Chat

Poll

Uskotko kalansyöntitaulukkoon?

Kyllä uskon.
90 (27.2%)
En usko.
241 (72.8%)

Total Members Voted: 291

Author Topic: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?  (Read 35605 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hk

 • Posts: 145
  • View Profile
  • Email
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #60 on: August 31, 2004, 22:15:54 »
Uskomatonta, että jotkin tekevät johtopäätösiä tällaisista taulukoista tyyliin "sain hauen, vaikka taulukossa luki että huono syönti". Ja tuskin nuo taulukot kertovat, että syökökala hyvin vai huonosti. Ne vain antavat jotain suuntaa kalojen yleisestä aktiivisuudesta kyseisenä aikana. Itse uskon, että kala liikkuu jonain tiettynä kuun aikana paremmin, kuin toisena mutta johtopäätöksiä ei voi vetää vielä yhden, kahden tai edes kymmenen kalan jälkeen.
Jepulis

örps

 • Guest
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #61 on: September 08, 2004, 17:25:44 »
oon tehny tilastoa tulleista kaloista ja kalareissuista ja vertasin tuloksia semmoseen solunar (tai mikä sitte onkaan) taulukkoon. about 75 rossaa tuli kalenterin "hyvällä syönnillä" ja kalareissujen ajat oli ollu aivan sattumanvaraisia ja tähän "kokeeseen" osallistui useita satoja kaloja...
vain noin 5 % tuli "huonolla syönnillä". kumma juttu vai mitä?

no en..

 • Guest
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #62 on: September 12, 2004, 10:12:31 »
en usko....ihan tyhmäää!!!!! :shock:

Anonymous

 • Guest
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #63 on: September 12, 2004, 19:21:39 »
Kyllä se toimii. Oltiin kalassa ja sanoin kavereille, että kohta syö. Kymmenen minuuttia aikaisemmin alkoi syönti mitä taulukko näytti ja päättyi myös taulukon aikaan. Muutaman tunnin kuluttua sama homma. Ei vaan saatu mitään tuolla myöhemmällä jaksolla mutta melkoinen molske kävi joessa. Tosin kalastimme myös tuossa heikomman syönnin aikanakin mutta mitään ei saatu. Tuolla jälkimmäisellä syönnillä oli jo niin pimeää ettei paljoa eteensä nähnyt. Oiskohan sillä vaikutusta asiaan?

Anonymous

 • Guest
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #64 on: May 16, 2005, 20:01:15 »
Kalakalenterit eivät todellakaan ole humpuukia. Vuosien järvikalastuskokemuksella voin sanoa, että tuo kalenterien kertoma "syönti" tosiaan vaikuttaa kalansaantiin. Esim kirkkaissa vesissä olen huomannut päivänselvän eron kalojen aktiivisuudessa eri syöntiaikojen välillä.

Asiassa pitää vain huomata muutakia asioita. Kalenterit ovat suuntaa antavia, eivätkä ne edes käytännössä kerro tuleeko sitä kalaa vai ei. Kalenterit vain näyttävät milloin kalat ovat aktiivisimpia ja halukkaimpia syömiseen.

Kalenterit toimivat parhaiten silloin kun kalastetaan suuria määriä kalaa, eli esim. kesällä ahvenen kalastuksessa. Yksittäisten kalojen saantiin "syönti" ei tietenkään suuresti vaikuta ja poikkeavasti käyttäytyviä kaloja varmasti löytyy. Siksi esim. koskikalastuksessa kalakalenterit eivät ole kovin käteviä. Tuollaiset kommentit "Sain ison hauen huonon syönnin aikaan" ovat täysin käsittämättömiä, sillä kalenterien avulla voidaan ennustaa suuntaa antavasti vain kalojen määrää, ei niiden kokoa. Eihän yleensäkään "hyvällä syönnillä" tarkoiteta, että kalat ovat suuria, vaan että niitä on paljon.

Kuun asennon vaikutus kalojen toimintaan ei ole mitään mystistä ja se voidaan todistaa yhtä tieteellisesti kuin vuorovesi. Asia on varmastikin tutkittu, koska näin tavallisista ihmisistä ihmeelliseltä tuntuvaa selitystä kalojen käyttäytymismuutoksiin tuskin olisi muuten keksitty.

Kuunkierron vaikutus kaloihin ilmenee lähinnä siten, että kalat ovat huonon syönnin aikaan laiskempia: ne harvemmin iskevät heidän ohi meneviin vieheisiin ja ne liikkuvat huomattavasti vähemmän. Tietysti taitava kalastaja saa kalaa koska vaan, hänen vaan on tiedettävä keinot kalojen saantiin eri syntiaikoina. Oman kokemukseni mukaan järvikalastuksessa huonolla syönnillä esimerkiksi kalastuspaikkojen vaihtelu kannataa, koska kalat eivät välttämättä liiku luoksesi. On myös olemassa uistimia, jotka saattavat toimia normaalia paremmin huonolla syönnillä. Esimerkiksi ärsytysvärien käyttö voi kannattaa.

Ahvenrikkaissa vesissä syönnin vaikutus näkyy selvästi. Kuun hyvällä kohdalla ahvenparvet liikkuvat ympäriinsä ja kalaa tulee hyvin. Mutta kuten olen jo todennut, niin kalalaji jota ollaan narraamassa vaikuttaa siihen kuinka paljon kalentereihin kannattaa uskoa.

Myös yksi asia joka vaikuttaa kalan syöntiin on se kuinka kylläisiä ne ovat.  Mielestäni on kiistatonta, että kalat ovat keskimäärin aktiivisempia tietyillä kuunkierron kohdilla. Ollessaan aktiivisempia kalat syövät enemmän. Näin tekevät etenkin petokalat, kuten esimerkiksi hauki. Tietenkään kala ei voi olla kauaa syömättä, mutta syönnin määrä varmasti vähenee kalojen aktiivisimpien aikojen jälkeen, koska kalat ovat syöneet suuria määriä hyvän syönnin aikaan.

Kalakalentereja arvostellessanne muistakaa, että yksittäiset tapaukset eivät todista mitään ja vasta kun puhutaan suurista kalamääristä niin jonkinlaista todistusvoimaa alkaa olla. Myöskin henkilöt jotka eivät usko kalakalentereihin eivät tuskin ole tarkemmin tutustuneet niihin ja todella ottanut selvää syönnin pitkäaikaista vaikutusta kalastukseen. Pitää myös aina muistaa, että kalojen saannin määrään ja kokoon vaikuttavat todella monet asiat ja kuunkierto on vain yksi niistä.

Jos ette halua, niin minua ei tarvitse uskoa. Minulle on pääasia, että minä hyödyn kalakalenterien käytöstä.

Loppuun vielä yksi kysymys jollekin joka sattuisi asiasta tietämään. Miksi kaikki kalakalenterit eivät ole samanlaisia? Eli kalentereisaa tuntuu olevan pieniä eroja. Ehkä kuun vaikutus voidaan tulkita eri tavoin. Tässäkin pitää kuitenkin muistaa suuntaa antavuus, eli käytännössä kaikki kalenterit antavat saman syönnin samalle päivälle, kunhan kalenterien merkintöjä ei tuijota liian sokeasti.

Ainakin tuolta löytyy lisää informaatiota aiheesta: http://www.datahaka.fi/ottikalenteri/

-Kiitos ja näkemiin.

SPutum

 • Posts: 26
  • MSN Messenger - ahonen_pauli@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #65 on: May 16, 2005, 21:05:09 »
Enpä tuohon pahemmin usko, mutta kyllä sen aina mielenkiinnon vuoksi tuolta etusivulta katsoo. Silloin kun ei kalaa tule ja jos juuri sinä päivänä on ollut huono syönti, niin sillonhan sen voi laittaa taulukon syyksi  :D .

suspi

 • Posts: 215
  • View Profile
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #66 on: May 16, 2005, 21:42:25 »
Kyllä niissä jotakin perää voi olla, mutta en usko. Kyllähän se tietenkin luo jonkunlaista uskoa hyvään saaliiseen, jos on luvattu hyvää syöntiä.

evari

 • Posts: 14
  • View Profile
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #67 on: May 18, 2005, 16:39:25 »
Minä uskon sen että tiettynä kuun kierron aikana kala syö paremmin, mutta se on minusta täysin järvikohtaista että missä vaiheessa kuun kiertoa. Esimerkiksi järvessä missä minä kalastan ni selvitin sen siten että merkitsin ihan tavalliseen kalenteriin jos ja kun olin saanut yli 2 kilon haukia koko kesän ajan. Oli täysin selvää että siinä järvessä kala söi parhaiten täydenkuun aikaan noin kolmena päivänä, ja kuuttomaan aikaan noin kolmena päivänä. Niiden aikojen välillä syönti oli yleensä todella heikkoa, mutta kuitenkin aina yleensä jotain sai. Huomasin myös sen että pikkuhauet (alle 1kg) syövät yleensä aina mutta kun kokoluokka vähän suurenee (2-6kg) alkaa päivinä jolloin niitä saapi olla jo paljon merkitystä. Tämä kalansyöntiasia on semmoinen että siihen kannattaa perehtyä kunnolla ennenkuin päättää että uskooko vai ei.

Toutain

 • Posts: 9
  • MSN Messenger - arttu.kaasalainen@kopteri.net
  • View Profile
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #68 on: May 22, 2005, 20:34:02 »
Täyttä puppua mielestäni tommoset taulukot. Olen saanut kalaa ihan yhtä hyvin vaikka taulukko näyttää "huonoa syöntiä"   :P
Käy kalassa se kannattaa...

evari

 • Posts: 14
  • View Profile
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #69 on: May 23, 2005, 08:25:10 »
Noniin, tänään on täydenkuun aika, eilen kävin samalla järvellä uistelemassa ni tuli haukia, isoin oli 6 kilonen ja 106 cm pitkä.
kävin noin 4 päivää sitten myös uistelemassa samalla järvellä, ni en saanu ku yhen alle kilosen hauen. sattumaako? ei ole.

Bister

 • Posts: 115
  • MSN Messenger - apina_86@hotmail.com
  • View Profile
  • http://www.teamkalamiehet.net
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #70 on: October 18, 2005, 23:39:05 »
Juu ja ei..

Walde

 • Posts: 138
 • Iankaikkinen!
  • MSN Messenger - v.ryoso@gmail.com
  • View Profile
  • Email
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #71 on: October 19, 2005, 23:52:24 »
Kyllähän tuo lisä puhtia kalastamiseen tuo vaikka minulla "todisteita" ei olekkaan. Jotenkin se liittyy taikauskoon. Eli kun joku sanoo että jollakin uistimella saa jostakin kalaa, niin tietenkin kun sitä uittaa eniten ja kalojakin tulee eniten.

  Toisaalta voihan se olla että tuosa voi jotakin pohjaa olla, mutta se tosi seikka on otettava huomioon että eri paikoissa kala syö eritavalla.

  Kaikkein parhaiten uskon kalaa kumminkin tulevan sellaisesta paikasta jonka tuntee, ja on testannut kaikenlaisia uistimia. Kun kalastus tunteja on paljon  kaikkenlaisia säitäkin sattuu kohdalle jolloin ottipaikat ja -uistimet ovat erillaisia.

   Tulin siihen lopputulokseen että kalansyönti taulukko kertoo asioista vain murto osan.

Anonymous

 • Guest
Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #72 on: October 26, 2005, 20:03:18 »
Ei siinä mitään kalentereita tarvita. On laskettu, että kun ottaa huomioon vuodenajan,kuun vaiheen, vuorokaudenajan, tuulen voimakkuuden ja suunnan, pilvisyyden asteen, ilman ja veden lämpötilan ym. muuttujat saadaan noin 42 000 000 erilaista olosuhdevaihtoehtoa. Siitäpä tarkkasilmäinen kalastajahenkilö yhdellä vilkaisulla näkee, kannattaako lähteä, vai jääkö löhöilemään kodin lämpöön.
Ja viimeksi tärkein pointti. Lähde kalaan silloin, kun kala on syönnillään.

Eetu_

 • Posts: 300
  • View Profile
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #73 on: January 08, 2007, 15:18:18 »
En usko kalakalentereihin. Erä-lehtikin on tenolla testannut niiden paikkansa pitävyyden kehnoksi.

Fiskare

 • Posts: 281
  • View Profile
  • Email
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #74 on: January 09, 2007, 21:53:28 »
Minä en ainakaan tuommoiseen usko.

Yuz

 • Posts: 979
 • RAGE
  • MSN Messenger - yuzzi_91@msn.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #75 on: January 10, 2007, 16:33:05 »
Se on niin, että kun se näyttää huonoa syöntiä, on huono syönti. Kun lupailee hyvää syöntiä, no...  :-D
I once dug a pit and filled it with clouds. Or was it clowns? Come to think of it, it began to smell. Must have been clowns.

Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #76 on: January 13, 2007, 20:33:35 »
Itse en usko taulukoihin

A) Yhtään
B) Ollenkaan

Syystä että en ole huomannut mitään suhdetta kalansaantiin.
Tänäänkin ( huono syönti ) nousi melkein 9 litraa ahventa. Eikä tämä ole ainut reissu, tosin näin paljoa en ole saanut ihan äsken, mutta kumminkin.
Joku uskoo, toinen ei, ite kuulun jälkimmäisiin.
~Perhokelan huuto on ylistyslaulu harjukselle ja zilleen~

Pescatore

 • Posts: 2
  • View Profile
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #77 on: March 25, 2010, 14:20:26 »
en usko

Edu

 • Posts: 271
 • 4kg
  • MSN Messenger - edu-kettunen@hotmail.com
  • View Profile
  • Kalassa.net
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #78 on: March 25, 2010, 14:27:47 »
No joskus tulee katottua mutta silti en oikein usko.
...

Zintti

 • Sumuisten selkien gorilla
 • Posts: 587
  • View Profile
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #79 on: March 25, 2010, 16:39:41 »
Joskus ajankuluksi katselen niitä, mutta en kuitenkaan nihin usko. Kerran kävi niin, että kalenteri povasi huonoa syöntiä, tulikin pilkkikauden paras tulos :lol:

Ihmevirveli

 • Kalassanet Ry jäsen
 • *****
 • Posts: 226
  • MSN Messenger - tero.vaara@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #80 on: March 25, 2010, 18:10:46 »
Enpä minä noihin usko. Eikös ne perustu kuun asentoihin tms.? Kuuhan ei sisävesillä vaikuta muuten kuin sillä, että yöllä on hiukan valoisampaa täysikuun aikaan. Tietysti sekin saattaa merkitä kirkkailla järvillä jotain, mutta esimerkiksi omalla kotijärvelläni, jossa näkösyvyys on 20 sentin luokkaa, tuo yöaikainen valoisuus tuskin on kovin merkittävä tekijä.

Merellä kuu tietysti aiheuttaa vuoroveden, mutta ei sekään taida Itämerellä olla kuin 10 sentin luokkaa.
Allekirjoituksia ei tueta.

Morripoika

 • Kreatiinimäskääjä
 • Posts: 1088
  • MSN Messenger - j.aa.kola@hotmail.com
  • View Profile
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #81 on: March 25, 2010, 18:39:03 »
Syönti taulukkoihin en usko, mutta tässä on jotain perää. http://www.kalassa.net/keskustelut/kaikkea-kalastuksesta/nappikeli/
Kalastusta, metsästystä ja urheilua.

KÖSTER

 • Posts: 1321
  • View Profile
  • Email
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #82 on: March 25, 2010, 21:47:46 »
Tottakai uskon kalakalentereihin, myös maailmanrauhaan ja joulupukkiin! :wink:

Sen hetken ravintotilanne,lämpötila,suojapaikat, vuodenaika,vedenlämpö,valo, tuulensuunta/voimakkuus  antavat sen perstuntuman hiukan tarkemmin
minun uskon vahvistamiseen.
Päiväkirjamerkintöjen mukaan noilla asioilla selvä yhteys kalantuloon, noiden kalenterien
perustietojen pettäessä päiväkirja voi pelastaa huonomuistisen munat padalta.

kemu

 • Posts: 212
  • View Profile
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #83 on: March 27, 2010, 20:17:37 »
Laitoin kyllä, koska nuo kalenterithan ei periaatteesa määrittele milloin kala syö/ei syö, vaan se antaa osviittaa kalan syönnistä.
Jos kalakalenteri näyttää että ''huono syönti'' niin suurin osa kaloista on passiivista.
Siinä oma ''uskomisteoriani''Terv: kemu
Päätä päiväsi Rapalan uistimilla!

hauki mies

 • Posts: 56
  • View Profile
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #84 on: May 20, 2010, 14:15:16 »
Itse en usko se todettiin viime kesänä kun tykkäsi kalaa tulla silloin kun taulukko näytti että ei tule ja joskus ei millään tullut mitään kun taulukko näytti että pitäisi tulla :-(

täkykala

 • Posts: 128
 • isompaa odotellessa... :-)<--<
  • View Profile
  • Email
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #85 on: July 02, 2010, 10:46:09 »
en usko

perho kamoista haaveillen ja kaloja narraillen

JamiDaMan

 • Kirkkojärven keisari
 • Posts: 138
  • MSN Messenger - jami-da-man@suomi24.fi
  • View Profile
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #86 on: July 04, 2010, 16:49:03 »
Montakymmentä kalareissua kun heittää kesässä, niin väkisinkin se kalenteri on joskus oikeassa. Taitaa olla jotain vanhan kansan peruja tuo koko kalenteri. Itse en ainakaan usko.
« Last Edit: July 04, 2010, 16:50:34 by [TKP]JamiDaMan »
"Victory goes to the player who makes the next-to-last mistake"

pjk

 • Guest
Vs: Uskotko kalansyöntitaulukkoon?
« Reply #87 on: July 04, 2010, 17:34:56 »
Tänä kesänä on tullut seurattua Ottikalenteria, joka perustuu ns. Solunar-teoriaan eli vuorovesivoimaan. Kalaan menen edelleen silloin kuin huvittaa ja mahdollisuus on, sanoipa kalenteri mitä tahansa, mutta kenties jotain yhtäläisyyksiä kalan aktiivisuuden kanssa alkaa kauden edetessä tulla. Juhannuksena kalenterin kertomat aktiivipäivät tuntuivat pitävän kutinsa.

*Lainaus osoitteesta http://www.eralehti.fi/ajankohtaista/ottikalenteri-eran-verkossa.aspx

Arto Kojo julkaisi numerossa 9-2004 haukioppaan, jonka yhtenä osana oli artikkeli ”Kalat ja kuun vaihe”. Jutussa hän vertaili Ottikalenterin lupaamia syöntiaikoja lähes 500 hauen ottiaikoihin. Kojon käsitys kuun vaiheen vaikutuksesta kalojen aktiivisuuteen oli ennen pienimuotoista tutkimusta se, että ”se todellakin vaikuttaa kalojen käyttäytymiseen, mutta on erittäin vähäinen suhteessa muihin tekijöihin”. Skeptisesti hän suhtautui myös ottikalenteriin.

Ja mitä tapahtui, kun vertailu oli ohi:

”Selvityksen tulokset olivat ennakko-asenteilleni kiusallisen ja samalla kiistattoman yksiselitteisiä. Kaikki Ottikalenterin ’lupaukset’ pitivät paikkansa, kun tarkasteltava kalamäärä kerrankin oli riittävän suuri”.--pikeye
« Last Edit: July 04, 2010, 17:36:57 by pikeye »

 center>