Chat

Author Topic: Pyytävät verkot  (Read 9077 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

joke1ra

  • Posts: 1
    • View Profile
    • Email
Pyytävät verkot
« on: January 23, 2016, 18:21:15 »
Muutama kymmenvuosi tullut harrastuksenomaisesi pistettyä verkot mereen ja tullut huomaamaan
jotta toiset verkot kalastaa,toiset ei sitten millään.Kyse ole silmäkoosta/langan paksuudesta vaan siitä että verkkoon ei vaan kala tartu/jää kiinni.Olen ostanut useammasta paikasta ns halpaverkkoja sekä esim Metsästys&Kalastuslehden ilm sivuilta löytyneiltä verkontekijöiltä.Pari kertaa olen onnistunut saamaan verkon joka on kalastanut tudella hyvin mutta en hölmöyksissäni ole pannut talteen keltä verkon tilasin.Viime kesänä sain vinkin verkontekijästä joka kalastanut ammatikseen toisessa polvessa.Tilasin pari 60mm/0.20 siimalla,60m/5m verkkoa tupla alapaulalla (yksikseni laskeskelen tuulen mukana) kuhan ja siian kalastukseen.Siima tarkoituksella nuin paksua koska 0.17 siimalla on nopeasti repaleina.Kyllä nyt kuhaa nousee.Oli verkot toki arvokkaammat kuin halpikset mutta tuntu vähän hölmöläisen puuhalta kun aina sai nostaa tyhjiä verkkoja. 

pyydystelijä

  • Posts: 33
    • View Profile
Vs: Pyytävät verkot
« Reply #1 on: January 28, 2016, 17:24:34 »
Kalaverkoissa todella on eroja. Yleisesti tiedetään, että ainakin verkon langan vahvuus, yläpaulan noste, alapaulan paino ja pauloitustapa vaikuttavat verkon pyytävyyteen. Osassa kaupassa myytäviä verkkoja voi olla meriolosuhteisiin mitoitetut paulat. Verkot, joissa on korkeuteen suhteutettuna painava alapaula ja hyvin kelluttava yläpaula, pysyvät kyllä hyvin pystyssä alueilla, joissa on kovia virtauksia, mutta esimerkiksi kuhan pyyntiin järvillä kyseisen kaltaiset verkot eivät ole läheskään aina optimaalisia.

Verkkoja itse pauloittamalla ja kalastamalla oppii ymmärtämään, että millaisilla mitoituksilla tehdyt verkot pyytävät omilla kalavesillä parhaiten. Esimerkiksi järviolosuhteisiin siian ja kuhan kalastukseen saatan valita Kivikankaan tuotekatalogin suosituksia kevyemmät alapaulat ja vähemmän nostavat yläpaulat.

Lisäksi sillä on väliä, montako silmää on otettu yhteen pauloituslenkkiin. Käsin pauloitetussa verkkossa lisäsilmien ottaminen pauloituslenkkeihin lisää kalastustehoa, mutta lisää tuntuvasti verkon sotkeutumisalttiutta etenkin solmuväliltään suurissa verkoissa. Itse otan 55 mm verkoissa ja sitä suuremmissa vain yhden silmän yhteen pauloituslenkkiin.

Itse teen parhaillaan kokeiluja pystyriimutuksen kanssa. Olen huomannut, että eräs itse tekemäni pystyriimuverkko antaa merellä saaliiksi siikoja syksyllä, vaikka tavalliset riimuttamattomat verkot eivät niitä anna saaliiksi.

Olisi mielenkiintoista kuulla muilta verkkoja pauloittavilta, että millaiset mitoitukset toimivat ja missä olosuhteissa parhaiten.

 center>