Chat

Author Topic: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...  (Read 37730 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

KalaKaapo

  • Posts: 174
    • View Profile
    • Email
Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« on: February 22, 2004, 09:57:12 »
Miten valmistatte pyytämänne kalat? (lajilla ei ole väliä) Ite käytän tätä perinteistä tekniikkaa: Ensin fileoin kalat sitten dippaan ne rikottuun kananmunaan sitten uusi dippaus korppujauho- ja suolasekoitukseen. Lopuksi paistan ne voissa. Nam ;)

(en oo varma sopiiko tämä tähän palstaan mutta tänne sen kumminkin pistin :))
Voi nääs nääs nääs.. duupiduu nääs nääs.. däkädäkä duupiduu nääs...

visa

  • Guest
Re:Reseptejä ;)
« Reply #1 on: February 22, 2004, 10:01:18 »
Mulla menee melkein kaikki kalat tämän kaavan  mukaan: kala fileiks, joko nahallisiks tai nahattomiks -> kalaneuvoksen kalamaustetta päälle -> uuniin 175-200 asteeseen, riippuen kalan rasvaisuudesta. Lohikaloille kuumempi ja kuhille "kylmempi" ;)

KalaKaapo

  • Posts: 174
    • View Profile
    • Email
Re:Reseptejä ;)
« Reply #2 on: February 22, 2004, 10:03:56 »
Entäs hauet pistätkö nekin samalla tavalla?
Voi nääs nääs nääs.. duupiduu nääs nääs.. däkädäkä duupiduu nääs...

visa

  • Guest
Re:Reseptejä ;)
« Reply #3 on: February 22, 2004, 10:06:05 »
Syön haukea niin minimaallisen vähän etten niitä ilmoittanut, mutta saman kaavan mukaan menevät nekin ;)

Lohenuistelija

  • Guest
Re:Reseptejä ;)
« Reply #4 on: February 22, 2004, 10:08:17 »
Hauet fileiksi, kylkiruotoja ei tarvitse irrotella, lihamyllyn läpi kahteen kertaan ja syntynyt taikina maustetaan haluamallaan tavalla.
Kananmunia syntyneen massan määrän mukaan, pitää massan kiinteänä.
Pyöritellään pulliksi tai painellaan pihveiksi.

Uuniin, tai sitten paistetaan pannulla.
Perunamuusia ja ääntä kohti, tautisen hyvää.
Muksutkaan ei usko haueksi, kunhan ei kerro...

KalaKaapo

  • Posts: 174
    • View Profile
    • Email
Re:Reseptejä ;)
« Reply #5 on: February 22, 2004, 10:19:25 »
Millä sä oot maustanut noi "kalapullat" niinkun meillä päin sanotaan, mä tykkään niistä sairaasti, mutta en osaa tehä, kiitti kun kerroit :).
Voi nääs nääs nääs.. duupiduu nääs nääs.. däkädäkä duupiduu nääs...

Lohenuistelija

  • Guest
Re:Reseptejä ;)
« Reply #6 on: February 22, 2004, 10:19:45 »
Lohikaloille yksi hyvä resepti, kannattaa koittaa, varsinkin pastaruokien ystäville:
-250 g suikaloitua lohifilettä (myös siis kirjolohi käy)
- 1 sipuli pilkottuna
- 2 valkosipulin kynttä (valkosipulin vastustajat voivat jättää pois)
-1/4 paketti Koskenlaskija-juustoa
-1/2 desiä kuorittuja katkarapuja
-curryä
-aromisuolaa
-mustapippuria
-VOITA paistamiseen (voi on ainoa paistorasva kalalle, AINA)
-vettä

Kuullota silputut sipulit ja curry pannulla rasvassa.
Lisää lohisuikaleet ja paista ne kypsiksi.
Mausta aromisuolalla ja mustapippurilla.
Lisää kuutioitu sulatejuusto ja vähän vettä.
Kypsennä vielä n. 5 minuuttia.
Lisää katkaravut ja keitä 2 minuuttia.
Tarjoile nauhapastan kanssa.

Oli itsellänikin ennakkoluuloja ensin, mutta kieli kertoi jotain ihan muuta.
MIELETTÖMÄN HYVÄÄ. Kannattaa testata.

KalaKaapo

  • Posts: 174
    • View Profile
    • Email
Re:Reseptejä ;)
« Reply #7 on: February 22, 2004, 10:23:31 »
Tässähän tulee vesi kilelle jo lukiessa ;) Mitäs te teette ahvenilla, pistättekö keittoon? Mä yleensä päästän pienet menee ja fileoin isommat ja paistan samalla tavalla kuin kerroin
Voi nääs nääs nääs.. duupiduu nääs nääs.. däkädäkä duupiduu nääs...

Lohenuistelija

  • Guest
Re:Reseptejä ;)
« Reply #8 on: February 22, 2004, 10:24:26 »
Quote
Millä sä oot maustanut noi "kalapullat" niinkun meillä päin sanotaan, mä tykkään niistä sairaasti, mutta en osaa tehä, kiitti kun kerroit :).
Aromisuolaa, grillimaustetta/mausteseosta (kaupoissa myydään Pihvimauste-merkkistä maustetta, sopii mainiosti), curryä...

Periaatteessa mitä vaan mausteita, riippuu mistä pitää.
Kokeilemalla selviää, helposti et voi pilata millään, no okei, liialla maustamisella ja varsinkin liialla suolalla.

Tässä reseptissä vain pari periaatteellista ongelmaa:Liian hyvää (syö ähkyksi) ja sitten toinen, ne jotka eivät tiedä raaka-aineita etukäteen, eivät tiedä syövänsä kalaa. (riippuu tosin maustamisesta)

KalaKaapo

  • Posts: 174
    • View Profile
    • Email
Re:Reseptejä ;)
« Reply #9 on: February 22, 2004, 10:28:06 »
Mun enoni tekee jotain mitä se kutsuu körpäkäks, siihen tulee ruodottomaks perattua haukifilettä, pekonia perunaa ja melkein mitä vaan mitä löytyy, sitten se paistaa ne muurikalla, ihan hyvää sekin ;)
Voi nääs nääs nääs.. duupiduu nääs nääs.. däkädäkä duupiduu nääs...

Lohenuistelija

  • Guest
Re:Reseptejä ;)
« Reply #10 on: February 22, 2004, 10:29:44 »
Quote
Tässähän tulee vesi kilelle jo lukiessa ;) Mitäs te teette ahvenilla, pistättekö keittoon? Mä yleensä päästän pienet menee ja fileoin isommat ja paistan samalla tavalla kuin kerroin

Ahvenet fileiksi, pyörittely kananmunissa ja korppujauhossa, voissa paistaminen paistinpannulla.

Toinen hyvä, (sopii myös kuha-, taimen-, lohifileille)fileet uunivuokaan, suolaa, mustapippuria.
Uunivuokaan kermaa niin että fileet peittyy, 175-200 astetta(hyvä yleislämpö kaikille kalaruoille uunissa), paistoaika fileiden koon mukaan.
Kaksi ainesosaa jotka sopivat AINA kalaruokiin: VOI JA KERMA.

TOIMII...

Selenius

  • Posts: 210
    • View Profile
    • Email
Re:Reseptejä ;)
« Reply #11 on: February 22, 2004, 12:09:23 »
Ahvenet fileiksi ja pannun kautta kitusiin, tai sopaksi.
Hauki c&r, pulliksi (pekonia reilusti mukaan) tai ruodottomaksi fileeksi, josta ohuiksi siivuiksi ja wokkiin paprikan, sipuli, herkkusienten, curryn sekä nuudeleiden kanssa.
Lohi/taimen kraaviksi, pannulle tai vuokaan kerman, aurinkokuivattujen tomaattien, parsan ja pippurin+suolan kera. Joskus pastaakin tai "ruodoista" keitto.
Siika kraaviksi, pannulle tai uuniin pellille kevyesti juustolla kuorrutettuna.

Tuossahan nuo tavllisimmat jo tulikin.
Paistamiseen voita ja hauduttamiseen kermaa, kohtuudella mausteita niin hyvää tulee.
Mikään muu ei ole elämässä tärkeää kuin kalastus. Eikä sekään nyt niin tärkeää ole.

panumies

  • Posts: 323
    • View Profile
Re:Reseptejä ;)
« Reply #12 on: February 22, 2004, 14:19:17 »
Yksi hyvä kalaruoka on myös muikkutirri. Siinä pataan laitetaan perattua muikkua ja pekonia. Annetaan paistua reilusti uunissa ja syödään perunamuusin kanssa. Muikut syödään kokonaisina, ei tarvi alkaa räpeltää ruotojen kanssa. Hyvää on.

Re:Reseptejä ;)
« Reply #13 on: March 03, 2004, 23:34:00 »
Hauki tai Kuhayrttirullat.

Fileoi kala nahattomaksi ja lähes ruodottomaksi.
Leikkaa filee pituus suunnassa poikki.

Valmista yrttitäyte:(esim.sauvasekoittimella)
Tuoretta Tilliä, persiljaa,basilikaa sekä limen tai sitruunan mehua, hiukan oliiviöljyä sekä pippuria ja suolaa.

Levitä täytettä ohutkerros fileen pinnalle, kääri filee rullalle ja laita se kiinni esim. hammastikulla.
Sulata hieman voita ja valele sitä kalarullan pinnalle.
Paista noin 150´c asteessa, sivele lisää voita kalan pinnalle, jos se näyttää kuivuvan.

Lisäkkeeksi pyöräytä Bataattiperuna sose.
Valmista kuten normaali perunasoosi, mutta korvaa noin 1/3 perunoiden määrästä bataatilla.

Bon Appetit!!

Monni

  • Posts: 274
  • Parasta A-luokkaa.
    • MSN Messenger - juha_moisio7@msn.com
    • View Profile
    • Email
Re:Reseptejä ;)
« Reply #14 on: March 05, 2004, 15:53:07 »
Hauet ja kuhat pannulle suoraan ja Taimenet ja Kirjolohet savustetaan, kraavataan, uunikalaksi tai sitten minun mieltymykseksi loimuloheksi. Kun pilkillä käy niin mateista ja ahvenista tulee kunnon soppa...
Poltinkoski

Hauzi

  • Posts: 125
    • View Profile
    • Email
Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #15 on: September 14, 2008, 19:52:33 »
Selailin sivuja ja en löytänyt yhtään topiccia mihin olisi pistetty kaikki reseptit yhen sivun alle. Ajattelin, että tälle olisi tilausta.

Löytyi kyllä erikseen reseptejä eri sivujen alta. Hyvä ne olisi koota yhteen paikkaan.

Aloitetaan peruskalakeitolla.
Liemi:

Ota ruodot sulamaan edellisenä iltana. Laita isoon kattilaan reilusti vettä,  1 sipuli, maustepippureita ja suolaa (ei liikaa). Keitä ruotoja ”hiljaisesti” n. tunti. Siivilöi liemi eri astiaan. Kun ruodot ovat jäähtyneet irrota lihat ruodoista.

 Keitto:

 Laita haluamasi määrä perunoita pieniksi kuutioiksi pilkottuna ja 1 sipuli hienoksi silputtuna sekä maustepippureita kalaliemeen. Keitä hiljaisesti niitä n. 10-15 minuuttia ja lisää joko ruodoista irrotettua kalaa tai fileestä leikattuja   paloja. Anna kiehua hiljalleen niin että kala kypsyy  (10 min) ja tarkista suolaisuus tässä vaiheessa. Lisää lopussa purkki (2 dl) ruokakermaa tai kuohukermaa ja anna pulpahtaa (ei tarvi enää kiehuttaa). Vielä tilliä ja syömään. 

Eli kehitetty Inarin-järven rannoilla kesän vietossa kun kalaa on tullut syötyä päivittäin.

1. Hommaa jostain siikaa tai harria. ( Mielellään itsepyydettynä.)
2. Savusta kalat
3. Anna kalojen jäähtyä
4. Irroita kalan liha ruodoista
5. Ota ruispaloja ja voitele ne voita oman maun mukaan.
6. Asettele leivälle savukalaa.
7. Sekaan aurajuustoa ja normijuustoa, mistä nyt sitten sattuu tykkäämäänkään. (voi laittaa pelkkää juustoa, jos aurajuusto ei maistu.)
8. Aseta leivän puolikas päälle.
9. Kääri folioon
10. Lämmitä "hampurilainen" grillissä, tulilla tai takassa. Lämmöstä riippuen 10-20 min. siten että juusto on varmasti sulanut ja koko paketti on lämmin.
11. Eiku syömään.

Joku voi pitää kalan tuhlauksena, mutta kaikkea kannattaa kokeilla rohkeasti niin ne parhaat reseptit löytyy.

Ps. väliin voi laittaa sit ihan mitä vaan omien makunautintojen mukaan....

Kutvonen

  • Posts: 52
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #16 on: September 14, 2008, 21:37:19 »
Kalapullat ála Kutvonen

1. Kalastetaan kalat. Ahvenet nyljetään, hauet fileroidaan.
2. Jauhetaan kalat pippurimyllyssä, mulinexissa tms. jauheeksi
3. Laitetaan kulhoon
 -Lisää suolaa, sitruunapippuria, kananmunat, sipuli tai parempana vaihtoehtona  sipulikeitto, jota saat kaupoista.
4. Sekoita ainekset ja tee käsillä sopivan kokoisia pihvejä.
5. Paista pannulla pinta ruskeaksi
6. Laita kalapihvit uuniin ja anna niiden kypsyä 15-20min. (150-200 astetta)
7. Lisukkeeksi perunat, tuoresalaatti, ruisleipä ja 0.5l tuoppi olutta. Eiku syömää.
Paska ei hakkaamalla parane.

Torro

  • Urospuolinen nauta
  • Posts: 1024
  • Maalintekijä jumalan armosta
    • MSN Messenger - redwoodriver@windowslive.com
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #17 on: September 15, 2008, 16:48:19 »
Olisko jollain heittää joku hyvä vinkki ahventen nautintaa erärtulilla? Eli kaloja ei kiikuteta kotiin asti vaan popsitaan järven äärellä. Suolaa mulla saattais olla mukava, mutta mitään kattiloita ei kalareissulle raahata
perhokalastus on parasta mitä mies voi tehdä housut jalassa

Hauzi

  • Posts: 125
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #18 on: September 15, 2008, 20:39:55 »
Olisko jollain heittää joku hyvä vinkki ahventen nautintaa erärtulilla? Eli kaloja ei kiikuteta kotiin asti vaan popsitaan järven äärellä. Suolaa mulla saattais olla mukava, mutta mitään kattiloita ei kalareissulle raahata

Pistät sen folion sisään ja sit sinne mausteita mukaan, sipulia, suolaa sitruunapippuria jnejne. Mitä nyt mukana sattuu olemaan. Kalan kypsennys tulen lähellä ei kuitenkaan suoraan liekkeihin. Sitten aktiivinen paketin kääntely. Voi kypsentää huoletta kauemminkin että on varmasti kypsä.

Torro

  • Urospuolinen nauta
  • Posts: 1024
  • Maalintekijä jumalan armosta
    • MSN Messenger - redwoodriver@windowslive.com
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #19 on: September 16, 2008, 15:48:44 »
Olisko jollain heittää joku hyvä vinkki ahventen nautintaa erärtulilla? Eli kaloja ei kiikuteta kotiin asti vaan popsitaan järven äärellä. Suolaa mulla saattais olla mukava, mutta mitään kattiloita ei kalareissulle raahata

Pistät sen folion sisään ja sit sinne mausteita mukaan, sipulia, suolaa sitruunapippuria jnejne. Mitä nyt mukana sattuu olemaan. Kalan kypsennys tulen lähellä ei kuitenkaan suoraan liekkeihin. Sitten aktiivinen paketin kääntely. Voi kypsentää huoletta kauemminkin että on varmasti kypsä.
Kuinkas kauan suurinpiirtein kannattaa venata ennen kuin pakettia rupeaa avaamaan?
perhokalastus on parasta mitä mies voi tehdä housut jalassa

Hauzi

  • Posts: 125
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #20 on: September 16, 2008, 17:03:04 »
Quote
Kuinkas kauan suurinpiirtein kannattaa venata ennen kuin pakettia rupeaa avaamaan?

Riippuu tietenkin kalan koosta, mutta tommoista kilosta taimenta olen tunnin verran siinä pyöritellyt noin 20-30 cm päästä tulesta niin on varmasti kypsä. Se hyvä puoli kun se on folioon kääritty niin ei kuiva vaikka olisi kauemminkin. Uskosin että noi ahvenet tulee 20-30 min.... Ja jos näyttää raa`alta niin paketti kiinni ja vielä hetki lisää.
« Last Edit: November 11, 2008, 15:03:36 by Pressure »

fileeroitu kuha

  • Posts: 61
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #21 on: September 18, 2008, 01:51:21 »
Yleensä en ole viitsinyt hauesta käydä tekemään evästä työlään ruotimisen takia, mutta kun niitä jatkuvasti vedestä nousee, pitänee alkaa jalostaa hauet pulliksi/ pihveiksi. Ongelmana vain se, etten omista lihamyllyä(tahi muutakaan "jauhatinta") eikä viitsisi hankkia, kun ei sillä juuri muuta käyttötarkoitusta. Näinköhän vaikka hauki menisi muussiksi ihan ruotoinensa tollaisella perus tehosekoitin vimpaimella? Ainakin jäätä sillä voi käyttöohjeen mukaan huoletta murskata. Tykkään kyllä hauen mausta ja kalapullistakin, mutta ne lukemattomat ruodot...

Hauzi

  • Posts: 125
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #22 on: November 08, 2008, 16:36:15 »
Tämänpäivän menu: Valkosipulikermaperunat ja Inarin taimenta paistettuna.

Tästä lähettiin liikkeelle


1. kuori ja pilko perunat ohuiksi siivuiksi
2. pistä net vadille sinne sipulia, suolaa ja valkosipulia
3. lissää kermaa sopivasti
4. nakkaa uuniin +175 astetta ja anna kypsyä 50-60 minuuuttia

Sitten kala

1. Pyydä taimen ja suolista ja vejä fileiksi
2. nakkaa pannulle ja paista kypsäksi
3. mausta sitruunapippurilla ja suolalla

kala pannulla


Yhistä nämä lautaselle ja siinäpä se eväs onpi valmiina
lopputulos
« Last Edit: November 08, 2008, 16:40:24 by Hauzi »

Murmeli

  • Posts: 1054
  • Tee se itse
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #23 on: November 08, 2008, 19:22:11 »
Oma ohje, miten ollaan valmistettu purkkisärkeä.

Purkkisärjen valmistus ohje (paljon parempaa, kuin tonnikala).

Valmistus aineet ja tarvikkeet
  - isohkoja särkiä, pienemmätki käy
  - mausteeksi suolaa (ja tilliä)
  - ruokaöljyä sopivan vähän
  - kurkkusalaatti, punajuuri tms. lasipurkki

1. Suomusta särjet
2. Ota pää ja suolet pois
3. Leikkaa evät ja pyrstö pois
4. Laita kalat puhtaaseen lasipurkkiin
5. Lisää ruokaöljyä, suolaa ja halutessasi tilliä sopivasti
6. Pyöritä kansi kunnolla kiinni
7. Laita purkki uuniin ja paista 150 asteessa noin 3-4 tuntia ja 200 asteessa noin 2-3 tuntia

Kalan ruodot pehmenee niin paljon paistaessa, että selkäranka ja ruodotkin voi syödä.
Voit testata muutaman kerran, että löydät sen itsellesi sopivan maun kaloihin.
Kalojen pehmeys ja kiinteys riippuu paistoajasta ja nesteen määrästä.

ERÄ-lehdessä oli testi, missä testattiin eri kalalajeja purkitettuna. Särki voitti ahvenenkin maussaan ja ulkonäössään, eikä syyttä.
Purkkisärkeä voi laittaa leivälle tai syödä sellaisenaan.

Huom.
Voit paistaa myös "kinkkupussissa", mutta en muista miten sen kanssa piti menetellä. Kokeilkaa.
« Last Edit: November 08, 2008, 19:25:16 by Murmeli »

verpil

  • Posts: 110
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #24 on: November 11, 2008, 14:26:26 »
mun mielestä kalat kannattaa tehä samantien ruuaksi.. eli ota halstrausrauta mukaan kalaan ja jos saat kalaa niin tee nuotio ja halstraa kalat mutta muistakaa suolata kalat ennen kuin halstraatte ne :D :D ja mun mielestä on ihan turha lyödä mausteita kalaruokiin koska ne vain peittävät kalan oikean maun! esim jos käytät harjuksen maustamisessa sitruunapippuria niin siinä ei maistu kuin sitruunapipppuri :D eli hyvä kala tarvii vain suolan!

Murmeli

  • Posts: 1054
  • Tee se itse
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #25 on: November 11, 2008, 15:40:42 »
mun mielestä kalat kannattaa tehä samantien ruuaksi
Tässä on pakastettuun kalaan verrattuna se etu, että ruodot nahka yms. "syömäkelvoton" irtoaa paljon helpommin lihasta.
Kalasta nauttii enemmän, kun se on tuoretta, vastapyydettyä ja sen saaminen syömäkelpoiseksi vaatii vähemmän työtä.

Hauzi

  • Posts: 125
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #26 on: November 11, 2008, 16:45:06 »
Joo kyllä se näin on, että kalaruoka onpi parasta tuoreeltaan. Jonkun verran sitä kuites pitää olla tuolla pakkasessa, notta saapi talvella syödä. (ei tarvi käydä cittarin kalatiskiltä ostamassa pullalohta). Mukava se on syödä ite pyydettyä kalaa ja muistella kalastusreissuja talven paukkupakkasilla.

Daiwa

  • Posts: 587
  • Hauki tuo lisää kiinnostusta kalastukseen.
    • MSN Messenger - lare.saari@hotmail.com
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #27 on: November 11, 2008, 18:44:03 »
Monesti, kun puhutaan tuoreesta kalasta, niin se on edellispäivänä saatu ja ollut yön jääkaapissa. Silloin se on parempaa, mitä heti vedestä nostettuna, mutta sitä syytä en nyt muista tähän. Joku joka tietää, niin senkun kertoo...
- Milloin kala kasvaa nopeimmin?
- Kun kalastaja kertoo saaliistaan.

Hauzi

  • Posts: 125
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #28 on: November 11, 2008, 18:47:51 »
no siin on semmoinen homma kun nakkaat tuoreen kalan pannulle niin se ei taho siinä pysyä. Eli pyrkii menemään mutkalle ja sit se onpi vaikiampi paistaa. onnistuu kuitenkin.

unatco

  • Posts: 188
  • onkikirbet 2kg&1.5kg
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #29 on: November 20, 2008, 09:07:17 »
Oma ohje, miten ollaan valmistettu purkkisärkeä.

Purkkisärjen valmistus ohje (paljon parempaa, kuin tonnikala).

Valmistus aineet ja tarvikkeet
  - isohkoja särkiä, pienemmätki käy
  - mausteeksi suolaa (ja tilliä)
  - ruokaöljyä sopivan vähän
  - kurkkusalaatti, punajuuri tms. lasipurkki

1. Suomusta särjet
2. Ota pää ja suolet pois
3. Leikkaa evät ja pyrstö pois
4. Laita kalat puhtaaseen lasipurkkiin
5. Lisää ruokaöljyä, suolaa ja halutessasi tilliä sopivasti
6. Pyöritä kansi kunnolla kiinni
7. Laita purkki uuniin ja paista 150 asteessa noin 3-4 tuntia ja 200 asteessa noin 2-3 tuntia

Kalan ruodot pehmenee niin paljon paistaessa, että selkäranka ja ruodotkin voi syödä.
Voit testata muutaman kerran, että löydät sen itsellesi sopivan maun kaloihin.
Kalojen pehmeys ja kiinteys riippuu paistoajasta ja nesteen määrästä.

ERÄ-lehdessä oli testi, missä testattiin eri kalalajeja purkitettuna. Särki voitti ahvenenkin maussaan ja ulkonäössään, eikä syyttä.
Purkkisärkeä voi laittaa leivälle tai syödä sellaisenaan.

Huom.
Voit paistaa myös "kinkkupussissa", mutta en muista miten sen kanssa piti menetellä. Kokeilkaa.


tämä resepti on muuten todella maukas.. itse olen tätä tehnyt monta kertaa.. lisäykseksi voisin kertoa, että purkkeja pidetään uunissa juuri nuo sinun antamat ajat, mutta jäähdytetään sillätavalla, että uuni pois päältä ja antaa olla ne purkit niin kauan siellä uunissa, että ne ovat jäähtyneet.
purkki umpioituu tuollatavalla (jos on kansi päällä) ja säilyvyyskin on hyvä. muistaakseni jostain luin, että n 4kk pysyy hyvänä.

eli oma resepti\ohje nyt vielä >

-hieman öljyä purkin pohjaan (rypsiöljy, oliiviöljy ymym)
-lisää vajaa puoleenväliin kalanpalat purkkia
-lisää mausteet. sipulia, sinappia, pippuria  (periaatteessa mitä vain. oman maun mukaan)
-lisää loput kalanpalat niin, että jää tyhjää vielä n 2cm.
-lisää purkkiin öljyä, että se täyttyy hieman vajaa puoleenväliin purkkia, ja ripaus mausteita.
-kansi kiinni, ravista hieman
-> uuniin 150c 4h ---->sammuta uuni ja anna jäähtyä uunissa 6 tuntia tai niin että ei ole enää kuumia.

« Last Edit: November 20, 2008, 09:09:02 by unatco »
Kalastus ei ole vain harrastus, se on elämä !

 



center>