Chat

Author Topic: Pilkintä: kalavesien hoitoako?  (Read 5595 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tasuriman

  • Puntarin hytkyttäjä
  • Posts: 190
  • Tasureissa on taikaa
    • View Profile
Pilkintä: kalavesien hoitoako?
« on: February 16, 2019, 13:15:24 »
Foorumi viettää talvisiestaa, joten tänne mahtuu vähemmänkin tärkeitä mielipiteitä.

Otsikoin kommenttini kysyväksi, koska asia saattaa olla joidenkin käänteiden vuoksi jopa toisinkin. Omakohtainen kokemukseni eräältä mielijärveltäni osoittaa, että parin maltillisen pilkkijän toimetkin saattavat viedä pienestä järvestä hyvän kalakannan. Tarkoitan nyt itseäni ja kaveriani.

     Juttu menee näin:

   Löysin joskus jo varmaan reilut kolmekymmentä vuotta taaksepäin mukavanoloisen metsäjärven. Syksyisellä marjastusreissulla eräältä korkealta mäeltä näin kauempana välkkyvän järven ja silloin päätin käydä talven tullen kokeilemassa.
   Järvi osoittautui kirkasvetiseksi ja kalaisaksi latvajärveksi, jolla sitten aloin käydä kaverin kanssa muutaman kerran talvessa noutamassa hyvät ruokakalat.
 Maltilla kalasteltiin omasta mielestämme. Ei mitään ryöstäpuuhaa, vaikka joskus tosihyvän syönnin sattuessa ehkä tuli reilummin nostettua pannukalaa, lähinnä ahventa, mutta myös hauenpuikuloitakin. Ei kuitenkaan pakkasentäytteeksi sentään.  Muutama reissu talvessa ehkä siksi, että järvelle kaupunkipaikasta oli matkaa turhankin paljon.

    Vaikka järvi oli metsäjärvi ja lähimpiin taloihin matkaa rannalta kertyi liki kaksi kilometriä, ja kylän lähellä on useampiakin pikkujärviä ja lampia, niin eihän me siellä salaa pyritty käymään, eikä käytykään. Kun kylällä havaittiin "kaupunginpoikien" käyvän järvellä pilkillä, alkoi hillitön kalakannan suojelu. Pikkujärveen mätettiin verkkoja verkon perään. Järven keskikohdan kapeikko tukittiin verkkojatojen avulla. Nyt muutaman vuoden aikana ei verkkoja enää ole näkynyt, mutta eipä enää nouse pannukarkeita ahveniakaan.
   Pilkkijänperhanat kävivät kaupungista asti tyhjentämässä kyläläisten   hyvän  kalajärven. "Eikö tuohon mitään lakia löydy??", mahtavat siellä isäntämiehet nyt kiroilla.

     Kateus vie kalatkin vedestä. Vanha sananlasku, mahtaneeko tuolla laajenpaa totuutta olla?

Oletteko törmänneet vastaavaan ilmiöön kalavesillä liikkuessanne? Tietysti tervetulleita olisivat kommentit niiltäkin, jotka kokevat tälläisten "Kaupunginpoikien" kalareissujen uhkaavan omia kalavesiä.

 center>