Chat

Author Topic: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.  (Read 16874 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anonymous

 • Guest
vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« on: January 03, 2004, 19:37:41 »
eli olen menossa kesäkuussa/heinäkuussa pohjois-norjaan ja haluaisin tietää että millä olette kalastaneet,mitä on tullut ja milloin (kuukausi)?

Järväri

 • Posts: 171
  • MSN Messenger - jarimononen89@hotmail.com
  • View Profile
Re:vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #1 on: January 07, 2004, 15:00:54 »
viime vuonna heinäkuussa tuli käytyä siellä. sisävesipaikoista tuli käytyä pikefossenilla ja skoganvarrella. muiden paikkojen nimiä en muista. harjusta, siikaa ja taimenta tuli hyvin. perholla kalastelin.

kiikku

 • Guest
vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #2 on: July 13, 2004, 15:10:34 »
hyvä järväri.oli muuten pikellä viime heinäkuussa ja kuten muuallakin pohjois-norjassa vedet aika vähissä, joten jos taimenta tuli hyvin niin onneksi olkoon.ite en muista siellä niin vähävetisti kautta vaikka oon reissannu siellä 90luvun alusta.ja niin kalaa tuli tosi kitsaasti ku toi tane ei kuivalla kivikolla viihdy.

Pesola

 • Posts: 13
  • View Profile
Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #3 on: June 19, 2012, 14:36:56 »
Mökkikalastusta satunnaisesti (muutama reissu / kesä) harrastanut Hessu olisi lähdössä koluamaan Norjaa läpi heinäkuussa. Muun toimen ohessa voisi yrittää kalastellakin vähän. Tullaan varmasti Pohjois-Norjasta alas päin aika pitkälle, varmasti ainakin Lofooteilla vieraillaan jonkun aikaa. Haluaisinkin nyt kuulla vähän vinkkejä Norjassa kalastukseen. Kalastelu olisi varmasti pitkälti heittelyä rannalta, joko meren äärellä, tai sitten sisämaassa. Kuulisin mielelläni vinkkejä niin hyvistä kalapaikoista, kuin kalastustavoista ja -vieheistä. Käytössä mulla on tällä hetkellä pari halpis-avokelaa ja suht köykäisiä (jotain 5-25 g) vapoja. Ajatus olisi mahdollisesti hommata joku järeämpi heittopeli tuohon reissuun, koska moiselle voisi tarvetta olla.

Joskus pikkunassikkana käytiin samanmoinen reissu vanhempien kanssa ja tuolloin jäi erityisesti mieleen, että Altan rannoilta vedeltiin isän kanssa joka toisella heitolla turskaa ylös, muistaakseni tuolloin enimmäkseen hopean värisellä Vibraxin nelos-lipalla. Pakista löytyy tällä hetkellä joitakin kymmeniä lusikoita, lippoja ja vaappuja. Pari pilkkiä ostin eilen Motonetistä googlaamisen tuloksena (en ole moisia ennen kokeillut) ja muutaman uuden vieheen muutenkin. Jigejä on myös vähän pakissa, mutta niillä en juuri ole kalastanut, enkä koskaan mitään saanut.

1) Eli mielelläni ottaisin vastaan erityisesti vinkkejä hyvistä kalapaikoista.

2) Ottipaikkojen lisäksi kuulisin mielelläni vinkkejä heittovälineisiin, joille käyttöä tuolla voisi olla. Olettaisin, että järeämpi vapa voisi olla poikaa? Entäs kela: mitkä ovat hyrräkelan edut/erot verrattuna avokelaan, meneekö käytön opetteluun kauan ja kannattaako moisen hankintaa harkita, vai yrittäiskö tulla toimeen vain jäykemmällä vavalla ja ehkä hieman nykyisiä paremmalla kelalla.

2B) Vehjehankinnoissa huomioon otettava seikka olisi, että jos mahdollista, niin (mahdollinen uusi) kela saisi soveltua jotenkin myöskin vetohommiin mökillä. Tähän asti olen pienessä järvessä noilla avokeloilla vedellyt, välillä vetovapaa vain perään vaihtanut. Mutta tosiaan sekä heittelyyn että vetämiseen soveltuva kela olisi hakusessa. Noilla heittovehkeillä on ihan ok mökillä pärjännyt (mitä nyt vähän jäykempää vapaa isommille uistimille olisi toivonut), mutta siis jos löytyisi hieman parempaa settiä, eli jäykempi vapa ja mahdollisesti soveltuva kela. Nyt olisi hyvä sauma päivittää vähän kalustoa. Mutta halvemman pään vehkeillä olisi tarkoitus tulla toimeen, kun kyseessä on kuitenkin minulle aika lailla marginaaliharrastus, joskin mukava sellainen.

Kaikki vinkit sunnuntaikalastajalle tarpeen, kiitos.

Edit. Mökillä (Pälkäneen Kukkialla) kalastus on hauen vetoa ja heittelyä ja reissussa tarkoitus olisi vain saada mahdollisimman paljon asiallisen kokoista otusta (no kunhan nyt edes toistakiloisia olisivat...) vedestä, merkillä ei niin väliä. Toki lohikalat kiinnostaa aina, mutta kaikki anti (seiti, turska jne.) otetaan vastaan.
« Last Edit: June 19, 2012, 14:40:49 by Pesola »

rtd

 • Posts: 9
  • View Profile
Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #4 on: June 19, 2012, 16:18:30 »
Kiinnostais kans nuo norjan kalapaikat! (varsinkin pohjois-norja)

Samoin lupahommat kiinnostais, mereen ei vissiin lupia tarvi mut muualle kyllä?

Ei ruotsi/norja taivu niin ei oikein tunnu löytyvän tietoa...

Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #5 on: June 19, 2012, 16:41:00 »
Fuck yeah!
Asia reissu! Tein samanlaisen viime kesänä ja mulla on muutamia vinkkejä sulle joita kannattaa kuunnella.

Otan ekana numerojärjestyksessä mitä kysyit ja sitte kerron muuta mitä mieleen tulee. Kysele ihmeessä jos mieleen tulee jotain!
1) Eli mielelläni ottaisin vastaan erityisesti vinkkejä hyvistä kalapaikoista.
- En osaa muuten sanoa hyvistä kalapaikoista paitsi, että kaikilta merialueilta kalaa tulee ;) Muista tämä mitä sanon nyt. Jos kerta kalastelet rannalta kannattaa kalastaa laskuveden aikaan eli illalla/yöllä. Vesi on tuolloin alhaalla ja uistimilla, pilkeillä jne jne. pääsee kalastamaan paremmin syvänteen reunan. Kun olimme Norjassa niin päivällä ei saatu rannalta mitään. Yhtenä yönä menimme rantaan kalastamaan niin johan sitä turskaa nousi!


2) Ottipaikkojen lisäksi kuulisin mielelläni vinkkejä heittovälineisiin, joille käyttöä tuolla voisi olla. Olettaisin, että järeämpi vapa voisi olla poikaa? Entäs kela: mitkä ovat hyrräkelan edut/erot verrattuna avokelaan, meneekö käytön opetteluun kauan ja kannattaako moisen hankintaa harkita, vai yrittäiskö tulla toimeen vain jäykemmällä vavalla ja ehkä hieman nykyisiä paremmalla kelalla.
-Vavaksi ei riitä 5-25g asti kykenevä. Kysy muiltakin, mutta itse ostin matkalle savage gear MP pro 274 cm 40-100g vieheille. Laitan loppuun kasan linkkejä joita kannattaa katsoa. Kelana minulla oli 4000shimano nexave ja siinä TODELLA, ehkä liiankin järeää siimaa, eli 0.33 sufix 832. Voit ostaa myös järeää (0.40-0.50) monofiilia, joka kestää hiukan paremmin kivikkoa kuin kuitu.
Norjassa joutuu repimään pohjasta uistimia paljon irti, joten liian ohut siima on aivan turhaa.
Et sanonut budjettia, mutta kokeilen katsoa mahdollisimman halvan ja hyvän setin.
http://kalastus.hongkong.fi/fi/vavat/avokelavavat/shakespeare-ugly-stik-graphite-avokelavapa/p/16130/ mahdollinen vapa josta olen kirjoittanut arvostelun nimimerkillä 'matikka' joko 240 tai 270cm sillä pidemmällä vavalla on hiukan helpompi vetää uistimia pohjasta, mutta jos uistelisit myös niin ehkä 240 riittää.
http://kalastus.hongkong.fi/fi/vavat/avokelavavat/savage-gear-mp-pro-avokelavapa/p/16115/ tämäkin on hyvä, mutta älä osta 40-100g vapaa! Ehkä tuo 243 30-90 riittää.
Kelat
http://kalastus.hongkong.fi/fi/kelat/avokelat/shimano-catana-rb-avokela/p/48501/ tai
http://kalastus.hongkong.fi/fi/kelat/avokelat/shimano-nexave-rc-avokela/p/48503/
4000 koossa, sillä kelaan pitää mahtua siimaa heittoon ja uisteluun.
Voit ostaa myös hyrrän, mutta jos et ole aikaisemmin kalastanut niillä niin heitoista voi tulla harakanpesiä, joiden siivoamiseen voi mennä paljon kallista kalastusaikaa enkä osaa suositella niistä muuta kun abu ambassadeur vaikka 7000 koossa
Se on muutenkin aikalailla makukysymys kummasta tyypistä pitää. Hyrrä on kyllä parempi uistelussa ja heittelyssä toimii kunhan opettelee heittämään.

3/ omat vinkkini.

Osta mielummin halpoja pilkkejä, sillä niitä tulee jäämään PALJON pohjaan eikä sille voi mitään. Voit käyttää 50g tai vaikka 25g pilkkejä, jotka uppoavat kohtuullisen nopeasti pohjaan.
Käy ostamassa Motonetistä, sillä siellä on suhteellisen halpoja pilkkejä. Jos haluaa myös seitiä niin ei anna pilkin vajota pohjaan vaan alkaa kelaamaan aikaisemmin.
En suosittele käyttämään kalliita räsäsiä tai professoreita yms. sillä kala on usein pohjassa ja sitä myös kalastetaan sieltä.
Kannattaa varata vararulla siimaa ja pari extra pilkkiä.

Jos menet Altaan niin siellä on ehdoton nähtävyys! Altan kalliomaalaukset! Todella mahtavia. Jos Norjaan asti menee niin tuo on pakollinen paikka käydä. Googlaa nähtävyydestä lisätietoa.

Kirjoitan lisää jos tulee mieleen ja kysele ehdottomasti kaikesta!

En jaksanut lukea läpi joten anteeksi kirjoitusvirheistä..


« Last Edit: June 19, 2012, 16:44:10 by Miksu the kalamies »
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #6 on: June 19, 2012, 16:41:48 »
Kiinnostais kans nuo norjan kalapaikat! (varsinkin pohjois-norja)

Samoin lupahommat kiinnostais, mereen ei vissiin lupia tarvi mut muualle kyllä?

Ei ruotsi/norja taivu niin ei oikein tunnu löytyvän tietoa...

Norjan merialueelle ei tosiaan tarvitse lupia, mutta joet ja sisämaan järvet/lammet on eri asia
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

Pesola

 • Posts: 13
  • View Profile
Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #7 on: June 19, 2012, 18:24:29 »
Suurkiitokset Miksulle! Vastaus oli vähän eri luokkaa kuin yleensä eri foorumeilla nöösille tulevat vastaukset "haulla löytyy aiheesta sivutolkulla asiaa, ääliö", eli kiitos erilaisesta lähestymistavasta.  :-) Pakko kysyä piruuttaan tuosta kelasta vielä. Eli joissain paikoissa on noita Okuman vehkeitä kehuttu hyväksi hinta/laatusuhteeltaan. Mites tollainen Trio: http://kalastus.hongkong.fi/fi/kelat/avokelat/okuma-trio-avokela/p/16101/ eroaisi sitten näistä Shimanon vehkeistä?

Olen kyllä aina ollut enemmän iltakalastelija, joskaan heikkounisena en kovin myöhään yöhön jaksa painaa. Altalla tosiaan tullut vierailtua joskus noin -85 viimeksi ja varmasti siellä nytkin pyrähdetään. Sen muistan, että nappulana se kalan tulo oli jotain järkyttävää, kun oli mökillä tottunut siihen, että hyvällä tuurilla hauen puikkari tuli reissua kohden.

Avokelalla sitten varmasti mennään. Joku Shimanon halpis-4000 mulla jo onkin ja sitten pari Abu-Garcian huonoa/huonokuntoista pienempää kelaa. Toinen 4000 tuohon kylkeen ja kaipa sillä sitten veteleekin mökillä sen mitä tulee vedettyä.

Sen olenkin jo aiemmin noteerannut, että Motonet on ykköspaikka uistinten hankintaan. En ole enempää kalastukseen tai porukan suosikkiuistimiin perehtynyt, mutta ainakin niillä Motonetin isoilla Jakki-lusikoilla on noussut haukea Pälkäneen Kukkiasta huomattavasti enemmän kuin millään vehkeillä koskaan meidän suvussa. Väri 963 (vihreän oranssi) toimii poikkeuksellisen hyvin. Ompa siihen jokunen taimenkin haksahtanut...  :-)

Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #8 on: June 19, 2012, 20:45:58 »
En ole itse käyttänyt tota trio kelaa, muuta olen kuullut, että se olisi aivan asiallinen.
Ero on ehkä merkki ja merkin tuomat edut/haitat.

Loistavaa reissua teille ja nauttikaa Norjan vuonoista! Skibottenin ensimmäisen vuonon kun näkee niin sinne haluaa heti kalaan ;)
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

Pesola

 • Posts: 13
  • View Profile
Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #9 on: June 20, 2012, 06:23:44 »
Kiitokset vielä uudestaan Miksulle vinkeistä! Täytynee jotain raportoida tänne päin, kun reissusta heinäkuun lopulla palataan...

rtd

 • Posts: 9
  • View Profile
Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #10 on: June 20, 2012, 13:44:35 »
Nyt löytyi hyvä tietopaketti kalastamisesta norjassa:

http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/?svk=102

Ja sieltä vielä tuo pdf: "Kalastus Finnmarkissa"

 :-)

Pesola

 • Posts: 13
  • View Profile
Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #11 on: June 20, 2012, 13:59:31 »
Jos vielä vähän haluaisi hinnasta pois nipsaista tuosta setistä, niin olisiko toinen näistä seteistä harkinnan arvoinen:

1) Shimanoa: http://kalastus.hongkong.fi/fi/setit/avokelasetit/shimano-hauki-pack-avokelasetti/p/16259/

2) Ruma tikku (täyspitkänä) & Okuma (TRI40): http://kalastus.hongkong.fi/fi/vavat/avokelavavat/shakespeare-ugly-stik-lite-graphite-avokelavapa/p/16124/
http://kalastus.hongkong.fi/fi/kelat/avokelat/okuma-trio-avokela/p/16101/

Tuo Okuma oli kehuja ainakin kerännyt käyttäjiltä Shimanoa enemmän, ilmeisesti ongelmia lähinnä puolan säädössä/käyttöönotossa. Olisko toinen näistä seteistä toista laadukkaampia, vai ovatko molemmat ihan pili-peli-vehkeitä jopa sunnuntai-kalastajalle - ts. saako Miksun ehdottamassa setissä harrastelija rahalleen SELVÄSTI lisäarvoa?

Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #12 on: June 20, 2012, 15:11:21 »
Jos vielä vähän haluaisi hinnasta pois nipsaista tuosta setistä, niin olisiko toinen näistä seteistä harkinnan arvoinen:

1) Shimanoa: http://kalastus.hongkong.fi/fi/setit/avokelasetit/shimano-hauki-pack-avokelasetti/p/16259/

2) Ruma tikku (täyspitkänä) & Okuma (TRI40): http://kalastus.hongkong.fi/fi/vavat/avokelavavat/shakespeare-ugly-stik-lite-graphite-avokelavapa/p/16124/
http://kalastus.hongkong.fi/fi/kelat/avokelat/okuma-trio-avokela/p/16101/

Tuo Okuma oli kehuja ainakin kerännyt käyttäjiltä Shimanoa enemmän, ilmeisesti ongelmia lähinnä puolan säädössä/käyttöönotossa. Olisko toinen näistä seteistä toista laadukkaampia, vai ovatko molemmat ihan pili-peli-vehkeitä jopa sunnuntai-kalastajalle - ts. saako Miksun ehdottamassa setissä harrastelija rahalleen SELVÄSTI lisäarvoa?

Luulisin että toi setti minkä linkkasit ois ihan sopiva. Laitoin vaan ehdotuksia en mitään sellaisia jotka ois ainoita oikeita vaihtoehtoja
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

Pesola

 • Posts: 13
  • View Profile
Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #13 on: June 21, 2012, 14:02:39 »
No voi saakeli: Löytyy näköjään settiä vain Jyväskylän honkkarista ja ei verkkokaupasta. Samoin lähihonkkarien vapatarjonta järeämmässä luokassa oli surkea. Taidan käydä vilkaisemassa Motonetistä vain jonkun vaffemman vavan mukaan ja samalla vähän lisää pilkkejä ja mahdollisesti vähän vanhempaa siimaakin, kun tuli tuo pohja-aspektikin Norjasta huomioon.

Mitenkäs olisiko muuten syytä käyttää peruketta tuolla Norjassa? Se on kai turskaa ja seitiä mitä sieltä meren rannalta voi odottaa saavansa? Onko tarkemmin mitään suosituksia vieheistä ja niiden koosta? Eli isoa 40 g lusikkaa, pienempää tavaraa, vaiko "ihan mitä vaan kirkasta"? Pakkiin tullut tankattua hauille lähinnä isompaa lusikkaa ja vaappua vetoon, mutta mites näiden turskan ja seitin kanssa? Ja kun pilkillä en ole koskaan käytännössä kalastanut, niin ihan siis normisti järeän vavan  nokkaan vain pilkki mahdollisimman kauas ja antaa vajota pohjaan? Vedelläänkö "nyppien", vai jatkuvasti kelaten, vai pitäiskö pilkkiä nimenomaan kallionkielekkeeltä suoraan alas ja nyppiä pohjan tuntumassa? Sori typerä kysymys, mutta olen vain noin 25-30 vuotta sitten vaarin kanssa joskus oikeilla pilkkivehkeillä veneestä "pilkkinyt"...  :oops:

PS. Nyt alkaa jo vähän kuume nousta, kun viikko jussista olis tarkoitus lähteä reissuun. Siksi en viitsi nettikauppaan enää luottaakaan, vaan taidan noutaa tarvittavat Motonetistä, semminkin kun lähihonkkarien tarjonnassa ei ollut hurraamista...

Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #14 on: June 21, 2012, 23:45:30 »
No voi saakeli: Löytyy näköjään settiä vain Jyväskylän honkkarista ja ei verkkokaupasta. Samoin lähihonkkarien vapatarjonta järeämmässä luokassa oli surkea. Taidan käydä vilkaisemassa Motonetistä vain jonkun vaffemman vavan mukaan ja samalla vähän lisää pilkkejä ja mahdollisesti vähän vanhempaa siimaakin, kun tuli tuo pohja-aspektikin Norjasta huomioon.

Mitenkäs olisiko muuten syytä käyttää peruketta tuolla Norjassa? Se on kai turskaa ja seitiä mitä sieltä meren rannalta voi odottaa saavansa? Onko tarkemmin mitään suosituksia vieheistä ja niiden koosta? Eli isoa 40 g lusikkaa, pienempää tavaraa, vaiko "ihan mitä vaan kirkasta"? Pakkiin tullut tankattua hauille lähinnä isompaa lusikkaa ja vaappua vetoon, mutta mites näiden turskan ja seitin kanssa? Ja kun pilkillä en ole koskaan käytännössä kalastanut, niin ihan siis normisti järeän vavan  nokkaan vain pilkki mahdollisimman kauas ja antaa vajota pohjaan? Vedelläänkö "nyppien", vai jatkuvasti kelaten, vai pitäiskö pilkkiä nimenomaan kallionkielekkeeltä suoraan alas ja nyppiä pohjan tuntumassa? Sori typerä kysymys, mutta olen vain noin 25-30 vuotta sitten vaarin kanssa joskus oikeilla pilkkivehkeillä veneestä "pilkkinyt"...  :oops:

PS. Nyt alkaa jo vähän kuume nousta, kun viikko jussista olis tarkoitus lähteä reissuun. Siksi en viitsi nettikauppaan enää luottaakaan, vaan taidan noutaa tarvittavat Motonetistä, semminkin kun lähihonkkarien tarjonnassa ei ollut hurraamista...

Tyhmii kysymyksiä ei oo. Mut siis voit kysellä Motonetistä mikä setti ois hyvä. Sillä pilkillä kalastellaan suunnilleen samallalailla kuin lusikalla eli pohjaan ja kelataan pohjaa pitkin. Seiti on enemmän välivedessä eli alkaa kelaamaan aikaisemmin. Toki voi kokeilla kaikkia nypyjä jne. Meidän reissulla värillä ei ollu väliä, mutta halvemmalla pilkillä sai paremmin ;) Peruketta en käyttäisi koska siima voi katketa ylempääkin jos pilkki on jäänyt kiven koloon. Vieheiden menekki on aika suuri, mutta on se sen arvoista! Pilkki pitää saada suht nopeesti pohjaan eli noin 25-40g sun setille vois olla hyvä. Jos vapa antaa periks nii kannattaa käyttää painavampia. Seidille normit lusikatkin toimii hyvin.

Kannattaa olla silmä kovana vuonoilla kun siellä voi törmätä delfiineihin! Nähtiin yks aika kaukaa mutta livenä silti! Mut hyvää jussia ja reissua!
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

ekomies

 • Posts: 1
  • View Profile
Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #15 on: November 23, 2012, 02:10:39 »
Oma reissu Norjaan suuntautui Andoyan saarelle eli Lofoottien "pohjoisjatkeeseen". Kalustona oli Bilteman yhdistelmävapa, jonka saa joko pitkäksi vetouisteluvavaksi 50-200g uistimille tai sitten lyhyeksi pilkkivavaksi 200-500g uistimille. Kelaksi Penn 320GT2 ja puolalle 300m puolimillistä monofiiliä.

Itse kalastus tapahtui paikallisesta kaupasta ostettujen "tekomatojen" ja bilteman 500g pilkin yhdistelmästä muodostetulla litkalla.
Saaliina oli 80-150 mtrin syvyyksistä suoritetuissa kalastuksissa kohtuullisia määriä 1000-2500g turskia, seitejä ja koljia.
Myös täkykalastus toimii, jolloin pannaan joko pala (tai jos mahtuu niin kokonainen) ennalta kalastettua kalaa tuon ison pilkin koukkuun ja aletaan pilkkimään.
500g ei ole yhtään yläkantissa oleva pilkki, virta tahtoi viedä ensin kokeilemani 200 ja 300 grammaset turhankin kauaksi veneestä.

Vs: vinkkejä kalastukseen norjassa.?.
« Reply #16 on: November 29, 2012, 21:00:02 »
Aah Norjassa on kylllä mahtavaa kalastaa :) Pitää tehdä toinenkin reissu joskus..
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

 center>