Chat

Author Topic: Kalavesillä: varmoja havaintoja?  (Read 2667 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kaivo

 • Guest
Kalavesillä: varmoja havaintoja?
« on: March 17, 2005, 14:08:44 »
Aika usein tulee kalastuksen aikana tai sen jälkeen jonkinlainen olettamus siitä, että reissulla tuli tehtyä jokin juttu oikein tai väärin, sen mukaan miten kalaa tuli. Esimerkiksi, jos itse saa paremmin kalaa kuin kaveri, vetää herkästi johtopäätökset että olisi hoksannut, mikä kussakin tilanteessa on kalansaannin kannalta kyse. Kalaonni on sen verran tilanteesta riippuvainen juttu, että varmoja havaintoja jonkin tietyn menetelmän toimivuudesta saatika paremmuudesta on aika hankalaa saada. Näin esim. istarivesillä, jolloin ei voi olla koskaan varma saiko kalan ottamaan pelkästään sopivan viehevalinnan, paikan tms. takia vai pelkällä tuurilla: saadun tärpin suhteen ei voi olla täysin varma mistään.

Omalla kohdallani, velipojan kanssa kalastaessani olen vetänyt reissun aikana johtopäätökset yleensä muutaman seikan pohjalta: jos itse ei saa mutta toinen vetää kalaa hyvin, alan melko herkästi valita vieheen mahdollisimman samanlaiseksi, kyselen vieheen uittotapaa ja -syvyyttä jne. Pohtimista riittää ihmisiäksi.

Siksipä kysynkin: oletteko saaneet kalareissuillanne jotain varmoja havaintoja sitä, miten jokin kalantuloon vaikuttava tekijä loppujen lopuksi säätelee kalantuloa?

Timky

 • Posts: 135
  • View Profile
Kalavesillä: varmoja havaintoja?
« Reply #1 on: March 17, 2005, 16:18:54 »
Joskus tulee havaintoja ja niistä on aina hyötyä. Itseasiassa kannattaa pyrkiä tekemään havaintoja ja selityksiä eri tilanteille/tapahtumille, koska niistä oppii miten asiat toimivat ja miten kalareissu voisi onnistua.

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Posts: 5149
 • Ei tunnu missään!
  • View Profile
  • Propilkki 2
Kalavesillä: varmoja havaintoja?
« Reply #2 on: March 31, 2005, 08:44:14 »
1994-2004 pidetyn kalakirjanpidon mukaan löytyy muutamia selviä piirteitä. Ehkä selvin, helpoiten sovellettava ja järkevin on se, että haukea saa kirkkaalla säällä hopeisella vieheellä ja pilvisellä/sateisella säällä neonkelta-pohjaisilla ärsytysväreillä.  Tätä havaintoa en ollut "perstuntumatasolla" suuremmin noteerannut, mutta kalantulo aikayksikköä kohden on lähes kaksinkertainen näiden väritysten kohdalla. Kalastuskohteita ja viehetyyppejä on sen verran lukuisia, ettei  harhaanjohtavia tekijöitä tuossa juurikaan ole.

Toinen mielenkiintoinen juttu on ahvenkantojen vaihtelu, mikä näkyy selvinä sykleinä (pilkki-havainto).

Penskana taas oli iso juttu oivaltaa, että kirjolohta alkaa kummasti saamaan, kun pistää uistimeen muutakin eloa kuin kammenpyörittämisen. Oli suu messingillä kun ensimmäisen kerran veteli luvan täyteen kirreä :) Silloin tunsi oivaltaneensa jotain.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

HalDi

 • Hiihtävä haltimies
 • Posts: 265
  • View Profile
  • Email
Kalavesillä: varmoja havaintoja?
« Reply #3 on: March 31, 2005, 09:44:53 »
Kenties suurin oivallus, minkä olen tehnyt on se, kuinka vähän olen oivaltanut. Tämähän on ehtaa viisautta!

Kolme vuotta sitten olin ostanut nilsun Spearheadin värin 70. (ks. värikartta http://www.nilsmaster.fi/images/products/maps/common_map.jpg ) Tappava väritys... tuolloin. Sen kyseisen kesän jälkeen kuva ei ole ansainnut juurikaan kunnioitusta. Hankin kohutun 8 senttisen Invinciblen papukaijavärinä mustilla pisteillä (#32) ja johan kalaa alkoi tulla taas. Haukea ja ahventa ihan niin paljon kuin vaan halusi. Mutta Spearheadillä ei niin mitään. Syytä en ole vielä keksinyt. Spearheadhän on tunnetusti kova sana, vieläpä se väri. Pidän tätä tapausta yhtä mysteerisenä havaintona, kuin sitä kun Nilsu veti markkinoilta Invinciblen kaksiosaiset mallit. Minunkin viimeinen jatko-osanilsu jäi Hirpparin pohjaan kaksi vuotta sitten. Nyyh.

Ittelläni tuo havaintojen tekeminen on ollut aika suppeaa. Toki jotain on opittu muitten havaintoja soveltaen. Eiköhän niitä tässä tule huimasti lisää, kun päästään tuossa perhoilussa vauhtiin.
Teinismi alas! Irti kapinallisten ikeestä!

Jani1982

 • Posts: 41
  • View Profile
  • Email
Kalavesillä: varmoja havaintoja?
« Reply #4 on: March 31, 2005, 10:01:27 »
Tässä viimevuosina on tullut tehtyä aika merkittävä havainto. Ei olisi uskonut jotta kestää kymmenen vuotta tajuta.

Ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun edellisen lauseen ehto täyttyy on perusedellytykset kunnossa. Täytyy häpeäkseni myöntää että siihen se järjestelmällisyys loppuu. Viehevalinnat, uittosyvyys, tekniikka ja kaikki muut tekijät arvon persetuntumalla. Tosin kyllä kai on selvää että "pitkä"(näin nuorelle yli 10 vuotta on pitkä aika) kalastushistoria auttaa näissä valinnoissa. Välillä silti tulee mieleen jotta tuudittautuuko sitä ihan omiin kuvitelmiin ja kangistuuko aina samoihin kaavoihin...
Vähän aikaa kun mietin saan vastauksen itseltäni. Kalastus ei ole matematiikkaa vaan mitä paras elämäntapa.

Kiitos kaivolle hyvästä topikista.

Haspeli

 • Posts: 137
  • View Profile
Kalavesillä: varmoja havaintoja?
« Reply #5 on: April 06, 2005, 22:53:37 »
Koskikalastuksessa olen huomannut että uistin ratkaisee aika paljon.

MRI

 • Posts: 56
  • View Profile
Kalavesillä: varmoja havaintoja?
« Reply #6 on: April 07, 2005, 09:10:25 »
Verkkokalastuksen puolelta olen oppinut, että vaeltavat kalat, esim siika, noudattavat vuotuista kiertoa hämmästyttävän tarkoin. Voit melkein varmasti almanakasta katsoen tietää missä siikaparvi nyt oleskelee, jos siitä on aikaisempaa kokemusta.

Erho

 • Posts: 71
  • View Profile
Kalavesillä: varmoja havaintoja?
« Reply #7 on: April 07, 2005, 11:22:01 »
Tästähän on kalastuksessa juuri kysymys. Pitää osata tehdä havaintoja.
Aamulla ulos ikkunasta katsottaessa katsotaan tuulen suunta, voimakkuus, pilvisyys jne, siitä se alkaa. Kalat kun liikkuvat usein tuulen mukana isommissa vesistöissä. Pienet kalat pintaeliöinen perässä ja suuret kalat niitten pienten perässä. Miksiköhän puhutaan tyrskykalastuksesta rannoilta, aivan. Sieltä tyrskyjen seasta ne kalat löytyvät, ei siltä rannalta josta tuuli "lähtee". Siksi esim Suomenlahden  rannikolla sanotaankin,ettei pohjoistuulella kannata lähteä kalaan, kalat kun lähtevät Eestiin.

Samalla tavalla havannoidaan uistimien värejä, kokoja, uintisyvyyksiä, kalan oleskelua eri säiden ja lämpötilojen mukaan jne. Lista on loputon. Hyvät kalastajat ovat niitä, jotka lähtevät kalaan silloin, kun tietävät että kalaansaanti on mahdollisimman varmaa. Parhaat kalastajat ovat ne jotka tietävät mistä ja miten kalaa saa silloinkin kun on "mahdottomat olosuhteet".

Nämä "viisaudet"??? uskalsin pistää tähän reilun 40 vuoden kalastuskokemuksella.
Miks aina tulee pelkkiä taimenia, ei koskaan mitään muuta.

 center>