Pilkkiminen – Neljä vinkkiä, jotka aloittelevan pilkkijän tulee lukea

0

Vinkit pilkkimiseen aloittelijoille

Suomen neljä vuodenaikaa tekevät Suomesta ihanteellisen maan kalastuksen ystäville. Kalastus kesällä on aivan oma maailmansa, syksyllä tarvitaan omia vinkkejä ja talvella pinnalle nousee tietenkin pilkkiminen. Pilkkiminen ei ole tietenkään aivan jokaisen kalastajan suosikkipuuhaa, sillä onhan kyse pitkälti kylmässä istumisesta ja odottamisesta. Vaivannäöstä kuitenkin palkitaan, sillä kala syö myös talvella, maisemat saattavat olla uskomattomia ja harvassa paikassa saa samanlaista mielenrauhaa kuin pilkkiessä. Mikä parasta, myöskään kalastuslupa ei ole tarpeen, kun kyse on pilkkimisestä.

Jos olet ensimmäistä kertaa matkassa, eikä pilkkiminen vielä ole tuttua puuhaa, kannattaa ehdottomasti lukea vinkkimme, sillä olemme kasanneet kaiken oleellisen kertovan tietopaketin aloitteleville pilkkijöille. Jos haluaa pizzaa, kannattaa mennä pizzeriaan; jos kaipaa kasinoa, kannattaa klikata linkkiä; ja jos mielii pilkkimään, kannattaa lukea ohjeemme. Näin yksinkertaista se on!

1: Kysy apua kaverilta

Vaikka olisit kokenut kalastaja ja olisit tottunut yksin kalastamiseen, kannattaa ensimmäiselle pilkkikerralle pyrkiä aina lähtemään kaverin kanssa. Tuttu pilkkijä on ensikertalaiselle korvaamaton apu, eikä ensimmäistä kertaa kannata lähteä pilkkimään yksin. Kuten muidenkin kalastuslajien kanssa, myös pilkkimisessä on omat erikoisuutensa, joihin kannattaa perehtyä kokeneemman harrastajan kanssa.

Kun joku auttaa alkuun, neuvoo perusteet ja näyttää kuinka toimitaan, sujuu koko prosessi huomattavan helposti ja aloittelijakin pääsee heti kärryille. Aikaa säästyy yksinkertaisesti reilusti ja toiselle pilkkikerralle voi jo hyvin lähteä yksin.

2: Huomioi sää ja panosta oikeaan varustukseen

Ehkä merkittävin pilkkimisessä huomioon otettava tekijä on tietysti kylmyys. Jos kalastuksen ystävä kertoo, ettei pilkkiminen kokeiluista huolimatta maistu, liittyvät syyt lähes poikkeuksetta kylmyyteen. Jos jalat ja kädet tärisevät, ei kalastaminenkaan tietenkään juuri suju.

Moni pilkkijä tekee yhden ja saman virheen: he pukeutuvat kuin olisivat lähdössä lenkille tai kauppaan. On kuitenkin ehdottomasti huomioitava, että jatkuva liike auttaa pitämään ihmisen lämpimänä. Pilkkiessä ei liikettä kuitenkaan tule, vaan käytännössä kalastaja pysyy paikoillaan jopa tuntikausien ajan. Tämän vuoksi kannattaakin pukeutua tavanomaista lämpimämmin ja pitää ehdotonta huolta siitä, että varsinkin jalat pysyvät lämpiminä. Jos jalkoja paleltaa, palelee koko muutakin kroppaa.

Ylilyöntejä kannattaa silti vältellä. Et halua, että vaatekerta rajoittaa liikkumista ja on niin lämmin, että alat hikoilemaan. Hikoilu kun viilentää jalkoja ja nostaa sairastumisen riskiä. Paras vaihtoehto on hengittävistä ja hikeä sitovista vaatteista koostuva kerrospukeutuminen, jolloin voit itse säädellä vaatetusta säätilan ja tuntuman mukaan.

3: Maltti ja perehtyminen ovat avainasemassa

Pilkkimistä pidetään monesti yksinkertaisena ja omana kalastustyylinään, mutta pilkkiessäkin vaihtoehtoja ja kalastustapoja on runsaasti. Moni aloittelija pyrkii kokeilemaan kaikkea ja vaihtelemaan tyylilajia, jolloin tulosta ei välttämättä tule juuri millään tyylilajilla. Pilkkimisessä avainasemassa on kärsivällisyys ja maltti, sillä monesti pilkkiminen saattaa tuntua jopa pitkäveteiseltä puuhalta.

Aloittelijan on kuitenkin hyvä keskittyä yhteen kalastustapaan ja tiettyihin vieheisiin, jotka tunnetaan toimiviksi. Ota rauhassa, ota yksi tyylilaji kunnolla haltuun ja nauti kalasaaliista. Vasta tämän jälkeen kannattaa alkaa testailemaan erilaisia tekniikoita ja erikoisempia vieheitä.

4: Muista turvallisuus

Pilkkiminen on mukava puuhaa ja moni kalastuksen ystävä nauttii erityisesti pilkkimisestä, mutta järki on aina pidettävä mukana. Tässäkin lajissa pätee yksinkertainen perussääntö – turvallisuus kannattaa asettaa kaiken muun edelle.

Suomessa jää saattaa hyvinkin olla metrin paksuista ja helposti tuntuu, että jää kestää kaiken mahdollisen, mutta on aina hyvä muistaa, että kyse on pelkästään kiinteästä vedestä, eikä jään paksuus ole koko järven alalta identtinen. Virtaukset saattavat tehdä jäästä paikoin ohuemman, minkä lisäksi pilkkualueilla on aina riski myös vanhemmista ja kookkaammista rei’istä, joiden päällä on vain ohut kerros jäätä. Sulava jää keväällä on tietenkin aina kaikista suurin riski.

Kalastukseen liittyy aina jonkinlaisia riskejä, eikä innokas kalastaja aina muista tai viitsi kiinnittää aivan kaikkeen oleelliseen huomiota. Tämän vuoksi mukana kannattaakin aina kantaa jääpiikkejä, pilkkipä sitten missä tahansa. Jos suuntaat pilkkimään yksin ja kauas sivistyksen parista, kannattaa mukaan ehdottomasti ottaa myös välineet kommunikointiin ja suunnistukseen. Kookkainkaan kala ei mene oman terveyden edelle, joten turvallisuus ja terveys kannattaa aina ottaa huomioon ennen kaikkea.

Kun muistat nämä neljä vinkkiämme, onnistuu pilkkimisen maailmaan tutustuminen melkein ammattilaisen elkein. Kalaonnea!

Share.

About Author

Leave A Reply