Chat

Author Topic: Avokelan huolto  (Read 10787 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ipe

 • Posts: 53
  • View Profile
  • Email
Avokelan huolto
« on: May 27, 2003, 17:12:48 »
Antakaa neuvvoja kelan huoltoon purkamiseen , putsaamiseen , rasvaukseen , kasaukseen
Ipe

kaivo

 • Guest
Re:Avokelan huolto
« Reply #1 on: May 27, 2003, 22:28:59 »
Uutta kelaa auottaessa ja huollettaessa on hyvä olla käsillä kelan purku- eli räjäytyskuva: eipähän niin ihmetytä jos kasatusta kelasta jää pöydälle "ylimääräisiä osia" :) Mutta asiaan. Oman avokelani huollan näin:

1) Puola ja kampi irti, kannen ruuvit auki: koneisto on esillä. Nykyisten avokelojen avaaminen saattaa olla monimutkaisempaa, jopa roottorin saattaa joutu irroittamaan. Kärsivällisyyttä.

2) Osien puhdistus. Jos kelan suurin ratas (ts. lautaspyörä jonka läpi kammen akselikin menee) lähtee irti, helpottaa se huoltoa. Pese kaikki näkyville saamasi osat + kotelon sisus tärpätillä. Pumpulipuikot ovat näppärä apu ahtaammissa paikoissa. Vähemmän likaiselle kelalle riittää kun suihkuttaa sisään reippaasti CRC:tä ja antaa liian sprayn ja lian valua ulos. Lopuksi anna kuivua. Tässä vaiheessa huomio: kelan jarruun ei tarvitse huollossa koskea, sitä ei siis kastella eikä voidella!

3) Kuivaan kelaan lisätään voitelu nyrkkisäännöllä "jousiin ja rattaisiin rasvaa, akseleihin ja laakereihin öljyä". Rasvana voi käyttää ihan vaseliiniakin, vaikka virallisempiakin kelarasvoja myydään. Öljynä voi samaten käyttää vaikkapa ompelukone-/polkupyöräöljyä. Voitelua ei kannata liioitella; ylirasvattu kela on kankea. Vaseliinin levittelyssä käteviä ovat esim. hammastikut.

4) (Mahdollisesti irrotetut osat paikoilleen), kansi kiinni ja muutamilla kierroksilla kelaa pyöritellen kuunnellaan, että kela käy tasaisesti ja naputtamatta, ts. osat ovat oikeilla paikoillaan. Jos kela naputtaa, voi syynä olla se että takasalpakytkimen nipukka kelan sisällä ei ole sattunut oikeaan asentoon kohdassa 2 mainitun "ison rattaan" kanssa, tarkista asento siis jo ennen osien irroittamista.

5) Lopuksi tippa öljyä vielä puolanakseliin (siis siihen jossa puola on kiinni ja joka liikkuu edes-takaisin) sekä siimanohjaimen rissaan, ja hieman rasvaa sanganpalautinjouseen (löytyy sangan juuresta kotelon takaa, siitä päästä sankaa jossa siimanohjain on). Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa kelan kaikkien ruuvien kireys, saattavat käytössä joskus löystyä.

Tässäpä sellainen yleisohjeistus. Joka kelamalli on omanlaisensa huollettava, joten tutustu kelasi purkukuvaan ja jos epäröit taitojasi, kysy kelan myyjältä / maahantuojalta huoltomahdollisuutta.

ps. tee huolto hyvin valaistulla ja tilavalla alustalla, vaalea alusta ei ainakaan haittaa osien säilymistä tallessa :)


 
Ipe

 • Posts: 53
  • View Profile
  • Email
Re:Avokelan huolto
« Reply #2 on: May 27, 2003, 22:57:46 »
Mitä vaseliinia voi käyttää  kone vaseliinia vai mitä muuta.
Ipe

kaivo

 • Guest
Re:Avokelan huolto
« Reply #3 on: May 28, 2003, 10:40:40 »
Olen käyttänyt sekä kone- että sitä tavallista, apteekistakin saatavaa vaseliinia.

Mä mies

 • Posts: 79
  • View Profile
Re:Avokelan huolto
« Reply #4 on: May 28, 2003, 17:14:54 »
Kuinka usein tuollainen huolto kannattaisi tehdä???

 center>