Chat

Author Topic: Kertokaa lahnan onginnasta!  (Read 8103 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anonymous

 • Guest
Kertokaa lahnan onginnasta!
« on: March 07, 2005, 22:13:11 »
Haluaisin tietää että miten sitä saa. mikä paras syötti paikat jne.

ukki-pappa

 • Guest
Kertokaa lahnan onginnasta!
« Reply #1 on: March 08, 2005, 16:30:49 »
no lahnaahan kannattaa onkia sillä tavalla että syötti on kokonaan pohjassa koska lahnathan hankkii ravintonsa pääasiallisesti pohjalta... niin ja syötti kannataa olla iso (kastemato tms..) niin että kala hoksaa sen sieltä muitten syötävien joukosta.. ja jos haluaa vielä paremmin herättää lahnojen huomion niin käyttää syötissä hajustetta tai sitten mäskää.... :wink:

Juggis

 • Posts: 106
  • View Profile
  • http://taivaankansi.get.to
Kertokaa lahnan onginnasta!
« Reply #2 on: March 10, 2005, 13:14:34 »
Muakin tämä lahnan onginta kiinnostaisi. Mitenkäs eri vuodenaikoihin lahnat tavoittaa ? Ja eikö pohjaonki olisi paras lahnalle niin ainakin pääsee pohjaan. Sitten tietysti voi käydä niin, että syötti makaisi pohjassa, eli jos heittäisi vaikka powerbaittia koukkuun hieman kellukkeksi ettei ihan pohjassa makaisi.

Mutta tämä oli vain omaa pohtimista muutaman sekunnin sisään. Pistäkääpäs jotain juttua asian todellisuudesta :D
Paras syötti on se siellä siiman päässä...

HalDi

 • Hiihtävä haltimies
 • Posts: 265
  • View Profile
  • Email
Kertokaa lahnan onginnasta!
« Reply #3 on: March 10, 2005, 13:52:14 »
Joo, jonkun verran on tuota lahnaa tullu ongittua ja se on tähän asti onkimistani lajeista kenties kiehtovin. Lahnan onginta ei ole refleksitesti, vaan kalan pitää antaa niellä syötti kunnolla ja sitten nostaa rauhallisesti vettä pitkin käteen.

Syöttiä saa olla paljon. Koukkukokokin on sen mukainen ja kalastus tapahtuu aivan pohjan tuntumasta, se on totta. Kun syvyys on suuri, se vie paljon siiman pituudesta, joten jos ei käytä kelaonkea, on vavan hyvä olla kuusimetrinen tai pitempi. Itselläni on lahnavapana Blue Fox Stiffer 60, hintaisekseen kohtuullisen hyvä vapa.

Mäski on hyvä pointti. Joskus kala on niin kaukana rannasta, ettei tahdo yltää vavalla ja parvi on houkuteltava rannempaan. Ylläpitomäskäys on myös suositeltavaa.

Lahna-ajasta ja -kausista tiedän sanoa, että lahna kutee toukokuussa tuomen kukkiessa. Vanhoina aikoina kirkonkelloja soitettiin varovaisemmin lahnan kudun aikana, etteivät lahnat säikähtäisi ja keskeyttäisi kutua itsensä uhatuksi tunteneena. Lahna onkin kohtalaisen säikky kala. Syvyys kuitenkin vaimentaa hivenen kaikkia ärsykkeitä.

Kalastus kannattaa aloittaa illalla auringon laskettua. Itse olen havainnut, että kunnollinen lahnasyönti alkaa vasta ilman jäähdyttyä (eli kutakuinkin auringon laskettua). Mäskäys kannattaa aloittaa auringonlaskun aikaan ja onkia siinä lomassa kokeillen ja odotellen parven saapumista.

Siinähän sitä. Kyseenalaistakaa ja lisäilkää asioita.
Teinismi alas! Irti kapinallisten ikeestä!

HalDi

 • Hiihtävä haltimies
 • Posts: 265
  • View Profile
  • Email
Kertokaa lahnan onginnasta!
« Reply #4 on: March 11, 2005, 10:55:44 »
Jep, sulkava ja lahna taitaa olla aika lähellä toisiaan. Litteitä ja korkeita. Tuosta myrkyllisyydestä en ole kuullut aiemmin, ainoastaan isoruotoisuudesta ja että on ilkeä perattava. Eipä ole ittelle koskaan sulkavaa tullut, ainakaan en tunistanut. Ne mahtavat olla kuitenkin aika harvinaisia. (eli saa kaivaa Ulla Kokon kirjan "Kalat", että saa jotain tietää niistä)
Teinismi alas! Irti kapinallisten ikeestä!

Wenku

 • Posts: 49
  • View Profile
  • Email
Kertokaa lahnan onginnasta!
« Reply #5 on: March 11, 2005, 15:35:16 »
Silloin kun alkukesästä huomaat tuomen kukkivan kannattaa mennä matalahkoon heinikkolahteen ongelle. Monasti vielä iltahämärissä riippuen paljolti veden kirkkaudesta, sillä kirkkaissa vesissä arat lanat saattavat nousta matalaan vasta illan hämärtyessä. Kun mulinta alkaa niin matoa tarjolle.

Hyvänä ellei parhaimpana kannattaa tarjota savimatoa, mutta isot kastikkaatkin ajavat saman asian. Haukeen verrattuna on lahna aktiivisempi syömään kesken kudun ja hiljaa kannattaa olla, sillä lahnaparvet häiriintyvät todella helposti häviten yhtä salaperäisesti kuin ovat tulleetkin.

Välineiksi 6-metrin vapa tai kelaonki varustettuna pitkällä vavalla ja n. 0,30mm monofiililla. Tavallista onkivapaa käytettäessä kannattaa kokeilla punottua, joka kestää suurenkin lahnan. Koukku saa olla nro. 8 ja huonolle syötille tavallisen tilalle värikoukku. Koho on makuasia, mutta kynäkoho toimii herkkyytensä takia parhaiten. Syötti pohjaan ja odotellaan milloin koho lähtee liukumaan kohti syvyyksiä.

Heinä-elokuulla kannattaa kierrellä lahtien suita ja syvempiä paikkoja mitä alkukesästä. Tosin tällöinkin parvet nousevat monasti matalaan ruokailemaan, mutta keskiyön paikkeilla. On elämys kytätä illasta aamuun lahnaa ja pyynnin tehostamiseksi voi pistää parikin onkea pyyntiin. Tärpin ilmaisijoita tosin tarvitaan etenkin pimeässä, eli tyynellä toimii kulkunenkin huoltoasemavavan päässä. Kelaonkiin voi soveltaa enemmän erilaisia jippoja.

Niin ja sulkava on aivan yhtä myrkyllinen kuin ahvenkin. Karttakaa molempia ja syökää vain terveellisiä supermarket ruokia.

Timky

 • Posts: 135
  • View Profile
Kertokaa lahnan onginnasta!
« Reply #6 on: March 11, 2005, 15:44:43 »
Quote from: HalDi
No, jos tulee tylsää illalla, voisin vilkaista, tuosta mainitsemastani kirjasta, jonka olen rippilahjaksi saanut joiltain puolitutuilta.


Sattuipas hassusti, minulla on tuo sama kirja ja vielä tässä ihan käden ulottuvilla.

Sulkavasta ei sanottu, että se olisi myrkyllinen joten sitä se ei luultavasti ole.

Sulkavan erottaa lahnasta melko vaikeasti, mutta se on vähän litteämpi ja sen peräevä on pitempi, siinä on 37-46 suomua, kun taas lahnalla on alle 30.

Anonymous

 • Guest
Kertokaa lahnan onginnasta!
« Reply #7 on: March 15, 2005, 16:22:22 »
Kiitos vastauksista kaikille!  :P

karza

 • Posts: 42
  • View Profile
Kertokaa lahnan onginnasta!
« Reply #8 on: April 02, 2005, 19:27:16 »
Toisissa paikoissa lahnaa tulee keväällä toisissa kesällä ja syksyllä.
Mäskäys ei ole pakollista, mutta jos haluaa saada todellakin pelkästään lahnaa niin mäskäys on ehdoton!
Kannatta pitää koukkua aivan pohjassa tai pohjan tuntumassa.
Syöteiksi käyvät madot, toukat, leipä, maissi ja taikina.
Lahna on paikoittain todella suurta, jopa kuusikilosia on jotkut saaneet, joten salakkaonki kalavajan nurkkaan lahnaonginnan ajaksi...
Peli on peliä!!!

 center>