Chat

Author Topic: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!  (Read 39779 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Seppo_Suuronen

 • Posts: 46
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #90 on: November 20, 2002, 20:35:25 »
Kiihki kysyy: Paljon hyvää oli Erällä luvassa ensi vuodelle, mutta jäin kaipaamaan enemmän perhokalastusta. Esim. Tuiskusen jutuissa harvoin esiintyy perhokalastusta.

Perhokalastusta harrastaa tässä maassa tutkimusten mukaan alle 100.000 kansalaista, kun kalastusta kokonaisuudessaan ainakin kokeilee kerran vuodessa lähes pari miljoonaa suomalaista. Intohimoisia perhokalastajia luulisin olevan noin 6.000-8.000.

Koska ERÄn levikki on parhaimmillaan ollut yli 50.000 kpl, ymmärrät varmaan, että kovin pienille täsmäkalastusryhmille lehden sisällöstä ei voida suuria paloja antaa.

Jari Tuiskunen on hyönteisbiologina aivan erinomainen perhokalastaja. Hän lienee edelleenkin toiseksi parhaiten MM-kisoissa pärjännyt suomalainen. Olen kuitenkin pyytänyt Jaria keskittymään enemmän viehe- kuin perhokalastukseen kalapaikkaraporteissaan, jotta jutuista olisi mahdollisimman monille hyötyä. Mutta kyllä Jarin jutuissa perhotkin vilahtelevat ja esim. koskenlukutaito-oppi on kaikille yhteistä.

Lähes koko ERÄ-lehden kalastusavustajakaarti kalastaa myös perhoilla, joten tiedon ja kokemuksen puutteesta emme silläkään alalla kärsi. Kunhan vain perhokalastajia olisi paljon enemmän!

Seppo Suuronen
pt/ERÄ

BRS+S40

 • Posts: 2
  • View Profile
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #91 on: November 20, 2002, 20:38:39 »
Olisiko mahdollista saada erään semmoista erätarinaa kuten esim. Metsästys&Kalastuksessa on ... sillä ainakin omasta mielestäni moisia olis mukava lukea niinä talven pimeinä iltoina kun pilkkijäälläkin on pilkkosenpimeää

Aleksi

 • Posts: 107
  • View Profile
  • http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #92 on: November 20, 2002, 20:41:29 »
Usein kalastuksesta puhuessa puhutaan jopa elämää suuremmasta harrastuksesta. Väitetään, että kalastus antaa jotain sellaista mitä muut harrastukset eivät pysty tarjoamaan. Mikä tekee kalastuksesta elämää suuremman?
Aleksi Määttä,
Perhokalastuspuolen vastaava Kalassa.netissä
http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Palautetta? [email protected]

Seppo_Suuronen

 • Posts: 46
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #93 on: November 20, 2002, 20:51:01 »
Mikko Procyon kysyy: Voiko ERÄn viehetestejä järkevöittää sulkemalla suurten viehevalmistajien "uutuudet" pihalle, jos kyseessä on pelkkä hieman erilainen "uutuusväritys"?

Olemme ottaneet pelkästään väreiltään uudistuneita viehemalleja vuosittaisiin koekalastuksiin pelkästään suurilta valmistajilta, koska ne ovat valtakunnallisesti kiinnostavia. Toisin sanoen niitä ovat kaupat täynnä ympäri maata, missä ERÄ-lehden lukijatkin ovat.

Tämä vieheiden "testaus" on arka aihe, koska se herättää nimen omaan pienvalmistajissa jatkuvaa kuohumista. Ymmärrän hyvin, että pienvalmistajilla ei ole markkinointiin varoja ja siksi esim. menestyminen ja julkisuus ERÄ-lehdessä on merkittävää. Mutta ei menestymättömyyden pitäisi herättää sellaisia tunteenpurkauksia kuin olen tässä vuosien varrella kokenut. Jopa "testivoittajat" ovat pottuilleet, kun eivät ole mielestään saaneet riittävän laajaa (ilmaista) julkisuutta lehdessä. Yritä siinä sitten olla tasapuolinen.

Aiomme vastedes hieman hillitä uutuusviehekarusellimme vauhtia. Yksi tapa on kerätä pelkästään suurilta valmistajilta ja maahantuojilta kautta maan myynnissä olevat uutuusmallit koekalastukseen. Toinen tapa on keskittyä joku vuosi pelkästään lohikaloihin, seuraavana vaikkapa haukeen kuhaan ja ahveneen jne. Kumpi tuntuisi paremmalta?

Uutuusvärejä emme näillä näkymin taida ottaa pienvalmistajilta ainakaan kovin suurissa määrissä, koska homma alkaa lähteä käsistä jo muutenkin ja vieheiden koeuittamiset vievät tärkeää työaikaa muiden välineiden vertailemiselta.

Silti olen edelleen sitä mieltä, että juuri vieheet ovat kalastusalan perusostos ja siksi niistä puhutaan paljon ERÄ-lehdessä. Niitä on mukava kokeilla ja ne kiinnostavat tutkimustemmekin mukaan kaikkein eniten lukijoitamme.

Seppo Suuronen
pt/ERÄ

Seppo_Suuronen

 • Posts: 46
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #94 on: November 20, 2002, 20:56:52 »
fizuztaja kysyy: Mitä mieltä olet vapaa-ajan kalastusjärjestöjen yhtenemisestä SVK:ksi?

Ihan hyvää mieltähän siitä vain voi olla ja kannustan kovasti kattojärjestöä yrittämään monien tärkeiden uudistusten ajamista (kuhan alamitan nosto, verkkojen silmäharvuuksien järkevöittäminen jne). Kovin vähän villoja yhdistymisestä vain on vielä koitunut ja kalastuksen harrastajien järjestöt taitavat muutenkin olla hieman alavireisiä juuri tällä hetkellä.

SVK:n puheenjohtaja professori Hannu Lehtonen on yksi ERÄ-lehden kala-asiantuntijoista ja avustajista.

Asealalla on haaveiltu hieman samanlaisesta "kansallisesta kiväärijärjestöstä", mutta edistystä ei ole tapahtunut.

Seppo Suuronen
pt/ERÄ

Seppo_Suuronen

 • Posts: 46
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #95 on: November 20, 2002, 21:02:18 »
BRS+S40 kysyy: Olisiko mahdollista saada Erään semmoista erätarinaa kuten esim. Metsästys & Kalastuksessa on?

Erätarinoita ovat kirjastojen ja kirjakauppojen hyllyt notkollaan, joten eiköhän sen tyylistä tekstiä riitä tähän maahan ilman ERÄ-lehden osuutta. Satsaamme nekin sivut johonkin muuhun lukijoita hyödyttävämpään käyttöön.

Seppo Suuronen
pt/ERÄ

fiba

 • Guest
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #96 on: November 20, 2002, 21:04:21 »
Onko lehtitalon sisällä ollut keskustelua erän ja mehtäkalan yhteisaikaisesta suunnan muutoksesta. Eli ERÄ-lehti alkaisi painottumaan kalastuksen puolelle ja MK sinne metsästyksen saloihin.  Siis nykyistä enemmän.

Tällä muutoksella lehtien yhteenlaskettu levikki varmaankin tippuisi, mutta sillä varmaan myös saavutettaisiin joitain taloudellisia hyötyjä?


Viehetesteissä voidaan jättää uutuusvärit pelkästään maininnan puolelle ja suurempi huomio kohdistettaisiin todellisiin uutuuksiin. Kuten esim. zaltin uutuus vaappu Zam.

Seppo_Suuronen

 • Posts: 46
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #97 on: November 20, 2002, 21:11:57 »
Aleksi kysyy: Mikä tekee kalastuksesta elämää suuremman?

Tähän kysymykseen on hyvä lopettaa tämän illan istunto.

Niin, mikä tekee kalastuksesta elämää suuremman. Onko se nykyaikana ainoa laajasti hyväksytty harrastus, jossa ihminen voi itse päättää elämästä ja kuolemasta. Siis kalan elämästä ja kuolemasta.

Metsästyksellä on jo vastustajansa ja matkaan lähetettyä luotia ei voi enää pysäyttää.

Kalastuksessa kalastaja on silmikkäin ja jopa kosketuksissa toiseen elävään olentoon. Kala ei tapettaessa kilju, eikä pitkään edes kidu, joten sen teurastaminen käy useimmilta ilman omantunnon tuskia.

Toisaalta kalastus on elämää suurempaa myös ilman suuria saaliita. Suunnitella reissua jo hyvissä ajoin etukäteen, kerätä kamppeita kasaan, hankkia uusia, lähteä kaveriporukassa liikkeelle, päästä pelipaikalle, kuunnella kosken kohinaa tai meren maininkeja, odottaa malttamattomana ensimmäistä heittomahdollisuutta, odottaa ensimmäistä tärppiä, saada ensimmäinen kalakontakti jne jne jne.

Kyllä siinä kaikki on ainakin Elämää suurella eellä, ellei todella enemmänkin. Siksi minäkin haluan olla osa tätä kalastuselämää.

Hyvää yötä, katselen huomenna vielä mahdollisia komenttteja tältä palstalta.

Seppo Suuronen
pt/ERÄ

Anonymous

 • Guest
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #98 on: November 20, 2002, 22:29:23 »
Itseäni hieman häiritsi, kun puhuit negatiiviseen sävyyn "vain yhteen kalastuslajiin rajoittumisesta". Omasta mielstäni esim. perhokalastukseen kunnolla perehtyminen avaa aivan oman maailmansa, kehittyy perhonsitojana, Tutkii hyönteismaailmaa ja oppii jäljittelemään erilaisia hyönteisiä, tajuaa virtavesien kunnostamisen ja alkuperäisten arvokalakantojemme merkityksen, ja siihen liittyen valikoivan kalastuksen merkityksen. Kehittyy lajissaan koko ajan  ja oppii uutta, ja tiedostaa, ettei millään voi oppia kaikkea itse lajista. Pääse syvälle sisään itse lajiin ja loppujen lopuksi se kalansaaminen ei olekaan se pääasia. Samat jutut käyvät lähes kaikkiin muihinkin kalastusmuotoihin, jos yrittää harrastaa kaikkia kalastusmuotoja, eikä perehdy johonkin erityisemmin, niin osaa kaikkea hieman, muttei mitään kunnolla. Mistähän saisimme asiantuntevia ja todella asiaan perhetyneitä kirjoja jostain lajista jos ei kukaan olisi "rajoittunut" vain yhteen kalastusmuotoon, ja ei olisi tutkinut sitä perinpohjaisesti?

Itse en hirveästi lue erä-lehteä, se ei yksinkertaisesti tarjoa minulle tarpeeksi jotta se kannattaisi tilata. Kirjastossa käyn lehden kyllä selaamassa.  Itselleni esimerkiskis pohjolan perhokalastus tarjoaa paljon enemmän kuin erä, hienoine kuvineen, todella laadukkalle paperille painettuna ja hyvinä juttuna sisältävänä (ja tuossahan lehdessä on kuvissa vain eläviä kaloja, mikä voi joidenkin miellestä tuntua "jeesustelulta" mutta kun katsoo muiden julkaisujemme teurastuskuvia, niin on tuo huomattavasti mukavampaa katseltavaa.) Erä lehdellä on varmasti todella suuri rooli suomalaisten kalastusharrastuksessa, ja on vaikeaa pitää kaikkia tilaajiaan tyytyväisinä, joku haluaa aina jotain lajia enemmän. Tässä juuri piilee "kaikkea kalastuksesta ja metsästyksestä"-lehtien ongelma. Sen takia uskon, että johonkin asiaan erikoistuneet lehdet tarjoavat lukijoilleen keskimääräisesti enemmän, kuin m&k ja erä-tyyppiset lehdet, vaikkei niiden levikki oliskikaan kuin 10000 tietämissä. Lehtenne on avannut varmasti lukuisille suomalaisille oven uuteen harrastukseen, ja sen asema on kieltämättä tärkeä Suomenmaassa. Huh, tulipa vuodatettua... :)

T: Pietari Sipponen

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5138
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #99 on: November 20, 2002, 23:18:00 »
Quote
Aiomme vastedes hieman hillitä uutuusviehekarusellimme vauhtia. Yksi tapa on kerätä pelkästään suurilta valmistajilta ja maahantuojilta kautta maan myynnissä olevat uutuusmallit koekalastukseen. Toinen tapa on keskittyä joku vuosi pelkästään lohikaloihin, seuraavana vaikkapa haukeen kuhaan ja ahveneen jne. Kumpi tuntuisi paremmalta?

Minä kannatan ehdottomasti sitä, että pienvalmistajat ovat mahdollisimman paljon esillä. En laittaisi pahitteeksi ideaa siitäkään, että ERÄssä olisi kokonainen juttusarja vieheiden valmistajista. Ei siis mistään Kuusamon tehtaista tms vaan ihan näistä pienpajoista. Luulen, että viehevalmistajissakin on porukkaa, jotka kertovat melko vapaasti erilaisia niksejä vaapun valmistamisessa ja kalastamisessa. Kannustamalla pienvalmistajia ne saavat mainetta ja julkisuutta. Samalla ne uskaltavat panostaa hieman enemmän vieheiden valmistukseen ja lopputuloksena kaikkien kalastajien ulottuvilla on uusi hyvä viehemerkki.

Suurimmalle osalle kalastajista juuri Rapalan yms. suuryhtiön tuotteet ovat jo ennestään selviä, eikä niistä kertominen lehdessä juuri vaikuta niiden myyntiin. Niillä firmoilla on takuulla rahaa tehdä mainonnalla tuote tunnetuksi. Minun mielestäni näiden firmojen vieheiden testaaminenkin on yhtä tyhjän kanssa, juuri tästä syystä. Vaikka Rapala tekisi vieheen, jolla ei takuulla saisi kalaa, ihmiset ostaisivat sitä silti. Vain sen vuoksi, että se on Rapala ja se merkki on perinteisesti hyvä ja tunnettu.

Jos nämä massavieheet kuitenkin pidetään testeissä mukana, näen parempana vaihtoehtona tuon kalalajispesiaalin. Siinä painottaisin sitä, että ERÄ ei juurikaan huomio sisävesien pienhaukikalastajia. Suurin osa Suomen kalastajista on mökkikalastajia, jotka saavat alle 5kg haukia. Näillekin tarvittaisiin omat testit. Moni voisi sanoa, että pieni hauki syö mitä vain.. niinhän se onkin, mutta tietyissä oloissa pienikin hauki osaa pitää suunsa tiukasti kiinni.

Itse en enää ERÄ-lehteä tilaa, mutta pyrin aina tutustumaan juuri uutuus-vieheet osioon. Se on ehdottomasti lehtenne mielenkiintoisin osio. Ei haittaisi yhtään, vaikka tulevaisuudessa tarjolla olisi koko lehden kattava viehe-numero. Tai sitten vieheiden palstatilaa nostettaisiin entisestään.

Quote
Silti olen edelleen sitä mieltä, että juuri vieheet ovat kalastusalan perusostos ja siksi niistä puhutaan paljon ERÄ-lehdessä. Niitä on mukava kokeilla ja ne kiinnostavat tutkimustemmekin mukaan kaikkein eniten lukijoitamme.

Aivan... ja koska tarjonta on tälllä alalla runsainta, herää lukijoissakin takuulla eniten kysymyksiä juuri tältä alueelta. Kun alatte kirjoittaa ERÄssä enemmän vieheistä, minäkin saatan jatkaa tilausta. Tällä hetkellä ei tule kuin Hesari, joten vaihtelukin voisi olla paikallaan!
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

asmike

 • Posts: 5
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #100 on: November 21, 2002, 20:34:05 »
Kysyit seppo vastauksesi jälkeen,  että mitkä muut aiheet minua kiinnostavat.  Jigi kalastusta ja välineitä voisitte testailla enemmän.  Aika moni kalastaa luokissa ul-2 luokka,  joilla saa aikamoisia elämyksiä keveytensä puolestä ja annetaan kaloillekin mahdollisuus. Nuoret ovat ainakin merkittävästi alkaneet kalastaa keveillä välineillä ja inokkaina kyselevät täällä ja kalastus.com:ssa jigistyksestä. Itse olen jigistellyt keveilä välineillä 10 vuotta ja nautin joka hetkestä täysillä. Parahin terveisin asmike.
Ps:pitäkää lehtenne taso sellaisena kuin se on, lukijoita varmasti riittää.  Ainahan sekaan mahtuu haukkujia , mutta ERÄ:n pitkäaikaisena lukijana pidän sitä kuitenkin parhaana edelleen.

Vellamo

 • Posts: 60
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #101 on: November 22, 2002, 10:29:37 »
Seppo_Suuronen kirjoitti:
Quote
Harppuunakalastajaa saattaa kiinnostaa ERÄn ensi vuoden ykkösnumerossa julkaistava metsästysjousitesti. Varsinainen harppuunakalastus on kyllä jäänyt aika varjoon sisällössä kuten moni muukin pienen ryhmän harrastama kalastustyyli.

Mielestäni ERÄ-lehdessä kannattaisi julkaista enemmän juuri tällaisia pienen ryhmän harrastamia kalastustyylejä, kuten jousitesti metsästyspuolella. Sen lisäksi, että testeistä ja artikkeleista kiinnostuvat ja hyötyvät jo lajia harrastavat, saattaa hyvin kirjoitettu juttu lobata uusia harrastajia lajin pariin tai ainakin kokeilemaan uusia kalastusmuotoja.
Elämyksiä, elämyksiä.
"Turvallista kuin katiskalla kalastaminen  -Extremeduudsonit-.

Toimitus

 • Missä issee on?
 • Administrator
 • *****
 • Posts: 363
  • View Profile
  • http://www.kalassa.net
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #102 on: November 28, 2002, 00:39:20 »
Thread taas auennut yleisölle! Tulin toisiin aatoksiin, keskustelut jatkukoot tässäkin aiheessa!
Jussi, Kalassa.net

Kalastus-aiheiset keskustelut löydät Kalassa.netistä!
Metsästys-aiheiset keskustelut löydät Metsastys.comista

Seppo_Suuronen

 • Posts: 46
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #103 on: November 28, 2002, 09:32:58 »
Koska tämä osio avattiin jälleen kysymyksille ja kommenteille, niin lupaan vastailla sen mukaan, minkä töiltäni ehdin.

Vellamo neuvoo: ERÄ-lehdessä kannattaisi julkaista enemmän juttuja pienen ryhmän harrastamista kalastustyyleistä.

En tiedä Vellamo, minkä ikäinen olet, mutta asia aukenee Sinulle varmasti uudessa valossa, kun menet ansiotöihin johonkin firmaan, joka tuottaa tuotteita tai palveluja.

Jokainen työnantaja nimittäin olettaa, että teet ensi sijassa sellaisia tuotteita/palveluita, jotka menevät mahdollisimman hyvin kaupaksi. Niin minunkin työnantajani olettaa minun tekevän. Siksi ERÄ-lehdessä pitää julkaista mahdollisimman paljon sellaisia juttuja, joille riittää mahdollisimman laajasti kiinnostuneita lukijoita.

Mutta olen kyllä samaa mieltä, että myös erilaisista täsmäkalastustavoista olisi hyvä kertoa lehdessä silloin tällöin. Täsmäkalastus tosin aika usein liittyy johonkin tiettyyn maantieteelliseen paikkaan (esim. toutain, suutari, nahkiainen, rautu jne), joten kaikilla lukijoilla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta sellaista harrastaa.

Mitkä "harvinaisemmat" kalat ansaitsisivat enemmän palstatilaa?

Seppo Suuronen
pt/ERÄ

Vellamo

 • Posts: 60
  • View Profile
  • Email
Re: Seppo Suuronen Kalassa.netissä!
« Reply #104 on: November 28, 2002, 10:33:08 »
Klikkaamalla rekisteröityneen käyttäjän nimeä, saa esille käyttäjäprofiilin, jossa kyllä minun osaltani jopa ikä kerrotaan. Koulutukseltani farmaseutti, piakkoin proviisori, virkanimikkeenä laatukoordinaattori/tutkija. Ylemmällä korkeakoulututkinnolla, ja ehkä jatkokoulutuksella, aion päätyä siihen asemaan, joka päättää sen, mikä on palvelun sisältö.  :)

Luonnon ihmeellisyydet ja ihmisen äärimmilleen venytetty keksimiskyky ovat kiehtovia. Juuri sen vuoksi uskalsin ehdottaa X-treme -kalastusmuotojen tuomista julkisuuteen. Vaikka me kalastajat jaksammekin heitellä uistinta, tuijottaa lilluvaa ongenkohoa tai vetää vaappuja perässä päivästä toiseen ja vielä nauttia siitä, niin itse haen kuitenkin lehdistä lukuelämyksiä. Ja niitä voisivat olla myös ERÄ-lehden 'erilaiset' artikkelit.
"Turvallista kuin katiskalla kalastaminen  -Extremeduudsonit-.

 center>