Chat

Author Topic: Saako tasurilla oikeasti?  (Read 13989 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tasuriman

 • Puntarin hytkyttäjä
 • Posts: 190
 • Tasureissa on taikaa
  • View Profile
Saako tasurilla oikeasti?
« on: January 19, 2017, 15:08:59 »
   Aloitteleva tasapainopilkillä onkiva saattaa kohdata epäuskoa koko laitteen toimintaan. Törmäsin sattumalta tuollaiseen videonpätkään, jossa homma on jo vakuuttavan tuntuista. Aina ei tasuri noin hyvin pelitä, mutta tuossa pätkässä homma alkaa olla jo mallillaan.

     https://www.youtube.com/watch?v=QIS2TaVwxjE

  Eli kyllä tasurilla kalaa saa ja joskus jopa todella hyvin.

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Saako tasurilla oikeasti?
« Reply #1 on: February 03, 2017, 20:51:17 »
Videolla pilkkii eräs Suomen tunnetuimmista tasapainopilkin valmistajista joka tuntee ahvenen käyttäytymisen, osaa etsiä ison ahvenen järviä ja kalapaikat järviltä. Käytössä on kaikuluotain ja videolle on kuvattu hetki jolloin kala syö. Tasapainopilkillä ei tosiaankaan saa kalaa aina. Tasapainopilkintä on toisaalta niin laaja käsite että en jaksa tässä alkaa sitä käymään läpi sillä aika ei riitä mutta voin sanoa että tasurilla oikeasti saa kalaa. Olen kalastanut 3 vuotta pelkästään tasurilla ja joskus on tullut nollareissuja mutta usein myös reppu on ollu täynnä kalaa. Ei muuta kun jätätte ne pilipalivehkeet (morrit ja tapsit) kotiin ja laitatte tasuria siiman päähän. Kyllä sillä saa.
Ehkä otin, ehkä en!

Tasuriman

 • Puntarin hytkyttäjä
 • Posts: 190
 • Tasureissa on taikaa
  • View Profile
Vs: Saako tasurilla oikeasti?
« Reply #2 on: February 04, 2017, 07:14:41 »
Se on just näin, ku Eci sanoo. Rimpulaalaitteet vain kylmästi kotiin ja pelkkää tasuria reissuu mukaan. Muuton tulee herkästi luovutettua, ellei osu heti tasuripaikkaan ja ala saada saalista. Itse tein tuon valinnan jo lähes parikymmentä vuotta sitten, eikä ole tarvis ollu sorria morria sen jälkeen.

  Viime maanantaina syönti oli melkoisen vaisua, mutta jotain sentään tuli. Yksi reilu kilonen haauki ja kuusi ahventa. Kappalemäärä ei siis kummoinenkaan ollut, mutta yhteispaino lähess piirulleen neljä kiloa. Selkosuomella ilmaistuna: tasurilla keskikoko on  lähes poikkeuksetta suurempi (mp. reissuissa täysin sama kuin rimpulavehkeillä).  Kyllä sitä perkaa mieluummin muutaman köllin, kuin repullisen sinttejä.

esranta

 • Posts: 48
  • View Profile
Vs: Saako tasurilla oikeasti?
« Reply #3 on: February 04, 2017, 20:42:41 »
Kyllä sitä tasurilla tulee, itse kantelin mukana täysin turhaan pystyjä pari talvea, nyt olen toista talvea jättänyt ne kotiin. Oma kokemus on, ettei tasurilla tule sen heikommin kalaa, kuin pystylläkään, mutta kuten edelläkin mainittuna, niin keskikoko on suurempi. Tosin johtuuko se keskikoko kevennetyn tasurin koosta, itse käytän pelkästään kevennettyjä.

Kyllähän se auttaa, jos tuntee seutua ja osaa päätellä että missä sitä kalaa voisi olla sillä hetkellä. Se on sitten ihan sama osaako sen päättelyn tehdä kelistä, jäästä, pohjan kovuudesta/pehmeydestä/muodoista, kaiun muista huomioista, syvyydestä, syvyyden vaihteluista tai jostain muusta!

Pääasia, että luottaa tekemiseensä ja nauttii olostaan, kyllä ne ahvenet joskus herää...

Tasuriman

 • Puntarin hytkyttäjä
 • Posts: 190
 • Tasureissa on taikaa
  • View Profile
Vs: Saako tasurilla oikeasti?
« Reply #4 on: March 30, 2017, 12:48:33 »
Eilinen päivä tasuripilkillä.

Pilvetön taivas aamusta asti, eikä kala vaikuttanut olvan otillaan. Ensimmäisellä avannolla pientä varovaista närppimistä, mutta ei tartuttaminen onnistunut. Sitten pari seuraavaa tuntia tyhjää kiertelyä syvän keskellä liki pintaa pistävän pakan ympärillä, ei havaintoja kalasta. Kaveri veti pystyllä pari aapoa, mutta muutoin vallitsi syvä hiljaisuus. Ennen paikan vaihtoa paluu vielä ensimmäiselle avannolle, ja sama varovainen närkkiminen löytyi uudelleen ahkeran uiton jälkeen. Nyt sentään kala jo haksahti tasurin alakoukkuun. 

   Seuraavaksi paikan vaihto, ja uusi paikka antoi uudet tyhjät, joten hyvin joudettiin makkaratulille.  Tauon jälkeen uusi paikka, ja entiset kujeet. Kaveri tasurillaan nosti yhden pienen aapon ja itselläni varovainen nyky. Tyhjän onkiminenhan se pukkaa intoa yritykseen, joten uutta paikkaa hakemaan. Sitkeä peräänantamattomuus palkittiin, ja kaverin tasuriin iski liki parikiloinen hauki. Sattumakala lienee, sillä syönti jatkui entiseen malliin, eli hiljaista edelleen. Siiman päähän vaihtui tasuri toisensa jälkeen ilman suurempaa vaikutusta. Nelisen tuntia tasurointia, ja saaliina yksi n. satagrammanen ahven. Ei Huono, sanois varmaan parkettipäsmäri, mutta ei sittenkään aivan huono. Aurinkoinen kevätäivä antoi hyvät fiilikset reissuun, ja vielä löytyi pilkkiväskyn pohjalta yksi kokeilematon tasapainipilkkikin. Ikivanha kolhiintunut, ja lukemattomia pilkkireissuja nähnyt 75mm:n Rauhalan Pietari. Rauhalan pietarimallin valmistus on jo loppunut aikoja sitten, mutta niillä itse aloitin aikoinaan tasuroinnin, ja kokemukset olivat myönteisiä. Pietari siis siiman päähän ja tuumin jottei se ota, jollei annakaan. Ja sehän antoi! vajaassa tunnissa parisen tusinaa pannuahventa, isoimmillaan siinä varttikiloista, pari ehkä hieman ylikin.

   Jälkeen päin mietin, oliko todella oikean pilkin löytyminen syynä, vai oliko pelkkää sattumaa kalasyönnin aktivoituminen juuri pilkinvaihtoon? Samanlaista aktivoitumista ei osunut kaverin pilkkiavannolle. Pientä piristymistä kuitenkin. Voiko todellakin pilkin mallilla olla noin mittava vaikutus? Samoja värisävyjä tuli kokeiluta mm. Karikon, Kuusamon, Kawerin ja Karismaxin malleissa. Onko muilla vastaavanlaista havaintoa vieheen vaihtoon liittyen?

Virtas Toni

 • Posts: 3
  • View Profile
Vs: Saako tasurilla oikeasti?
« Reply #5 on: January 21, 2018, 13:24:20 »
Minä myös käytän pelkästään tasureita ja jigejä. Jos ei kaikuluotaimella pilkittäessä kala kiinnostu em. vieheistä, niin mukana on yksi morrivapa ja n. 10 kpl morreja + pari pystypilkkiä ja tekotoukkia, joilla olen vain kokeillut onko kaloilla minkäänlaista kiinnostusta mihinkään pilkkiin. Mutta   tosiaan, ikinä en ole ilman kaloja jäänyt tasureilla/jigeillä. Ja kalojen koko todellakin suurempaa, toki pienet kalatkin niitä itsensä kokoisia tasureita syövät ja ovat niistä kiinnostuneita.

 center>