Chat

Author Topic: Syy vai seuraus?  (Read 13840 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tasuriman

 • Puntarin hytkyttäjä
 • Posts: 190
 • Tasureissa on taikaa
  • View Profile
Syy vai seuraus?
« on: April 03, 2016, 10:38:22 »
Pilkkikausi tältä talvelta alkaa olla taputeltu. Lienee aika käydä perkaamaan havaintoja.

   Omalla kohdallani saldo jäi todella vaatimattomaksi, huomioon ottaen saaliin määrä suhteessa jäällä vietettyyn aikaan. Keskustelussa toisten pilkkimiesten kanssa, on esiin noussut samansuuntaisia kokemukjsia. Ilmiö ei vaikuta aivan paikalliselta, joten mieleen nousee kysymys: Mikä vaikutti talven pilkkituloksiin? 

   Onko muilla sivulla kävijöillä samaansuuntaisia tuntemuksia kauden onnistumisesta? Jos, niin mistä arvelette niukkuuden saaliin määrässä johtuneen?

   Onko kyseessä vain kohdalle osunut huono tuuri? Onko reissut jatkuvasti osuneet huonoon syöntiaikaan? Onko mahdollisesti myöhäiset syysmyrskyt jäähdyttäneet vedet syvänteitä myöten, jolloin kalat ovat käyneet passiiviseksi. Vai ovatko ravintotekijät liiankin otollisia, ja kalat kylläisiä?  Jokin muu seikka? Mikä?

  Selkeästi normikauteen verrattuna vaatimattomampien saalismäärien syyksi en aivan kokonaan laskisi omaa osaamattomuuttakaan. On sentään tullut jokunen kerta aiemmin käytyä noissa askareissa.

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5136
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Vs: Syy vai seuraus?
« Reply #1 on: April 03, 2016, 20:14:17 »
Totta. Vaisu kausi oli, mutta nyt ihan viimeinen reissu näytti lopussa paremmalta. Ja etenkin se viimeinen reikä, josta kalantulo ei ollut loppuakseen vaan piti jättää se "kesken". Kevään havainto siis se, että iltasyönti oli 4-6x parempi kuin aamupäivän syönti! Tuo oli itselleni uutta.

Ahvenet olivat nyt Kuopion tasalla jo kutuvalmiita, maiti osalla kaloista juoksevaa, osalla vielä vähän kiinteää. Hauella maiti oli vielä ihan kivikovaa ja kudun alusta ei merkkiäkään. Hauen suoli myös täysin tyhjä.

Ahvenissa oli paljon juotikkaita, ts. eivät ole paljoa liikuskelleet.

Särkiä tuli pitkin kautta varsin heikosti, mutta nyt yhtäkkiä iltasyönnillä kun aloittivat syönnin, niin voi ristus mitä menoa! Se värikoukku katosi niin syvälle kuin ikinä vaan voi. Kalalta oli pakko irrottaa pää, jotta sen koukun saa sieltä suolesta kaivettua ulos. Harvinaisen brutaalia irrottelua siis.

Alkutalvi jäi väliin, koska kantavat jäät tulivat Kuopioon joskus tammikuun puolella vasta. Ja sitten tulikin pakkasjakso ja mukavuudenhalu voitti. Sitten oli flunssantynkää ja mieluummin katseli sohvalla telkkaa. Maaliskuusta alkaen kuitenkin pilkintää suht aktiivisesti. Koko ajan otti oli paranemaan päin ja nyt kun lumet olivat poissa jään päältä, kala oli myös hyvällä syönnillä. Vielä sinne pääsisi, jäätä niin paljon että Kallavedellä ajelivat autoilla. Oulujärvellä on ihan kunnon jäät vielä 1-2 viikon ajan, riippuen tietenkin keleistä. Kuopion itäpuolella satoi vettä niin runsaasti parin päivän ajan, joten siellä lumet on lähteneet ja kohvakerros tummenee vauhdilla. Siellä ei enää kauaa pilkitä.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

Tasuriman

 • Puntarin hytkyttäjä
 • Posts: 190
 • Tasureissa on taikaa
  • View Profile
Vs: Syy vai seuraus?
« Reply #2 on: April 04, 2016, 14:18:20 »
Noista särkikaloista ei tasurionkijalle ole riesaa ollut, mutta muutenkin kausi jäi saaliin osalta niukaksi. Joskus on yhdellä reissulla tullut kalaa enemmän, kuin nyt koko talvena. Ainakin lukumääräisesti. Vaisuun kauteen väriä sentään antaa muutama riskimpi pilkkikala. Kuluneella kaudella keskityinkin tavoittelemaan kookkaampia kaloja, ja siinä ehkä osasyy määrällisesti niukkoihin saaliisiin.
 
   Kokonaan en kuitenkaan laske kalakatoa järeämpien kalastusvälineiden käytön vastuulle. Joku poikkeama kalan käyttäytymiseen talvessa on. Pari pilkkimiestä kertoi pilkkikilpailusta, jossa n. 60 osallistujaa on vuosittain, ja voitto yleensä irtoaa 6 -8 kilon saaliilla. Tänä talvena tuossa kisassa kaikkien osallistujien yhteinen kalasaalis jäi alle neljän kilon.

 Omat havaintoni myös tukevat käsitystä, ettei kala ole aktiivisesti ollut liikkeellä. Ahvenilla on ollut merkittäviä määriä pintaloisia, joiden esiintyminen kielii siitä, että kala jurottaa, eikä liiku. Kutupuuhiinhan se ahvenkin valmistautuu, ja alkaa hakeutua kutupaikoille ja -parviin, joten vielä on mahdollisuudet niillä alueilla, joissa kausi vielä jatkuu.

 center>