole saanut suurempia kaloja eikä toisaalta ole tullut mitään kalatauteja.
Verkko on joukko reikiä jotka on sidottu narulla yhteen.

Hurttarautu

 • Justeeriopiston rehtori
 • Posts: 283
  • View Profile
Vs: Kalojen siirtoistutus järvestä toiseen
« Reply #3 on: February 25, 2015, 04:20:36 »
No kyllähän tietenkin paremmissa ravinto- ynnä muissa olosuhteissa kalat kasvavat nopeammin isoiksi. Pienessä lammessa on usein vähän ravintoa ja vähän tilaa, varsinkin jos kaloja on kuitenkin lammessa paljon, joten kalat jäävät pieniksi. Isommassa järvessä on enemmän tilaa ja enemmän ravintoa, joten kalat kasvavat nopeammin ja isommiksi. Vesistön koko ei sinällään kuitenkaan kerro mitään sen elinolosuhteista: Pienessä lammessa voi olla isojakin kaloja, ja päinvastoin isossa järvessä pieniä kaloja.

Joten tuskinpa tuollaisessa omatoimisessa siirtoistuttelussa on mitään ideaa, ja kuten kävi ilmi, sellainen ei omin päin edes ole sallittua.
« Last Edit: February 25, 2015, 04:22:54 by Hurttarautu »
Kalastus jäissä jäiden puutteen vuoksi.

 center>