Chat

Author Topic: Ravustus  (Read 67800 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Koskenkylänjoki

 • Posts: 129
  • MSN Messenger - masalatheman@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #60 on: August 06, 2009, 21:15:10 »
Moro taas!

Faijalla tämmönen kysymys, että jos meillä esimerkiksi tänään ravustusreissulla tulee 20 rapua,
eikä voida keittää niitä tänään, niin miten voimme säilyttää ne elävinä?
Ei ole valitettavasti sumppua. Onnistuisiko millään?
Ja arvostaisin paljon jos vastaisitte nopiaan.
I'm back.

-PerhoKalastaja-95

 • Guest
Vs: Ravustus
« Reply #61 on: August 10, 2009, 14:53:32 »
Ite ainakin ravustan vaikka koulukin alkaa kohta ja rapuja on noin 50 täysmittästä (saatu 6 merralla). Syöttinö käytän jotai särkikalaa
« Last Edit: August 11, 2009, 13:56:46 by _Matikka_ »

seppo

 • Posts: 128
  • View Profile
Vs: Ravustus
« Reply #62 on: August 11, 2009, 10:51:56 »
Mihin te muuten laitatte ne merrat järvessä?? Ihan matalaan vai jopa 10metriin? Järvessä jossa kalastan on täplärapuja ja pohjan erotaa jostain 1-2metrin syvyydestä...
Tiedätkö milloin kala syö??
 " tietenkin silloin kun sillä on nälkä "

Torro

 • Urospuolinen nauta
 • Posts: 1024
 • Maalintekijä jumalan armosta
  • MSN Messenger - redwoodriver@windowslive.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #63 on: August 14, 2009, 21:22:20 »
Tarvitaanko syöttikalalla, haavilla tai kepillä ravustukseen jotain lupia?
perhokalastus on parasta mitä mies voi tehdä housut jalassa

Koskenkylänjoki

 • Posts: 129
  • MSN Messenger - masalatheman@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #64 on: August 14, 2009, 22:13:06 »
Nyt oli kivaa, oltiin mertoja kokemassa, saaliina 9  täysmittasa. ennätys tähän mennessä.
Ja mertoja oli neljä, joista tän päivän saaliit meni näin:

Uppotukin  vieressä: 1kpl

Rantakivikon vieressä, 2m syvyydessä: 0 kpl

Kaislikon reunalta: 4 kpl

Todella varjoisessa, leppien alla: 4 suurta

I'm back.

-Orava-

 • Posts: 110
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #65 on: September 05, 2009, 14:21:55 »
nyt tulee tärkeä kysymys?
miten paljon kuun valolla on vaikutusta ravustukseen.
viimeyönä käytiin ravustamas ja oli täsy kuu ni saatu ku n.10kpl yht ja niist 4mittallisia... viime reissulla kummiskin lähemmäs 30mitallista ja
kaikkiaan varmasti n.70kpl. ja vaikka olisi täsy kuu niin auttakos se sitten et olis paksut pilvet?

p.s. nyt on sit pyydystetty eka rapu käsipelis :-D

joohn

 • Posts: 63
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #66 on: October 01, 2009, 22:57:58 »
Tänään oikea pommi poksahti, kun kävin kokemassa 3 mertaani. Rapurovossa 1 täysimittainen, omatekemessä ei mitään, josta kohta lisää, Ahtimerta ei mitään koska en saanut sitä ylös.

Omatekemä, rikottu totaalisesti, vaikka lukittu, muovihan repeää kun tarpeeksi riuhtoo, todella törkeän näköinen. Ahtimerta myöskin nostettu ja laskettu takaisin, lukittu myöskin, mutta jäänyt kivikkoon kiinni niin että, pohjaan jäi ikuisiksi ajoiksi. Rapurosvossakin käyty, mutta tiedä armahtivatko varkaat sen takia, että vain 1 rapu ja myös lukittu. Tämä omatekemäni on pyydystänyt parhaiten, joten uuden teko jo käynnissä. Reilu meininki.

j.
"Life is hard, then you fucking die."

joohn

 • Posts: 63
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #67 on: October 03, 2009, 19:12:14 »
Tänään kävin sitten taas kokemassa yhden merran, kun ei ollut muita. Oli sentäs rapurosvoon eksynyt 10-12 senttinen, olin nippusiteillä pienentänyt niitä valtavia nieluja.

Sitten kumisaappaat jalassa kahlasin paikkaa jossa oli Ahtimerrran suunnilleen piti olla. Löysinkin sen aika rannasta, mutta ei sinne saappaailla päässyt. Virvelillä yritin, mutta jumissa niin, että siima paukku. Farkut jalasta, takki pois, kumisaappaat jalkaan ja menoksi. Noin muniin asti vesi ylsi ja sain otteen merrasta. Oli aikas tiukassa, kun ei tahtonut irrota millään. Siinä pari minuuttia taistelin, että vidu se on mun ja otan vaikka väkisin ja tulihan se sieltä. Oli vielä ehjä, eikä edes oikeestaan vääntynytkään. Sitten vaan merran tarkitus, syotti pussiin ja munalukolla kiinni ja pyytämään :-P

j.
"Life is hard, then you fucking die."

papuwokki

 • Posts: 31
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #68 on: June 03, 2010, 10:15:07 »
Pistin tämän jo tonne toiseen ketjuun, mutta laitetaan nyt tähänkin´.

Tämän vuoden rapukaudella olisi tarkoitus ravustaa varsinaisesti ensimmäistä kertaa. 10 lupaa(max. mitä saa) kävin jo ostamassa ja nyt pitäisi mertoja hommata.
En noihin naruviritelmiin oikeen perusta, eli onko nuo muoviset siniset ja ruskeat parhaimpia? Tuossa ekassa viestissä oli lueteltuna noita nimiä, mutta en minä niistä mitään tiedä. Tuollainen sininen/ruskea on ilmeisesti(päättelin kuvien nimistä \o/) rapurosvo(kuva alhaalla)? Onko tuolla sinisellä ja ruskealla värillä mitään merkitystä, eihän ravut vissiin oikeen mitään kuitenkaan näe?
Mistäs noita mertoja saisi halvimmalla, 9kpl pitäis ostaa. Yksi ruskea löytyy jo ennaltaan.
Mitä kalaa tuolla kannattaa käyttää syöttinä? Särkikalat varmaan parhaimpia? Joskus olen kuullut, että salaatin lehdet olisi rapujen mieleen? Mihin tuo salaatinlehti homma perustuu?
Millasia välimatkoja noiden mertojen väliin olisi hyvä jättää, 10 metriä?
Kertokaahan jotain mitä pitäisi ravustuksessa ottaa huomioon? Kaiken näköset vinkit ja neuvot ovat tervetulleita!

Tässä vielä kuvat niin tiedätte mitä tarkoita:
Sininen: http://www.varuste.net/tuotekuvat2/rapurosvo.jpg
Ruskea: http://www.ruokosenrapu.fi/images/rapumerta/Rapurosvo.jpg

Kauanko noita pyydettyjä rapuja voi säilyttää sumpussa? Ravinnoksia varmaan ainakin pitäisi kalaa pilkkoa sumppuun jotain muuta huomioitavaa? Millainen sumppu tuohon tarkoitukseen on paras ja millaiseen rantaan se pitäisi laittaa, mutapohja vai hiekkapohja, onko edes väliä?

Mikä tämä rapurutto käytännössä on?
Viime vuonna yhdellä merralla tuli kokeilumielessä ravusteltua. Kerran kun juuri tulleen saaliin keitin niin rapujen pintaan ilmestyi keittämisen aikana pilkkuja/läikkiä, mistä oli kyse? Onko nuo läikikkäät ravut myös syötäviä?
Mitäs jos tuota rapua tulee ihan pirusti, niin kannattaisiko niitä myydä johonkin ravintolaan tms? Kuinkas tuo homma tapahtuu, onko ravintoloilla tietyt ammattilaiset keneltä ostavat rapunsa vai kuinka homma toimii? Tässä ketjussa oli puhetta kasseista tms. näissä ilmeisesti saksiniekat kuljetetaan jos niitä joku ostaa? Millaisia nuo kassit on ja mistä saa ja mihin hintaan?

Montakos senttiä se ravun alamitta on? Mittaus tapahtuu vissiin sillein että pyrstö suoraks ja pyrstön päästä niskaan/päähän?

harrastelija86

 • Posts: 72
  • View Profile
Vs: Ravustus
« Reply #69 on: June 19, 2010, 13:17:46 »
 -Kuvissa olevat merrat ovat kumpikin rapu-rosvoja ja hyviä mertoja ovatkin, kuten myös Ruotsalainen August http://www.raputieto.net/ravut_raputalous_pyynti_pyydykset_merrat.htm kuvissa alinna. Tässä myös kaikki minun mielestä parhaat merrat.

- Merran värillä ei ole mitään merkitystä.

- Jos Motonet on lähellä kannattaa käydä katsomassa sieltä mertoja ja tietenkin lähi kalastustarvikeliikkeet yleensä myyvät. Prismat ja citymarketit myyvät myöskin. Ja Rosvot http://www.rapurosvo.fi/ tulee vain rahti maksamaan aika paljon.

- Syötteinä särkikalat parhaita joista särki, lahna ja salakka ovat suosikkia minulla. Tänävuonna yritän kokeilla kalanrehua (kuulemma hyvä) saa nähdä. Salaatti kuulostaa huonolta syötiltä sen hajuttomuuden perusteella. Rapuhan syö lehtivihreää, joten saattaa muutamia rapuja saadakkin, mutta sumpussa syötävänä varmaankin ihan hyvä. Jos syöttipula iskee ja ei ole muuta kuin haukea tai ahventa (ei hyviä syöttiä) kannattaa näitä vähän leikellä niin sit toimii hätätapauksessa. Nimittäin ainakin minulla tahtoo olla syöttien saanti aina vähän hakusessa, kun mertojakin on vähän päälle 100kpl. Ja syötti pitää vaihttaa kerran päivässä, jotta olisi mahdollisimman tuoretta. Pakasteeseen kannattaa laittaa sopivan kokoisiin pusseihin jo valmiiksi syöttiä. Näitä kannattaa alkaa haalia paria viikkoa ennen rapustusta niin eivät ole semmoisia mytiytyneitä ''kumimaisia'' oltuaan liian pitkään pakkasessa. Ja jos käyttää tuoretta kalaa, joka on paras niin ei missään nimessä toisesta järvestä rapuruton takia. Jos kalat toisesta järvestä niin ainakin viikon pakastus, jotta rapurutta pöpöt kuolee.

- Mertojen väliä olen pitänyt 10m, koska kuulemma merta pyytää 5m säteellä olinpaikastaan parhaiten.

- Ravuthan säilyvät sumpussa monta kuukautta, jos on vain ruokaa. Hyväksi todettuja nakerrettavia ovat perunanvarret (jos menevät vanhaksi niin todella inhottava pestä pois), nokkoset (muista käsineet) ja lepän lehdet. Kalaa ei pidä laittaa sumpuun, koska ravut tappavat toisensa, samoin jos sattuu olemaan pehmeä kuorinen rapu kannattaa laittaa eri sumppuun (muut syövät takuu varmasti tämän ravun). Sumppu kannattaa laittaa varjoon jos säilyttää matalassa, jota en suosittele veden lämpiämisen takia saattavat kuolla kupsahtaa sittenkin, joten ei kun muutamien metrien syvyyteen, jossa on viileää vettä. Kannattaa varoa rapurosvoja, jos on mökkiranta niin siihen näkösellä sumppu vähentää vähän riskiä ja jos vielä sumppuun laittaa pelkän narun pintaan (ei kohoa) yltämään niin tällä välttyy paljolta, jos on taipumusta, että joku käy hakemassa ravut. Muta tai hiekka pohja sillä ei ole väliä mihin sumpun laittaa. Sumpussa ei tarvitse olla kalastusmerkkiä.

- Rapurutto lyhyesti: http://www.raputieto.net/ravut_suomiravut_rapurutto.htm

- Ravun mittaaminen: Otsapiikin kärjestä suoraksi ojennetun pyrstön uloimpaan kärkeen millimetrin tarkkuudella.

- Rapujen myyminen: Rapuja ostavat paikalliset välittäjät, joista parhaiten tieto saa toiselta ravustajalta, joka myy ravut. Ja sitten ravintolat, joista saa paremman hinnan, jos vai pääsee myymään suoraan. Yleensä  heillä on jo joku tietty ravustaja, joka toimittaa ravut. Ja sitten yksityiset henkilöt kirjoittelevat lehtien osto palstalla kanssa kaipaavansa rapuja elokuiseen kesäyön pipaloihin.

Vinkkiä:
- Jos ostat rapu-rosvoja niin niissä voi syötin laittaa joko koukkuun tai semmoiseen laatikkoon (näitä voi tilata valmistajalta, jos häviävät: http://www.rapurosvo.fi/). Jos tiedät että lammessa/järvessä on paljonkin rapua niin laittaisin syötin laatikkoon se kestää siellä vähän kauemmin kuin koukussa.
- Jos myyt ravut niin kannattaa vuolla itselleen mittatikku, joka helpottaa ravun mittaamista. Ravuthan yleensä myydään 10cm ja tästä ylöspäin. 12cm rapu on jo jätti, josta yleensä saa vähän enemmän ainakin jokiravuissa. Riippuu tietysti välittäjästä.
- Mertojen naruksi ei kannata ostaa liian ohutta. On nimittäin solmu sotkuja tiedossa sitäkin enemmän. Narun paksuus n. 4-5mm ei tämäkään paksua tietysti ole, mutta 2mm naruun on.
- Rapuastiat missä säilytät ravut mertojen kokemisen ajan kannattaa reijittää pohjasta, jotta ravut eivät tukehdu hapettomaan veteen ja myös sitä vettä ei pidä olla sankossa myöskään niin kuin onkikaloilla. Rapu kyllä elää kuivallakin jonkin aikaa, jos sattuu oikein kuiva päivä niin sitten roiskii vähän vettä rapujen päälle.
- Syöttien hankkimiseen parhaita välineitä on ihan tavan onkiminen, täkyverkko solmuväli 14mm antaa sopivan kokoista kalaa ja perinteinen katista joskin, vuodenaika on paha limoittumisen ja kalan liikkuvuuden kannalta, mutta jos tietää särkisän paikan tähän vuoden aikaan niin eikun vaaleaa leipää katiskaan ja veteen niin eiköhan syöttiä löydy omaksi tarpeiksi. Weke katiska tähän hyvä, mutta kallis ja myös weken katiskan keksiän houkutus syöttirae antaa hyvin särkeä.

Pikkuisen taisi tulla ''suurreellisesti'' kirjotettua kun on tottunut 100 mertaan, mutta yritä suhteuttaa mittakaavaa omaan terpeeseesi  :-).

Ja eikun rapuisaa kautta.Grandy

 • Guest
Vs: Ravustus
« Reply #70 on: July 17, 2010, 13:23:51 »
Eipä tuu tän kauden ravustuksesta varmaan mitään kun merrat varastettiin viikko sitten. Vittu

papuwokki

 • Posts: 31
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #71 on: July 17, 2010, 16:14:10 »
Aivan loistavaa, tulihan vastauksia tänne. Harrastelijalle suuri kiitos laajasta vastauksesta, tosin olin nämä vastaukset olin jo saanut selville mutta vastauksesi vahvisti uskoani noihin neuvoihin :-D

Tilanne tällä hetkellä se, että 10 ruskeaa rapurosvoa ostettuna. Syötiksi verkoilla tulee muikkua varmasti riittävästi.
Vielä kun tietäisi minne noita myisi. Ite ravustan vääksyn ja heinolan välissä, joten tietääkö kukaan ketään lähistöltä joka näitä ostaisi? Mille ravintoloille kannattaisi tarjota?

Edit. Pistin oikeen blogin pystyyn tän kauden ravustuksista: http://rapublogi.blogspot.com/
« Last Edit: July 18, 2010, 16:43:14 by papuwokki »

Boxen

 • Posts: 13
  • View Profile
Vs: Ravustus
« Reply #72 on: July 17, 2011, 14:05:45 »
Ravustuskausi alkaa taas torstaina, ja tästä vuodesta on povattu ennätyksellistä rapuvuotta.
Millä fiiliksillä kausi alkaa? Pistäkää vähän vinkkejä meille aloittelijoille.

rapula123

 • Posts: 1
  • View Profile
  • Email
Vs: Ravustus
« Reply #73 on: July 22, 2011, 07:56:56 »
Jep eli ensimmäinen ravustus-yö takana . Mertoina käytettiin Rapu-rosvoja (7kpl) joissa jokaisessa n. 10 rapua(pieniä tosin :roll: ) . Täysimittaisia saatiin 14 kpl joista osa tehokkaan taskulampun ja haavin avulla  :-D  . Rapua oli tasaisesti rantamatalikosta viiteen metriin .

Nyt kaikki kertomaan omat rapusaaliit, millä tuli yms...  :-P

rapui

 • Posts: 1
  • View Profile
Vs: Ravustus
« Reply #74 on: July 25, 2011, 14:07:59 »
10 rapua ensimmäisen yön jälkeen. eiköhän se siitä lähde. 8-)

 center>