Chat

Author Topic: "Köydenvetoa" mörköhauen kanssa  (Read 4861 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vesku

 • Posts: 93
  • View Profile
"Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« on: July 13, 2004, 10:52:01 »
Kävi tuossa hiljan hupaisa juttu, kun olin erään sillan vieressä kalassa ja viskoin Minnowta kaislikkoon haukien toivossa. Noh, haukihan se sieltä tulikin, mutta säälittävän pieni 20cm tumppi. Päätin jättää sen uiskentelemaan siihen rantaveteen koukku huulessaan josko vaikka joku isompi siitä kiinnostuisi..

Niinhän siinä sitten kävi, että meinasin saada sydänkohtauksen, kun n. metrin päässä jaloistani syöksyi suorastaan "Kursk- luokan" kokoinen krokotiili pikkuhaukeni kimppuun. Pituutta tällä hyökkäävällä pedolla oli n.metrin verran, eli paino on ollut siinä 7-10kg:n välissä riippuen mahansa koosta. Kala kävi kiinni täkyparkani kylkeen kuin tappajahai konsanaan ja ravisteli saalistaan todella hurjan näköisesti sivulta sivulle.

Tässä kohtaa päätin laittaa jarrun todella löysälle ja antaa mörön mennä kaislikkoon nielemään saaliinsa. Odotin ilmeisesti liian vähän aikaa, sillä kun aloin pumppaamaan saalista itseäni kohti huomasin parin metrin päässä, että se mörkö ei ollutkaan vielä niellyt pikkuhaukeani vaan taisteli kaikin voimin vetoani vastaan hampaat edelleen vain pikkukalan kyljessä kiinni.

Tämän huomatessani aloin hamuamaan pitkävartista haavia käteeni ja kun olin juuri saamaisillani tämän mörön haaviin, niin se ilmeisesti haistoi viime hetkessä palaneen käryä, avasi suunsa( :shock: mitkä hampaat!!)päästi irti saalistaan ja mennä polskahti karkuun. :evil:

Tässä vaiheessa päästin täysin tuhotun täkyni irti koukusta ja heitin raadon veteen. Hetken päästä, kun heittelin toiselle puolelle kuulin pienen mulahduksen vierestäni ja täkyni oli kadonnut.

Oli todellista Avaraa Luontoa aivan silmieni edessä ja harvoin olen kalassa pelästynyt noin pahasti, kuin tällä kerralla. On se luupää vaan melkoinen peto..  

ai niin, paikkanahan oli siis Jämsän Patalahti 3 viikkoa sitten ja kyseessä se pieni silta, jonka yli ajetaan Himos-centeriin.

Muilla vastaavia köydenvetokisoja ?
-Aloittelijakin voi onnistua iskemään tytön. Mutta eroon pääsyssä tarvitaankin jo kokenutta miestä-

vieras2

 • Guest
"Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #1 on: July 13, 2004, 10:57:51 »
Aika upee juttu. Täsä sen näkee että hauki ei koskaan jätä hommaa kesken vaikka vähän tulee turpaankin.

kaivo

 • Guest
Re: "Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #2 on: July 13, 2004, 12:17:40 »
Quote from: Vesku
Muilla vastaavia köydenvetokisoja ?
Ei kyllä tuon kokoluokan kaloja ole ollut vetämässä toisessa päässä. Kymmenen vuotta sitten tarttui jigiini ruohikon aukosta n. 30 cm hauki, johon otti perään isompi hauki kiinni, kuljetteli jonkin aikaa ja löysäsi sitten. Kala tuntui ihan mukavan kokoiselta; en osaa tarkkaan arvioida koska kyseessä oli elämäni ensimmäinen kalareissu UL-vehkeillä. Kelattuani puolikuolleen pikkuhauen ylös sen kyljessä oli n. 10 cm leveät hampaanjäljet.

Hauen hyökkäys uistimen kimppuun on räjähtävän nopea kun sen pääsee näkemään, esim. veden ollessa kirkasta ja uistimen uidessa jo parin metrin päässä kalastajasta.

Vesku

 • Posts: 93
  • View Profile
"Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #3 on: July 13, 2004, 12:26:15 »
Juuri näin, eli se räjähtävän nopea syksy saaliin kimppuun oli se mikä meinasi tipauttaa kalastajaparan veteen. Siinä ei pahemmin vaanittu vaan annettiin vaan mennä urku auki. Uskomaton nopeus sillä kalalla on hyökätessään ja mielessä kävikin, että mitäs jos olisinkin istuskellut mökkilaiturilla jalkoja vedessä liottaen...eipä olisi ennättänyt varvastaan liikauttaa ennenkuin olisi ollut kintussa kiinni.
huh !
-Aloittelijakin voi onnistua iskemään tytön. Mutta eroon pääsyssä tarvitaankin jo kokenutta miestä-

--PROFESSOR--i

 • Posts: 146
  • MSN Messenger - Zamppa_10@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
"Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #4 on: July 13, 2004, 20:20:49 »
Aika hurja juttu itselle :shock:  ei ole sattunut moista
MADE in Finland...

jaba88

 • Guest
"Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #5 on: July 14, 2004, 15:24:53 »
No tämä juttu kävi paljon pienemmän mörön kanssa:
Olin eilen ostanut uudet kunnon UL-vehkeet ja "opettelin" niillä kalastamaan kunnes menin heittelemään pienehkön uimarannan viereen 1.koon "amppari" meppsiä ahvenen toivossa,kunnes koukkuun iskikin jotain jonka kuvittelin ensin olevan keskikokoinen tai jopa pienempikin ahven ja aloin kelaamaan sinttiä rantaan niin se antoikin itsestään todellisemman merkin nimittäin nykäisi 14metriä 0,15mm siimaa mukanaan räikkä kiljuen ja siinä vaiheessa hoksasin että ei olekkaan pikkuahven  :).
No siinä se kala temppuili 3minuuttia välillä tullen 5metrin päähän ja taas rynnäten syvemmälle siima vinkuen 5minuuttia väsytettyäni kalan sitten sain käsiini ja se oli n.2,5kg noin 70cm hauki,pirun virkeä yksilö ja ensimmäinen KUNNON UL-tappelu toverini :D .

En tosiaankaan ole edes nähnyt toista nuin vierkeätä kokoluokkansa haukea,jotkut kertovat kuinka hauki vaan kelataan rantaan ilman vastustusta mutta tämä sälli oli eriluokkaa.!.

JA TÄMÄ EI SITTEN OLLUT MIKÄÄN ENNÄTYS HAUKI,paitsi ul-vehkeillä.

pamp-pu

 • Posts: 5
  • View Profile
"Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #6 on: July 14, 2004, 21:00:52 »
No huh  :shock: ! Samantapainen juttu tapahtui minullekin tässä taannoin:

Olin joskus viime vuonna n. heinäkuun puolivälissä kaikessa rauhassa uistelemassa wanhalla umpikelallani. Olin jo aikeissa jättää sen pölyä keräämään jonnekin varaston nurkkaan, mutta sitä ennen päätin käydä pienellä "nostalgiakalareissulla".
Lähdinpä sitten moottoribotskilla seilaamaan merenlahtea eteenpäin, mahdollisia kala-apajia silmäillen. Noh, katseeni sattui sitten erään saaren takana kummittelevaan kivikkoon, johon joku huru-ukko oli kännipäissään viime juhannuksena upottanut paattinsa.
Ajoin veneen siihen lähelle, laskin ankkurin ja aloin valitsemaan uistinta. Päätin kokeilla, olisiko ahven syönnillä, ja valitsin kirkasvärisen Fat Rapin. Aloin paiskomaan viehettä kivikon päälle, ja pintaliidolla uistelin sitä pitkin kivikkoa.
Aikani heiteltyä, kun olin jo aikeissa vaihtaa paikkaa, tunsin nykäyksen siiman päässä. Katsoin veden alle ja näin pienen, korkeintaan parisataagrammaisen tuhnun rimpuilevan siiman päässä. Olin kelaamassa ahventa ylös päästääkseni sen irti ja mereen, kun sen ollessa n. metrin päässä botskista tunsin niin helvetillisen rimpauksen; meinasin pudota veneestä, kun koko paatti heilui. Onnistuin näkemään siimaan iskeneen kalan; n. 7-8 kiloinen hauki, varsinainen terminaattori. Useasti se veti uistintani ja ahventa veneen alle ja toiselle puolelle, takaisin kivikkoon ja kaislikkoon.
N. kymmenen minuutin väsytyksen jälkeen alkoi hirmuhauki alkoi taantua, ja nappasin jo haavinkin käteeni. Kelattuani monsterin näppituntumalle, ulotin haavin sitä kohti. Mutta kuinka ollakaan: Otus keräsi jostain vielä viimeiset voimansa ja pyristeli irti, vieden muassaan vieheen, ahvenen ja parikymmentä senttiä virveliä.
------------

Ja vannon ja vakuutan, tämä ei ole kalajuttu.

Mchauki

 • Posts: 4
  • View Profile
"Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #7 on: July 20, 2004, 15:46:56 »
Vesku perhana mulla kavi ihan samanlailla viikko sitten:D olin uistelemassa ja tuli kanssa tuppihauki mut en ollu nahny sita siina kelauksen aikana se vaan kavi jarjettoman raskaaks mut ei potkinu ollenkaan luulin etta jotai kasveja oli :P . veneenvieressa naky pienempi hauki naama ylöspain (Jarvessa tumma vesi en erottanu isompaa) katoin etta takaperin ui pohjaan semmonen tuppi. Sitten se tuli siihen veneevieree irrotti otteensa pienemmasta mut tuli 2 sekunnin kulutta kauheel mulauksella hakemaan pienemman takasin suuhun. Mut loppujen lopuksi se koukku irtos pienemmasta hauesta :shock: .

--PROFESSOR--i

 • Posts: 146
  • MSN Messenger - Zamppa_10@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
"Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #8 on: July 20, 2004, 18:00:12 »
Noh !Tässä vasta sattui hieman erinlainen juttu.
Olin tässä vasta koskelle menossa isoveljeni kanssa(Raudanjoelle).Isoveli halusi koskelle mutta meikäpoika halusi kosken vieressä olevaan lahteen.Niin menin sinne kiinnitin perukkeeseen Minnow Spponin koska paikka oli kaislikkoa.Sivalsin heiton hyvin, kelasin mutta mitään ei tullut, sitten rannassavatsani heitte pari lottia kun Minariini syöksyi n.5-7 kilon hauen mötikkä.Kiinni oli, mutta ei kauan, Hamuilin haavia mutta liian hitaastippa sen tein Hauki hyppäsi komealla loikalla tiehensä :cry:
Arvaa että ärsyttikö sen jälkeen prkl :x
MADE in Finland...

Rockajimbo

 • Posts: 35
  • View Profile
Vs: "Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #9 on: July 09, 2007, 20:11:44 »
Sattuipa itselleni tänään vastaava tilanne, enkä ollut uskoa koska juuri luin täältä ko. tilanteesta. Vieläkin sydän hakkaa. Eli Lestijoella kalassa ja nappasi noin 35cm hauki, painoa ehkä 400-500g. Noh sen ylös nostettuani naureskelin ja rupesin 'väsyttelemään' raukkaa rantavedessä. Perkule oli saada nuoren ihminen päivänsä päätökseen kun iso hauki nappas kiinni 'täkystä'. En voi antaa tarkkaa painoa tarttuneelle hauelle mutta mittaa oli se metri eli painoa luultavasti se 5-10kg(?). Haukipoika ei siitä edes lannistunut että täky haras vastaan vaan jurotti täky suussa pohjassa ja antoi väsytellä, tulipa jopa tappajahaukiskene jossa iso hauki tuli pystysuoraan vedestä pikkuhauki poikittain suussa. Jos kalat osais huutaa niin eiköhän tämä pikku stumppi ois nakannu ilmoille komeimman psykokirkasun konsaan. Hauki siis todellakin oli isoin mitä konsaan oon nähny elämässäni saatika Lestijoessa jossa haukikanta yleensä reipasta 1,,5kg-2kg suurimmillaan.

Loppunujakoissa isomus sitten karkuutti ittensä rannasta. Tarina ei silti lopu tähän vaan olipa yritys heti perään sen verran että laitoin pienen, n.100gr, ahvenen kiinni isoimpaan mahdolliseen rapala-banaani-magnumiin mitä pakista löytyi ja nakkasin samoille hollille mistä isomus hyökkäs. Ei aikaakaan niin jöllikkä puras ahveneen ja nielas jopa magnumin koukun. Siinä alko kädenvääntö josta hauki lopulta pääsi irrottautumaan rannasta taas. Ei auttanu enää mikään resepti sille ja se hauki oli kadonnu toistaseks. Ahvenesta ei paljoa jäljelle jääny, suolet tuli ulos suusta, kumpikin kylki palasina, selkäranka poikki ja kala kuolleena. Pikkuhauki ei myöskään selvinny hengissä isompansa suusta vaan kärsi samanlaatuset vahingot. Selkäranka poikki ja suolet kyljestä pihalle. Purujälkien leveys arviolta se 10cm ja sen mitä pysty arvoida niin hampaan leveys/pituus ½cm. Hurjia elukoita nuo hauet...Ohessa kuva kovia kokeneesta pikkuhauesta 'edustuspuolelta'.


Vs: "Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #10 on: July 09, 2007, 21:41:56 »
On teillä hurjii juttui :-o!
Kerronpa tutumme tarinan: Olivat kalassa jossain Päijänteellä tai jossain missä lie. Olivat heitelleet uistinta(en muistamitä), kunnes toisen äijän vieheeseen nappas n.1.5kg limapuikko. Oli kelannu sen lähelle venettä, kunnes yhtäkkiä "tuubiin" syöksyi lajitoveri, mutta "hiukan" isompi. Oli väsytelly sitä jonku aikaa, kunnes oli saanu sen veneen vierelle. Huomasivat, että isompi oli pienemmän kylessä kiinni. Ei se hauki suostunu otettaan irrottaa ja jätkät sai koukattua haaviin komean hauen. Hauen tarkkaa painoa en tiedä, mutta yli kymppine se oli.

Olin joskus pikku vesselinä(n.7v) kalassa lapissa. Tais olla eka lapinreissu mulle ja olin aivan innoissani. Olimme sitten eräällä Luiro joella kalassa. Minulla oli tietty umpikelavehkeet, koska eihän siinä vaiheessa ollut kauaa kerinnyt kulua kalastuksen alottamisesta. Sitten eräästä koskesta hopeiseen Super vibrax 2:seen jämähti. Luulin, että nyt on viehe pohjassa ja lähdin kävelemään vastakkaiseen suuntaan minne olin heittänyt lipan. Yhtäkkiä tajusin, että pohja lähtee liikkeelle. Välillä kala tuli rantaan ja melkein haaviin, mutta aina lähti takasinpäin. Välillä yritti hangata siimaa kiviin, mutta isä huuteli takana, että nosta vapa ylös. Melko kauan siinä meni ku koski hauki oli ja umpikelavehkeet käsissä. Lopulta sitten veli sai haavittua kalan ja puntari näytti 2.5kg. Se oli mulle sillon upee kala. Ja komeesti se hauki laitto vastaan! Kakspuolikasha ei mikää suuri oo, mutta niillä vehkeillä ja siinä iässä se oli. Tuo on jäänyt kyllä mieleen! :-)
Hauki on kalastajan ystävä...se ottaa aina silloinkin, kun muut kalat eivät

Molopääklaani

Rockajimbo

 • Posts: 35
  • View Profile
Vs: "Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #11 on: July 09, 2007, 22:00:47 »
En oikeen itekkään meinannu uskoa että hauki on niin peto ettei luovuta saalistaan ennenku kalma on haavinheilautuksen päässä. Niin se vaan todistetusti oli. Tuntuu vaan hauskalta miettiä että tommonen jötkäle möllötelly rannassa jossa on uitu vuosia ja jossa on uinu myös lapsia&koiria. Ties kun tommonen isomus tulee sille tuulelle että ruoka maistuu niin miksei siinä varvas tahi kaks mee mukaan. Puruvoimaa on kyllä niinku pienessä kylässä kun ei tarvinu paljon pyytää niin pienestä hauesta tuli jointed-mallinen täky. :D Mitähän tuolle krokotiilinnahkasaappaan raaka-aineelle syöttäis että sen sais puremaan koukkua eikä pikkuveljiään. Elävästä ravinnosta näköjään tykkäs ku kaikki vähänki heiluva ja pärskivä oli sen ruokalistalla. Oiskohan joku pintapopperi tai vastaava mitään. Magnumipötkylät on aika poissuljettuja koska vettä tosiaan se metri maksimissaan siinä kohdalla. Jos sen ylös sais niin ties vaikka täytättäisin tai ainaki pää trofeeks, voi olla viimenen iso hauki pitkään aikaan.

Vs: "Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #12 on: July 09, 2007, 22:02:43 »
En oikeen itekkään meinannu uskoa että hauki on niin peto ettei luovuta saalistaan ennenku kalma on haavinheilautuksen päässä. Niin se vaan todistetusti oli. Tuntuu vaan hauskalta miettiä että tommonen jötkäle möllötelly rannassa jossa on uitu vuosia ja jossa on uinu myös lapsia&koiria. Ties kun tommonen isomus tulee sille tuulelle että ruoka maistuu niin miksei siinä varvas tahi kaks mee mukaan. Puruvoimaa on kyllä niinku pienessä kylässä kun ei tarvinu paljon pyytää niin pienestä hauesta tuli jointed-mallinen täky. :D Mitähän tuolle krokotiilinnahkasaappaan raaka-aineelle syöttäis että sen sais puremaan koukkua eikä pikkuveljiään. Elävästä ravinnosta näköjään tykkäs ku kaikki vähänki heiluva ja pärskivä oli sen ruokalistalla. Oiskohan joku pintapopperi tai vastaava mitään. Magnumipötkylät on aika poissuljettuja koska vettä tosiaan se metri maksimissaan siinä kohdalla. Jos sen ylös sais niin ties vaikka täytättäisin tai ainaki pää trofeeks, voi olla viimenen iso hauki pitkään aikaan.
Täkykalastus ois hyvä, ku noin purru sun tarjoamia eläviä syöttejä!
Hauki on kalastajan ystävä...se ottaa aina silloinkin, kun muut kalat eivät

Molopääklaani

Hemulisoturi

 • Posts: 1492
  • View Profile
Vs: "Köydenvetoa" mörköhauen kanssa
« Reply #13 on: July 10, 2007, 11:22:56 »
Jonain pimeänä syysiltana menet ja tökkäset atraimella kalloon.

 center>