Perustuuko hyvä kalasaalis tuuriin vai tekniikkaan?

0

Joskus kalastellessa voi tuntua siltä, että naapuri vetää jatkuvasti saalista vedestä eikä sinulla ole vielä napannut kertaakaan. Teillä voi olla täysin samat varusteet ja olette täysin samassa kohdassa, miten sitten voi olla, että joillakin kalaonni on parempi kuin toisilla?

Tekniikat luovat perustan kalasaaliille

Kalastus on suurilta osin tekniikkalaji. Se vaatii juuri oikeanlaiset välineet ja oikeanlaisen vieheen tai syötin, jotta kala söisi. Vaatimukset riippuvat niin kalastuspaikasta, vuodenajasta kuin kalastettavan kalalajista. Erilaisiin vesistöihin sopii erilaiset kalastusjärjestelmät ja niidenkin opettelu vie aikaansa.

Täten naapurin kalaonni voi olla kiinni pelkästä paremmasta varusteiden hallinnasta, tekniikasta tai jopa käyttämästä syötistä. Nykyaikana on kuitenkin monia erilaisia kalastustapoja. Yhden tai useamman hyvä hallitseminen voi taata ympärivuotisen kalaonnen, mutta senkin saavuttaminen voi kestää

Suosittuja kalastustapoja ovat esimerkiksi:

  • pilkkiminen talvisin
  • virvelöinti eli heittokalastus
  • perhokalastus
  • jigaaminen
  • perinteinen onkiminen

Varusteiden lisäksi hyvä luonnontuntemus

Eri kalastusmetodit vaativat tietenkin omanlaisensa varusteet. Esimerkiksi vavat ja vieheet tulee olla tapaan sopivia ja sen jälkeen seuraakin oikeanlaisen tekniikan harjoittelu. Se on etenkin tärkeää heitto- ja perhokalastuksessa, jossa menestyminen voi olla kiinni juuri oikealla hetkellä tehdystä ranteen liikkeestä.

Kovimmat ja kalliimmatkin varusteet eivät ole mitään, jollet osaa analysoida oikein luontoa ja hyvää hetkeä kalastukseen tai kalapaikkaa. Analysoinnin apuna voidaan käyttää tietenkin säätiedotuksia sekä muiden kalastajien raportteja alueelta viime aikoina. 

Lisäksi liian kuumina päivinä kalat eivät syö ja pilkkiminenkin onnistuu yleensä parhaiten rauhallisissa niemien kärjissä ja poukamissa. Joskus on hyvä myös vaihdella paikkaa useasti, jos kala ei syö esimerkiksi ensimmäisen tunnin sisällä. Vakiopaikkoihin ei siis ole aina luottamista. 

Joskus mukaan voidaan tarvita myös ripaus onnea

Kalastus on välinelaji ja vaatii tekniikkojen opiskelua, mutta joskus mukana on onnea. Kyseessä ei ole kuitenkaan täysin onneen perustuva yhtälö, kuten esimerkiksi rahapelien pelaaminen. Tällöin vaikkapa Vinneri casino -sivuston kolikkopelien lopputulos perustuu ohjelmiston luomaan täyteen satunnaisuuteen. Kalapiireissä kyseessä olisi enemmänkin aloittelijan tuuria.

Joskus todellakin onni voi olla myötä myös kalastaessa, koska kalat ovat itsessään eläviä olentoja, joiden käyttäytymistä ei voida koskaan ennustaa sataprosenttisesti. Tällöin jonain päivänä kala voi syödä kaikesta huolimatta joko erittäin huonosti tai erittäin hyvin, vaikkapa juuri alun esimerkin mukaisessa tilanteessa. 

Kalastus ei ole kuitenkaan suorituslaji

Suomalaisille kalastus on mieluinen harrastus. Se voi kerätä yhteen ystävät, tuttavat tai perheen tai sitä voi harrastaa täysin yksinkin. Kalastuksella on paljon muutakin tarjottavaa kuin tiukan tekniikan opettelun ja tilanteiden analysointi. Se on melkeinpä meditatiivinen laji, jonka parissa hiljennytään luonnon ääreen miettimään elämää.

Kalastaessa ei ole hyvä puhua kovaan ääneen tai riehua, koska se taas pelottaa kalat kauemmaksi. Se on oiva hetki mietiskellä ja nauttia hetkestä ja ehkäpä käydä rauhallisia keskusteluja läheisen ystävän kanssa vaikkapa viikonlopun kunniaksi.

Share.

About Author

Leave A Reply