Ongenkoukusta lautaselle – Kalaruoka kunniaan!

0

Kalastus on rentouttavaa puuhaa, jossa lepää parhaillaan sekä keho että mieli. Samalla saa myös liikuntaa juuri sen verran, kuin itse haluaa, voit samoilla metsän siimeksessä piileskelevän järven rannalle 10 kilometrin päähän, jos niin haluat. Kevyempää kalastelua etsivä voi ajaa autonsa laiturin viereen, asettaa rantatuolin paikoilleen ja heitellä laiturilta.

Kuitenkin joillekin tärkeintä ei ole itse kalastelu, vaan saalis. Ja sitäkin tärkeämpää toisille ihmisille on se, mitä saaliista voisi kokata. Tässä artikkelissa käymme läpi muutaman kulinaristisen luomuksen, jonka voit kokata suomukylkisistä ystävistämme.

Katkarapu-uunilohi

Lohenpyynnistä haaveilee moni kalastaja, mutta kaikki eivät sitä pääse aina halutessaan nostamaan. Tämä ei kuitenkaan ole ruokailun kannalta ongelma. Jos ei upeaa lohta ole sattumalta tarttunut omaan koukkuun, voi lohen silti hakea kaupan pakastealtaasta. Parempaa tuuria saattaa tarjota esimerkiksi nettikasino.

Fileeraa lohi, oli se sitten itse pyydystetty tai ei, nypi ruodot pois ja leikkaa poikittaisia viiltoja fileen pintaan noin 2 senttimetrin välein. Ripottele haluamiasi mausteita viiltoihin ja peittele sen jälkeen viillot tuorejuustolla. Nosta lohi uunivuokaan ja kypsennä se uunissa 200 asteessa noin 20 minuutin ajan.

Tämän jälkeen ota kala ulos uunista ja ripottele katkaravut lohen päälle. Jatka paistamista vielä 5 minuutin ajan, kunnes katkaravut ovat myös lämpöisiä. Koristele annos lopuksi tillillä ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa. Voit lisätä vielä mukaan kermaviilin, jonka voit maustaa esimerkiksi aromisuolalla.

Ahvenpihvit

Ahventa riittää Suomen vesissä, ja sitä sieltä suhteellisen helposti nouseekin. Pilkkijät saattavat talvisaikaan parhaimpina syöntipäivinä nostaa yli kymmenen kiloa ahventa. Ahvenen kohdalla ei tarvitse murehtia myöskään siitä, että kala loppuisi merestä kesken.

Ahvenesta voit laittaa murekepihvejä, jolloin ruodoista ei tarvitse piitata. Leikkaa ahvenfileet muutamaan osaan, lisää mukaan runsasrasvainen creme fraiche, kanamuna, oman maun mukaan suolaa ja pippuria, ja jauha ainekset massaksi vaikkapa monitoimikoneessa.

Tämän jälkeen lisää pannulle hieman öljyä ja paista massasta muotoillut pihvit kultaisen rapeiksi. Lisää koristeeksi hieman hienonnettua tilliä sekä persiljaa ja annos on valmis nautittavaksi vaikkapa perunamuusin kera.

Haukikeitto

Moni kalastaja pitää haukea suhteellisen pahana kalana, eikä oikeastaan kalastakaan sitä varsinaisesti ruuaksi, vaan sen koon vuoksi. Jokainen kalastajahan puhuu aina siitä ”suurimmasta hauesta” jonka sai joskus vuonna kivi ja keppi. Hauki on kuitenkin aivan kelpo ruokakala, kunhan sen fileoi oikein, jotta ruodot saa helposti pois.

Alkuun hauki tulee fileerata ruodottomaksi. Hauen päästä ja jäljelle jääneestä ruodosta voit keittää kalaliemen. Poista ensin päästä kidukset ja aseta pää ja ruoto kattilaan. Lisää vettä, jotta ainekset peittyvät, lisää joukkoon valkoviiniä ja kiehauta. Kuori pinnalta vaahdot pois ja kiehuta lientä vielä 10 minuuttia. Siivilöi kiintoaines pois ja anna liemen redusoitua noin puoleen alkuperäisestä. Mausta liemi voilla ja suolalla, tillillä jos haluat.

Seuraavaksi keitä pestyt perunat suolaisessa vedessä kypsiksi. Pilko kukkakaali ja parsa. Leikkaa haukifileet haluamasi kokoisiksi paloiksi ja mausta ne suolalla molemmin puolin. Paista haukifileet runsaassa voissa sopivan kultaisiksi ja lisää sen jälkeen hauki kalaliemen joukkoon. Lisää lopuksi kasvikset kalaliemen sekaan ja keitä lopullinen keitto lämpimäksi.

Kotimainen kalaruoka kunniaan

Kuten näet, kotimaisesta kalasta voi kokata vaikka ja mitä. Kala on terveellinen osa ihmisen ruokavaliota ja sitä kannattaisikin syödä muutaman kerran viikossa. Kalastajilla onkin oiva mahdollisuus tähän oman harrastuksena kautta. Vaikka jokaiselta kalastajalta ei kokkia löydykään kotipuolesta, voi kukin opetella sen verran ruuanlaittotaitoja, että näillä ohjeilla saa apetta itselleen, ja miksei myös kaverilleen.

Share.

About Author

Leave A Reply