Chat

Author Topic: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...  (Read 35540 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Maukk-a

  • Posts: 13
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #30 on: January 04, 2009, 17:40:43 »
Onko kellään hyviä ideoita jos haluaa valmistaa hauen uunikalana?  :roll:
« Last Edit: January 05, 2009, 16:27:12 by Maukk-a »

Timpe

  • Guest
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #31 on: May 26, 2010, 11:22:55 »
Tulipa katseltua tuossa TV:stä tuo Lihansyöjät ohjelma viime viikolla, ja kokkasivat siinä haukimurekepihvejä. Näyttivät niiin herkullisilta, että oli itsekkin kokeiltava, tosin käytin uunia ja pannua parilan sijaan, mutta silti hyvää tuli. Suosittelen kokeilemaan. Ohjeet löytyvät täältä:
http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/lihansyojat-tunturikarhun-rieskaa-haukimurekepihveja-ja-herukkakastiketta?1127038

pjk

  • Guest
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #32 on: June 07, 2010, 11:35:53 »
*Eräälle hauelle kävi näin...



...ja lopputulos oli... :-P



- Kuinka lopputulokseen päästään?

1. Fileoi hauki mahdollisimman ruodottomaksi, poista myös kalan nahka. Leikkele fileet sopiviksi paloiksi paistamista varten. Parikiloisesta kalasta irtoaa ruodotonta filettä puolisen kiloa (meikäläisen taidoilla), mikä riittää kahteen reiluun ateriaan.

2. Pistä filepalat pakastepussiin, lorauta mukaan reilusti soijakastiketta ja jätä jääkaappiin marinoitumaan yön yli.

3. Seuraavana päivänä on paistamisen vuoro. Oma tapani on pyöräyttää fileet korppujauho - valkopippuri - mustapippuriseoksessa ennen pannulle panoa, jolloin sopiva seos on esim. 1 dl jauhoa ja 1 + 1 maustemitallista pippuria. Suolaa ei kannata lisätä ainakaan maistamatta ensin valmista kalaa, sillä sitähän on jo soijakastikkeessa melko reippaasti mukana...

*Mikäli soijamarinointia ei haluta tehdä, korppujauhoseokseen voi lisätä suolaa oman maun mukaan. Tässä soijattomassa versiossa lopputulos on erityisen maukas, jos dippaa fileet kananmunassa ennen jauhotusta ja pannulle panoa...

4. Paista kalat sopivan ruskeiksi. Paistamisen jälkeen kuuman kalan päälle voi vielä lirauttaa vähän sitruunamehua.

Valmista tuli! Koska kyseessä on nopea ja helppo ruoka, lisukkeeksi sopii hyvin nuudelit + salaatti, juomaksi vaikkapa kivennäisvesi.


--pjk

 


« Last Edit: June 07, 2010, 21:49:09 by pjk »

Tuhe

  • Posts: 517
    • View Profile
Ahvenkeitto
« Reply #33 on: June 15, 2010, 01:26:38 »
Itsellä olis reilu puolkiloa ahvenfilettä. Miten tehdä tästä filemäärästä hyvä kalakeitto? No niin kokit avuksi, et ohjeita esiin.

Mightylizard

  • Pygmi
  • Posts: 142
    • MSN Messenger - toni_pajunen@hotmail.com
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #34 on: June 16, 2010, 00:03:17 »
Lähellä pjk:n ohjetta

Käytän yleensä haukeen, kuhaan ja ahveneen.
Kalat fileeksi jonka jälkeen pyöritellään kananmunassa
Sitten sekoitan noin 1dl vehnäjauhoja, 1rkl tillliä, 2tl sitruunapippuria ja 2tl suolaa (näitähän voi muutella maun mukaan ja jauhonkin voi vaihtaa korppu- tai ruisjauhoon)
pyörittelen seuraavaksi munassa uitetut kalat jauho-mausteseoksessa
Sitten kuumalle pannulle jossa reilusti rypsiöljyä.

Hoksaahven

  • Pateniemen suurustykistön kenraali
  • Posts: 385
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #35 on: June 24, 2010, 13:26:20 »
Olisiko kenelläkään hyvää uuni-taimen reseptiä?

Timpe

  • Guest
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #36 on: June 24, 2010, 13:46:54 »
Taimen, kuten muutkin lohikalathan on mainiota uunikalaa ilman sen kummempia reseptejä. Suolaa, sitruunaa (tai sitruunapippuria) ja tuoretta tilliä riittänee ihan perusreseptiksi. Antaa maustua hetken folioon käärittynä ja sitten uuniin ja hyvää tulee.
Tosin tätäkin ohjetta on joskus kokeiltu ja hyvää se tämäkin oli:
http://www.ruokaohjereseptit.fi/reseptiohje/timjamilla-ryyditetty-uunitaimen/
Kyytipojaksi suosittelen kokeilemaan kermaviilikastiketta, jos ennen et ole kokeillut, eli purkilliseen kermaviiliä sekoitetaan pari (2-3) ruokalusikallista sitruunamehua, 1-2 ruokalusikallista sinappia (oman maun mukaan), hieman sokeria, suolaa, pippuria ja tilliä. A'wot kyllä tulee maukasta, vielä kun uusien perunoiden kanssa maistelee.. (ja hyvä olut kyytipojaksi ;))

Meetvursti

  • Kestomakkara
  • Posts: 319
    • View Profile
    • MJ-Vaaput
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #37 on: August 04, 2010, 09:56:49 »
Uskomaton homma.. HAUESTA saa sittenkin helv.... todella hyvää seuraavalla reseptillä:

- hauki vasurilla ylös järvestä
- roippeet, suomut ym. systeemi pois
- fileeks
- suolaa ja jääkaappiin muhimaan
- levitetään maustamatonta tuorejuustoa fiileen päälle
- levitetään pesto(vihreä) tuorejuuston päälle
- roiskastaan sitruunapippuria peston päälle
- peitetään hässäkkä toisella fileellä
- koko komeus folioon
- paketti grilliin 30min.
- olutta 30min.
- syömään ja lisää olutta

Taitaa olla alunperin kuharesepti, mutta toimii hauelle loistavasti..

Don Miguel

  • Posts: 444
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #38 on: August 04, 2010, 14:09:39 »
Höhö. Pirullisena ihmisenä tuli vain mieleen, että taitaa tuo 30min olutsessio kummasti parantaa tuon hauen makua :-D Varsinkin jos kalareissuilla on jo otettu muutamia. Täytyy kokeilla, jos sattuu saamaan taas hauen joskus.
« Last Edit: August 04, 2010, 14:11:46 by Don Miguel »
"Kärsivällisyys miehen tiellä pitää"

Nisu

  • Posts: 155
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #39 on: October 18, 2010, 18:40:37 »
Monenlaista sapuskaa on hauesta tullut väsättyä, mutta nyt löytyi kyllä omasta mielestäni ylivoimaisesti paras resepti: http://www.suomenhaukiseura.com/hauki/ruokana/harrin_haukipuuro.html

En löytänyt mistään kaupasta reseptin maustesekoitusta, liekkö poistettu jo valikoimista, joten korvasin sen Tom kha -mausteseoksella.

On muuten uskomattoman hyvää ja helppoa valmistaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

jarmoankka

  • Ädin kielen opetaja
  • Posts: 1018
  • 5.5kg lumpeiden kuningatarta
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #40 on: October 19, 2010, 18:04:29 »
Siis mitä ihmettä... olen varma, että täällä oli joku seitä raaka-aineena käyttävä resepti vielä eilen...hmm...

No, jos ei ollutkaan niin nyt on:

paketti seitä
1 kananmuna  (ja toinen käsittelyyn)
sipuli pikkuriikkinen ja pikkuriikkisenä silippuna
tilliä
thai chili- kastiketta (about 2 rkl)
mustapippuria
ropaus suolaa
korppujauhetta   (myös käsittelyyn)

sei  yleiskoneella/haarukalla tahnaksi.
Mausteet ja kananmuna sekä tsipuli sekaan.
Korppujauhetta sen verran että hetken seisotuksen jälkeen taikinamassa on "jytkyä".

Tee pihveiksi ja pyöritä kananmunassa ja korppujauhoissa ja paista pannulla palttiarallaa 3-4min puoleltaan. Kääntele ettei pala.  Anna hautua hetken aikaa pannulla (5-10min)

Lisukkeeksi sopii mainiosti mm. pariisin perunat.  Tai eiliset keitetyt uudet potut paistettuna.  Tai perunasipuliruokakermahässäkkä.


pessimisti ei pety koskaan. Aina sattuu kun tapahtuu ja jos usein sattuu, siihen tottuu.

Satunnaikalastaja

  • ...asiantuntija tässä asiassa...
  • Posts: 354
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #41 on: October 21, 2010, 01:05:06 »
Parasta haukea mitä olen saanut on KYLMÄSAVUSTETTU hauki. Hieman yllättävää kylmäsavukalasta puhuttaessa kun ei tuo hauki tällöin ole ensimmäisenä mieleen tulevia lajeja eikä sitä kylmäsavustettuna juuri ole saatavissa. Vaan koki mielessäni laji kovan arvonnousun tuota maistettuani. Omassa suussani hauki heikosti maustettuna ja ilman lisärasvoja on hieman kuivakasta ja puisevaa, mutta kylmäsavustettuna ei siialle häviä.

Riitta

  • Posts: 1
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #42 on: November 04, 2010, 17:49:42 »
Monesti, kun puhutaan tuoreesta kalasta, niin se on edellispäivänä saatu ja ollut yön jääkaapissa. Silloin se on parempaa, mitä heti vedestä nostettuna, mutta sitä syytä en nyt muista tähän. Joku joka tietää, niin senkun kertoo...

Joo, niin minäkin teen ensi kerralla. En ole kalastaja, hain äsken Vuoksen kalastuspuistosta sumpusta kaksi lohta. Suolistivat siellä paikan päällä, ja kotona fileoin ja laitoin vuokaan. Kun ripottelin suolat fileille, ne alkoivat tärisemään! Siis ihan oikeasti, ihan kuin elohiiri tai joku sen tapainen. Kun sormen laittoi päälle niin tunsi kun lihas tärisi. Huh huh. Ensi kerralla pidän kalat yön yli jääkaapissa.

Kona19

  • Mulla on aivan omanlainen jännitysnäytelmä tässä käynnissä !
  • Toimittaja
  • *****
  • Posts: 298
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #43 on: November 04, 2010, 19:34:58 »
Se täriseminen johtuu todennäköisesti reflekseistä lihaksissa.
Miten sen nyt ottaa...

eza1992

  • Posts: 166
  • Mr. Harpoonman
    • View Profile
    • Sukelluskalastajan virtuaalimekka - Team Kampelan foorumi
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #44 on: November 04, 2010, 19:46:26 »
...hain äsken Vuoksen kalastuspuistosta sumpusta kaksi lohta. Suolistivat siellä paikan päällä, ja kotona fileoin ja laitoin vuokaan. Kun ripottelin suolat fileille, ne alkoivat tärisemään! Siis ihan oikeasti, ihan kuin elohiiri tai joku sen tapainen. Kun sormen laittoi päälle niin tunsi kun lihas tärisi. Huh huh. Ensi kerralla pidän kalat yön yli jääkaapissa.

Se täriseminen johtuu todennäköisesti reflekseistä lihaksissa.

Ei reflekseistä, vaan hermosolun toimintaperiaatteesta. Suolan lisääminen saa aikaan lihasten supistelua aiheuttavia hermoimpulsseja, sillä Na+- ja Cl- -ionien valtava määrä saa aikaan hermoimpulsseja niissä hermosoluissa, jotka ovat vielä elossa. Hermosoluthan kuolevat ennen muita soluja, joten jos liha alkaa täristä ruoanlaiton aikana, voi olla varma että kala on tuoretta!
« Last Edit: November 04, 2010, 20:02:59 by eza1992 »

Pike

  • Posts: 843
    • View Profile
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #45 on: November 04, 2010, 20:08:39 »
Nyt tulee ezalta sen tasoista tekstiä, että suurin osa foorumista ei kyllä tajua puoliakaan tuosta viestistä. Itse tajusin sen verran, että ymmärsin viestin.
Eihän minulla ole mitään sanottavaa, mutta rispektii ezalle, että tälläisiä asioita noin tarkasti tietää.

Mightylizard

  • Pygmi
  • Posts: 142
    • MSN Messenger - toni_pajunen@hotmail.com
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #46 on: January 14, 2011, 20:04:56 »
Tämmöinen yllättävään nälkään auttava pikaruoka
Ahvenkukko:
600g ahventa perattuna mieluusti pientä(isommat laitan fileeksi)
400g sian kylkiviipaletta
3/4L vettä
1kg ruisjauhoja
1dl vehnäjauhoja
2tl suolaa

Sekoita jauhot sekä suola veteen. Taikina on jäykkää joten sekoittamiseen tarvitaan hieman voimaa.
Kauli taikina kahdeksi n. 1cm paksuksi pyöreäksi levyksi(kansi hieman isommaksi) ja kasaa ahventa ja sian kylkeä kerroksittain pienemmälle levylle. Ripottele suolaa aina ahventen päälle.  Nosta kansi kukon päälle tiiviisti täytteeseen kiinni ja leikkaa ylimääräinen taikina pois(jätä vähän reunoille liittämistä varten) . Painele kannen ja pohjan taikinat tiukasti toisiinsa kiinni että kukosta tulee tiivis(vesi auttaa taikinoita kiinnittymään toisiinsa). Paista kukkoa 200°C unissa 1h. Ota pois ja voitele voilla kukon pinta. Kääri kukko ensin leivinpaperiin sitten kostutettuun sanomalehteen ja lopuksi tinapaperiin. Paista vielä 120°C uunissa 5-6h.

Tulikohan tarpeeksi epäselvästi nämä ohjeet
Muikkukukko tulee kun korvaat ahvenet muikuilla.


Laitan vielä kukosta kuvan kunhan saan sen pois uunista
« Last Edit: January 14, 2011, 20:06:54 by Mightylizard »

Vs: Re:Reseptejä ;)
« Reply #47 on: January 20, 2011, 21:38:47 »
Hauet fileiksi, kylkiruotoja ei tarvitse irrotella, lihamyllyn läpi kahteen kertaan ja syntynyt taikina maustetaan haluamallaan tavalla.
Kananmunia syntyneen massan määrän mukaan, pitää massan kiinteänä.
Pyöritellään pulliksi tai painellaan pihveiksi.

Uuniin, tai sitten paistetaan pannulla.
Perunamuusia ja ääntä kohti, tautisen hyvää.
Muksutkaan ei usko haueksi, kunhan ei kerro...

Tolla ohjeella, mutta laittaa sen uunivuokaan ja tekee eräänlaista pateeta. Sopii joulupöytäänkin! Ne jotka eivät arvosta haukea ruokakalana, niin kannattaa kokeilla tätä kyseistä tyyliä. Suosittelen ****
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

Vs: Re:Reseptejä ;)
« Reply #48 on: January 20, 2011, 21:49:09 »
Tässähän tulee vesi kilelle jo lukiessa ;) Mitäs te teette ahvenilla, pistättekö keittoon? Mä yleensä päästän pienet menee ja fileoin isommat ja paistan samalla tavalla kuin kerroin

Ei kannata päästää pieniäkään pois jos on mahollisuus tulille, nimittäin silloin voi tehdä tälleen:Ottaa notkean makkaratikun jonka kärki on taipuisa mieluusti tuore. Ota ahven (ei tarvitse suolaa eikä tarvitse suolistaa  :lol: kannattaa paistaa silti vatsasta vähän paremmin että suolet paistuu kasaan ja on helpompi irroittaa ) työnnä tikku suusta sisään ja kiepauta se selkärangan ympäri (jos ei onnistu joku muu tyyli jolla kala pysyy tikussa ja voi pyörittää!) ja alaselästä ulos. Paista hiilloksella niin kuin makkaraa konsanaan. Kala on valmista silloin kun nahka irtoaa hyvin (kannattaa silti tarkkailla myös lihaa jos se ''murenee' nätisti se on kypsää). Ei tarvitse suolaa eikä muita mausteita!

Toinen tapa:Ota keskikokoisia ahvenia (pieniä ei kannata käyttää välttämättä) heitä tapettu kala hiillokselle ja anna paistua. Nahan palaminen ei haittaa kunhan koko kala ei hiillostu! Ei tarvitse eikä saa perata!
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #49 on: January 22, 2011, 23:21:59 »
Tulipa nälkä tuota kalakukkoa katsellessa... :roll:

Toinen tapa:Ota keskikokoisia ahvenia (pieniä ei kannata käyttää välttämättä) heitä tapettu kala hiillokselle ja anna paistua. Nahan palaminen ei haittaa kunhan koko kala ei hiillostu! Ei tarvitse eikä saa perata!

??!?

Juu kyllähän tuo aika jännältä kuulostaa, mutta kannattaa kokeilla! Eli hiillosahventa. Heitä kala kylmänviileästi hiillokselle ja kääntele. Sama kuin paistaisi foliossa mutta ilman foliota.   :lol: Nahka ja suomut estävät lihaa palamasta  :wink:
« Last Edit: January 22, 2011, 23:27:35 by Miksu the kalamies »
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

Spode

  • Posts: 19
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #50 on: January 30, 2011, 07:21:18 »
Isot ahvenet kannattaa umpiperata(ei suomusteta), siis peräaukon kohalle puukolla kolo, että suoli katkeaa, sen jälkeen kitusten kautta suolet veks, suolaan, ja suolauksen jälkeen savupönttöön, kalasta ei karkaa tolla menetelmällä kosteus pois ja voe jee et tulloo hyviä..

Kirjolohifile, aurajuustoo päälle ja uuniin. lisukkeeksi pieniä peruna palasii voissa paistettuna elikkäs kuoritaan raa'at potut, palotellaan 1-2cm paloiksi, paistetaan voissa mausteeksi suolaa ja yrttejä maun mukaan. Ei oo mitn terveysruokoo mutta kuollaanhan myö kuitenniin.. :D

Kannattaa soveltaa ohjeita oman mieltymysten mukaan, ja kannattaa seurata koko ajan kalan kypsymistä, ettei tule raakaa tae kuivaa, harjoittelu tekee metsurin vae miten se olikaan...
Aikani katson kuinka kärpänen tekee luonnollista kuolemaa. Jaksa en odottaa tahdon sen musertaa.....

Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #51 on: February 16, 2011, 21:50:53 »
Välimeren ahven

Tarvikkeet:
-Ahven fileitä
-Ruokakermaa
-Oliiviöljyä
-kuivattua tomaattia
-oliiveja
-fetaa tai vuohenjuustoa
-suolaa
-mustapippuria
-basilikaa
-vähän meiramia
-vähän timjamia

Valmistaminen:

Laita uuni lämpenemään 150c'
ota vuoka esille ja ala lastaamaan aineksia kerroksittain vuokaan.
Kermaa - fileitä - suolaa - muita aineksia jne. jne. kunnes olet laittanut kaikki ainekset.
Kalojen pitäisi vähän peittyä kermalla, n. 2-4dl riittää, oliiviöljyä lisäksi.

Lisäksi jasmin-, basmatiriisiä tai perunaa

Kannattaa kokeilla jos haluaa jotain uutta hyvää kalaruokaa!!!
Toimii erittäin hyvin myös hauella!
Kokkeile ite, kyllä tasurilla pitäis tulla.

Pete

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2572
    • View Profile
    • http://www.stcroixrods.com/
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #52 on: May 28, 2012, 17:28:38 »
 Tarvitaan ahvenfilettä / haukifilettä / kuhafilettä ja mukaan kirjolohenfilettä tms. rasvaisempaa kalaa. Reissumies leipää. Sipulia, kermaa, katkarapu tms. levitettä ja vaikka tomaatti sekä mausteita maun mukaan. Paistoon/hauduttamiseen foliota.

-Levitä reilusti reissumies leipää isompi folio leivän alle.
-Katkarapu tms. levitettä reissumies viipaleen päälle.
-Lado leipä viipaleen päälle vaalean kalan filepala ja rasvaisemman kalan filepala.
-Mahdolliset sipuli tai tomaatti viipaleet kalanpalojen päälle.
-Mausta miten parhaaksi näet. Aromisuola, sitruunapippuri ja tilli omat suosikit.
-Laita toinen reissumies viipale "kanneksi".
-Kääri koko nippu folion sisään ja kaada kermaa sisälle niin että kalanpalat kastuvat.
-Laita uuniin / grillin ritilälle / hautaa hiillokseen.
-Syö hyvällä ruokahalulla.

Katso ettet riko foliota ettei kerma valu pois paketista, ja varo polttamasta suoralla tulella leipää karrelle. Enemmän haudutus tyyppinen valmistustapa on hyvä.
Erityisen hyvää III-oluen kera, kylmä kaivovesikin on loistava juoma tämän kanssa.

madtrue

  • Nyrkinheiluttaja ruispellossa
  • Posts: 450
  • "hullujen kuningas"
    • View Profile
    • Email
Vs: Vedestä vatsaan.... Kaikenlaisia reseptejä kalaruuista...
« Reply #53 on: June 01, 2012, 07:35:09 »
Pitäs saada ongella pikkuahventa vois tehä patahassia :). Jokainen täällä olia varmaan tietää tyylin. Elikkä savivuoka/uuniin kalaa/lihaa päällekkäin on muuten todella hyvä ja vaivan näköinen tuhti ruoka, söin aikoinaan isäni häissä savossa, ja oli muuten todellakin hyvää.
"rocky has left the building"

 



center>