Parhaat vinkit syksyllä kalastamiseen

0

Kalastus syksyllä

Syksy tuntuu olevan kalastajille menetetty vuodenaikana. Useimpien lomat loppuvat, jolloin myös kalastustarpeet siirtyvät komeroon, ja jääkiekko tai veikkaus vievät mielenkiinnon. Tällaiset kalastajat kuitenkin menettävät paljon, sillä syksy on kalastajan näkökulmasta yksi mielenkiintoisimmista vuodenajoista.

Syksyä voitaan pitää kalastuksen ja kalastajien näkökulmasta muutoksen vuodenaikana. Pienempiä kaloja ei pyöri enää vesillä yhtä paljon, eikä mato-ongella välttämättä kannata lähteä onkimaan. Sen sijaan suuremmat saaliit ja suuremmat syötit tulevat hyvinkin kysymykseen. Kalastuslupa kannattaakin ehdottomasti olla kunnossa, jos syksyllä kalastaminen kiinnostaa. Tilanne muuttuu jälleen myöhemmin kaudella, jolloin kylmemmät vedet ja kalojen hitaampi aineenvaihdunta tekevät pienistä syöteistä jälleen paremman vaihtoehdon.

Muuttuvat olosuhteet johtavat siihen, että pienemmät kalat vaihtavat maisemia, mikä taas johtaa samalla siihen, että suuremmat saalistajat joko seuraavat ruoanlähteitä tai pyrkivät mukautumaan tarjolla oleviin ruoanlähteisiin. Kalat myös aistivat tulossa olevan talven ja pyrkivät syömään runsaasti syksyn aikana. Samalla kalat myös liikkuvat vähemmän ja kuluttavat vähemmän energiaa aina vain viilenevässä vedessä.

Kalastajat pääsevät syksyllä nauttimaan paitsi pulskista fisuista, myös näyttävistä olosuhteista. Aurinko paistaa matalammalta, ulkona ei ole enää tukahduttavan kuuma ja kalat käyvät syötteihin. Samalla kalastajien määrä kuitenkin vähenee päivä päivältä, jolloin syyskalastaja saa vesialueet omaan käyttöönsä.

Kiinnitä huomiota sijaintiin

Sijainti ja ajoitus nousevat arvaamattomaan arvoon, kun kyse on syksyllä kalastamisesta. Kalastaminen saattaa syksyllä olla vaikeaa, sillä viilenevä pintavesi sekoittuu matalampiin vesiin. Kun vesi lilluu pullollaan kehnosti voivia kasveja, ei kala tunnu käyvän syöttiin lainkaan. Tällöin saattaa olla jopa syytä suunnata toiselle järvelle.

Ihanteelliset syöttikalat myös tapaavat keskittyä samoille alueille, kun syksy etenee. Samalla myös petokalat tapaavat suunnata saaliin perässä samoille alueille, jolloin kalat keskittyvä entistä pienemmälle alueelle. Jokien ja purojen suut sekä satamat ovat tällöin oivallisia paikkoja kalastamista varten.

Kun sillit siirtyvät purojen taipeisiin, vaikuttaa tämä samalla välittömästi myös ahventen liikkeisiin. Jos kookkaiden ahventen nappaaminen kiinnostaa, kannattaa sillien liikkeitä ehdottomasti seurata. Sama pätee myös muihin pienempiin saaliskaloihin sekä niiden liikkeisiin. Kalojen liikkeiden seuraaminen nousee ehdottomasti tavanomaista suurempaan arvoon syksyllä kalastettaessa.

Jos näet lintuja saalistamassa saaliskaloja vesialueiden yllä, on myös tämä hyvä merkki ahventen suhteen. Myös väreilevä vedenpinta on aina hyvä merkki siitä, että saaliskaloja ja kookkaampia petoja on tarjolla. Tällöin kannattaa liikkua rauhassa ja suosia uistimia, jotka muistuttavat saalistettavia kaloja. Sekä kelluvat että uppoavat uistimet kelpaavat oivallisesti.

Ehkä hieman yllättäen kalastajan kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota myös sammakoiden liikkeeseen, sillä myös sammakot lähtevät liikkeelle syysaikaan. Kookkaat ahvenet ja muut petokalat saattavat vaania sammakoita, jotka yllättäen muuttuvat liikkeensä myötä haavoittuviksi kohteiksi. Myös sammakkosyöttejä käytetään houkuttelemaan kaloja.

Myöhäisen syksyn kalastus

Kun syksy etenee pitkälle ja veden lämpötila laskee entisestään, tietävät ammattilaiset, että todellinen kalastajan kulta-aika on koittanut.

Tässä vaiheessa kalojen käytös ja sijainti käy entistäkin arvattavammaksi ja suuret kalat kerääntyvät sankoin joukoin samoihin ympäristöihin. Myös kalastajan kannattaa tietenkin suosia näitä sijainteja. Kiinnitä huomiota vedenalaisiin kohteisiin, kuten uponneisiin saariin, joiden ympärille kalat kerääntyvät. Kivien keskeltä saattaa hyvinkin löytyä lauma ahvenia tai jopa haukia. Tekoaltaissa joenmutkat houkuttelevat hyvinkin suuria määriä pieniin tiloihin kerääntyviä kaloja, jotka kuukausia aikaisemmin saattoivat levittäytyä hyvinkin laajalle alueelle.

Aloillaan pysyminen auttaa

Kun kylmyys alkaa toden teolla saapumaan, kulkee luonto etanan vauhtia. Vaikka kalat liikkuvat ja syövät aggressiivisesti varhaisen syksyn aikoihin, ei aggressiivisuus enää kannata kalastamisessa, kun ilmat alkavat toden teolla viilenemään. Tässä vaiheessa kannattaakin siirtyä rauhallisempiin otteisiin. Oleelliseen osaan nousevat rauhalliset liikkeet, veneen liikkeiden kontrollointi ja entistä keskittyneempi tarkkaavaisuus.

Kun olet löytänyt kohteen, jossa syötti käy ja kaloja riittää, on aika ottaa rauhassa. Pysäytä vene paikoilleen ja kalasta samalla alueella rauhassa ja perusteellisesti. Keskitä huomiosi samaan alueeseen eri kulmista ja asettele veneesi aina ihanteelliseen asentoon. Jos tuuli häiritsee, asettele veneesi tuulensuuntaisesti, jolloin tuulella ei ole yhtä suurta vaikutusta vavan asentoon, eikä syötin havaitseminen tuota ongelmia.

Ensisijaisesti kannattaa tietenkin nauttia luonnosta ja neljän vuodenajan hienouksista. Kun muistat pukeutua sään mukaan, palkitaan osaava kalastaja syksyllä taatusti.

Share.

About Author

Leave A Reply