Merilohessa on joskus sama ilmiö: liha on erittäin sitkeää, eikä se johdu kypsennyksestä.
Lohi voi olla hyvinkin rasvainen, joten sitkeys tuskin johtuu kutuajasta...
Veikkaan että kyseessä on liiallinen kärsimys. Äkillinen nälkiintyminen ja muutama päivä ilman ruokaa, voi olla liian stressaavaa? Siihen vielä rasitus, kipu ja hapen puute, niin lihakset eivät kestä kuten normaalisti.
Miten norjanlohen ruokinta muuttuu ennen teurastusta?
Valkoiset laikut ovat saostuneita proteiineja, kun lihaa kuumennetaan: nesteet eivät pysy lihaksissa kuten yleensä, ja kuumalla pinnalla saostuminen tapahtuu nopeasti sitä mukaan, kun nesteet ja niiden mukana kulkeutuvat pienet proteiinimolekyylit saostuvat nesteen purkautumiskohdalle.
En tiedä, mitä eroa proteiinikoostumuksessa / aineenvaihduntatuotteissa on silloin, kun kala on sitkeä.