Chat

Author Topic: perhokalaan ilman perhovehkeitä  (Read 12853 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Reaper

 • Posts: 330
  • View Profile
  • Email
perhokalaan ilman perhovehkeitä
« on: January 16, 2003, 15:37:43 »
Niin tämmösen luin erä lehdestä tossa kirjastossa. Siinä jätkä vain pisti kohon ja rupes heittelee siinä ihan perholla tavan avokelalla ja sai jonkun oisko 2-3kilon lohen. Ootteko ite testannu tätä? Erän numero oli 8-2002 elokuu. Vois ihan joskus kokeilla.
"Keijol ei oo rahaa, mut Keijoln kauhee käsi"

Anonymous

 • Guest
Re: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #1 on: January 17, 2003, 10:46:49 »
Harrastin itse tuota samaa satunnaisesti muutaman vuoden
ennen kuin viitsin sitten ostaa"oikeat" perhovehkeet.

Kalastustapana se oli mielestäni hyvin helppo, sillä kohon sai
todella helposti heitettyä melkeinpä mihin vain.
Eli jos haluaa perhoa heittää eikä ole niin välineilllä väliä,
niin hankkii vaan jonkun näköisen kohon joka kelluu ja on
helposti heitettävä.

Pinturit kellui ihan kohtis hyvin, uppoperhot liikku vapaasti virran
mukana. Ainoa haittapuoli oli mielestäni sisäänkelattaessa
kohon loiske vastavirtaan. (kalatkin saattoi säikkyä sitä)

Kalastusmuotona tämä ei kuitenkaan ollut yhtä miellyttävä
kuin "oikeilla" vehkeillä suoritettuna, mutta, ehkäpä
kokeilemisen arvoinen silti?

T: Fly-Fisher

ps. tämä oli minun vaatimaton mielipiteeni...

Anonymous

 • Guest
Re: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #2 on: January 17, 2003, 20:41:11 »
Spinnfluga  kalastus eli normaalein heittokalastusvälinein tapahtuva perhon heitto lienee tullut tutuksi kaikille suomalaisille kalamiehille viimeistään 90-luvulla tapahtuneen Kymijoen  lohiryntäyksen myötä.

Perhoa on varmastikin heitetty jo aikojen alusta painon kanssa, mutta spinnfluga-nimellä kyseistä tekniikkaa on kuvattu ainakin tanskalaisesessa (Jens Ploug Hansen) kalastuskirjassa. Hän mainitsee maanmiehensä Bent Schultzin koko tekniikan isäksi. Hansenin mukaan Schultz esitteli tekniikan 1960-luvulla. Schultz käytti siis painoa ja putkiperhoa. Putkiperhon kehittelijänä pidetään mm. amerikkalaista Esmond Drurya, joka esitteli ensimmäisen putkiperhon tapaisen houkuttimen vuonna 1952. Samaan aikaan skotlantilainen Fred Hill esitteli kuulakärkikynän putkesta tehdyn Stoat's Tail -putkiperhon.

Itse tutustuin spinnfluga-kalastukseen 1970-luvulla, kun Kajaanissa oli kesälomalla tamperelainen kalastaja. Hän käytti tätä tekniikkaa ja se oli ensimmäinen kerta, kun näin kyseistä paino&perho-yhdistelmää käytettävän. Sen jälkeen siitä tuli dominoiva kalastustekniikka Kajaaninjoelle. Tekniikka nimittäin sopii isoihin, syviin ja vuolaisiin virtoihin erittäin hyvin. Sillä kalastaa nopeasti suuriakin alueita ja tarpeeksi hurjan lyijymöykyn/rautanaulan avulla pääsee tarpeeksi syvälle. Tästä syystä esim. Tammerkoski, Kymijoki ja Kajaaninjoki ovat paikkoja, joissa spinnflugan heittäjän varmuudella näkee.


Vähemmälle huomiolle on käsittääkseni jäänyt perhon heitto kelluvan kohon kanssa. Osasyynä tähän lienee, että kirjolohi syö usein aika syvältä ;-) . Lapin-kävijät ovat tosin jo 1960-luvulta asti jallittaneet Abumaticin ja pujun (=kainuulainen heittokohoa tarkoittava termi) avulla harreja. Kotipaikassani Kajaaninjoella pujun heitto eli kultavaiheensa 1960-luvun puolivälistä 1970-luvun puoliväliin. Puju-kalastuksen ykköstykki oli kaveri nimeltään Pertti Hämäläinen - toivottavasti muistan nimen vielä oikein. Uskoakseni juuri hän kehitti erinomaisesti pinta-aktiivisille kaloille sopivan tekniikan, jota kaikki muut paikkakuntalaiset jäljittelivät. Muutenkin hän oli kalastuksessa ja perhonsidonnassa edelläkävijä. Jo 1970-luvun alussa Pertti sitoi taimenille karvasiipiperhoja, mikä oli todellakin edellä aikaansa. Myös Nils Lukkari kauppasi omia karvasiipiään jo tuolloin. Kuitenkin puju-miehet muuttuivat historiaksi edellisessä kappaleessa kerrotun tamperelaisen gurun vierailun jälkeen . Myös kirjolohien istutus muutti kalastustapoja ja -kulttuuria merkittävästi.

Välineet

Heittokohoja on periaatteessa kahta mallia. Pyöreitä, joihin voi laittaa vettä painoksi ja puikuloita, joiden päässä on lyijypaino. Siis pujuja.

Keskityn tässä pujuun, koska pyöreä pallomainen vesikoho ei toimi kunnolla tekniikassa, jonka seuraavaksi esittelen. Tosin talvella hitaasti virtaavassa vedessä tai seisovassa vedessä tapahtuvaan uppoperhosteluun vedellä täytetty pyöreä koho on mainio peli. Se leijuu juuri sopivasti välivedessä ja sitä voi vetää hitaasti talvikankeita kaloja miellyttäen ilman pohjaan tarttumisen vaaraa.

Vapa tulisi olla pitkähkö (esim. 9 jalkaa, 7 jalkaa on minimi) , koska se helpottaa kalastustekniikka-kohdassa kerrotun tekniikan toteuttamista. Heittokoholla kalastus on parhaimmillaan isohkoilla virroilla ja järvillä. Ryteikköisiin paikkoihin se ei sovi. Siima voi olla hyvinkin ohutta, koska kelluva systeemi ei helposti jää pohjaan. Tosin pitkällä vavalla tehty raju heitto voi katkaista 0.20 mm ja ohuemman monfilament-siiman. Tämän estämiseksi voidaan tarpeen mukaan käyttää esim. noin 5 metrin 0.25 mm kärkiosaa ja varsinaisena juoksu-siimana 0.20 mm siimaa. Punottu siima voi luonnollisesti olla tätäkin ohuempaa.

Heittokoho eli puju on ehkä parhaimmillaan 20 g painava. Tähän on muutamia perusteluja. Ensinnäkin 20 g puju ei kaadu kuten kevyemmät kohot, kun pidetään heittosiimaa ja perhoja vavalla ilmassa. Pystyssä pysyvä puju on tekniikan edellytys. Toisekseen painavammat pujut vaativat sikamaisen jäykän kepin vavaksi, eivätkä ne edes lennä merkittävästi paremmin, kuin 20 g puju. Isommat pujut nimittäin lähtevät helposti pyörimään heitettäessä. Pujun pyörimättömyys varmistetaan seuraavalla tavalla: Terävällä puukolla vuollaan V:n muotoon kolo pujun yläpäähän. V:n kärki pitää olla keskellä. Siima solmitaan siten, että solmu kiristyy tämän V:n pohjukkan keskelle. Nyt heittovaihessa veto tulee keskelle pujua, eikä se pyöri. (Ellei koloa tehdä , niin solmu tulee epäkeskosti toiselle puolen pujua, ja puju pyörii heitossa, eikä lennä nätisti. Kaloja tosin on yllättäen myös tällä rannalla, mutta vastarannalla on aina ne isommat ;-) ))

Litka eli perhojen ja pujun yhdistelmä rakennetaan juoksusiimaan. Perhot tulevat pujun yläpuolelle mahdollisimman kauas pujusta. Perhojen etäisyyden määrää vavan pituus. Esim. 7 jalan vavalla kahden perhon perus-litkassa pujua lähimpänä oleva perho tulee noin 1 metrin päähän pujusta. Ja tästä seuraava perho 1,30 m päähän pujusta. Perhot kiinnitetään sivutapsilla juoksusiimaan. Tapsit mitoitetaan niin, että lähempänä pujua oleva tapsi on lyhyempi (15 cm) , kuin pujusta kauempana oleva tapsi (20 cm). Tapsien tulisi olla mitoitukseltaan sellaisia, että kun juoksusiima on tiukalla, niin perhot eivät yllä toisiinsa. Tämä vähentää sotkuja.

Perhoksi käyvät mainiosti mm. vanhat klassikot: March Brown, Zulu ja Red Tag ovat tässäkin hommassa hyviä yleisperhoja. Muutenkin pehmeistä materiaaleista tehdyt houkuttimet (mm. kanasta tai peltopyystä häkilä) tuntuvat toimivan parhaiten.

Kalastustekniikka

Jos tila antaa myöden, niin heitto alkaa heilurimaisella painon heijauksella taakse. Tämä on tuttua spinnfluga-kalastuksesta. Heitto kannattaa suorittaa heiton loppua kohti rivakasti kiihtyvällä vedolla. Kun koho lähestyy maalia, niin jarrutetaan sormella hieman, jotta systeemi laskeutuu nätisti ja sotkuitta veteen. 20 gramman puju molskahtaa sen verran, että jos kalastat näyttäytynyttä kalaa, niin heitä se reilusti ylävirtaan. Ellet sitten halua tainnuttaa kalaa.

Heittokoholla voidaan kalastaa virran mukana vapaasti ajelehtien tai perhoja pinnassa pomputtaen.
Vapaasti virran mukana ajelehtiminen ei vaadi muuta kuin sopivan siimakontrollin sekä tarkkaavaisuutta. Vastaisku on usein tarpeen kalan tartuttamiseksi. Etenkin harreja ja siikaa kalastaessa jarrun tulee olla löysällä, jotteivät kalat revi suutaan.

Pinnassa pomputtaminen on syy juuri 20 gramman pujun ja edellä kerrotulla tavalla mitoitetun perholitkan käyttöön. Puju pysyy pystyssä , kun pitkä vapa nostetaan ylös. Tarvittaessa kädet nostetaan jopa kalastajan pään yläpuolelle. Molempien perhojen tulisi pyyhkäistä kevyesti veden pintaa. Tämän vuoksi etummaisen perhon peruke/tapsi on pidempi, kuin lähempänä pujua olevan perhon. Juoksusiimahan muodostaa väkisin lenkin. Tärpit ovat rajuja ja kala tartuttaa itse itsensä. Usein kalat hyppivät ohitse ja aiheuttavat kunnon tykytykset kalastajalle. Tähän tekniikkaan eivät muuten kirjolohet innostu läheskään niin paljon, kuin taimenet ja harrit.

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5149
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Re: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #3 on: January 17, 2003, 21:41:45 »
Kiitos erittäin esimerkillisestä vastauksesta! Tuon vastauksen voisi melkein siirtää kalassa.netin  "artikkelit" osioon! Jos kirjoittajan lahjoja löytyy ja mielenkiintoa, niin ilmoittautukaa kaikki halukkaat vain artikkelitoimittajiksi!

Tässä on myös esimerkki siitä, minkä vuoksi myös vieraille on hyvä sallia kirjoitusmahdollisuus foorumillamme.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

Jaakko

 • Guest
Re: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #4 on: January 22, 2003, 16:06:52 »
Kokeilin viime kesänä tätä koholla tapahtuvaa perhokalastusta, olihan se ihan mielen kiintosta ja uskonpa, että niin voi saada melko hyvinkin kalaa, kannattaa kokeilla...:)

-escorvet-

 • Guest
Re:perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #5 on: June 06, 2004, 13:34:37 »
jeps hyväksi koettu taktiikka...tavallaa... harreja narrasin eräs kaunis kesä ja sainki kerran sitte laitoin ongen kohon, heittokohon tilalle ja sitte mun taktiikka oli että perho viilsi virrassa ja ongen koholla ku nuin yritti pyytää nii se "ui" kuin vaappu ja sittehän siinä kävi niin että harrin sijasta KOHOON tärppäsi noin kilon täpläkylki, sen jälkeen olen käyttäny "oikeita" perhovehkeitä... ;)

Ville12

 • Posts: 41
  • View Profile
Re:perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #6 on: June 16, 2004, 10:59:24 »
kohon kannssa on hankala saada perho lentään sinne minne haluaa tän oon ainakin ite huomannu ja näin on asian laita ainakin mulla. ja (jotkut) kohot jos on hieman huolimaton heitossa osua kiveen ja mennä hajalle.

jarmoankka

 • Ädin kielen opetaja
 • Posts: 1018
 • 5.5kg lumpeiden kuningatarta
  • View Profile
  • Email
Vs: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #7 on: May 29, 2008, 22:49:22 »
Toimiikos toi "puntin heitto" järvissäkin vai onko virtaavan veden juttu?   Hassua et jossain kirjoteltiin että puntin heittäjät vie kaikki kalat... onko nuin?
pessimisti ei pety koskaan. Aina sattuu kun tapahtuu ja jos usein sattuu, siihen tottuu.

Daiwa

 • Posts: 587
 • Hauki tuo lisää kiinnostusta kalastukseen.
  • MSN Messenger - lare.saari@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #8 on: June 03, 2008, 11:35:15 »
Muutamia vuosia sitten, kun minulla ei ollut vielä perhovälineitä niin laitoin virvelin siiman päähän jonkun pintaperhon ja joella oli sellainen pieni virtapaikka, jossa aina iltasin harjukset kävi pinnassa hyönteisiä syömässä. Menin sitten virtapaikan viereen heitteleen perhoa ja harria rupesi tulemaan paljon, mutta ei tullut kun 20-30cm kalaa paljon. Mukaavaa se oli silloin, kun ei ollut vielä muuten harria saanut. Sitten ostin ne perhokalastuksen harjoitusvehkeet ja sain niillä noin 2kg istutuskirjon. Ja nyt minulla on ns `oikeat` perhovälineet.
- Milloin kala kasvaa nopeimmin?
- Kun kalastaja kertoo saaliistaan.

Vikke

 • Kiiskimaisteri
 • Posts: 925
 • Kurikan Urheilukalastajat
  • MSN Messenger - vikke-95@hotmail.com
  • View Profile
  • Kiinnike-Heinonen Oy
  • Email
Vs: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #9 on: June 05, 2008, 12:11:38 »
Tämä kalastustyyli on alkanut yleistyä vuosien varrella varsin paljon. :-)
Eipä siinä mitään, jos ei halua perhovälineitä hommata.
"Suurta saalista
tärkeämpää on se, kuinka paljon kala tarjoaa urheilua pyytäjälleen." -Alex Hintze

Torro

 • Urospuolinen nauta
 • Posts: 1024
 • Maalintekijä jumalan armosta
  • MSN Messenger - redwoodriver@windowslive.com
  • View Profile
  • Email
Vs: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #10 on: June 05, 2008, 12:35:32 »
Tämä kalastustyyli on alkanut yleistyä vuosien varrella varsin paljon. :-)
Eipä siinä mitään, jos ei halua perhovälineitä hommata.
Itse perhokalastushan se on, joka on alkanut yleistyä!
perhokalastus on parasta mitä mies voi tehdä housut jalassa

Vikke

 • Kiiskimaisteri
 • Posts: 925
 • Kurikan Urheilukalastajat
  • MSN Messenger - vikke-95@hotmail.com
  • View Profile
  • Kiinnike-Heinonen Oy
  • Email
Vs: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #11 on: June 05, 2008, 12:43:53 »
Tämä kalastustyyli on alkanut yleistyä vuosien varrella varsin paljon. :-)
Eipä siinä mitään, jos ei halua perhovälineitä hommata.
Itse perhokalastushan se on, joka on alkanut yleistyä!
Joo, perhokalastus on tosiaan alkanut "paremmin" yleistyä, kuin tämä. Mutta sanoin, että tämäkin tyyli on alkanut yleistyä. En maininnut, että perhokalastus itse ei olisi yleistynyt.

Sori offtopic.
« Last Edit: June 05, 2008, 12:46:42 by Vikke »
"Suurta saalista
tärkeämpää on se, kuinka paljon kala tarjoaa urheilua pyytäjälleen." -Alex Hintze

Kalastaja.94

 • Posts: 90
  • View Profile
  • Email
Vs: perhokalaan ilman perhovehkeitä
« Reply #12 on: June 06, 2008, 10:15:17 »
Kokeilin joskus tuota ns. "koholla perhostamista", ja heittokoho kiveen -> säpäleinä, ei kalaa -> paha mieli.  :|
-Tonttu

 center>